
Εκ νέου αίτημα να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το ζήτημα του διπλού συστήματος καταγραφής των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα υπέβαλαν πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μετά της καταγγελίες της παραιτηθείσας δημοσιογράφου του «Βήματος» Δήμητρας Κρουστάλλη για «ασφυκτικές πιέσεις» απο το Μαξίμου για να συγκαλυφθεί το θέμα.
Οι βουλευτές Γιώργος Κατρούγκαλος, Νικόλαος Βούτσης, Σπύρος Λάππας, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Παύλος Πολάκης επισημαίνουν ότι η ανάγκη άμεσης, έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής, πριν από τις γιορτές, «κατέστη ακόμη πιο επείγουσα και αναγκαία, λόγω των πρόσφατων καταγγελιών της δημοσιογράφου Δήμητρας Κρουστάλλη (η οποία με άλλους συναδέλφους της είχε αναδείξει το σκάνδαλο) ότι εξωθήθηκε σε παραίτηση από την εφημερίδα της λόγω “ασφυκτικής πίεσης του Μαξίμου”, δηλαδή του ίδιου του Πρωθυπουργού».
Και σημειώνουν ότι «στο αρχικό σκάνδαλο, του παράλληλου συστήματος καταγραφής στοιχείων και της συσκότισης των προβλημάτων διαχείρισης της πανδημίας προστέθηκε ένα ακόμη: η προσπάθεια του περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού, προφανώς εν γνώσει του, να ματαιώσει με βάναυσο τρόπο δημοσιογραφική έρευνα, πράγμα που συνιστά κατάφωρη προσβολή της ελευθεροτυπίας και παραβίαση του άρθρου 14 του Συντάγματος».
Το πλήρες κείμενο της επιστολής
Προς: τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων, κ. Αθανάσιο Μπούρα
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Με την ΑΠ 141/1-12-2020 Επιστολή μας, σας είχαμε ζητήσει την άμεση σύγκληση της Επιτροπής, προκειμένου να εξεταστούν πολύ σοβαρές καταγγελίες σχετικές με την ύπαρξη ενός παράλληλου συστήματος καταγραφής των κρουσμάτων από τον κορονοϊό εκ μέρους του ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, ενώ ήδη από τον Απρίλιο υπεύθυνη για την τήρηση του Μητρώου Ασθενών είχε οριστεί η ΗΔΙΚΑ (βλ. σχετ. Κοινή Υπουργική Απόφαση Υπουργών Υγείας και Επικρατείας υπ’ αρ. 2650/10-04-2020, Β’ 1298), ο ΕΟΔΥ μετά από αρκετό διάστημα, δηλαδή από τον Αύγουστο και μετά, λίγο πριν εισέλθουμε σταδιακά στη φάση του β’ κύματος της πανδημίας, επέλεξε, για λόγους που πρέπει να διερευνηθούν, να αλλάξει τη στάση του και τον τρόπο συνεργασίας του με την αρμόδια «επιτροπή εμπειρογνωμόνων». Επισημαίναμε, επίσης, ότι τα παραπάνω ήταν σε γνώση ακόμη και άμεσων συνεργατών του Πρωθυπουργού.Το αίτημα μας αυτό θέσαμε μετ’επιτάσεως και προφορικά ενώπιον της Επιτροπής στη συνεδρίαση της 2 Δεκεμβρίου 2020 και σε μεταγενέστερες συνεδριάσεις.
Η ανάγκη άμεσης, έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής κατέστη ακόμη πιο επείγουσα και αναγκαία, λόγω των πρόσφατων καταγγελιών της δημοσιογράφου Δήμητρας Κρουστάλλη (η οποία με άλλους συναδέλφους της είχε αναδείξει το σκάνδαλο) ότι εξωθήθηκε σε παραίτηση από την εφημερίδα της λόγω «αφόρητων πιέσεων του Μαξίμου», δηλαδή του ίδιου του Πρωθυπουργού. Άρα, στο αρχικό σκάνδαλο, του παράλληλου συστήματος καταγραφής στοιχείων και της συσκότισης των προβλημάτων διαχείρισης της πανδημίας προστέθηκε ένα ακόμη: η προσπάθεια του περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού, προφανώς εν γνώσει του, να ματαιώσει με βάναυσο τρόπο δημοσιογραφική έρευνα, πράγμα που συνιστά κατάφωρη προσβολή της ελευθεροτυπίας και παραβίαση του άρθρου 14 του Συντάγματος.
Ενόψει των παραπάνω και σύμφωνα με το άρθρο 43 Α του Κανονισμού της Βουλής, ζητάμε εκ νέου να συγκληθεί άμεσα και πάντως προ της διακοπής των Χριστουγέννων, η Επιτροπή και να κληθούν σε ακρόαση και να εξεταστούν από αυτήν οι κ.κ. Κικίλιας Βασίλειος, Υπουργός Υγείας, Χαρδαλιάς Νικόλαος, Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Αρκουμανέας Παναγιώτης, Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Τσιόδρας Σωτήριος, Καθηγητής ιατρικής, ως εκπρόσωπος της «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων».
Με εκτίμηση,
Τα μέλη- βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας
Νικόλαος Βούτσης
Γιώργος Κατρούγκαλος
Σπύρος Λάππας
Θανάσης Παπαχριστόπουλος
Παύλος Πολάκης
Αλ. Χαρίτσης: Δεν είχαμε αμφιβολία για το πώς αντιμετωπίζει τους επιστήμονες της χώρας η Κυβέρνηση των «αρίστων»
Δήλωση Βουλευτή Μεσσηνίας και Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Χαρίτση για την εγγραφή αποφοίτων κολλεγίων στο ΤΕΕ και στο Οικονομικό επιμελητήριο
Με χθεσινοβραδινή τροπολογία της τελευταία στιγμής σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, η Κυβέρνηση υποχρεώνει το ΤΕΕ και το Οικονομικό Επιμελητήριο να εγγράψουν στα μητρώα τους αποφοίτους κολλεγίων. Εξισώνει δηλαδή τα επαγγελματικά δικαιώματα των διπλωματούχων μηχανικών με αυτά των αποφοίτων κολλεγίων.
Δεν είχαμε αμφιβολία για το πώς αντιμετωπίζει τους επιστήμονες της χώρας η Κυβέρνηση των «αρίστων». Το είδαμε δυστυχώς με την αντιμετώπιση που επιφύλασσε στους γιατρούς όλους αυτούς τους μήνες της πανδημίας. Σήμερα, η Κυβέρνηση προχωρά ένα βήμα παραπέρα. Ειδικά για τους μηχανικούς, η μεθόδευση αυτή υποβάθμισης του επαγγέλματός τους δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο και για τη δημόσια ασφάλεια. Όλα θυσία στο βωμό της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων, στην προκειμένη περίπτωση των ιδιοκτητών κολλεγίων.