Ο Τσάρλυ γράφει για τον Ολυμπιακό και την ρεαλιστική του υποχρέωση που είναι να προκριθεί για τρίτη συνεχόμενη σεζόν, στην νοκ-άουτ φάση του Europa League.
Το υπερβολικά σκληρό, με βάση την εικόνα του αγώνα στο Ντραγκάο 2-0 και οι δύο νίκες της Πόρτο επί της Μαρσέιγ, δεν επέτρεψαν στον Ολυμπιακό να μπει επί της ουσίας στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης. Στις δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν την φετινή σεζόν δεν κατάφερε να διεκδικήσει την υπέρβαση στην διοργάνωση, έχει όμως μπροστά του ένα παιχνίδι σταθμό.
Υπάρχουν αγώνες στη διάρκεια της σεζόν που μπορούν να ορίσουν θετικά ή αρνητικά το πρόσημο μίας επίπονης δουλειάς πολλών μηνών. Άδικο, αλλά και πραγματικότητα. Ο Ολυμπιακός έχει την υποχρέωση, να πετύχει τον ρεαλιστικό του στόχο και να μπει για 3η συνεχόμενη σεζόν, στην νοκ-άουτ φάση του Europa League.
ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ
Φέτος είναι η τρίτη σεζόν του Πeδρο Μαρτίνς. Το 2018-19 αποκλείστηκε από την Ντιναμό Κιέβου στους 32, πέρυσι ανέβηκε αισθητά, ο βαθμός ανταγωνιστικότητας της ομάδας και πέρα από τις τρεις προκρίσεις στα προκριματικά και το ανταγωνιστικό πρόσωπο που έβγαλε στον όμιλο, υπήρξε η τεράστια πρόκριση επι της Άρσεναλ και η μάχη με την Γουλβς.
Ο Ολυμπιακός έφθασε στους 16 της διοργάνωσης, όπου αποκλείστηκε οριακά και μετά από μάχη. Έδειξε όμως πως είναι στις δυνατότητες του να διεκδικήσει κάτι σπουδαίο στην συγκεκριμένη διοργάνωση, άνοιξε την όρεξη του οπαδού του, έδωσε το δικαίωμα στον φίλο του Ολυμπιακού να κάνει όνειρα. Στη λογική της εξέλιξης φέτος οφείλει να διεκδικήσει, να είναι έτοιμος για να δώσει και φέτος την μάχη του, για ένα τουλάχιστον βήμα παραπάνω. Αρχικά φυσικά, οφείλει να είναι παρών.
ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟ
Το σενάριο να αποκλειστεί, πριν ξεκινήσουν τα παιχνίδια, φαίνεται ακραίο. Να πάρει δηλαδή η Μαρσέιγ καλύτερο αποτέλεσμα στο Έντιχαντ, από αυτό που θα πάρει ο Ολυμπιακός εντός έδρας με την αδιάφορη Πόρτο. Σε κάθε περίπτωση, οφείλεις να ορίσεις εσύ την τύχη σου.
Η φετινή σεζόν, είναι υπερβολικά επίπονη για τις ομάδες που μετέχουν στην Ευρώπη. Για να βγει το καλεντάρι, οι ποδοσφαιριστές αγωνίζονται χωρίς διακοπή, δίνοντας μόνιμα τρία παιχνίδια την εβδομάδα. Είναι λοιπόν φυσικό, να ψάχνουν παιχνίδια που να τους δίνουν το δικαίωμα, να φρεσκάρουν τους βασικούς τους. Είναι λοιπόν δεδομένο πως από την στιγμή που η Πόρτο έχει πάρει την πρόκριση, ο Κονσεϊσάο θα προχωρήσει σε αλλαγές.
Η Πόρτο φέτος βγάζει δύο διαφορετικά πρόσωπα. Στο πορτογαλικό πρωτάθλημα παίζοντας με 59% κατοχή μπάλας έχει σοβαρά αμυντικά προβλήματα. Έχει δεχτεί 13 τέρματα σε 9 παιχνίδια, μόλις 5 ομάδες έχουν δεχτεί περισσότερα τέρματα στην λίγκα. Αντίθετα όμως στην Ευρώπη, που παίζει πιο συντηρητικά και η κατοχή μπάλας είναι μικρότερη στο 41,9% στο μέσο όρο των παιχνιδιών και πιο κοντά οι αποστάσεις των γραμμών, υπάρχει αμυντική συνοχή.
Η Πόρτο έχει κρατήσει το μηδέν στην άμυνα, στα τρία από τα τέσσερα παιχνίδια που έδωσε. Στο Καραϊσκάκης παίζοντας με πολλές αλλαγές, είναι δεδομένο πως θα παίξει και συντηρητικά. Ο Κονσεϊσάο είναι υποχρεωμένος να φρεσκάρει την ομάδα του και να ξεκουράσει βασικούς, είναι όμως και σίγουρο, πως αν του επιτρέψουν οι ερυθρόλευκοι να κάνει την ζημιά θα προσπαθήσει να την κάνει.
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Η αποστολή του Ολυμπιακού δεν είναι εύκολη, υπάρχει όμως η υποχρέωση νίκης, τόσο για δικό του όφελος όσο και συνολικά, για το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Όπως έχουν έρθει τα πράγματα, το Ελληνικό ποδόσφαιρο βασίζεται αποκλειστικά στον Ολυμπιακό, για να μην καταρρεύσει στην βαθμολογία της UEFA.
Πλέον μόνο μία εξαιρετική πορεία από την ομάδα του Μαρτίνς μπορεί να αποτρέψει αυτήν την συνολική καταστροφή. Είναι σημαντικό να μπουν οι βαθμοί της νίκης, μαζί με τους βαθμούς της πρόκρισης κι από εκεί και πέρα, υπάρχει περιθώριο δύο μηνών, για να βρεθεί σε μία κατάσταση που να επιτρέπει στους ερυθρόλευκους να κάνουν όνειρα.
ΦΥΣΙΚΟ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΡΕΣΚΑΔΑ
Είναι δεδομένο, πως αυτήν την εποχή δεν υπάρχει φρεσκάδα, δεν γίνεται να υπάρξει, με τις συνθήκες που διεξάγεται η σεζόν και είναι κάτι, που βασανίζει όλες τις ομάδες που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ειδικά τους μεγάλους συλλόγους που πέρυσι τέλειωσαν την σεζόν, στο τέλος του καλοκαιριού, μπήκαν στην φετινή χωρίς προετοιμασία και καλούνται να παίζουν μόνιμα τρεις φορές της εβδομάδα.
Ο Ολυμπιακός ζει ότι όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά μεγέθη. Ακούω και διαβάζω, σχόλια μετά από τα ευρωπαϊκά του παιχνίδια, στην λογική πως η ομάδα δεν έχει τα περσινά της τρεξίματα, πως δεν υπάρχει πρόοδος.
Όταν αυτό το σχόλιο τραβιέται ακόμα περισσότερο και φθάνει στο σημείο να θεωρείται υπεύθυνη η δουλειά του Μαρτίνς γι’ αυτήν την κατάσταση είναι και η στιγμή, που ξεπερνιέται και το όριο της λογικής.
ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΑΡΓΟ
Είναι δεδομένο πως τα περσινά τρεξίματα δεν υπάρχουν. Αν υπήρχαν ο Ολυμπιακός, δεν θα προσπαθούσε να προφυλάξει το 1-0 στο Βελοντρόμ, αλλά θα την σκότωνε την Μαρσέιγ. Δεν υπάρχουν όμως, γιατί είναι αδύνατον να συμβεί κάτι τέτοιο. Γιατί καμία ομάδα, αυτήν την εποχή, δεν παίζει με την περσινή της ένταση. Αυτό το γεγονός έχει δημιουργήσει και την εξής πραγματικότητα.
Οι ομάδες, όπως η Λίβερπουλ, η Σίτι, η Αταλάντα ακόμα και η Ρεάλ και η Μπάρτσα που έχουν πιο σύνθετα θέματα, έχουν γίνει αντιμετωπίσιμες. Δεν σε σκοτώνουν με τον ρυθμό τους, έχουν τεράστια πτώση, σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια και έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις, για να ευδοκιμούν ξανά οι ομάδες που παίζουν στον χώρο.
Η Τότεναμ, η Ατλέτικο που περιμένουν, παίζουν πιο συντηρητικά και χτυπούν στην αντεπίθεση, βλέπουν πως μπορούν να πετυχαίνουν, κάτι που τα τελευταία χρόνια φάνταζε αδύνατον. Να κερδίσουν ξανά μεγάλα παιχνίδια, όπως η Τότεναμ με την Σίτι και η Ατλέτικο με την Μπαρτσελόνα, χωρίς να δεχτούν γκολ.
Να παίξουν δηλαδή πίσω από την μπάλα και να μην νικηθούν από την εξέλιξη του αθλήματος. Βλέπεται όλη αυτή η περιπέτεια με τον covid, δημιούργησε συνθήκες για να γίνει το άθλημα σε υψηλό επίπεδο πιο αργό από αυτό που ήταν τα τελευταία χρόνια.
ΕΠΙΠΟΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε την περσινή σεζόν στις 10 Ιουνίου, έδωσε 59 επίσημα παιχνίδια και ολοκλήρωσε τη σεζόν στις 6 Αυγούστου με την μάχη στο Μολινό. Η προετοίμασα για την φετινή σεζόν ξεκίνησε στις 18 Αυγούστου με σκοπό να προετοιμαστεί για τον τελικό με την ΑΕΚ που χρωστούσε από την περσινή χρονιά, που τελικά διεξήχθη στις 12 Σεπτεμβρίου, όπως και για τα προκριματικά με την Ομόνοια, στις 23 Σεπτεμβρίου και στις 29 Σεπτεμβρίου. Από τότε παίζουν οι ποδοσφαιριστές του, μόνιμα τρεις φορές την εβδομάδα. Όλα αυτά εν μέσω πανδημίας, που και τα ταξίδια γίνονται πιο κουραστικά, αλλά και πιο επικίνδυνα.
Είναι αδύνατον, αυτή η πραγματικότητα να μην επηρεάσει την αθλητικότητα, την ενέργεια που βγάζουν στο γήπεδο, οι ποδοσφαιριστές του Μαρτίνς και άδικο να ψάχνουμε να βρούμε ποιος φταίει, όταν την απάντηση την δίνουν οι συνθήκες που επικρατούν.
Άκουγα μετά το παιχνίδι με την Μαρσέιγ, πως δεν είναι καλά ο Αραμπί, λες και γινόταν να βρεθεί σε καλή κατάσταση ενώ είχε βρεθεί θετικός στον covid και είχε μπει σε υποχρεωτική καραντίνα. Δεν γίνεται να κάνεις την οποιαδήποτε κριτική, όταν γνωρίζεις το πρόβλημα και πως ο προπονητής, δεν είχε διαθέσιμο, ούτε τον αναπληρωματικό του. Οπότε ακόμα και αν είχε στο μυαλό του ο Μαρτίνς πως πως δεν ήταν ο Αραμπί σε ιδανική κατάσταση, δεν είχε περιθώριο να μην τον χρησιμοποιήσει.
ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ
Πρέπει λοιπόν να είμαστε δίκαιοι και ρεαλιστές. Ειδικά για τον Ολυμπιακό και το βάρος που τράβηξε την περασμένη χρονιά, δεν υπήρχαν οι δυνατότητες να βρεθεί στην περσινή κατάσταση στην φάση των ομίλων και για αυτό δεν ευθύνεται κανένας άλλος, εκτός από τις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί. Υπάρχει όμως μία υποχρέωση και μία ελπίδα.
Η υποχρέωση, είναι να κρατήσει την 3η θέση στον όμιλο και η ελπίδα είναι να βρεθεί σε κατάσταση που να του επιτρέπει να είναι ανταγωνιστικός στα μέσα του Φεβρουαρίου. Μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου και το εντός παιχνίδι με την ΑΕΛ, θα δίνονται συνεχώς τρία παιχνίδια την εβδομάδα και μετά θα υπάρξει διακοπή.
Η περίοδος που το πρόγραμμα έπρεπε να συμπιεστεί, για να φθάσει σε μία ισορροπία και να βγαίνει στη συνέχεια κανονικά ολοκληρώνεται. Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού θα έχουν το περιθώριο να ξεκουραστούν τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Την ευκαιρία να πάρουν πολύτιμες ανάσες και να φρεσκαριστούν για να επιστρέψουν στην μάχη, έτοιμοι για να καθαρίσουν τους εγχώριους τίτλους – φαίνεται πως έχουν σοβαρό αγωνιστικό προβάδισμα από τους ανταγωνιστές – αλλά πάνω από όλα, για να διεκδικήσουν την υπέρβαση στην Ευρώπη, που είναι και ο μεγάλος πόθος της πλειοψηφίας των οπαδών του Ολυμπιακού.
Ολυμπιακός: Έτσι προκρίνεται στο Europa League
Ο Ολυμπιακός δεν συνεχίζει στο Champions League, ωστόσο διατηρεί το πάνω χέρι για την τρίτη θέση και το Europa League στην ισοβαθμία με τη Μαρσέιγ. Τι χρειάζεται στο αποψινό παιχνίδι με αντίπαλο την Πόρτο (09/12, 22:00).
Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει το βράδυ της Τετάρτης (09/12, 22:00) την Πόρτο σε έναν “do or die” αγώνα που θα κρίνει την ευρωπαϊκή συνέχειά του.
Μπορεί να μην υπάρχουν ελπίδες πρόκρισης στην επόμενη φάση του Champions League, αφού Μάντσεστερ Σίτι και Πόρτο πήραν το εισιτήριο για τους “16”, αλλά οι “ερυθρόλευκοι” διατηρούν το πάνω χέρι για την τρίτη θέση και την πρόκριση στους “32” του Europa League.
Η ελληνική ομάδα υπερτερεί στην ισοβαθμία με τη Μαρσέιγ βάσει του τέταρτου κριτηρίου (οι δύο ομάδες έχουν από ίδιους – τρεις – βαθμούς στα μεταξύ τους παιχνίδια, ίδια διαφορά γκολ στα μεταξύ τους παιχνίδια και ίδια επίθεση), καθώς έχουν καλύτερη εκτός έδρας επίθεση στα ματς με τη γαλλική ομάδα (1-0, 2-1).
Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, θέλει κόντρα στην Πόρτο το ίδιο ή καλύτερο αποτέλεσμα από ό,τι η Μαρσέιγ στο Μάντσεστερ με τη Σίτι για να πάρει το εισιτήριο για το Europa League. Ουσιαστικά, εάν η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς νικήσει την Πόρτο, δεν ενδιαφέρεται για το τι θα γίνει στο Έτιχαντ.
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1. Μάντσεστερ Σίτι 13 (10-1)
2. Πόρτο 10 (8-3)
3. Ολυμπιακός 3 (2-8)
4. Μαρσέιγ 3 (2-10)
Κριτήρια ισοβαθμίας: 1. Βαθμοί στα μεταξύ τους παιχνίδια 2. Καλύτερη διαφορά γκολ στα μεταξύ τους παιχνίδια 3. Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους παιχνίδια 4. Καλύτερη εκτός έδρας επίθεση στα μεταξύ τους παιχνίδια 5.Καλύτερη διαφορά τερμάτων στον όμιλο 6. Καλύτερη επίθεση στον όμιλο 7. Καλύτερη εκτός έδρας επίθεση στον όμιλο 8. Περισσότερες νίκες στον όμιλο 9. Περισσότερες εκτός έδρας νίκες στον όμιλο 10. Πειθαρχικός έλεγχος (κόκκινη κάρτα = 3 πόντοι, κίτρινη κάρτα = 1 πόντος, αποβολή για δύο κίτρινες κάρτες= 3 πόντοι) 11. Κατάταξη UEFA Ranking
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 6ΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου
22:00 Ολυμπιακός – Πόρτο
22:00 Μάντσεστερ Σίτι – Μαρσέιγ
“Ο επόπτης αποκάλεσε νέγρο τον Γουεμπό κι όχι ο τέταρτος διαιτητής”
Σύμφωνα με Ρουμάνο δημοσιογράφο, δεν ήταν ο τέταρτος διαιτητής, Σεμπάστιαν Κολτσέσκου που αποκάλεσε “νέγρο” τον Πιερ Γουεμπό, αλλά ο επόπτης, Οκτάβιαν Σόβρε, ενώ η διαιτητική ομάδα καταγγέλλει πως ο βοηθός προπονητή της Μπασακσεχίρ τους αποκαλούσε “γύφτους”.
Νέα δεδομένα προκύπτουν απ’ τη Ρουμανία όσον αφορά στο επεισόδιο με πρωταγωνιστές τον τέταρτο διαιτητή, Σεμπάστιαν Κολτσέσκου και τον βοηθό προπονητή της Μπασακσεχίρ, Πιερ Γουεμπό.
Ο Γουεμπό κατηγόρησε τον Ρουμάνο διαιτητή πως τον αποκάλεσε “νέγρο”, με αποτέλεσμα να διακοπεί οριστικά ο αγώνας, αφού οι παίκτες των δύο ομάδων πήγαν στα αποδυτήρια και δεν επιθυμούσαν να συνεχιστεί το παιχνίδι με τον Κολτσέσκου.
Αποτέλεσμα, η UEFA να προχωρήσει σε αλλαγή της διαιτητικής ομάδας, με το παιχνίδι να συνεχίζεται την Τετάρτη στις 19:55 απ’ το 18ο λεπτό. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ρουμάνο δημοσιογράφο, Εμάνουελ Ρόσου, δεν ήταν ο Κολτσέσκου που αποκάλεσε “νέγρο” τον Πιερ Γουεμπό, αλλά ο επόπτης, Οκτάβιαν Σόβρε. Μάλιστα, οι διαιτητές κατηγορούν τον παλαίμαχο Καμερουνέζο επιθετικό πως τους αποκαλούσε “γύφτους” απ’ το 2ο λεπτό.
Γι’ αυτό το λόγο και ακούγεται στην επικοινωνία τους, σύμφωνα με τους ίδιους, η ατάκα “δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα” που είχε ως αποτέλεσμα και την αποβολή του.