Στην Αθήνα για επαφές με την κυβέρνηση ο Χαλίφα Χαφτάρ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πραγματοποίησε αργά το βράδυ ιδιωτική συνάντηση με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος αφίχθη, στο ξενοδοχείο King George, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 22:00. Στο τετ-α-τετ ήταν παρών και ο ναύαρχος Φαράζ αλ – Μαχντάουι.

Θα ακολουθήσει νέα επαφή του κ. Δένδια με τον Λίβυο στρατάρχη στις 10:30 το πρωί της Παρασκευής, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Στη συνέχεια ο κ. Χαφτάρ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκηστη μία το μεσημέρι στο Γραφείο του στη Βουλή. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο στην Ε.Ε. για οποιαδήποτε απόφαση σχετική με την Λιβύη, εάν δεν ακυρωθεί το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης.

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ συμφώνησε να συμμετάσχει στην Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, που θα γίνει την Κυριακή, όπως έγινε γνωστό σήμερα, Πέμπτη.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε ότι ο Χαφτάρ δεσμεύτηκε στην εφαρμογή μιας εκεχειρίας στη Λιβύη.

«Δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την εκεχειρία, παρά το γεγονός ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μόσχα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Είναι πολύ σημαντικό», μετέδωσε το n-tv επικαλούμενο τον Μάας, που έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντησή του με τον Χαφτάρ στη Βεγγάζη.

Την Κυριακή πραγματοποιείται η Διάσκεψη στο Βερολίνο με στόχο την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στη Λιβύη μεταξύ των δυνάμεων του εθνικού στρατού της Λιβύης που ελέγχεται από τον Χαφτάρ και την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Σάρατζ. Στη Διάσκεψη αυτή δεν έχει προσκληθεί η Αθήνα.