Στα παλιά τους τα παπούτσια και η Δικαιοσύνη – Έναν Βουκεφάλα για τον Σαμαρά

To υπουργείο δεν επιτρέπει τη συνταξιοδότηση 20.000 δημόσιων υπαλλήλων, κόντρα στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Το ανάλγητο πρόσωπό της σε 20.000 δημόσιους υπαλλήλους που δικαιούνται συνταξιοδότηση δείχνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη διά του επονομαζόμενου και «Προκρούστη των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων» υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Την ίδια ώρα που τα κοινοτικά όργανα κατακεραυνώνουν την Ελλάδα για το κρυφό χρέος που δημιουργεί μέσω των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, ο Γ. Βρούτσης αρνείται πεισματικά να σεβαστεί τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων και μάλιστα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, ο υπουργός Εργασίας δεν επιτρέπει στις οικείες υπηρεσίες να εφαρμόσουν την προσφάτως εκδοθείσα απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορά την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών.

Καταπατούν την ισότητα αντρών και γυναικών

Ετσι εμποδίζει περίπου 20.000 δημόσιους υπαλλήλους να λάβουν αυτό που δικαιούνται. Στην πραγματικότητα, όπως ακριβώς συνέβη και με τα αναδρομικά, ο Γ. Βρούτσης έχοντας την πλήρη κάλυψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αρνείται να σεβαστεί όλα όσα επιβάλλει η εντός του 2020 εκδοθείσα δικαστική απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οδηγεί λοιπόν χιλιάδες πολίτες σε ταλαιπωρία και έξοδα προσφυγής τους στη Δικαιοσύνη, με έντονο βέβαια και το δημοσιονομικό κόστος, αφού η πολιτεία θα πρέπει να πληρώσει αναδρομικά κάποια εκατομμύρια ευρώ.

Αναφερόμαστε στην απόφαση με αριθμό 317/2020 με την οποία κρίθηκε αμετάκλητα ότι οι διατάξεις του άρθρου 56 παρ. 1 και 2 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (όπως ίσχυαν πριν από την αντικατάστασή τους από 1ης/1/2011 με τον ν. 3865/2010), με τις οποίες θεσπίζεται μικρότερο όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των γυναικών έναντι των αντρών, εισάγουν διάκριση σε βάρος των αντρών.

Στην πράξη το Ελεγκτικό Συνέδριο, στηριζόμενο στο ελληνικό σύνταγμα και στις διατάξεις του ενωσιακού δικαίου, αποφάνθηκε ότι και οι άντρες δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 55 έτη με κλεισμένη 25αετία ως δημόσιοι υπάλληλοι και εφόσον έχουν ανήλικο παιδί, για λόγους ισότητας προς τις γυναίκες που έχουν αντίστοιχο προνόμιο.

Η απόφαση αυτή αφορά όσους είχαν τις προϋποθέσεις μέχρι το τέλος του 2010 (θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος) καθότι ο νόμος 3865 από την 1η Ιανουαρίου 2011 εξίσωσε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Το ψάρι βρομάει από το κεφάλι

Αν είσαι εκτός του χώρου της κοινωνικής ασφάλισης, εύκολα ρίχνεις τις ευθύνες για την καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων στο… ραχάτι των δημόσιων υπαλλήλων.

Ωστόσο είναι οι ίδιοι άνθρωποι που μετά το 2015 και μέχρι το α΄ εξάμηνο του 2019 είχαν φτάσει τις εκκρεμείς συντάξεις σε μικρό και διαχωρίσιμο αριθμό. Τον Ιούνιο του 2019 οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης αριθμούσαν 125.075, ενώ πλέον μιλάμε για πάνω από 320.000. Ο κ. Βρούτσης διπλασίασε μέσα στο έτος τις εκκρεμείς αιτήσεις.

Οι κακές γλώσσες λένε ότι έχει δοθεί προφορική εντολή να μην ακουμπήσουν πληκτρολόγια όσοι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ ασχολούνται με την έκδοση συντάξεων. Οπου κι αν αποταθήκαμε για να το διασταυρώσουμε, συναντήσαμε πέπλο τρομοκρατίας.

Ωστόσο κάτι σάπιο υπάρχει στον ΕΦΚΑ και η ευθύνη σε καμία περίπτωση δεν βαραίνει τους εντεταλμένους υπαλλήλους. Μήπως το ψάρι βρομάει από το κεφάλι;

Τζώρτζης Ρούσσος

 

Έναν Βουκεφάλα για τον Σαμαρά

Ο «αποστάτης» του πατρός έγινε στυλοβάτης του υιού με τη σιωπή για Πρέσπες και ελληνοτουρκικά

Σε ερινύα μετατρέπεται το πολιτικό παρελθόν του Αντώνη Σαμαρά, δίνοντας την εντύπωση ότι τον κυνηγά πάνω στον Βουκεφάλα. Ο άγρυπνος φρουρός της «μίας και μοναδικής Μακεδονίας» καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στις μάχες του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Βόρεια Μακεδονία και τις δικές του από το μακρινό 1992 ή από τα συλλαλητήρια της ξεθωριασμένης χλαμύδας. Το πολιτικό απόσταγμα που θα καταγράψει ο περιβόητος ιστορικός του μέλλοντος είναι ότι ο «αποστάτης» του πατρός ανέλαβε στυλοβάτης του υιού Μητσοτάκη για να τηρηθεί και να τιμηθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Βέβαια, δεν αποκλείεται να αποδειχτεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός στηρίζει τον Κυρ. Μητσοτάκη όσο το σχοινί τον κρεμασμένο.

Στη στενωπό της κύρωσης των τριών μνημονίων κατανόησης με τη Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται ο Αντ. Σαμαράς. Η κυβέρνηση μπορεί να πάγωσε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες εξαιτίας της ομοβροντίας που προκλήθηκε σε μιντιακό επίπεδο, όμως αργά ή γρήγορα η επισφράγιση της πολιτικής υποκρισίας θα έρθει. «Δεν έχω να πω τίποτε» είναι η απάντηση συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά στο Documento αναφορικά με την επικείμενη στάση του πρώην πρωθυπουργού ενόψει των κυρώσεων. Ωστόσο, μέλη της σαμαρικής πτέρυγας φαίνεται να περιμένουν διευκρινίσεις από τον πρωθυπουργό σχετικά με το μνημόνιο που επιταχύνει τις ενταξιακές διαδικασίες της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. «Πρέπει να εξηγηθεί αν τίθεται εν αμφιβόλω η δυνατότητα βέτο» υπογράμμισαν.

«Να αποδεσμευτούμε από τη συμφωνία των Πρεσπών»

Το τελευταίο χτύπημα του Αντ. Σαμαρά ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών διατυπώθηκε κατά την ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε ζητήσει αποδέσμευση της κυβέρνησης από τη συμφωνία, βάλλοντας κατά των βόρειων γειτόνων.

«Φάνηκε πια πως είναι μια πολύ επιζήμια, μια απαράδεκτη συμφωνία, όπως ακριβώς είχαμε προειδοποιήσει στη Βουλή. Και εμείς και άλλα κόμματα. Η Ελλάδα έδωσε τα πάντα από την αρχή –όνομα, αναγνώριση εθνότητας και γλώσσας– ενώ τα Σκόπια υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν κάποιες παραχωρήσεις στο μέλλον, αν και εφόσον προχωρήσει η ένταξή τους στην Ευρώπη. Που δεν εξαρτάται όμως ούτε από εμάς ούτε από τα Σκόπια. Αλλωστε μπορεί άλλες χώρες να θέσουν βέτο. Κι αυτό έγινε. Η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία άσκησαν βέτο. Ενώ και η Βουλγαρία θέτει σοβαρά προβλήματα για την αναγνώριση της λεγόμενης “μακεδονικής γλώσσας”» είπε και συμπέρανε ότι «παρέμειναν μόνο οι δικές μας πλήρεις παραχωρήσεις, που είχαν γίνει εξαρχής. Ενώ οι σκοπιανές μελλοντικές δεσμεύσεις είναι στον αέρα. Κάποιοι μας έλεγαν πως αν βάλουμε τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, θα τα σταθεροποιήσουμε. Εδώ όμως, αφού μπήκαν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, άρχισαν οι αμφιβολίες… για το ίδιο το ΝΑΤΟ!».

Η κυβίστηση της συμφωνίας με την Αίγυπτο

Λίγες εβδομάδες έχουν περάσει από τη δεξιοτεχνική κυβίστηση του Αντ. Σαμαρά με αφορμή τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο. Ο πρώην πρωθυπουργός υπερψήφισε τη συμφωνία που αναγνωρίζει μειωμένη επήρεια ακόμη και στην Κρήτη, ασχέτως αν δύο μήνες νωρίτερα έβαζε «τελεία και παύλα» στο αδιαπραγμάτευτο κυριαρχικό δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων.

«Το δίκαιο της θάλασσας προβλέπει απερίφραστα ότι τα νησιά έχουν πλήρη επάρκεια σε αιγιαλίτιδα ζώνη, υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ. Που σημαίνει ό,τι ακριβώς προβλέπεται και για τη στεριά. Τελεία και παύλα» είχε δηλώσει τον Ιούνιο στα «Νέα». Να σημειωθεί ότι πολλοί ερμήνευσαν την ανακολουθία λόγων και έργων ως απόρροια όσων έχουν συμφωνηθεί με τον Κυρ. Μητσοτάκη για την πορεία διερεύνησης της «σκευωρίας Novartis».

«Διάλογο με “πειρατές” δεν κάνει κανείς»

Παρόλο που στην ίδια συνέντευξη παρουσιαζόταν ανένδοτος για το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικού διαλόγου, προτιμά την οδό της εκκωφαντικής σιωπής ακόμη και τώρα που η έναρξη των συζητήσεων θεωρείται θέμα χρόνου. «Διάλογο με “πειρατές” δεν κάνει κανείς. Οποιος γνωρίζει σοβαρά τον διάλογο θυμάται το εξής: ότι πριν κάτσεις στο τραπέζι ο απέναντι πρέπει να σε υπολογίζει και να σε σέβεται. Αλλιώς δεν γίνεται διάλογος. Γι’ αυτό με πειρατές δεν διαπραγματεύεται κανείς» διαπίστωνε στα «Νέα», με τον Στέλιο Πέτσα να τον «αδειάζει» λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα.

«Ο πρωθυπουργός έχει εδώ και καιρό τονίσει ότι πρέπει να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας ιδίως σε περιόδους κρίσης. Γι’ αυτό είχε και την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία συζητήθηκαν θέματα χαμηλής πολιτικής ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να αποκαταστήσουμε διαύλους επικοινωνίας» είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επικαλούμενος την τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη – Ερντογάν λίγο προτού ο Τούρκος πρόεδρος μετατρέψει την Αγια-Σοφιά σε τζαμί. Απαρατήρητη δεν έχει περάσει ούτε η αφωνία του Αντ. Σαμαρά όλο αυτό το διάστημα που το «Ορούτς Ρέις» παραβίαζε συστηματικά την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

 

Άγγελος Προβολισιάνος