ΣΟΚ! Η Τουρκία μας απειλεί με πόλεμο και η Ελλάδα ανάβει “πράσινο φως” να πάρει 10 δισ. από την Ε.Ε. – Η Μαριάννα Λάτση πωλεί τη συμμετοχή της στη Lamda Development – Deal μεγατόνων! Wind και Vodafone ιδρύουν κοινή εταιρεία! – Fitch: Διατηρεί την ελληνική οικονομία στο ΒΒ. Βλέπει ύφεση 7,9% του ΑΕΠ

Μητσοτάκης, Ερντογάν, Τουρκία, Ελλάδα, πόλεμος

Την ώρα που η Τουρκία μας απειλεί με πόλεμο, η ελληνική κυβέρνηση ανάβει “πράσινο” φως για να πάρει η Τουρκία πάνω από 10 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την ώρα που ο Ερντογάν βγάζει τα πλοία στο Αιγαίο και μας απειλεί με πόλεμο, δεσμεύει me NAVTEX ελληνικά ύδατα, όπου το σκάφος Ορούτς Ρέι είναι σχεδιασμένο να πραγματοποιήσει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και βεβηλώνει την Αγία Σοφία, Ομκυριάκος Μητσοτάκης και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν το σθένος να βάλουν φρένο στην Ευρώπη, που χορηγεί 10 δισ. ευρώ στην Τουρκία.

Σύμφωνα με διπλωμάτες η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε στο Συμβούλιο Κορυφής να προχωρήσει στο ακραίο μέτρο του βέτο ή να βάλει όρους και προϋποθέσεις για τη χοτήγηση των 10 δισεκατομμυρίων στην Τουρκία. Για παράδειγμα να μην πάρει τα χρήματα αν επιχειρήσει εχθρική πράξη εναντίον μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ουσιαστικά αυτό θα αποτελούσε μία μορφή κυρώσεων προς την Τουρκία και τον Ερντογάν, που θα μπορούσαν να συγκρατήσουν την προκλητική και επιθετική συμπεριφορά του σουλτάνου απέναντι στη χώρα.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από ανακοίνωση του Προέδρου του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», Καθηγητή και πρώην Ευρωβουλευτή  Νότης Μαριά. Στην ανακοίνωσε αναφέρεται ότι «την ώρα που ο Ερντογάν βεβηλώνει την Αγιά Σοφιά, η ΕΕ δίνει στην Τουρκία πεσκέσι πάνω από 10 δις ευρώ.»

Πιο συγκεκριμένα, όπως παρατηρεί ο Νότης Μαριάς με την ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21/7/2020 στις Βρυξέλλες για το πακέτο των 1,074 τρις ευρώ του  Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου  2021-2027, οι ηγέτες της ΕΕ φρόντισαν να μην αφήσουν παραπονούμενη την Τουρκία. Έτσι ενέκριναν κονδύλι  12,5 δις ευρώ για προενταξιακή βοήθεια των χωρών που έχουν αναγνωριστεί ως υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία.

Μάλιστα, όπως έγκαιρα είχαμε επισημάνει ήδη από τα μέσα Ιουνίου 2020, σύμφωνα με την εισήγηση της Κομισιόν, αλλάζει και η σχετική διαδικασία και για πρώτη φορά στο πλαίσιο της προενταξιακής βοήθειας δεν επιμερίζονται τα σχετικά κονδύλια ανά χώρα αλλά η ΕΕ θα διαθέσει το πακέτο της προενταξιακής βοήθειας των 12.565 εκατ. ευρώ  εν συνόλω για όλες τις υποψήφιες χώρες στη βάση ανταγωνιστικών προγραμμάτων τα οποία θα υποβάλλουν οι εν λόγω χώρες.  Καθώς η τουρκική οικονομία ως μέγεθος και ισχύ έχει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων υπό ένταξη χωρών αναμένεται να ενθυλακώσει πολύ περισσότερα κονδύλια από αυτά τα οποία θα έπαιρνε με την παλαιά μέθοδο.

Έτσι η Άγκυρα ετοιμάζεται «να καθίσει πρώτο τραπέζι πίστα» και για τον λόγο αυτόν, μετά την πρώτη ανακοίνωση της Κομισιόν για το νέο πακέτο για προενταξιακή βοήθεια της περιόδου 2021-2027, συγκάλεσε ήδη σύσκεψη όλων των τουρκικών υπουργείων υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών και αρμόδιου για ευρωπαϊκής υποθέσεις Faruk Kaymakci προκειμένου να «καμακώσει» κυριολεκτικά το «ψητό» (Anadolu Agency 14/5/2020).

 

Η Μαριάννα Λάτση πωλεί τη συμμετοχή της στη Lamda Development

  

Η Εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει τις πρόδρομες εργασίες στο Ελληνικό και είναι έτοιμη να προχωρήσει στη μεταβίβαση των μετοχών, αναμένοντας πρώτα να διευθετηθούν και τα τελευταία εκκρεμή ζητήματα

H Lamda Development ολοκλήρωσε τον Ιούλιο 2020, με σημαντική υπερκάλυψη, το Κοινό Ομολογιακό Δάνειο ύψους €320 εκατ., με συμμετοχή ρεκόρ άνω των 10.000 ιδιωτών Ελλήνων επενδυτών.

Διαβάστε την σχετική ανακοίνωση

Μετά από συμφωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας Λάτση, η Consolidated Lamda Holdings (CLH) πώλησε, στις 24/7/2020, 8.900.000 μετοχές της εταιρείας Lamda Development AE και θα εκκινήσει άμεσα διαδικασία διάθεσης συμπληρωματικού πακέτου 5,992,760 μετοχών της Lamda Development AE, προκειμένου να διευκολυνθεί η νέα επενδυτική στρατηγική που η κα Μαριάννα Λάτση και η οικογένειά της έχουν διαμορφώσει και στην οποία δεν περιλαμβάνεται η συμμετοχή τους στη Lamda Development ΑΕ και στο έργο του Ελληνικού.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, οι οικογένειες Σπύρου Λάτση και Μαργαρίτας Λάτση διατηρούν τη συμμετοχή τους στη CLH και στηρίζουν πλήρως το έργο ανάπτυξης του Ελληνικού.

Μετά την ολοκλήρωση των ως άνω συναλλαγών, η CLH θα κατέχει ποσοστό 42,2% του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου και δικαιωμάτων ψήφου της Lamda Development AE, διατηρώντας τον έλεγχο επί της Lamda Development AE.

 

Deal μεγατόνων! Wind και Vodafone ιδρύουν κοινή εταιρεία!

Wind

Μια τεράστιας σημασίας συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της μητρικής εταιρείας της Wind, Crystal Almond Sarl, και της Vodafone Europe BV, 100% θυγατρική εταιρεία του Vodafone Group Plc. ανακοινώθηκε σήμερα.

«Η συμφωνία για τη δημιουργία της «TowerCo, θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης» δήλωσε ο Νάσος Ζαρκαλής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind, ενώ ο Χάρης Μπρουμίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας δήλωσε: «Η ίδρυση της Vantage Towers Greece θα συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Έτσι έγινε το… deal Wind και Vodafone

Το ποσοστό συμμετοχής της Crystal Almond στη νεοσύστατη εταιρία διαμορφώνεται στο 38%, το οποίο μελλοντικά θα μεταβιβάσει στo Vodafone Group Plc., με το συνολικό ύψος της συμφωνίας να ανέρχεται στα €400 εκατ.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η «TowerCo» θα αναδειχθεί στη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης παθητικής υποδομής για σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, περιλαμβάνοντας στο χαρτοφυλάκιό της περισσότερους από 5.200 σταθμούς βάσης.

Ταυτόχρονα, η WIND Ελλάς και η Vodafone Ελλάδας δεσμεύονται σε μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία με την «TowerCo» (Σύμβαση Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών – «MSA») με αρχική διάρκεια τα οκτώ έτη και δυνατότητα ανανέωσης για τρεις επιπλέον περιόδους διάρκειας 8 ετών η καθεμία.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της συμφωνίας, η «TowerCo» θα αποτελεί τον προτιμητέο προμηθευτή νέων σταθμών βάσης και για τους δύο παρόχους στην ελληνική αγορά.

Παράλληλα, η υφιστάμενη συμφωνία για την από κοινού χρήση δικτύου (network sharing) μεταξύ της WIND Ελλάς και της Vodafone οριοθετείται εντός του πλαισίου της νέας συνεργασίας και παραμένει σε ισχύ.

Οι στόχοι

Ο Ν. Ζαρκαλής, δήλωσε: «Η συμφωνία για τη δημιουργία της «TowerCo», όπως και η προηγούμενη συμφωνία για την κοινή χρήση δικτύου, θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης, απελευθερώνοντας πόρους και κεφάλαια ώστε να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη ένταση σε νέες επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς, παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες επικοινωνίας προς όφελος των πελατών μας.»

Ο Χ. Μπρουμίδης δήλωσε: «Οι τελευταίοι μήνες ανέδειξαν τον κρίσιμο ρόλο των αξιόπιστων δικτύων τηλεπικοινωνιών ώστε οι κοινωνίες μας να παραμείνουν συνδεδεμένες. Η ίδρυση της Vantage Towers Greece θα συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μέσω της εξέλιξης και περαιτέρω ανάπτυξης μιας νέας αγοράς για την φιλοξενία παθητικών υποδομών στη χώρα μας, συμβάλλοντας παράλληλα σε μια πιο ψηφιακή, πράσινη Ελλάδα».

Η συμφωνία υπόκειται σε έλεγχο και έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020.

 

Fitch: Διατηρεί την ελληνική οικονομία στο ΒΒ – Βλέπει ύφεση 7,9% του ΑΕΠ

Fitch Ratings

Ο οίκος Fitch αναμένει η ελληνική οικονομία να συρρικνωθεί κατά 7,9% το 2020. Ο ρυθμός της ανάκαμψης είναι πολύ αβέβαιος και υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για τις προβλέψεις, ειδικά σε περίπτωση νέου κύματος κορονοϊού.

Στην βαθμίδα ΒΒ διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας ο οίκος αξιολόγησης Fitch αλλά και την αξιολόγηση της οικονομίας την οποία συνεχίζει να χαρακτηρίζει σταθερή.

Ο οίκος αναμένει η ελληνική οικονομία να συρρικνωθεί κατά 7,9% σε πραγματικούς όρους το 2020, για να ανακάμψει το 2021 (κατά 5,1%), αν και ο ρυθμός της ανάκαμψης είναι πολύ αβέβαιος και υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για τις προβλέψεις, ειδικά σε περίπτωση νέου κύματος κορονοϊού.

Η Fitch εκτιμά ότι ο συνδυασμός μέτρων πολιτικής για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας, των αυτόματων σταθεροποιητών και της χαμηλότερης οικονομικής δραστηριότητας θα έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή του δημοσιονομικού ισοζυγίου από πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ το 2019 σε έλλειμμα 7,8% του ΑΕΠ φέτος.

Εκτιμά ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που αυξάνουν το έλλειμμα φέτος αντιπροσωπεύουν άμεσα περίπου το 6% του ΑΕΠ.

Ο οίκος αναμένει το έλλειμμα να μειωθεί το 2021 και το 2022, σε 5,1% και 3,4%, αντίστοιχα, αν και ο ρυθμός μείωσης του ελλείμματος είναι πολύ αβέβαιος.

Επιπλέον, η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να αποφασίσει υπέρ των συνταξιούχων που άσκησαν έφεση κατά των περικοπών των συντάξεων μετά το 2012, θα επηρεάσει τα μελλοντικά αποτελέσματα των δημόσιων οικονομικών με αντίκτυπο 0,5% στο έλλειμμα.

Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ, σχολιάζεται, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου ανάκαμψης που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, ενδέχεται να περιορίσουν την αναμενόμενη επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών, να χρηματοδοτήσουν ορισμένα από τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης και να συμβάλουν θετικά στη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη.

Η αύξηση του δανεισμού φέτος, θα οδηγήσει σε αντιστροφή της μείωσης του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ που παρατηρήθηκε πέρυσι.

Η Fitch αναμένει ο δείκτης χρέους να αυξηθεί από 176,6% στα τέλη του 2019 σε 197% φέτος, πριν μειωθεί τα επόμενα δύο χρόνια, σε 185,0% το 2022.

Αν και το απόθεμα δημόσιου χρέους της Ελλάδας είναι και θα παραμείνει πολύ υψηλό για μια παρατεταμένη περίοδο, υπάρχουν ελαφρυντικοί παράγοντες που υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, υπογραμμίζει ο οίκος.

Η Fitch προβλέπει ότι δείκτης χρέους ως προς το ΑΕΠ θα αρχίσει να μειώνεται και πάλι το 2021.

Το απόθεμα ρευστού της Ελλάδας είναι σημαντικό (περίπου το 20% του προβλεπόμενου ΑΕΠ) και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει απροσδόκητες αυξήσεις στις δαπάνες.

Βιώσιμο το χρέος

Ο οίκος αξιολόγησης αναφερόμενος στο χρέος, τόνισε ότι το κόστος εξυπηρέτησης είναι χαμηλό και η μέση ωρίμανση του στα 20,3 έτη. Με άλλα λόγια η Ελλάδα έχει από τις μεγαλύτερες διάρκειες αποπληρωμής χρέους από όλα τα κρατικά ομόλογα που αξιολογεί η Fitch, μειώνοντας τον κίνδυνο από την αύξηση των επιτοκίων.

Επιπλέον, το σημαντικότερο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει συμπεριλάβει ομόλογα ελληνικού δημοσίου στο πρόγραμμα πανδημίας έκτακτης ανάγκης (PEPP), σε αντίθεση με τα περισσότερα προηγούμενα σχέδια αγοράς περιουσιακών στοιχείων και αφορά το 16% του ΑΕΠ σε αγορές ομολόγων της Ελλάδας, σύμφωνα με τη Fitch.

Ο τραπεζικός τομέας παραμένει αδύναμος και η πρόσφατη θετική πρόοδος στις μετρήσεις ποιότητας περιουσιακών στοιχείων είναι πιθανό να σταματήσει ως συνέπεια της πανδημίας, κατά την άποψη της Fitch.

Τα κόκκινα δάνεια

Το απόθεμα των NPLs μειώθηκε τα τελευταία τρίμηνα αλλά ο δείκτης NPLs παραμένει πολύ υψηλός στο 37,4%, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, και παραμένει μια βασική αδυναμία στον ελληνικό τραπεζικό τομέα.

Οι συστημικές ελληνικές τράπεζες έχουν εφαρμόσει ή έχουν προγραμματίσει τιτλοποιήσεις που θα μειώσουν το απόθεμα των NPLs.

Ωστόσο, κατά την άποψη του οίκου, η οικονομική επίπτωση από την πανδημία είναι πιθανό να καθυστερήσει τις περισσότερες από αυτές τις προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις και θα οδηγήσει σε αύξηση των νέων NPLs.

«Η καθιέρωση του μορατόριουμ για τις πληρωμές χρέους από τις ελληνικές τράπεζες και η παροχή εγγυήσεων κρατικού δανείου περίπου 2 δισ. ευρώ σε μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες θα μετριάσει τις πιέσεις στην αναφερόμενη ποιότητα του ενεργητικού στο εγγύς μέλλον.

Ωστόσο αναμένει την αύξηση των κόκκινων δανείων για το 2020 αφού η κρίση που έφερε η πανδημία εκτιμάται ότι θα παγώσει τις τιτλοποιήσεις και γενικότερα την προσπάθεια εκκαθάρισης δανείων που έχουν ξεκινήσει οι ελληνικές τράπεζες.