Στην εξέδρα η μπάλα από Μηταράκη! – Κοινωνικός τουρισμός 2020: Ξεκινούν οι αιτήσεις. Πού θα δηλώσετε συμμετοχή

Ούτε κουβέντα από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου για το εξωφρενικό ποσό που θα ξοδέψει για τα τρία νέα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε Σάμο, Κω και Λέρο.

Στη μέθοδο των επιλεκτικών απαντήσεων καταφεύγει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης προκειμένου να αποφύγει τα ουσιαστικά ερωτήματα που προκύπτουν από το εξωφρενικό ύψος της χρηματοδότησης που απαιτεί για τα τρία νησιωτικά Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ).

Απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα που αφορούν το αίτημα για παροχή 132.680.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ειδικότερα από το σκέλος του Εθνικού Προϋπολογισμού, το υπουργείο επιμένει ότι το παράλληλο αίτημα προς τα Ευρωπαϊκά Ταμεία θα τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης, ωστόσο δεν αναφέρει κουβέντα για το κυρίως θέμα, που αφορά αυτό καθαυτό το ύψος της χρηματοδότησης. Αντίθετα, επιλέγει να απαντήσει στην αντίφαση που επισημάνθηκε επίσης χθες και αφορά τους διθυράμβους περί μείωσης ροών και πρακτικής προετοιμασίας δομών που, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα του υπουργείου και τις απαιτήσεις που προβάλλει, αντιστοιχούν στο εξωπραγματικό νούμερο των 50.000 φιλοξενούμενων στα τρία ΚΥΤ που θα δημιουργηθούν σε Σάμο, Κω και Λέρο.

«Η καταγραφή μηδενικών ροών δεν πρέπει να λογίζεται στη δημόσια σφαίρα ως εχέγγυο εφησυχασμού και αδράνειας. Αντιθέτως, πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για παρεμβάσεις με σκοπό τη βελτίωση της κατάστασης στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και την προετοιμασία εν όψει (α) καλοκαιριού και ενδεχόμενης αύξησης των ροών και (β) νέας περιόδου έξαρσης της πανδημίας του Covid-19. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες υποδοχής, καθώς και να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφαλείας εντός και εκτός των δομών φιλοξενίας», απαντά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στο θέμα παρενέβη με δήλωσή του και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τομεάρχης για θέματα μετανάστευσης και ασύλου, Γ. Ψυχογιός, ο οποίος, αφού υπενθυμίζει ότι «είναι διατυπωμένη η άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χρηματοδοτήσει έναν σχεδιασμό που προβλέπει την επ’ αόριστον κράτηση και για τις ευάλωτες ομάδες, παραβιάζοντας τα δικαιώματα αιτούντων άσυλο», τονίζει τα εξής:

«Ο κ. Μηταράκης και η κυβέρνηση θεωρούν ότι είναι καλή ιδέα, την ίδια στιγμή που πετάνε χιλιάδες αναγνωρισμένους πρόσφυγες στον δρόμο χωρίς καμία υποστήριξη, να βάλουν χέρι σε 133 εκατομμύρια από τον εθνικό προϋπολογισμό, για δαπάνες που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλιζε πάντοτε από ευρωπαϊκούς πόρους. […] Φαίνεται, όμως, ότι προτεραιότητα του υπουργείου, όπως έχει αποδείξει το προηγούμενο διάστημα, είναι οι απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων για την κατασκευή κλειστών κέντρων-φυλακών με τις υπογραφές των μετακλητών της “Τεχνικής Υπηρεσίας”. Πέρα από αυτήν την πρώτη οικονομική διάσταση, όμως, η συντήρηση και λειτουργία των κλειστών κέντρων θα συνεχίσει να γίνεται από τα κονδύλια του Εθνικού Προϋπολογισμού και βέβαια σε όλη αυτή τη δαπάνη θα πρέπει να συνυπολογιστεί το οικονομικό κόστος από τις δεδομένες καταδίκες στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για πολλαπλές παραβιάσεις εγγυήσεων και δικλείδων του ευρωπαϊκών Οδηγιών. Η δικαιολογία ότι έχει γίνει αίτημα για να χρηματοδοτηθεί το έργο από τη χρηματοδότηση Εκτακτης Ανάγκης (EMAS) του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ενταξης (AMIF) δεν είναι παρά μια πρόφαση την οποία ίσως να χρησιμοποιήσουν και ως μοχλό πίεσης σε αίτημα για μια ακόμα ρήτρα εξαίρεσης…».

 

Κοινωνικός τουρισμός 2020: Ξεκινούν οι αιτήσεις – Πού θα δηλώσετε συμμετοχή

Κοινωνικός τουρισμός 2020: Ξεκινούν οι αιτήσεις - Πού θα δηλώσετε συμμετοχή
Δείτε πού υποβάλλονται οι αιτήσεις και μέχρι πότε. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και οι ωφελούμενοι. Πού δηλώνουν συμμετοχή οι ξενοδόχοι

Ξεκινά αύριο, Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2020 και ώρα 10:00 η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και ακτοπλοϊκών εταιρειών, για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Επιδότησης Διακοπών ΕργαζομένωνΑνέργων και των Οικογενειών αυτών, με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2020-2021. Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται μέχρι την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020 και ώρα 23:59.

Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά επιδοτούνται ακτοπλοϊκά εισιτήρια και αυξάνεται η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων από 5 σε 6 βράδια. Επίσης, μειώνεται η ιδιωτική συμμετοχή σε όλα τα ξενοδοχεία, ενώ αυξάνεται η επιδότηση του ΟΑΕΔ. Τέλος, για πρώτη φορά προστίθεται ο Νομός Έβρου στο ειδικό πλαίσιο των 10 διανυκτερεύσεων και της μηδενικής ιδιωτικής συμμετοχής.

Οι διακοπές με το πρόγραμμα επιδότησης μπορούν να πραγματοποιηθούν από την 1 Αυγούστου 2020 έως τις 31 Ιουλίου 2021 σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ. Οι διακοπές θα έχουν διάρκεια:

  • από μία έως δέκα διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα των νήσων Λέσβου, Λέρου, Σάμου, Χίου, Κω και του Νομού Έβρου ή
  • από μία έως έξι διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα της υπόλοιπης Ελλάδας.

Η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους και η δήλωση συμμετοχής από τους παρόχους γίνεται αποκλειστικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών ΟΑΕΔ στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

Δικαιούχοι

Πάροχοι

Με λίγα λόγια η διαδρομή θα είναι:

Ενιαία Ψηφιακή Πύλη gov.gr →Εργασία και ασφάλιση →Αποζημιώσεις και παροχές→ Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού ή Πάροχοι κοινωνικού τουρισμού

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι εργαζόμενοι και άνεργοι, οι οποίοι το έτος 2019:

  • είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (με κρατήσεις υπέρ ΟΕΕ) ή
  • έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή
  • έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 50 ημερών ή
  • συγκεντρώνουν τουλάχιστον 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας) ή
  • ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι/ες στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.

Το σύστημα επιλογής των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων οικονομικών, οικογενειακών και ασφαλιστικών κριτηρίων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ. Πάροχοι του προγράμματος είναι τουριστικά καταλύματα και ακτοπλοϊκές εταιρίες, όπως περιγράφεται στη Δημόσια Πρόσκληση.

Η επιδότηση θα γίνει με τη χορήγηση Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού, η οποία έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού. Συνολικά θα χορηγηθούν 300.000 επιταγές και ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 30.000.000 €.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΑΕΔ αναφορικά με τον κοινωνικό τουρισμό.