Σκάνδαλο Novartis: Η Οικονομική Εισαγγελία αρμόδια να αποφασίσει για τους προστατευόμενους μάρτυρες – Αμηχανία στη ΝΔ μετά τον θρίαμβο Αντετοκούνμπο. Καταπίνουν τις παλιές ειρωνείες

Η νέα Οικονομική Εισαγγελία, που έχει συσταθεί και λειτουργεί υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Εφετών Χρήστου Μπαρδάκη, είναι αρμόδια να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στο σκάνδαλο της Novartis δηλαδή, με άρση ή μη της προστασίας τους, αποφάνθηκε το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου (περί ευθύνης υπουργών) που συνεδρίασε σήμερα.

Συγκεκριμένα πρόσφατα είχε ανακύψει διαφωνία μεταξύ της τότε εισαγγελέως του Δικαστικού Συμβουλίου, Βασιλικής Θεοδώρου, η οποία αποχώρησε στο τέλος περασμένου Ιουνίου από το εισαγγελικό σώμα, λόγω συμπληρώσεως του ανωτάτου ορίου ηλικίας και της ανακρίτριας Κωνσταντίνας Αλεβιζόπούλου, που χειρίζονταν την έρευνα για το σκάνδαλο Novartis και συγκεκριμένα τυχόν παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη διερεύνηση της μεγάλης δικογραφίας, για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση που (για άλλη μια φορά) η χώρα μας δείχνει να αδυνατεί να τους περιβάλλει με την ανάλογη προστασία.

Το χρονικό της διαφωνίας

Όλα ξεκίνησαν όταν η ανακρίτρια της υπόθεσης κ. Αλεβιζοπούλου κάλεσε τους δύο μάρτυρες να καταθέσουν με τις κωδικές τους ονομασίες κάνοντας μάλιστα δεκτό το αίτημα του «Μάξιμου Σαράφη» να καταθέσει ηλεκτρονικά από ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ΕΛ.ΑΣ. με ειδικές κάμερες.

Από πλευράς της η «Αικατερίνη Κελέση» προσήλθε στον Άρειο Πάγο με ελαφρά αλλοίωση των χαρακτηριστικών της και ξεκίνησε την μαρτυρία της.

Παρενέβη ωστόσο η εισαγγελέας κ.Θεοδώρου που είχε την άποψη ότι οι μάρτυρες σε αυτήν την διαδικασία… χάνουν την ιδιότητα του προστατευόμενου και θα έπρεπε να προσέλθουν με φυσική παρουσία και να δώσουν τις καταθέσεις τους στο γραφείο της ανακρίτριας με τα πραγματικά τους στοιχεία!

Μάλιστα ως επιχείρημα η εισαγγελέας επικαλέστηκε ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες – που έχουν περάσει δια πυρρός και σιδήρου καθώς, πέραν των απειλών που έχουν δεχθεί από εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα έχουν και μηνυθεί – κατά την έρευνα που διενεργούσαν για την υπόθεση της Novartis στον Άρειο Πάγο οι Αντεισαγγελείς Α.Π. κ.κ. Ζαχαρής και Σοφουλάκης είχαν καταθέσει, στο γραφείο τους, με ελαφρά αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους.

Από την πλευρά της, η ανακρίτρια έχει την άποψη ότι οι δύο μάρτυρες μπορούν να καταθέσουν με την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα που τους έχει αποδοθεί και στην υπόθεση που ερευνάται λόγω συνάφειας.

Η διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέως οδηγήθηκε στο αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο το οποίο και αποφάσισε σήμερα.

 

Αμηχανία στη ΝΔ μετά τον θρίαμβο Αντετοκούνμπο – Καταπίνουν τις παλιές ειρωνείες

Τα στελέχη της ΝΔ, σαν τους γνωστούς Άδωνι και Θανάση Πλεύρη, προσπαθούν να ξεχάσουν τις παλιές ειρωνείες (όπως τότε που έλεγαν τάχα τυχαία λάθος – «Ακενοτούμπο» – το όνομα των σπουδαίων παικτών) και το ρατσιστικό δηλητήριο που διέσπειραν – Και η ΝΔ ως κόμμα δεν ξέρει πού να κρυφτεί, όταν έχει δυο φορές ως τώρα καταψηφίσει τους νόμους για την απόδοση ιθαγένειας, προς τέρψη του ακροδεξιού ακροατηρίου της.

Η εκπληκτική επιτυχία του Γιάννη Αντετοκούνμπο που ως «καρδιά και ψυχή» των Μιλγουόκι Μπακς έφτασε στην κατάκτηση του ΝΒΑ, πρέπει να προκάλεσε βαριά αμηχανία στα στελέχη της ΝΔ, που πλέον αναγκάζονται να καταπιούν τη γλώσσα τους και να  εύχονται (μάταια…) να μην είχαν κάνει κάποτε άστοχες, ειρωνικές και ρατσιστικές δηλώσεις κατά των παιδιών μεταναστών που από τα Σεπόλια κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή.

Ο κατά Μητσοτάκη Yannis

Πρώτος πρώτος ο ίδιος ο πρωθυπουργός πρόδωσε την αμηχανία του με το απαραίτητο συγχαρητήριο μήνυμα, εξαιρετικά σύντομο (και όχι επειδή ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι λάτρης των λακωνικών δηλώσεων). Αρκέστηκε να γράψει νωρίς το πρωί «Incredible Yannis!  Greeks everywhere celebrate! #yannismvp» («Εκπληκτικός Γιάννης! Οι απανταχού Έλληνες γιορτάζουν», σε ελεύθερη μετάφραση) προκαλώντας μειδιάματα στους χρήστες του Twitter που έσπευσαν να του επισημάνουν ότι ο Αντετοκούνμπο είναι παγκοσμίως γνωστός ως Giannis, κι όχι Yannis.

Kαι μια από τις απαντήσεις:

Παράλληλα, πολλοί χρήστες απαντούν στον πρωθυπουργό (#Ακενοτούμπο), υπενθυμίζοντάς του πως το κόμμα του καταψήφιζε τους νόμους για την ιθαγένεια, πως αν οι γονείς του Yannis έρχονταν τώρα στη χώρα το πιθανότερο θα ήταν να ζούσαν μέσα σε κάποια άθλια προσφυγική «δομή», ενώ του υπενθυμίζουν κι όλα όσα έλεγαν και έπρατταν οι υπουργοί του.

Όταν ο Άδωνις τον έλεγε «Ακενοτούμπο»

Πλέον τρανταχτό παράδειγμα ο νυν υπ. «Ανάπτυξης» και αντιπρόεδρος της ΝΔ που προ ετών ειρωνευόταν τους νεαρούς παίκτες που ήδη έχτιζαν σιγά σιγά τη μεγάλη τους πορεία, αλλάζοντας το επώνυμό τους σε «Ακενοτούμπο»:

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, βέβαια, επειδή δεν μπορεί να κάνει καθόλου αυτοκριτική, ή έστω να σωπάσει, το μόνο που βρήκε να κάνει σήμερα είναι να ποστάρει φωτογραφία του Γ. Αντετοκούνμπο με τον Αντ. Σαμαρά όταν η τότε κυβέρνηση αναγκάστηκε να του δώσει ιθαγένεια, φοβούμενη την κατακραυγή από τυχόν μη συμμετοχή των ταλαντούχων παικτών στην Εθνική.  Ο υπ. Ανάπτυξης έχει βέβαια κι άλλα να ξεχάσει, όπως όταν συμμετείχε σε συγκέντρωση με σύνθημα «Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι».

Και μια ακόμα οδυνηρή υπενθύμιση: ο εξίσου γραφικός Θάνος Πλεύρης όπως και ο Άδωνις υποστήριζαν κάποτε φωναχτά τη «φυλετική καθαρότητα»…

Το σίγουρο είναι ότι ο Αδ. Γεωργιάδης, ο Θ. Πλεύρης και άλλοι από την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να βγουν σήμερα στις οθόνες και να δώσουν συγχαρητήρια στους αδελφούς Αντετοκούνμπο, και να δηλώνουν περήφανοι ως Έλληνες. Ξέρουν πως κανένα από τα χορτασμένα «μεγάλα» ΜΜΕ δεν θα ψάξει να βρει παλιές «παρασπονδίες»…