Να προσαρτήσει τμήματα της Δυτικής Όχθης με τις πλάτες των ΗΠΑ έχει αποφασίσει το Ισραήλ προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στην παγκόσμια κοινότητα. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ, εξέφρασε τη «σοβαρή ανησυχία» της χώρας του όσον αφορά το σχέδιο του Ισραήλ, απηχώντας τις ζωηρές ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι, μετά τη συνάντηση που είχε μαζί του, ο Μάας δήλωσε πως τον ενημέρωσε για «τη γερμανική θέση και τις σοβαρές ανησυχίες (…) σχετικά με τις ενδεχόμενες συνέπειες» του επίμαχου σχεδίου προσάρτησης.
«Πιστεύουμε, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, πως η προσάρτηση είναι ασυμβίβαστη με το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε και απηύθυνε έκκληση να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους ενώ υπενθύμισε την προσήλωση του Βερολίνου στη λύση των δύο κρατών.
Η επίσκεψη του Μάας είναι η πρώτη ξένου αξιωματούχου στο Ισραήλ από τα μέσα Μαΐου που ανέλαβε καθήκοντα η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση.
H E.E. καλεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε συστράτευση κατά των fake news
Το σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης παρουσίασε αντιπρόεδρος τη Επιτροπής, Βέρα Τζούροβα, η οποία κάλεσε τις διαδικτυακές πλατφόρμες όπως η Google και το Facebook να συμβάλουν στην προσπάθεια, παρέχοντας σε μηνιαία βάση λεπτομερείς αναφορές για τα fake news που διακινούνται, κυρίως όσον αφορά τον κορονοϊό.
Την ίδια ώρα επαίνεσε το Twitter που προχώρησε σε απόκρυψη «τιτιβίσματος» του Ντόναλντ Τραμπ διότι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει την ορθότητα των λεγομένων του.
Η Βέρα Τζούροβα, που επισήμανε ότι η πλειονότητα των «ψευδών ειδήσεων» προέρχονται από την Κίνα και τη Ρωσία και σημείωσε ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες πρέπει να συμβάλουν στην αντιμετώπιση «της πανδημίας παραπληροφόρησης» – infodemic την ονόμασε.
Αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι «ξένοι παράγοντες και ειδικά τρίτες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα, έχουν θέσει σε εφαρμογή επιχειρήσεις και εκστρατείες παραπληροφόρηση εντός της Ε.Ε. αλλά και διεθνώς».
Η Βέρα Τζούροβα εξήρε την απόφαση των διαδικτυακών κολοσσών να υπογράψουν μεταξύ τους εθελοντικά «κώδικα καλής πρακτικής» για την αποτροπή διάδοσης των ψευδών ειδήσεων, αλλά όπως τόνισε «υπάρχει περιθώριο βελτίωσης».
«Πρέπει να είναι διαφανείς και να προσφέρουν περισσότερα στοιχεία ότι τα μέτρα που λαμβάνουν αποδίδουν, αλλά πρέπει και να βοηθήσουν το κοινό για να μπορεί να αναγνωρίζει από μόνο του νέες απειλές. Τους προσκαλούμε να καταθέτουν μηνιαίες αναφορές με περισσότερο λεπτομερείς πληροφορίες από ό,τι στο παρελθόν», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τη Βέρα Τζούροβα, θα δοθεί στη δημοσιότητα βίντεο για τον τρόπο αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι δεν έχει στόχο να «δημιουργήσει Υπουργείο Αλήθειας». Αυτό που θέλουμε, είπε, «είναι να προταθούν νόμοι για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και τον έλεγχό της».
Όσον αφορά το Twitter και την απόφαση να καλύψει Tweet του Αμερικανού προέδρου, εξήρε την απόφαση να κρύψει χωρίς να το διαγράψει, αλλά από κάτω πρόσθεσε σύνδεσμο με στοιχεία για το γεγονός στο οποίο αναφερόταν ο Ντόναλντ Τραμπ (περί κινδύνου νοθείας στις εκλογές του Νοεμβρίου) ώστε οι χρήστες να μπορούν να ελέγξουν την αλήθεια των λεγομένων του.
«Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσαμε να δούμε» τόνισε.