Στην Κοζάνη ο Αλέξης Τσίπρας: «Η κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας» – Τσίπρας: Ανάγκη για αύξηση δαπανών για την Υγεία. Να κάνουμε την κρίση της πανδημίας ευκαιρία ανασυγκρότησης του ΕΣΥ

Την Κοζάνη, που βρίσκεται σε lockdown από την Παρασκευή, επισκέπτεται σήμερα ο Αλ. Τσίπρας – Τόνισε ότι «η κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας» και πρότεινε 6 έκτακτες παρεμβάσεις για την περιοχή

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε δέσμη έξι άμεσων μέτρων για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και της οικονομίας στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης που έχει τεθεί σε κατηγορία επικινδυνότητας 4, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων και εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα.

«Βρίσκομαι σε μια περιοχή που και στο πρώτο κύμα της πανδημίας υπήρξε συρροή κρουσμάτων και, βεβαίως, βρισκόμαστε ξανά στο σημείο μηδέν», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Η Κοζάνη είναι η πρώτη περιοχή της χώρας η οποία μπήκε στο 4ο επίπεδο επικινδυνότητας. Έχουμε για δεύτερη φορά lockdown, και αυτό δεν μπορεί να είναι παρά στοιχείο που αποδεικνύει ότι υπήρξε αποτυχία στη διαχείριση και ένα στοιχείο που αποδεικνύει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία κρίση η οποία μπορεί να πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις. Και δεν μπορεί να φταίνε οι πολίτες γι’ αυτό».

 Δέσμη 6 έκτακτων μέτρων για την ΠΕ Κοζάνης

Όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, το πρώτο lockdown στην Κοζάνη δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στις επιχειρήσεις, διόγκωσε την ανεργία και σήμερα έρχεται και το δεύτερο lockdown να δώσει και το τελειωτικό χτύπημα.

Εκτός από τα μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρότεινε και δέσμη 6 άμεσων έκτατων παρεμβάσεων για την ενίσχυση της οικονομίας της περιοχής, που είναι τα εξής:

1. Εισόδημα έκτακτης ανάγκης για όλους όσοι βλέπουν να έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Το ελάχιστο εγγυημένο 400 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος συν 200 ευρώ για κάθε δεύτερο μέλος της οικογένειας, 100 ευρώ για το κάθε παιδί, έτσι ώστε μια τετραμελής οικογένεια να έχει τη δυνατότητα με 800 ευρώ να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση.

2. Επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας. Ειδικά για όσες επιχειρήσεις ξανάκλεισαν να επιδοτηθεί η εργασία και όσες είναι πληγείσες να επιδοτηθεί στο 100% το ασφαλιστικό κόστος και στο 40% το εργασιακό κόστος.

3. Μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις με 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

4. Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

5. Επιδότηση του ενοικίου στο 40% για όσες επιχειρήσεις βρίσκονται στο ενοίκιο.

6. Κατάργηση για τους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

«Τα 6 αυτά έκτακτα μέτρα πρότεινα να εφαρμοστούν άμεσα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, μια ελάχιστη ένδειξη έγνοιας της Πολιτείας απέναντι στους συμπολίτες μας που βρίσκονται για δεύτερη φορά σε lockdown» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν ενισχύθηκαν τα νοσοκομεία σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα

Για το νοσοκομείο της Κοζάνης είπε ότι «δυστυχώς όλο αυτό το διάστημα δεν ενισχύθηκε σε προσωπικό- έχει 6 κλίνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες, όμως, είναι ανεκμετάλλευτες, διότι δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό να τις στελεχώσει». Τόνισε πως υπάρχουν κρούσματα, αλλά το νοσοκομείο Κοζάνης δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς, η μονάδα covid αριθμεί έναν συγκεκριμένο αριθμό κρεβατιών και πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να μεταφέρονται στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας. «Όμως, και το νοσοκομείο Πτολεμαίΐδας έχει έναν μικρό αριθμό κρεβατιών».

Με βάση τα παραπάνω, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, «η πρώτη παρατήρηση είναι ότι υπήρξε μεγάλη αδράνεια σε σχέση με την αναγκαία ενίσχυση του ΕΣΥ, όχι μονάχα για κάποιες μεμονωμένες φιέστες για πράγματα τα οποία θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό, αλλά σε όλη τη χώρα, στην περιφέρεια κυρίως, και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο έμψυχο δυναμικό».

Αντιφάσεις της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας

Η δεύτερη παρατήρηση, είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση όπου οι πολίτες δεν μπορούν να καταλάβουν, τελικά, τι ακριβώς συμβαίνει. Διότι, όπως είπε, «υπάρχουν δυο μέτρα και δύο σταθμά. Υπάρχει η διαρκής υπόμνηση και από τα μέσα ενημέρωσης -και σωστά- για το συνωστισμό των νέων ανθρώπων στις πλατείες, όμως στα σχολεία μας μπορούν τα παιδιά να είναι 25 και 27 σε τάξεις που είναι μικρές και που θα έπρεπε όλο αυτό το διάστημα να είχε βρεθεί ο τρόπος κυρίως μέσα από την πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, αλλά και με αναπληρωτές καθηγητές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σημείωσε πως φέτος ξεκινάμε, σε περίοδο πανδημίας, με 20.000 λιγότερους αναπληρωτές καθηγητές από ό,τι πέρυσι.    Είπε ότι θα μπορούσε να βρεθεί ο τρόπος να μειωθούν τα τμήματα και με εκ περιτροπής λειτουργία αν χρειαστεί, αν δεν υπάρχουν αίθουσες.

Αυτή είναι μια κορυφαία αντίφαση και υπάρχουν και άλλες, παρατήρησε και αναφέρθηκε στο συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και σε αποφάσεις που δείχνουν έλλειψη σχεδιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως με την απόφαση για επαναφορά φιλάθλων στα γήπεδα που πάρθηκε και με την έγκριση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για να αρθεί μέσα σε λίγες ώρες.

Για το τελευταίο είπε ότι «προδίδει και την απόλυτη ασυνεννοησία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του».

«Η Δ. Μακεδονία κινδυνεύει να γίνει μια “μαύρη τρύπα” στο χάρτη, με το σχέδιο της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση»

Στο θέμα της απολιγνιτοποίησης στην Κοζάνη, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «την έχει εξαγγείλει εσπευσμένα ως το 2023, χωρίς σχέδιο, χωρίς πόρους για τη δίκαιη μετάβαση».

«Η Δυτική Μακεδονία κινδυνεύει να γίνει μια “μαύρη τρύπα” στο χάρτη της Ελλάδας, με το σχέδιο της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνάντησης με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Κοζάνης.

«Η Δυτική Μακεδονία αντιμετωπίζεται σαν κοινωνικό πειραματόζωο, η ανεργία στους νέους είναι στο 70% και κινδυνεύει με κοινωνική αφυδάτωση», είπε ο κ. Τσίπρας. Χαρακτήρισε «μη σχέδιο» το σχέδιο της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση, καθώς, όπως είπε, δεν περιλαμβάνει τη δίκαιη μετάβαση στην απολιγνιτοποίηση, και τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ενός ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου για τη Δυτική Μακεδονία με τη χρήση δημόσιων πόρων, ελληνικών ή και ευρωπαϊκών.

Την αγωνία τους για τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης στην Κοζάνη και ευρύτερα στη Δυτική Μακεδονία εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης. Ο πρόεδροςτου σωματείου εργαζομένων της ΔΕΗ «Σπάρτακος» είπε ότι από την εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης μέχρι σήμερα χάθηκαν 2.000 θέσεις εργασίας.

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε πως το επόμενο διάστημα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα οργανώσει ειδική ημερίδα στη Δυτική Μακεδονία για το θέμα της απολιγνιτοποίησης όπου θα συζητηθούν όλες οι απόψεις και θα διατυπωθούν προτάσεις.

Ανησυχία για έξαρση της πανδημίας

Γενικότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για ενδεχόμενη έξαρση της πανδημίας με την έλευση του χειμώνα, τη πτώση της θερμοκρασίας και το κλείσιμο των πολιτών στα σπίτια τους.   Τόνισε ακόμα ότι η υγειονομική κρίση είναι και μια ευκαιρία για να προχωρήσουμε αναμόρφωση και ανασύνταξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Έξω από το δημαρχείο Κοζάνης, όπου έγινε η συνάντηση με τους πέντε δημάρχους, ο κ. Τσίπρας συνάντησε τον πρώην περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη, με τον οποίο είχε θερμό χαιρετισμό.

 Συναντήσεις με εκπροσώπους από τον χώρο της υγείας και παραγωγικών φορέων

Μαζί με τον κ. Καρυπίδη, τους τομεάρχες Υγείας Ανδρέα Ξανθό, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξη Χαρίτση, τη βουλευτή Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα και κομματικά στελέχη, περπάτησε στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης. Χαιρέτισε τους λιγοστούς πολίτες που συνάντησε και φωτογραφήθηκε με μια κυρία που είχε μαζί της το μωρό με το καροτσάκι.

Όταν συνάντησε το μοναδικό ανοιχτό στον πεζόδρομο ψητοπωλείο σταμάτησε και συζήτησε με τον ιδιοκτήτη. «Καταστρεφόμαστε» ήταν η πρώτη κουβέντα που του είπε ο ιδιοκτήτης και σημείωσε πως δουλεύει το ψητοπωλείο μόνο με τη σύζυγο του, χωρίς το προσωπικό που απασχολούσε το προηγούμενο διάστημα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περπάτησε μέχρι την αίθουσα “Κοβεντάρειο”, όπου είχε δύο συνεχόμενες συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων από τον χώρο της υγείας και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Κοζάνης.

Στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι φορέων από τον χώρο της υγείας παρουσίασαν αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί, τα προβλήματα και την πίεση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Μίλησαν με στοιχεία για ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ, αναπνευστήρες, μάσκες, ιατρικά όργανα, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Το ίδιο και οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, αναφέρθηκαν στα προβλήματα στην οικονομία της Κοζάνης από την υγειονομική κρίση, την ανεργία και την απολιγνιτοποίηση.

Τον λόγο στις δύο συναντήσεις πήραν αντιστοίχως ο Ανδρέας Ξανθός και ο Αλέξης Χαρίτσης, οι οποίοι μίλησαν κι αυτοί για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην υγεία και την οικονομία.

Η συνάντηση με τους δημάρχους

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε ότι είναι έκτακτη η σημερινή επίσκεψή του στην Κοζάνη, επειδή είναι η πρώτη περιοχή της Ελλάδας στην οποία εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα στη δεύτερη φάση της πανδημίας. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι έδειξε αδράνεια και δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για την πανδημία, αλλά σημείωσε πως το ζήτημα είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε από εδώ και στο εξής αυτήν την πραγματικότητα, καθώς, όπως είπε, «πρώτιστο ενδιαφέρον μας είναι η δημόσια υγεία».

Bίντεο από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τους 5 δημάρχους της ΠΕ Κοζάνης

«Είναι η πρώτη περιοχή της χώρας που εισέρχεται στην κατηγορία επικινδυνότητας 4 και η πρώτη περιοχή που υπόκειται σε διαδικασία μερικού lockdown, αλλά lockdown είναι. Μόνο τα σχολεία λειτουργούν», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Είναι διαδικασία εξάντλησης και της οικονομίας όταν πηγαίνουμε σε μια δεύτερη αναγκαστική παύση εργασιών, ιδιαίτερα σε μια περιοχή η οποία είναι ήδη επιβαρυμένη εξαιτίας του γεγονότος ότι βρίσκεται σε μία περίοδο μετάβασης, χωρίς σχέδιο, από τον λιγνίτη, που απασχολεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού και παράγει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ, αντιλαμβανόμαστε ότι όλα αυτά θα έχουν μια σωρευτική πίεση».

Χωρίς ουσιαστική ενίσχυση το νοσοκομείο της Κοζάνης

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η περιοχή της Κοζάνης είχε συρροή κρουσμάτων και στην πρώτη φάση της πανδημίας. Ήρθε στην πόλη για να δει πώς είναι η κατάσταση στο ΕΣΥ και στο τοπικό δημόσιο νοσοκομείο, για το οποίο πληροφορήθηκε ότι δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική ενίσχυση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κλινών σε ΜΕΘ ή σε προσωπικό. Όπως υπογράμμισε, σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η καταγραφή των προβλημάτων και η διατύπωση προτάσεων για την αντιμετώπισή τους.

Επίσης, τόνισε ότι η Κοζάνη δεν πρέπει να έχει την αρνητική πρωτιά στο θέμα της πανδημίας και να έχει μία ευνοϊκή μεταχείριση από την πολιτεία με έκτακτα μέτρα ενίσχυσης.

Δήμαρχος Κοζάνης: Το μερικό lockdown ήταν το… «κερασάκι στην τούρτα»

«Το μερικό… ήταν το “κερασάκι στην τούρτα” των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή κι έχει φέρει σε απόγνωση τους επαγγελματίες», σημείωσε ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας και πρόσθεσε πως η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης περνάει μία πολύ δύσκολη περίοδο λόγω του κορονοϊού και της απολιγνιτοποίησης.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε στο δημαρχείο Κοζάνης φορώντας μάσκα και συνοδευόμενος από τους Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέα Ξανθό και Αλέξη Χαρίτση.

Οι πρώτες κουβέντες με τους δημάρχους αφορούσαν την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων στην Κοζάνη και ο κ. Τσίπρας είπε ότι ήρθε προετοιμασμένος βγάζοντας ένα μπουκαλάκι με αντισηπτικό από την τσέπη του.

Τσίπρας: Ανάγκη για αύξηση δαπανών για την Υγεία – Να κάνουμε την κρίση της πανδημίας ευκαιρία ανασυγκρότησης του ΕΣΥ

Τσίπρας Κοζάνη: Στο μπαρ της πόλης με νέους και όχι μόνο - Selfies και  χαμόγελα | Alphafreepress.gr

Να αντιμετωπίσουμε την κρίση της πανδημίας ως μια ευκαιρία για να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές παρεμβάσεις αναμόρφωσης και ανασυγκρότησης του ΕΣΥ επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας από την Κοζάνη στην σύσκεψη που είχε με με τους φορείς υγείας του νομού με την συμμετοχή του Ανδρέα Ξανθού. 

Στο πλαίσιο αυτό όπως τόνισε θα πρέπει να γίνουν θεσμικές τομές γιατί οι δαπάνες από μόνες τους δεν αρκούν και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει νέο μισθολόγιο και κίνητρα για να βρεθούν γιατροί που θα στελεχώσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Για αυτό τόνισε πως θα πρέπει να προχωρήσουμε σε προσλήψεις σε ένα πολυετές χρονοδιάγραμμα. «Άμεσα εμείς προκρίνουμε τις 15 χιλιάδες θέσεις εργασίας, ούτε αυτό όμως είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αλλά αντιστοιχεί στο να καλύψουμε το επικουρικό προσωπικό με μόνιμες προσλήψεις και σιγά σιγά να φτάσουμε στο σημείο να αγγίξουμε τους οργανισμούς των νοσοκομείων» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Αναφερόμενος στα προηγούμενα χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι το ΕΣΥ αντιμετώπιζε πάρα πολλά προβλήματα εξαιτίας των μνημονιακών παρεμβάσεων ωστόσο όπως επεσήμανε την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μια προσπάθεια ανάταξης μέσα από τις προσλήψεις και παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς της υγείας και ιδιαίτερα της πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Οι προσπάθειες που γίνονται τώρα την περίοδο της πανδημίας δεν είναι αρκετές για να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υπογράμμισε.

«Η ανησυχία μας» όπως είπε «είναι να αντέξει το σύστημα γιατί ήδη τα κρούσματα είναι πάρα πολλά χωρίς να έχουμε μπει για τα καλά στην χειμερινή περίοδο όπου θα υπάρχει αναγκαστικά μεγαλύτερος συγχρωτισμός σε εσωτερικούς χώρους».

Στην συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς του νομού και εκπροσώπους εργαζομένων με την συμμετοχή του Αλέξη Χαρίτση.
Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι είναι επιτακτικό ζήτημα η ενίσχυση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και αναφέρθηκε εκτενώς στην δέσμη μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση μας έλεγε ότι λέμε πράγματα μη ρεαλιστικά και τώρα έρχεται η Κομισιόν και λέει ότι είναι ενδεδειγμένο μέτρο η προστασία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, επαναδιατυπώνοντας την ανάγκη για μη επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων και επιδότηση της εργασίας και όχι της αναστολής της.