Στην κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Κ. Μητσοτάκης – Φέτος είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Οι διαφωνίες για το Ταμείο Ανάκαμψης στην ημερήσια διάταξη, ώστε να ληφθούν οριστικές αποφάσεις τον Ιούλιο. Η τακτική της ελληνικής κυβέρνησης για τα 32 δις που προσδοκά για το 2021.

Μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις διαπραγματεύσεις αλλά και τους πιθανούς συμβιβασμούς εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση του Covid 19 και την προσδοκία για να εισρεύσουν κονδύλια 32 δις ευρώ στην Ελλάδα το 2021, θα έχει σήμερα η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μετάσχει στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκινά στις 11.00

Βασικό αντικείμενο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι φυσικά το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης στο πλαίσιο των ευρύτερων πρωτοβουλιών για την πανδημία που πρέπει να λάβει η Ε.Ε. Ιδίως μετά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στηρίχθηκε στην συμφωνία Μέρκελ-Μακρόν για τη δέσμευση πόρων 750 δις. Παράλληλα θα συζητηθεί το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο έως το 2027.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρεί δεδομένο ότι δεν πρόκειται να καταλήξει σε απόφαση. Σύμφωνα άλλωστε με την πρόσκληση που έχει απευθύνει ο πρόεδρός του, Σάρλ Μισέλ, στους ευρωπαίους ηγέτες στόχος είναι «να αποτελέσει αποφασιστικό βήμα προς την επίτευξη συμφωνίας σε επόμενη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία». Η Σύνοδος αναμένεται να γίνει μετά τα μέσα Ιουλίου.

Τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 

Τα κομβικού χαρακτήρα – και για την ελληνική οικονομία- ζήτηματα που θα συζητηθούν είναι αυτά στα οποία δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συναίνεση των μελών. Ιδίως εξαιτίας των αντιρρήσεων Ολλανδίας, Φινλανδίας, Αυστρίας και Ουγγαρίας. Αυτές σχετίζονται με τα οικονομικά μεγέθη του ταμείου αλλά και της ποσόστωσης δανείων και επιχορηγήσεων που θα διατεθούν στις χώρες μέλη. Επίσης το θέμα των προϋποθέσεων χορήγησης των κονδυλίων και στους όρους που θα τεθούν για τους κανόνες διακυβέρνησης προκειμένου να αξιοποιηθούν τα κονδύλια.

Από την συνεδρίαση αυτή η κυβέρνηση προσδοκά να παρέμβει στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των φωνών που προκρίνουν η «μερίδα του Λέοντος» των κονδυλίων να μην δοθεί με την μορφή δανεισμού και υπέρ της υιοθέτησης της πρότασης της Κομισιόν. Ιδίως όσον αφορά το μέγεθος των πόρων. Παράλληλα θα επιδιώξει  να αποκομίσει μια σαφέστερη εικόνα των συσχετισμών καθορίζοντας έτσι τις κινήσεις και τις επαφές της, το επόμενο, κρίσιμο διάστημα.

Η τουρκική προκλητικότητα

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την σημερινή διάσκεψη έχουν γίνει εδώ και εβδομάδες σημαντικές προπαρασκευαστικές συναντήσεις. Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 11 Ιουνίου με τον πρόεδρο του συμβουλίου Σάρλ Μισέλ, όπου ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις. Παράλληλα όμως ο πρωθυπουργός στην συνομιλία αυτή έθεσε και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας. Κίνηση την οποία αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα στους ευρωπαίους ηγέτες. Μιλώντας με τον Σάρλ Μισέλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αναφερθεί μεταξύ άλλων και στις τουρκικές κινήσεις που σχετίζονται με την Αγία Σοφία.

Η αντιπολίτευση

Παρεμβάσεις για το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης έκαναν χθες τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η Φώφη Γεννηματά, που μετείχαν – μέσω τηλεδιάσκεψης- στην προσύνοδο των ηγετών των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES).

Ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας 

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας «στηρίζουμε όλοι μαζί το Ταμείο Αλληλεγγύης, αλλά η υιοθέτησή του δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα αποκτήσουμε και μία κεϋνσιανή Ευρώπη. Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να εξασφαλίσουν ότι το Ταμείο δεν θα συνδυαστεί με δάνεια και ευρωπαϊκούς ή εθνικούς όρους λιτότητας, αλλά θα βασιστεί σε επιχορηγήσεις και ευρωπαϊκή στήριξη σε κοινωνικές πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας, βιώσιμης ανάπτυξης και υπέρ της πρότασης για Ευρωπαϊκό Εγγυημένο Εισόδημα».

Η Φώφη Γεννηματά
Η Φώφη Γεννηματά 

Έκκληση για γρήγορες αποφάσεις απεύθυνε η Φώφη Γεννηματά. Όπως τόνισε «η απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Και σε συνδυασμό με το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο δίνει ώθηση στην πολιτική ενοποίηση της Ένωσης.Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οφείλει να εγκρίνει χωρίς εκπτώσεις και αστερίσκους την πρόταση της επιτροπής. Η ευθύνη τώρα είναι στους Πρωθυπουργούς. Οι αποφάσεις να επισπευσθούν. Όχι ατέρμονες διαβουλεύσεις γιατί οι κοινωνίες δεν αντέχουν».

 

Μητσοτάκης: Φέτος είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Τελετή παράδοσης 20 πυροσβεστικών οχημάτων, δωρεά της εταιρείας Παπαστράτος στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Τελετή παράδοσης 20 πυροσβεστικών οχημάτων, δωρεά της εταιρείας Παπαστράτος στο Πυροσβεστικό Σώμα.  

Παρουσία του πρωθυπουργού η παράδοση 20 πυροσβεστικών οχημάτων, δωρεά της εταιρίας ¨Παπαστράτος”. “Φέτος είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης..

Πάντα αισθάνομαι χαρά και υπερηφάνεια όταν βρίσκομαι ανάμεσα στις γυναίκες και τους άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος. Δεν είναι τυχαία η αγάπη των πολιτών για τον Έλληνα πυροσβέστη, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην ειδική τελετή παραλαβής 20 πυροσβεστικών οχημάτων, δωρεά της εταιρείας “Παπαστράτος”, στο κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος».

«Πρέπει να σας πω ότι η συγκεκριμένη προσφορά έρχεται στην πιο κατάλληλη στιγμή. Έχει ξεκινήσει ήδη η αντιπυρική περίοδος, έχουν εκδηλωθεί και οι πρώτες πυρκαγιές» ανέφερε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας: «φέτος είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ. Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης 112, μια πονεμένη ιστορία πολλών ετών, επιτέλους λειτουργεί. Σημαντικό εργαλείο έγκαιρης ενημέρωσης των πολιτών. Οι δυνάμεις έχουν αναδιαταχθεί σε όλα τα σημεία της χώρας, ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα με 3 ελικόπτερα βαρέως τύπου και διαθέτουμε 1300 περισσότερους εποχικούς πυροσβέστες. Τα νέα μας οχήματα έφτασαν τώρα τα 126 και όλο το προσωπικό διαθέτει ανανεωμένο εξοπλισμό».

Τελετή παράδοσης 20 πυροσβεστικών οχημάτων, δωρεά της εταιρείας Παπαστράτος στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Τελετή παράδοσης 20 πυροσβεστικών οχημάτων, δωρεά της εταιρείας Παπαστράτος στο Πυροσβεστικό Σώμα.  

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πανδημίας, υπογράμμισε ότι «ήταν ένα από τα όπλα που μας οδήγησαν στην πρώτη νικηφόρα μάχη» και εξήγησε: «Σχεδόν 90 εκατ. ευρώ συγκεντρώθηκαν, είτε σε μετρητά είτε σε είδη πρώτης ανάγκης, από επιχειρήσεις για την ενίσχυση δομών υγείας. Είναι μια ευκαιρία να ευχαριστήσω και πάλι τον ιδιωτικό τομέα γιατί ανέλαβε το δικό του μερίδιο ευθύνης. Ευχαριστώ την εταιρεία “Παπαστράτος” που υποστήριξε αυτή την προσπάθεια αθόρυβα».

Τελετή παράδοσης 20 πυροσβεστικών οχημάτων, δωρεά της εταιρείας Παπαστράτος στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Τελετή παράδοσης 20 πυροσβεστικών οχημάτων, δωρεά της εταιρείας Παπαστράτος στο Πυροσβεστικό Σώμα.