Στίβος: Οι νέες ημερομηνίες για τα όρια των Ολυμπιακών Αγώνων – Ντόπινγκ: O κορονοϊός και το μήνυμα σε όσους σκέφτονται να ντοπαριστούν – Μεταφέρθηκαν και τυπικά οι αρμοδιότητες του αντι-ντόπινγκ στον “Δημόκριτο”

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου ανακοίνωσε τις νέες ημερομηνίες στις οποίες οι αθλητές θα προσπαθήσουν να πιάσουν τα όρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία ανακοίνωσε σήμερα την απόφαση της να μην λάβει υπόψιν της για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το σύστημα ranking για την χρονική περίοδο από τις 6 Απριλίου έως τις 30 Νοεμβρίου, εξαιτίας της αναταραχής που έχει προκαλέσει η πανδημία του ιού Covid-19.

Πρόκειται για μια απόφαση που πάρθηκε με γνώμονα την αδυναμία των αθλητών ανά την υφήλιο να προετοιμαστούν κατάλληλα και με βάση τις ίδιες ευκαιρίες και συνθήκες.

Παράλληλα η WA γνωστοποίηση πως οι επιδόσεις που θα σημειωθούν στο συγκεκριμένο διάστημα θα ισχύσουν κανονικά στα στατιστικά της και στις κατατάξεις, εκτός των Ολυμπιακών Αγώνων.

Να τονιστεί πως όσοι έχουν ήδη κάνει αγώνες την περσινή σεζόν και μέχρι τις 5 Απριλίου μετέχουν στο ranking ενώ ισχύουν κανονικά και τα όρια που έχουν επιτευχθεί στο ίδιο διάστημα ή έχουν πιάσει τα όρια για τη διοργάνωση θα ισχύουν κανονικά.  Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν 23/7 με 8/8 του 2021 στο Τόκιο.

Αναλυτικά η νέα περίοδος επίτευξης ορίων όπως έχει διαμορφωθεί

Μαραθώνιος όρια 50χλμ. βάδην: 1/1/2019-5/4/20 και 1/12/20-31/5/21

Μαραθώνιος ranking 1/12/18-5/4/20 και 1/12/20-31/5/21

10.000 μ., 20χλμ. βάδην, σύνθετα όρια και ranking 1/1/19-5/4/20 και 1/12/20-29/6/21

Υπόλοιπα αγωνίσματα όρια 1/5/2019-5/4/2020 και 1/12/20-29/6/21

Υπόλοιπα αγωνίσματα ranking 30/6/19-5/4/20 και 1/12/20- 29/6/21

 

Ντόπινγκ: O κορονοϊός και το μήνυμα σε όσους σκέφτονται να ντοπαριστούν

Σκληρό μήνυμα σε όσους σκέφτονται να ντοπαριστούν εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση με τον κορονοϊό έστειλαν WADA και AIU.

Ο κορονοϊός δεν έχει παγώσει μόνο τους αγώνες, αλλά και την μάχη κατά του ντόπινγκ. Τα περισσότερα εργαστήρια έχουν μπει στη μάχη κατά του covid 19, ενώ επί της ουσίας οι έλεγχοι έχουν σταματήσει.

Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει πολλά ερωτήματα σχετικά με το τι γίνεται με τους αθλητές που κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών αυτό το διάστημα.

Για αυτό το λόγο WADA και AIU έστειλαν το μήνυμα τους προς όσους σκέφτονται να κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών. Για τον Παγκόσμιο οργανισμό αντιντόπινγκ το μήνυμα φρόντισε να στείλει ο Γουίτολντ Μπάνκα.   εκπροσωπήθηκε από

Ο πρόεδρος της WADA σε συνέντευξη που έδωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων έστειλε προειδοποίηση σε όσους αθλητές επιλέξουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση με τον κορονοϊό. “Οι αθλητές κοροϊδεύουν τον εαυτό τους αν πιστέυουν ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν το χάος που έχει προκληθεί παγκοσμίως με τον κορονοϊό για να ντοπαριστούν. Οι κατά τόπους οργανισμοί θα χρησιμοποιήσουν τα όπλα που έχουν για να τους πιάσουν” είπε μεταξύ άλλων.

Όσοι ντοπαριστούν θα χάσουν δύο Ολυμπιακούς Αγώνες

Την ίδια ώρα η Athletics Integrity Unit (AIU) το πήγε ένα βήμα παρακάτω. Εκπρόσωπός του τόνισε πως μαζί με τον WADA θα κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν τους καθαρούς αθλητές.

Παράλληλα, επεσήμανε σε όσους επιχειρήσουν να ντοπαριστουν τώρα πως εάν πιαστούν θα χάσουν δύο Ολυμπιακούς Αγώνες: “Εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα των αγώνων του Τόκιο και πως όλοι όσοι προσπαθήσουν να κλέψουν από τώρα μέχρι τη διεξαγωγή των Αγώνων θα πιαστούν.

Πρέπει να σκεφτούν οι αθλητές ότι θα χάσουν τόσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο όσο και εκείνους στο Παρίσι εάν προσπαθήσουν να κλέψουν” ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

Μεταφέρθηκαν και τυπικά οι αρμοδιότητες του αντι-ντόπινγκ στον “Δημόκριτο”

Μνημόνιο Συνεργασίας για το Εργαστήριο αντί-ντόπινγκ, που έχει υπαχθεί πλέον στον «Δημόκριτο», υπέγραψαν οι Υφυπουργοί Αθλητισμού και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Τηλευπογραφή στο «Μνημόνιο Συνεργασίας» της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», εποπτευόμενο από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, έβαλαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας.

ADVERTISING

Μέσω τηλεδιάσκεψης, οι δύο Υφυπουργοί υπέγραψαν το σχετικό μνημόνιο που ρυθμίζει τις λεπτομέρειες μεταξύ του Υφυπουργείου Αθλητισμού και του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος σχετικά με την «Μεταφορά αρμοδιότητας και εργαστηρίου αντιντόπινγκ», σύμφωνα με άρθρο 50 του ν. 4589/2019.

Ως γνωστόν, ο Τομέας Ελέγχου Φαρμακοδιέγερσης του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών (Ε.Κ.Α.Ε.) στο «Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (O.A.K.A) Σπύρος Λούης» (O.A.K.A) καταργήθηκε και το σύνολο των αρμοδιοτήτων των τμημάτων αναλυτικού ελέγχου ντόπινγκ και μεταβολικών μελετών του καταργούμενου Τομέα Ελέγχου Φαρμακοδιέγερσης, ανέλαβε το Ινστιτούτο Βιοεπιστημών και Εφαρμογών (Ι.Β.Ε.) του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος.

Στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος ανήκουν πλέον:

* η αποκλειστική διαχείριση και εκμετάλλευση του εργαστηρίου αναλυτικού ελέγχου ντόπινγκ του Ε.Κ.Α.Ε. που στεγάζεται σε αυτόνομο κτίριο στον περιβάλλοντα χώρο του Ο.Α.Κ.Α.

* η κυριότητα του εξοπλισμού και της εν γένει κινητής περιουσίας του Ο.Α.Κ.Α. που χρησιμοποιείται από το εργαστήριο αναλυτικού ελέγχου ντόπινγκ του Ε.Κ.Α.Ε.

Στο τριετές «Μνημόνιο Συνεργασίας», λοιπόν, η ΓΓΑ και η γ.γ. Έρευνας και Τεχνολογίας αναγνωρίζουν από κοινού ότι:

* αθλητισμός πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία της υγείας, τα ήθη, την πολιτιστική και φυσική αγωγή

* υφίσταται ανάγκη να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η χρήση απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων από αθλητές λόγω των συνεπειών αφενός στην υγεία τους και αφετέρου στην αρχή του ευ αγωνίζεσθαι

* το ντόπινγκ θέτει σε κίνδυνο τις ηθικές αρχές και τις εκπαιδευτικές αξίες που ενσωματώνονται στο Διεθνή Χάρτη Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΟΥΝΕΣΚΟ και στον Ολυμπιακό Χάρτη

* υφίσταται διαρκής ανάγκη να διεξάγεται και να προωθείται η έρευνα με στόχο την ανίχνευση του ντόπινγκ

* υπάρχει επίγνωση της ανάγκης ενίσχυσης της ικανότητας των εφαρμογής προγραμμάτων αντί−ντόπινγκ

* μία υπηρεσία η οποία προβαίνει σε ανάλυση των δειγμάτων που συλλέγονται από αθλητές στα πλαίσια ελέγχων αντι-ντόπινγκ αποτελεί απαραίτητο στοιχείο μίας ολοκληρωμένης και συνεκτικής πολιτικής αντι-ντόπινγκ

* Η τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί στη συγκεκριμένη δραστηριότητα στη χώρα μας, πρέπει να αξιοποιηθεί έτσι ώστε να αναλύονται τα δείγματα εντός της χώρας, αποφεύγοντας οικονομικές εκροές αλλά και δημιουργώντας πιθανές εισροές (εξέταση δειγμάτων άλλων χωρών)

Και συμφωνούν να συνεργαστούν σε ένα κοινό πλαίσιο δράσης ως εξής:

* Το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος μέσω του Εργαστηρίου Ελέγχου Ντόπινγκ του Ι.Β.Ε. διενεργεί αναλύσεις ελέγχου ντόπινγκ σύμφωνα με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ καθώς και τις σχετικές υποστηρικτικές δράσεις, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις εκάστοτε συμβάσεις

* Το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος συνεργάζεται με τον εκάστοτε αρμόδιο Εθνικό Οργανισμό Αντιντόπινγκ για τη συστηματική καταγραφή και αντιμετώπιση του φαινομένου του ντόπινγκ, σύμφωνα με όσα ειδικότερα θα ορίζονται σε επιμέρους συμβάσεις ή μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των μερών

* Η ΓΓΑ ως εκφραστής της κυβερνητικής πολιτικής για τον αθλητισμό και ειδικότερα για την καταπολέμηση του ντόπινγκ υποστηρίζει τις δράσεις του Εθνικού Οργανισμού Αντιντόπινγκ, μέρος των οποίων αποτελεί η συλλογή δειγμάτων, και την ανάγκη του για ανάλυσή τους

* Στα πλαίσια της συνεργασίας η ΓΓΑ συμβάλλει στην κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του Εργαστηρίου Ελέγχου Ντόπινγκ του Ι.Β.Ε./ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με το ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) ευρώ ετησίως

* Το Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ του Ι.Β.Ε./ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» δεσμεύεται να παρέχει 20% έκπτωση επί της χρέωσης στην ανάλυση των δειγμάτων του εκάστοτε Εθνικού Οργανισμού Αντιντόπινγκ