Σοβαρότατες καταγγελίες για σούπερ μάρκετ. «Έχουν μετατραπεί σε χώρους υπερμετάδοσης του ιού» – “Να επιτάξει τώρα η κυβέρνηση ιδιωτικές κλινικές”, ζητάει το ΚΚΕ

Σε χώρο υπερμετάδοσης του κορονοϊού καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας ότι έχουν μετατραπεί τα σούπερ μάρκετ. Μέχρι και σήμερα, η επιστολή τους με αυτές ακριβώς τις καταγγελίες παραμένει αναπάντητη από τους αρμόδιους φορείς του κράτους.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Σύλλογος, στο σωματείο φτάνουν καθημερινά δεκάδες καταγγελίες εργαζομένων σε σούπερ μάρκετ σύμφωνα με τις οποίες όχι μόνο αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η διασπορά του ιού αλλά δεν υπάρχει από την εργοδοσία καμία «ενημέρωση για τον αριθμό των συναδέλφων μας που διαπιστώνονται θετικοί στον ιό, την ιχνηλάτηση την κάνει η εργοδοσία και κρίνει ποιοι και πόσοι συνάδελφοι θα βγουν σε προληπτική καραντίνα, οι απολυμάνσεις πραγματοποιούνται πάντα “νύχτα”».

Όπως καταγγέλλεται, «η εργοδοσία εφαρμόζει τα δικά της υγειονομικά πρωτόκολλα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων γίνεται αποδέκτης τόσο σοβαρών καταγγελιών εργαζομένων. Εδώ και μήνες οι καταγγελίες διαδέχονται η μία την άλλη χωρίς όμως να έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα στους εργασιακούς χώρους μέσα στα σούπερ μάρκετ.

Οι εμποροϋπάλληλοι ζητούν πρώτον: από όλους τους αρμόδιους φορείς και τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες να πάρουν θέση και να προβούν άμεσα σε ελέγχους τόσο για την εξασφάλιση των μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων στα supermarkets όσο και για την εξασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

Και δεύτερον, ζητούν:να οριστεί συνάντηση άμεσα με τους Υπουργούς Εργασίας, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη.

Τρεις ημέρες μετά δεν έχει προγραμματιστεί τίποτα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι εμποροϋπάλληλοι στο documentonews.gr, εδώ και οκτώ μήνες τα αιτήματά τους δεν έχουν απαντηθεί στην πλειονότητά τους. Κάτι το οποίο χαρακτηρίζουν πέρα για πέρα προκληκτικό.

Ακολουθούν τα αιτήματα των σωματείων του Συλλόγου που διατυπώνονται στην επιστολή:

  • Άμεση ενημέρωση των συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος. Τα αποτελέσματα των τεστ covid -19 που πραγματοποιούνται από διάφορα διαγνωστικά εργαστήρια να παραδίδονται άμεσα, επίσημα και γραπτά στους ίδιους τους εργαζόμενους.
  • Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων, των γραφείων και των αποθηκών.
  • Να δοθεί τώρα άδεια σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.
  • Άμεση μετακίνηση των εργαζομένων που το επιθυμούν σε κατάστημα πλησίον της κατοικίας τους για την αποφυγή χρήσης των ΜΜΜ.
  • Να τηρείται αυστηρά ο αριθμός πελατών ανά τ.μ
  • Γιατρός εργασίας σε κάθε κατάστημα.
  • Σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα. Καμία απώλεια εισοδήματος. Καμία απόλυση.
  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης.
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορονοϊό δωρεάν σε όλους τους συναδέλφους. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς.
  • Πολλαπλασιασμός των δρομολογίων στα ΜΜΜ, για να μειωθεί και η πληρότητα ανά δρομολόγιο.

 

“Να επιτάξει τώρα η κυβέρνηση ιδιωτικές κλινικές”, ζητάει το ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από ΜΕΘ

“Αδιανόητο” χαρακτήρισε το ΚΚΕ το γεγονός ότι “η κυβέρνηση συνεχίζει τη διαπραγμάτευση με τους κλινικάρχες στους οποίους έχει ήδη τάξει εκατομμύρια ευρώ και οι οποίοι ήδη κάνουν χρυσές business, καθώς το ΕΣΥ αδυνατεί να αντιμετωπίζει μη covid περιστατικά”.

“Είναι αδιανόητο ακόμη και τώρα, λίγο πριν βουλιάξουν τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με τους κλινικάρχες στους οποίους έχει ήδη τάξει εκατομμύρια ευρώ και οι οποίοι ήδη κάνουν χρυσές business επειδή το ΕΣΥ αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα μη covid περιστατικά”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κομματική οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

“Η επιστολή της κυβέρνησης προς τις ιδιωτικές κλινικές είναι παραδοχή του εγκληματικού χαρακτήρα της πολιτικής της”, σημειώνει και προσθέτει:”Έπρεπε ήδη να γνωρίζει πόσες κλίνες είναι διαθέσιμες στον ιδιωτικό τομέα. Έπρεπε ήδη να έχει σχέδιο για το πως θα ενταχθούν οι υπηρεσίες ποιων μονάδων και με τι προσωπικό. Γι΄ αυτό έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να έχει επιτάξει χωρίς όρους και προϋποθέσεις αυτές τις επιχειρήσεις. Όμως επέλεξε να τους αναγνωρίσει την ευκαιρία να αυξήσουν τα έσοδά τους την ώρα που άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους”.

Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση “χωρίς άλλη καθυστέρηση, χωρίς να περιμένει πια καμία “κατανόηση” από τους κλινικάρχες, να επιτάξει τώρα όλες τους τις μονάδες και να τις εντάξει στο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας”.