Στα λασπόνερα, ξανά, οι πρόσφυγες στο Καρά Τεπέ – Λινού: Ενδεχομένως να υπάρχουν έως και 20.000 κρυμμένα κρούσματα – Απεργία ΜΜΜ: Ποιες ώρες δεν θα κινούνται μετρό, τραμ, ηλεκτρικός την Πέμπτη

Πλημμύρισε, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, ο προσωρινός καταυλισμός του Καρά Τεπέ στη Λέσβο, ο οποίος φιλοξενεί περίπου 9.000 πρόσφυγες και μετανάστες, που έχουν μεταφερθεί εκεί μετά την καταστροφή στη δομή της Μόριας.

Αιτία αποτέλεσε η έντονη σημερινή βροχόπτωση που έπληξε για λίγη ώρα το νησί, η οποία μετέτρεψε αρκετά σημεία του καταυλισμού σε βάλτους.

Μέσα στα λασπόνερα, πολλοί ήταν εκείνοι που προσπάθησαν να φτιάξουν αυλάκια και να οδηγήσουν σε άλλα σημεία τη ροή των υδάτων.

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αποδεικνύεται ανήμπορο να αντιδράσει και να προστατεύσει τους πρόσφυγες.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη ο καταυλισμός είχε και πάλι βουλιάξει στα λασπόνερα, με τον αρμόδιο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, να κάνει λόγο για «αυτονόητα» πράγματα, λέγοντας πως «μια προσωρινή δομή που κατασκευάστηκε σε λίγες ημέρες θα αντιμετωπίσει προβλήματα».

Ο κ. Μηταράκης είχε μάλιστα τονίσει πως τα προβλήματα «άμεσα αντιμετωπίζονται», ωστόσο λίγες ημέρες μετά αποδείχθηκε ότι το Υπουργείο δεν έκανε απολύτως τίποτα στο χρονικό διάστημα που ακολούθησε την πρώτη πλημμύρα.

Παράλληλα, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για το τι πρόκειται να γίνει τον χειμώνα, όταν θα ενταθεί η κακοκαιρία.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μηταράκης έχει προσδιορίσει τη δημιουργία μιας μόνιμης δομής μέχρι το καλοκαίρι του 2021, με ό,τι συνεπάγεται για τις συνθήκες που θα βιώσουν οι πρόσφυγες μέχρι τότε.

Σημειώνεται τέλος, ότι την ίδια στιγμή το Υπουργείο αποφάσισε το κλείσιμο των δύο αξιοπρεπών δομών που υπάρχουν στο νησί, δηλαδή αυτές στο ΠΙΚΠΑ και στον δημοτικό χώρο του Καρά Τεπέ.

Ερώτηση στην Κομισιόν με πρωτοβουλία Αρβανίτη

Διαρκές και όχι συγκυριακό θέλουν να είναι το ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν στη Λέσβο οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς που είχαν επισκεφτεί το νησί πριν από λίγες εβδομάδες, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια.

Με πρωτοβουλία του Κώστα Αρβανίτη, οι 9 ευρωβουλευτές κατέθεσαν ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας απαντήσεις για το κλείσιμο των δυο δομών (Δήμου-Ύπατης Αρμοστείας & ΠΙΚΠΑ), ενώ παράλληλα ρωτούν γιατί η Κομισιόν «ανέχεται την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μιας δομής με τόσο προφανείς άθλιες συνθήκες».

Την ερώτηση υπογράφουν οι Ευρωβουλευτές:

 • Κώστας Αρβανίτης
 • Πέτρος Κόκκαλης
 • Cornelia ERNST
 • Pernando BARRENA
 • Marisa MATIAS
 • Miguel CRESPO URBAN
 • Sira REGO
 • Malin BJORK
 • Idoia VILLANUEVA RUIZ

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Την Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου, βαριά νεροποντή στη Λέσβο προκάλεσε πλημμύρα στο νέα δομή στον Καρά Τεπέ. Αυτό δεν ήταν κάτι το απρόσμενο, καθώς τόσο ντόπιοι φορείς, όσο και οι Ευρωβουλευτές που συμμετείχαν σε αποστολή στη δομή τον περασμένο μήνα, είχαν προειδοποιήσει ότι οι θέση και η διάταξη της νέας δομής είναι ιδιαιτέρως ακατάλληλες. Η θέση της νέας δομής είναι τέτοια  που την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη σε δυσμενή καιρικά φαινόμενα, κάτι που κατέστη πασιφανές με την πρώτη βροχή, την περασμένη Πέμπτη, οπότε και το σύνολο των σκηνών πλημμύρισαν και καταστράφηκαν.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, απευθυνθήκαμε στους δύο υπεύθυνους Επιτρόπους, ζητώντας τους με επιστολή μας να αποφύγουν το κλείσιμο της δομής αλληλεγγύης του Καρά Τεπέ που λειτουργεί υπό τον Δήμο Λέσβου και την ΥΑ του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς και την κοινότητα του ΠΙΚΠΑ, καθώς προβλέψαμε ότι η νέα δομή θα καταστρεφόταν με την πρώτη κακοκαιρία.

Ερωτάται η Επιτροπή:

 • Γιατί έκλεισαν οι δύο άλλες δομές, οι οποίες λειτουργούσαν εν γένει καλά, προσφέροντας στέγη και βασικές παροχές με αξιοπρέπεια;
 • Γιατί όλοι οι αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες έχουν στοιβαχτεί σε μία παντελώς ακατάλληλη δομή, για την οποία έχουν εκφραστεί πανταχόθεν προειδοποιήσεις;
 • Αποδέχεται η Επιτροπή την παρούσα κατάσταση, κατά την οποία χρηματοδοτούνται δομές ήδη συγκρίσιμες με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του παρελθόντος, στις οποίες παραβιάζονται κατάφωρα τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα;

Τι απαντούν πηγές του Υπουργείου

Για προβλήματα από «ακραία καιρικά φαινόμενα» που «ήδη έχουν ξεκινήσει και αντιμετωπίζονται» κάνουν λόγο πηγές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σημειώνουν επίσης ότι τα έργα διαχείμασης (winterization) βρίσκονται σε εξέλιξη από την πρώτη στιγμή, ενώ –σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πήγες– «σήμερα δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια ο διαγωνισμός για την κατασκευή προγραμματισμένων έργων υποδομής και προστασίας, όπως αντιπλημμυρικά, επαρκούς ηλεκτροδότησης, ύδρευσης, πυροπροστασίας κλπ.».  Οι κύκλοι του Υπουργείου αναφέρουν επίσης τα παρακάτω:

«Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ζήτησε την άμεση βοήθεια του Ελληνικού Στρατού για την διοχέτευση υδάτων όσο και για την άντλησή τους με κατάλληλα μηχανήματα και η  ανταπόκριση ήταν άμεση. Μέσα σε λίγες ώρες έγιναν αντιπλημμυρικά έργα για την θωράκιση της δομής από τα εξωτερικά όμβρια ύδατα, ανοίχτηκαν απορροές όμβριων  υδάτων, έγιναν επιχωματώσεις, τοποθετήθηκαν συρματοκιβώτια, μπροστά από τις σκηνές μεγάλης χωρητικότητας (rub halls), ανοίχτηκαν χαντάκια και αποστραγγίστηκαν λιμνάζοντα ύδατα. Αύριο το πρωί, θα τοποθετηθεί χαλίκι τύπου 3Α στο δρόμο πέριξ της δομής για την προστασία από ορμητικά νερά.

»Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, που συντονίζει στο πεδίο η Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ήταν μετά από λίγες ώρες τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται και η κατάσταση να αρχίζει να βελτιώνεται. Επίσης σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και εθελοντές προχωράμε στην εφαρμογή των έργων προστασίας της δομής.»

 

Κορονοϊός – Λινού: Ενδεχομένως να υπάρχουν έως και 20.000 κρυμμένα κρούσματα

«Σε τελική φάση είναι τουλάχιστον οκτώ εμβόλια για τον κορονοϊό. Σε δύο που είναι παρόμοιας τεχνολογίας παρουσιάστηκε πρόβλημα» δήλωσε η Αθηνά Λινού καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis.

«Εκείνο που θα ζυγιστεί είναι και το κόστος φαρμάκων και εμβολίου» πρόσθεσε. «Το πρόβλημα είναι τα άλλα 20.000 κρούσματα τα οποία δεν τα ξέρουμε, όχι τα 5.000 ενεργά σε όλη τη χώρα που είναι ασφαλή. Είναι 20.000 κρούσματα σε όλη τη χώρα ασυμπτωματικά, κρυμμένα ίσως από ανθρώπους που δεν θέλουν να εξεταστούν. Όλα τα μοντέλα αυτό δείχνουν» τόνισε.

 

Απεργία ΜΜΜ: Ποιες ώρες δεν θα κινούνται μετρό, τραμ και ηλεκτρικός την Πέμπτη

Ταλαιπωρία περιμένει το επιβατικό κοινό την αύριο Πέμπτη, αφού ακινητοποιημένα θα είναι τα μέσα σταθερής τροχιάς, και συγκεκριμένα μετρό, ηλεκτρικό και τραμ, από τις 14:00 το μεσημέρι έως τις 17:00 το απόγευμα.

Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) προχωρούν σε τρίωρη στάση εργασίας διεκδικώντας:

– Να αγοραστούν ανταλλακτικά, υλικά και αναλώσιμα προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, με πυκνότερα δρομολόγια στο άμεσο μέλλον, που θα αποτρέπουν τον συνωστισμό στις αποβάθρες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*