Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Στα 6 μίλια ο εναέριος χώρος, χωρικά ύδατα της Ελλάδας – «Απόβαση» Αγκυρας στο Μπακού για την επόμενη ημέρα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Στα 6 μίλια ο εναέριος χώρος και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας

«Λάδι» στη φωτιά της ελληνοτουρκικής κρίσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ρίχνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με έκθεσή του προς το Κογκρέσο, στην οποία αναφέρει πως ο ελληνικός εναέριος χώρος καθορίζεται από τα χωρικά ύδατα και άρα αναγνωρίζεται στα 6 μίλια.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως αναφέρει, αδυνατεί να προσκομίσει πλήρη κατάλογο με επιβεβαιωμένες τουρκικές παραβιάσεις, από την 1η Ιανουαρίου 2017, διότι, σύμφωνα με την έκθεση, Ελλάδα και ΗΠΑ δεν έχουν την ίδια άποψη ως προς το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου.

Η σχετική έκθεση, την οποία επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, επιδόθηκε στις επιτροπές Εξωτερικών και ‘Αμυνας της Βουλής και της Γερουσίας των ΗΠΑ, βάσει των προβλέψεων του Νόμου για την Ανατολική Μεσόγειο (East Med Act).

Πιο αναλυτικά επισημαίνοντας τους λόγους που δεν μπορεί να προσκομίσει κατάλογο με τουρκικές παραβιάσεις αναφέρει:

«Πρώτον, η Ελλάδα διεκδικεί έναν εναέριο χώρο που εκτείνεται έως και 10 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή της και χωρικά ύδατα έως 6 ναυτικά μίλια. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο εναέριος χώρος μιας χώρας συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα. Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν έως και 6 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου της Ελλάδας, σύμφωνα με τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Επομένως, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμερίζονται την ίδια άποψη σχετικά με την έκταση του εναέριου χώρου της Ελλάδας».

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, αν και η χώρα μας διεκδικεί επί του παρόντος έως και 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, «η Ελλάδα και οι γείτονές της δεν συμφώνησαν για οριοθέτηση συνόρων στις περιοχές όπου επικαλύπτονται τα νόμιμα θαλάσσια δικαιώματά τους. Η έλλειψη τέτοιας οριοθέτησης σημαίνει ότι δεν υπάρχει σαφήνεια ως προς την έκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και του αντίστοιχου εναέριου χώρου σε αυτές τις περιοχές, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε αξιολόγηση των συνολικών παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας».

Καταλήγοντας, η έκθεση αναφέρει ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν εκκρεμή διμερή θέματα θαλάσσιων συνόρων ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο: «Τέτοιες προσπάθειες θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της περιοχής και θα διευκολύνουν τη συνεργασία στο ΝΑΤΟ. Ομοίως, οι Ηνωμένες Πολιτείες παροτρύνουν τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία να απέχουν από προκλητικές ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

 

«Απόβαση» της Αγκυρας στο Μπακού για την επόμενη ημέρα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων δέχτηκε την Τρίτη ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, μετά την ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης στην αμφισβητούμενη ζώνη του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το Μπακού υποδέχτηκε τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, καθώς και τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση Άγκυρας – Μπακού μετά τη συμφωνία, που προβλέπει ότι το Αζερμπαϊτζάν θα διατηρήσει τις περιοχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ που είχε καταλάβει κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, ενώ η Αρμενία συμφώνησε να αποσυρθεί από διάφορες άλλες γειτονικές περιοχές μέσα στις επόμενες εβδομάδες

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*