Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών από την επεξεργασία των λυμάτων στην Αττική διαπίστωσαν ότι υπάρχουν 40.000 ενεργά κρούσματα του κοροναϊού μεταξύ των 4,2 εκατομμύριων κατοίκων.
Όπως λέει στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης που είναι και επικεφαλής της σχετικής έρευνας, η εικόνα που έχει το εργαστήριό του από την επεξεργασία των λυμάτων της Αττικής συνήθως βρίσκεται δύο – τρεις ημέρες “μπροστά” από τις επίσημες ανακοινώσεις για την εξέλιξη της πανδημίας.
Και αυτό γιατί, στο αποχετευτικό σύστημα της πόλης φαίνονται καθημερινά και μπορούν να αναλυθούν όλες οι αυξομειώσεις στο ιικό φορτίο. Κάθε μέρα το εργαστήριο καταγράφει την εικόνα που εξάγεται από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας και τη μελετά για να καταλήξει σε συμπεράσματα για την εξέλιξη της νόσου.
Σύμφωνα με αυτά, τη Δευτέρα και την Τρίτη τα ενεργά κρούσματα στην Αττική έφταναν τα 28.000 – 40.000.
Πολλά από αυτά μάλιστα, θεωρείται βέβαιο ότι αφορούν σε ασυμπτωματικούς φορείς ή πολίτες που θα εκδηλώσουν συμπτώματα τις επόμενες ημέρες. Ο κ. Θωμαΐδης τονίζει ότι αυτή την εβδομάδα διαπιστώθηκε μια απότομη και ανησυχητική αύξηση του ιικού φορτίου της νέας νόσου σε σύγκριση με την εικόνα της περασμένης Τρίτης.
Όπως εξηγεί ο ίδιος, όταν κάποιος κολλήσει τον ιό, δεν θα φανούν τα συμπτώματα της νόσου (αν πρόκειται να νοσήσει) αμέσως στους γύρω του, αλλά ο ίδιος θα εναποθέσει ιικό φορτίο μέσα σε τρεις με τέσσερις ώρες το πολύ στο αποχετευτικό σύστημα της πόλης. Σε κάθε περίπτωση τα ευρήματα αυτά στέλνονται αμέσως στην αρμόδια επιτροπή των ειδικών, όπου μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία των επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων εξετάζονται και αξιολογούνται.
Βατόπουλος: Να κλείσουν τα πάντα
Σύμφωνα με τον καθηγητή μικροβολιογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλο, πιθανό να έχουμε το Σαββατοκύριακο πάνω από 2.000 κρούσματα.
Όπως ο ίδιος εξήγησε, μέσα σε μία βδομάδα – 10 ημέρες, τα κρούσματα πήγαν από 400 στα 800 και τώρα πάνω από 1000 που δείχνει έναν σχεδόν διπλασιασμό κάνοντας τις ίδιες εξετάσεις, ενώ σημείωσε πως ακόμα νοσούν οι πιο νέοι και ότι θα χειροτερέψουν πολύ τα πράγματα όταν αρχίσουν να νοσούν οι ηλικιωμένοι.
Παράλληλα, ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, πως έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων να κλείσει η εστίαση και να απαγορευτούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό (εκτός από αυτή που είναι για εργασία). Όπως ο ίδιος ανέφερε ζητούμενο είναι να ελαττωθούν οι μη απαραίτητες δραστηριότητες και μέσα σε αυτές είναι και η διασκέδαση και η εστίαση αν και είναι απολύτως σαφές ότι πλήττονται σημαντικά οι εργαζόμενοι και πως θα πρέπει να υποστηριχθούν.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο lockdown, ο ίδιος είπε πως αυτό είναι πολιτική απόφαση αλλά κατά την γνώμη του εφόσον τηρηθούν τα μέτρα μπορεί να αποφευχθεί.
Ωστόσο, όπως ο ίδιος υπογράμμισε εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα που ανακοινώνει ο Πρωθυπουργός σήμερα και εφόσον η πανδημία συνεχίζει να διασπείρεται ανεξέλεγκτα πάμε σε lockdown.
«Ως γιατρός θα έλεγα να κλείσουν τα πάντα αλλά καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολή η απόφαση για το lockdown», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, σημείωσε πως το ποσοστό θετικότητας των κρουσμάτων έχει φτάσει στο 4-5% ενώ επεσήμανε πως τα αντισώματα από το ιό μένουν για 4-5 μήνες, όπως αποδεικνύεται πλέον, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανοσία (διότι μένουν τα κύτταρα μνήμης) αλλά επειδή η νόσος έχει εμφανιστεί εδώ και λίγους μήνες ακόμα δεν υπάρχουν δεδομένα για το πόσο ακριβώς κρατάει αυτή η ανοσία όπως ο ίδιος σημείωσε.
Ο καθηγητής πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως υπάρχει η πιθανότητα να το ξανακολλήσει κάποιος όμως αυτοί που το έχουν ξανακολλήσει μέχρι τώρα φαίνεται ότι το περνάνε πολύ ελαφριά.
Τι προβλέπει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο – Έρχεται επισήμως το… 10ωρο εργασίας
Τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας», παρουσίασε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννης Βρούτσης στο υπουργικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ευθέως το 10ωρο εργασίας υπονομεύοντας ταυτόχρονα την πενθήμερη εργασία. Κι αυτό δίχως να έχουν γίνει γνωστές όλες οι διατάξεις του. Επίσης ποινικοποιεί πλήρως σχεδόν κάθε συνδικαλιστική δράση θεσμοθετώντας «ποινικά κολάσιμες» πράξεις σε κάθε δραστηριότητα που μπορεί να σχετίζεται με μία απεργιακή κινητοποίηση.
Όπως επισημάνθηκε και στην παρουσίαση του νομοσχεδίου«κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας».
Επίσης προβλέπεται η «προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή».
O Γιάννης Βρούτσης στην ενημέρωση που έκανε στο υπουργικό συμβούλιο πως το νέο νόμοσχέδιο «θα διευκολύνει τους εργαζομένους στην αναζήτηση της ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής».
Επίσης πως θα ευνοήσει «τις υγιείς επιχειρήσεις στην οργάνωση της παραγωγής κατά τρόπο που να επιτρέπει τη δημιουργία θέσεων εργασίας» και «συγχρόνως αίρει βασικά αντικίνητρα κατά της πρόσληψης γυναικών». Παράλληλα θα καταπολεμήσει την «μαύρη εργασία», θα εξαφανίσει «τις αδήλωτες υπερωρίες και τις οργανώσεις – φαντάσματα» ενώ «θα εξασφαλίσει ότι τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα της εργασίας, της απεργίας και της συλλογικής διαπραγμάτευσης θα γίνονται σεβαστά από όλους». Συνολικά θεωρεί ότι το νομοσχέδιο θα «εκσυγχρονίσει το εργατικό μας δίκαιο, επιλύοντας προβλήματα που διαπιστώθηκαν τα τελευταία 38 χρόνια».
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το σχέδιο νόμου προωθεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν στην αλλαγή νοοτροπίας, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Διατηρεί και ενισχύει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Υιοθετεί τις συστάσεις του International Labour Organization (ILO). Είναι κοινωνικά και οικονομικά φιλελεύθερο. Στόχος -σύμφωνα με τα ίδια στελέχη- είναι:
-Να διευκολύνει τους εργαζομένους στην αναζήτηση της ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, τις δε υγιείς επιχειρήσεις στην οργάνωση της παραγωγής κατά τρόπο που να επιτρέπει τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ συγχρόνως αίρει βασικά αντικίνητρα κατά της πρόσληψης γυναικών.
-Να βάλει τάξη στην αγορά εργασίας να καταπολεμήσει τη «μαύρη εργασία», τις αδήλωτες υπερωρίες και τις οργανώσεις – φαντάσματα, και να εξασφαλίσει ότι τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα της εργασίας, της απεργίας και της συλλογικής διαπραγμάτευσης θα γίνονται σεβαστά από όλους.
-Να εκσυγχρονίσει το εργατικό μας δίκαιο, επιλύοντας προβλήματα που διαπιστώθηκαν τα τελευταία 38 χρόνια (συνδικαλιστικός νόμος).
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη:
-Το ΜΕΡΟΣ Ι επιφέρει μια ψηφιακή επανάσταση με το «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», καταργείται πλήθος εγγράφων. Θεσπίζεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας για την on-line παρακολούθηση του πραγματικού ωραρίου των εργαζομένων, την καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας» και των απλήρωτων υπερωριών και τη διευκόλυνση της διευθέτησης του ωραρίου.
-Το ΜΕΡΟΣ ΙΙ ενσωματώνει την Οδηγία περί ισορροπίας προσωπικής-επαγγελματικής ζωής με: ‘Αδεια τοκετού στον πατέρα 14 εργάσιμες. Πρόσθετη 6μηνη γονική άδεια έως ότου το παιδί γίνει 8 ετών για όλους τους πατέρες και όσες μητέρες δεν λαμβάνουν ήδη την 6μηνη παροχή προστασίας μητρότητας. Από τους 6 μήνες, οι 2 πρώτοι πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό. ‘Αδεια φροντίδας ανήμπορου γονέα, παιδιού, αδελφού, συζύγου ή συντρόφου: 5 εργάσιμες ετησίως. ‘Αδεια ανώτερης βίας (για παρόμοιο λόγο): 2 εργάσιμες ετησίως. Διευκολύνσεις στους γονείς και φροντιστές με ανάγκη που τις ζητούν (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο κλπ). Ειδικές ρυθμίσεις για γονείς διδύμων, τριδύμων κλπ και για μονογονεϊκές οικογένειες. Προστασία των νέων πατέρων κατά της απόλυσης, επί 2 μήνες από τον τοκετό για το 1ο παιδί, 4 για το 2ο και 6 για κάθε επόμενο.
-Το ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ παρεμβαίνει στον συνδικαλιστικό νόμο, τον αναδιατάσσει και καταπολεμά χρόνιες υπερβολές του συνδικαλιστικού κινήματος. Ανάμεσα στ’ άλλα, α) καθίσταται προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος, η απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο, β) η Γ.Σ. των συνδικαλιστικών οργανώσεων πρέπει να παρέχει πραγματική πρακτική δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικώς, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας, στην προειδοποίηση για απεργία θα πρέπει να αναφέρονται και τα αιτήματα και οι λόγοι που τα θεμελιώνουν, γ) το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, που πρέπει να εξακολουθεί να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, στο δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, ορίζεται σε τουλάχιστον 40%, δ) αν εκπρόσωπος εργοδότη παραλείψει να κάνει όλα όσα πρέπει για να καθοριστεί το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, τελεί ποινικώς κολάσιμη πράξη, ε) απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη.
-Το ΜΕΡΟΣ ΙV ανάμεσα στα άλλα προβλέπει ότι: α) οι Μεσολαβητές – Διαιτητές του ΟΜΕΔ γίνονται αποκλειστικής απασχόλησης και πιστοποιούνται, β) η συμφιλίωση συλλογικών διαφορών αφαιρείται από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και ανατίθεται στον ΟΜΕΔ, γ) δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης αναγνωρίζεται μόνο στις οργανώσεις που έχουν εγγραφεί στα νομοθετημένα ψηφιακά Μητρώα, δ) η αμφισβήτηση της συλλογικής αντιπροσωπευτικής ικανότητας κλπ των οργανώσεων επιλύεται πριν από την προσφυγή στον ΟΜΕΔ, ε) θεσμοθετείται ειδική επιτροπή εκ των προτέρων ελέγχου της πληρότητας των αιτήσεων μεσολάβησης και διαιτησίας, στ) ορίζεται αναγκαίο περιεχόμενο όλων των αιτήσεων προς τον ΟΜΕΔ, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η στοιχειοθέτηση και η τεκμηρίωσή τους, ζ) καταργείται ο β΄ βαθμός διαιτησίας, η) αναγνωρίζονται οι ΣΣΕ υποκλάδου, θ) προβλέπεται ταχεία διαδικασία δικαστικού ελέγχου των προσβαλλόμενων διαιτητικών αποφάσεων.
-Το ΜΕΡΟΣ V ανάμεσα στα άλλα προβλέπει: i) κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας, ii) αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών, iii) προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή, iv) προσθήκη της 1ης Ιανουαρίου και της 28ης Οκτωβρίου στις υποχρεωτικές αργίες, v) κατάργηση της αναχρονιστικής διάκρισης αποζημιώσεων απόλυσης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών, vi) θεσμοθέτηση δικαιώματος, μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν, ο εργοδότης να δικαιούται να αξιώσει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία, αλλά βεβαίως να μισθοδοτείται.
Συναγερμός από μετάλλαξη του ιού – Το νέο στέλεχος στην πλειονότητα των κρουσμάτων στην Ευρώπη

Η πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρουσμάτων έχει προκύψει από νέο στέλεχος του κοροναϊού, ενώ στοιχεία των Financial Times, δείχνουν ότι το 80% των κρουσμάτων της Βρετανίας είναι αποτέλεσμα αυτού. Ασαφή παραμένουν ωστόσο, ειδικότερα χαρακτηριστικά αυτής της μετάλλαξης, όπως τα αν είναι πιο επικίνδυνη η μορφή του ή όχι.
Το νέο αυτό στέλεχος ονομάζεται 20A.EU1 και έχει μελετηθεί από ομάδα ερευνητών που παρακολουθεί τις μεταλλάξεις του ιού. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, τουρίστες στην Ισπανία κόλλησαν κορονοϊό από αυτό το νέο στέλεχος, με αποτέλεσμα να τον μεταφέρουν στις χώρες τους και έτσι εξαπλώθηκε στην Ευρώπη.
Συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα καθώς εντοπίστηκε νέο στέλεχος του κοροναϊού στην Ευρώπη μετά την ανίχνευσή του σε Ισπανούς αγρότες τον Ιούνιο
«Από την εξάπλωση του 20A.EU1 φαίνεται ξεκάθαρο πως τα μέτρα αποτροπής του ιού που βρίσκονταν σε ισχύ συχνά δεν ήταν αρκετά για να σταματήσουν την περαιτέρω μετάδοση ποικιλομορφιών αυτό το καλοκαίρι» δήλωσε η Έμα Χοντκροφτ, εξελικτική γενετίστρια στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και μια από τους συγγραφείς της μελέτης.
Οι ερευνητικές ομάδες σε Ελβετία και Ισπανία σπεύδουν τώρα να εξετάσουν τη συμπεριφορά του «ισπανικού» στελέχους για να διαπιστώσουν αν ο μεταλλαγμένος ιός είναι πιο θανατηφόρος ή πιο μολυσματικός από άλλα στελέχη, ενώ διαφέρει σε έξι σημεία του γονιδιώματος που έχουν υποστεί μεταλλάξεις.
Η Χόντκροφτ τόνισε πάντως πως «δεν υπάρχουν αποδείξεις πως η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής οφείλεται σε μετάλλαξη που αυξάνει τη μετάδοση ή επηρεάζει το κλινικό αποτέλεσμα». Υπογράμμισε ωστόσο, ότι δεν έχει ξαναδεί παρόμοιο στέλεχος του ιού: «Δεν έχω δει άλλο στέλεχος με αυτού του είδους τη δυναμική, όσο καιρό εξετάζω γονιδιωματικές ακολουθίες του κορονοϊού στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.
Οι ερευνητές συμπεραίνουν πως η «ριψοκίνδυνη συμπεριφορά» των Ισπανών τουριστών -όπως το να αγνοούν τις οδηγίες για τήρηση αποστάσεων- βοήθησε στην εξάπλωση του νέου στελέχους.
Η έρευνα έδειξε πως το εν λόγω στέλεχος αντιστοιχεί σε περισσότερα από οκτώ στα δέκα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 80% των κρουσμάτων στην Ισπανία, το 60% στην Ιρλανδία και έως 40% στην Ελβετία και τη Γαλλία. Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στις χώρες μελέτης.
Σχέδιο ενός μήνα ανακοινώνει ο Μητσοτάκης – Ποια μέτρα έχουν πέσει στο τραπέζι
Τι συζητήθηκε χθες στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός σήμερα για το σχέδιο δράσης κατά του κορονοϊού, διάρκειας ενός μήνα, με στόχο πάντα την αποφυγή καθολικού lockdown.
Νέο σχέδιο δράσης κατά του κορονοϊού, διάρκειας ενός μήνα, με στοχευμένους αλλά αυστηρούς περιορισμούς και με στόχο να αποφευχθεί ένα καθολικό lockdown, ανακοινώνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως προανήγγειλε χθες στο υπουργικό συμβούλιο.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα είχε σπεύσει να προκαταλάβει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείτο χθες το βράδυ με τηλεδιάσκεψη και στην οποία, όπως πολλοί ανέμεναν, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να προχωρήσουν άμεσα σε lockdown, ως τη μόνη λύση για να αναχαιτιστεί η πανδημία.
Εν τέλει δεν “κλείδωσε” ένα τόσο άμεσο μέτρο, καθώς η διατήρηση της όσο το δυνατον μεγαλύτερης κανονικότητας στην οικονομική ζωή της ΕΕ και τις μετακινήσεις προσώπων και εμπορευμάτων αποτέλεσε προτεραιότητα.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του Μαξίμου οι 27 συμφώνησαν για κοινή ευρωπαϊκή φόρμα εντοπισμού επιβάτη (Passenger Location Form), στη συνεργασία μεταξύ των κρατών- μελών σε περίπτωση που το σύστημα υγείας κάποιας χώρας υποστεί πίεση, καθώς και στην ενδυνάμωση των προσπαθειών για τη διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων εμβολίων και συγκεκριμένα πως όλα τα κράτη- μέλη θα λάβουν εμβόλια αναλογικά με τον πληθυσμό τους την ίδια στιγμή. Συζητήθηκαν επίσης οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και τονίστηκε η ανάγκη υλοποιησης των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, δηλαδή η ανάγκη να προχωρήσει επιτέλους το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο κ.Μητσοτάκης ωστόσο είχε σπεύσει από το πρωί να δηλώσει ότι τα μέτρα που λαμβάνει κάθε χώρα, αποτελούν εθνική ευθύνη της κάθε κυβέρνησης, ενώ επικαλέστηκε ότι τα στοιχεία στην Ελλάδα είναι καλύτερα συγκριτικά από την υπόλοιπη Ευρώπη και ότι η χώρα μας βρίσκεται δύο με τρεις εβδομάδες πίσω από αυτό το οποίο βιώνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες σήμερα.
Μετά το υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός είχε σειρά διαδοχικών συναντήσεων με τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και με το οικονομικό επιτελείο, καθώς τα περιοριστικά μέτρα θα συνοδευτούν και από μέτρα οικονομικής στήριξης των κλάδων που αναμένεται να πληγούν περισσότερο.
Σκληρά μέτρα για να προλάβουμε τα χειρότερα
Τις πιο βαριές συνέπειες αναμένεται να υποστεί ο κλάδος της εστίασης και διασκέδασης, καθώς οι προτάσεις που είχαν πέσει χθες στο τραπέζι του Μαξίμου ήταν να κλείνουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 10 ή και τις 9 το βράδυ. Αντίστοιχα, θα ξεκινά νωρίτερα, ενδεχομένως και από τις 10 ή 11 το βράδυ ο περιορισμός κυκλοφορίας. Μάλιστα εξετάζεται οι περιορισμοί αυτοί να ισχύσουν για ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο για τις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές.
Επίσης φαίνεται ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται πλέον στο μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας μεταξύ νομών, καθώς για παράδειγμα στην περίπτωση των Σερρών η κατάσταση χειροτέρεψε δραματικά διότι πολίτες από γειτονικούς νομούς με αυστηρά μέτρα πήγαιναν εκεί για να διασκεδάσουν.
Βέβαια, το πως θα τηρηθούν αυτά τα μέτρα, αφού απολύτως δεν τηρήθηκε ούτε το ωράριο μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα είναι ένα ερώτημα.
Έτερο μέτρο που έχει συζητηθεί είναι η καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και στις πράσινες και κίτρινες περιοχές.
Επίσης στο τραπέζι έπεσε το ενδεχόμενο αύξησης ακόμη και διπλασιασμού του ποσοστού τηλεργασίας, που θεωρητικά σήμερα είναι στο 40%. Και εδώ όμως το ζήτημα είναι η εφαρμογή του μέτρου, το οποίο πέραν όλων των άλλων είναι κρίσιμο και για την αποφυγή συνωστισμού στα ΜΜΜ. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο κ.Μητσοτάκης εμμέσως “κάρφωσε” χθες κατά κύριο λόγο τους αρμόδιους υπουργούς Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, λέγοντας ότι το επόμενο 15νθημερο είναι στην κυριολεξία κρίσιμο, ότι στο μέτωπο αυτό κάθε Υπουργείο έχει τη δική του θέση και προσθέτοντας ότι: “Για παράδειγμα η τηλεργασία την οποία έχουμε εφαρμόσει πρέπει και να τηρείται και πρέπει να παρακολουθείται από όλους σας.”
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για υπερωρίες που δεν θα πληρώνονται και για εργασία τις Κυριακές, καθώς και αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο.
Το ενδιαφέρον πάντως στο χάρτη με τις κόκκινες, πορτοκαλί, κίτρινες και πράσινες περιφέρειες, είναι ότι το πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο στην επαρχία και όχι τόσο πλέον στην Αττική, η οποία βεβαίως παραμένει στην κόψη του ξυραφιού. Ήδη Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη ανεβαίνουν στο «επίπεδο 4» με όλους τους περιορισμούς που αυτό συνεπάγεται. Και οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών κάνουν λόγο ακόμη και για 4.000 κρούσματα ημερησίως από βδομάδα…
Βίκυ Σαμαρά