Στην Καρδίτσα ο πρωθυπουργός. Τα 9 μέτρα στήριξης της κυβέρνησης – Κουμουτσάκος για θεία κοινωνία: Το θέμα θεωρείται λήξαν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Την Καρδίτσα, που πληγώθηκε ιδιαίτερα από την πρόσφατη κακοκαιρία, επισκέπτεται την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα 9 πρώτα μέτρα της κυβέρνησης για τους πληγέντες.

Στην Καρδίτσα μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους τοπικούς φορείς, όπου θα γίνει αποτίμηση των ζημιών και θα αναλυθούν τα μέτρα και το σχέδιο αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας “Ιανός”.

Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για όσους επλήγησαν από την κακοκαιρία

Σε άμεσες παρεμβάσεις για την αποζημίωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προχώρησε η κυβέρνηση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε άμεσα μέτρα στήριξης.

Ειδικότερα:

«1. Αναστέλλεται η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα για έξι μήνες.

2. Χορηγείται ενίσχυση 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του. Επιπλέον 600 ευρώ στις πολύτεκνες οικογένειες. Επιπλέον 600 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Παρέχεται επίσης ενίσχυση μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας. Ειδική ενίσχυση 4.500 ευρώ παρέχεται σε άτομα που υπέστησαν κάποιας μορφής αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

3. Διατίθεται, άμεσα, 1 εκατ. ευρώ σε κάθε Δήμο που έχει πληγεί, για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Επιπλέον, το υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τις απαραίτητες οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες Δήμους, για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν καταστραφεί.

4. Προχωρά άμεσα, μέσω του ΕΛΓΑ, η καταγραφή των ζημιών, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί.

5. Χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, 5.000 ευρώ για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και 8.000 ευρώ για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ανά πληγείσα επιχείρηση.

6. Προβλέπεται επιχορήγηση επιχειρήσεων ύψους 30%-70% της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα φορτηγά αυτοκίνητα.

7. Παρέχεται στεγαστική συνδρομή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων, που καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.

8. Δρομολογείται, ύστερα από συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.

9. Εντάσσονται στον 4ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί, χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής».

 

Κουμουτσάκος για θεία κοινωνία: Το θέμα θεωρείται λήξαν

Ο διάλογος με βουλευτή για την επιλογή του να κοινωνήσει χωρίς προφυλάξεις

Από το βήμα της Βουλής απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου για την απόφαση του να κοινωνήσει στην Αγία Σοφία Νέου Ψυχικού, χωρίς μέτρα προφύλαξης. Αφορμή υπήρξε η τοποθέτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, κ. Μυλωνακη, ο οποίος στην ομιλία του στην αρμόδια επιτροπή όπου συζητείται το μεταναστευτικό, είπε:

«Καλά ξεμπερδέματα κ. Κουμουτσάκο με το Μαξίμου για την θεία κοινωνία. Κανένα κρούσμα δεν έχει αποδειχθεί, δεν έχει βγει ότι οφείλεται στην αγία μετάληψη. Και αντί να τους πείτε αυτό, εσείς είπατε τα δικά σας. Να αυτά κάνει η Νέα Δημοκρατία και η εκκλησία μας είναι υπό διωγμό».

Με τη σειρά του ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για πολιτική σπέκουλα, τονίζοντας ότι το θέμα έχει λήξει. «Κ. Μυλωνάκη. Μη σπεκουλάρετε πολιτικά για τέτοια θέματα. Άλλωστε το συγκεκριμένο θέμα είναι λήξαν. Προσπαθείτε να κατασκευάσετε μια αφελή πολιτική παγίδα που κανείς δεν πρόκειται να πέσει. Τα κυβερνητικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας πρέπει να εφαρμοστούν πιστά από όλους τους πολίτες. Όλα τα άλλα είναι μόνο πολιτική σπέκουλα» ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.