Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι το Πεκίνο έχει ειρηνικούς σκοπούς στις διεθνείς σχέσεις και δεν θα επιδιώξει ποτέ ούτε να εισβάλει, ούτε να εκφοβίσει άλλες χώρες, αλλά ούτε και να αποκτήσει ηγεμονικό ρόλο.
Η μαγνητοσκοπημένη ομιλία του Σι προβλήθηκε λίγη ώρα αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, χαρτογράφησε μια νέα εποχή ανταγωνισμού, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο.
Ο Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε ότι η Κίνα θα σταματήσει να κατασκευάζει μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του αγώνα της κατά της κλιματικής αλλαγής.
Η χώρα του «θα εντείνει τη στήριξή της σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, για να δώσει ώθηση στην πράσινη ενέργεια» προσέθεσε στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, απαντώντας στα αιτήματα πολλών οργανισμών προστασίας του περιβάλλοντος.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις είχαν ζητήσει από το Πεκίνο να μην χρηματοδοτεί πλέον τέτοια έργα στο εξωτερικό.
Ο Σι επανέλαβε ότι η δέσμευση του Πεκίνου είναι να πετύχει ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα «πριν από το 2060».
Όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, ο Σι Τζινπίνγκ είπε ότι στόχος είναι να παράσχει η Κίνα 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων για την Covid-19 σε όλο τον κόσμο μέχρι τα τέλη του έτους
Σινο-αμερικανική «ειρήνη» ζητά ο Αντόνιο Γκουτέρες
Για τον κίνδυνο να υπάρξει νέα επιδείνωση σε έναν κόσμο που είναι ήδη «στο χείλος της αβύσσου» είχε προειδοποιήσει νωρίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καλώντας τες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών σε «διάλογο» και ζητώντας τους να επιδείξουν «κατανόηση».
«Είμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη σειρά κρίσεων της ζωής μας. Φοβάμαι ότι ο κόσμος μας κατευθύνεται προς δύο διαφορετικά σύνολα οικονομικών, εμπορικών, χρηματοπιστωτικών και τεχνολογικών κανόνων, δύο αποκλίνουσες προσεγγίσεις στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης -και τελικά δύο διαφορετικές στρατιωτικές και γεωπολιτικές στρατηγικές» δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
«Είναι συνταγή για προβλήματα. Θα μπορούσε να είναι πολύ λιγότερο προβλέψιμη από τον Ψυχρό Πόλεμο. Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να εμπνεύσουμε την ελπίδα, χρειαζόμαστε τη συνεργασία» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ενώπιον πολλών ηγετών, ανάμεσά τους ο Τζο Μπάιντεν, που επέλεξαν να παραστούν διά ζώσης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη παρά την πανδημία.
«Χρειαζόμαστε τον διάλογο. Χρειαζόμαστε την κατανόηση. Οφείλουμε να επενδύουμε στην πρόληψη, τη διατήρηση και την εδραίωση της ειρήνης. Χρειαζόμαστε την πρόοδο στο θέμα του πυρηνικού αφοπλισμού και στις κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Χρειαζόμαστε ενέργειες που να βασίζονται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» υπογράμμισε ο Γκουτέρες.
Ιρανός πρόεδρος στον ΟΗΕ: «Το ηγεμονικό σύστημα των ΗΠΑ απέτυχε παταγωδώς»
Το «ηγεμονικό σύστημα» των Ηνωμένων Πολιτειών «απέτυχε παταγωδώς», δήλωσε στη μαγνητοσκοπημένη ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί αναφερόμενος στην εισβολή της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο και τη χαοτική εκκένωση από το Αφγανιστάν.
«Φέτος, δύο σκηνές σημάδεψαν την Ιστορία: Στις 6 Ιανουαρίου, όταν το αμερικανικό Κογκρέσο δέχτηκε επίθεση από τον λαό και τον Αύγουστο, όταν ο λαός του Αφγανιστάν έπεφτε από τα αμερικανικά αεροπλάνα. Από το Καπιτώλιο στην Καμπούλ, ένα σαφές μήνυμα στάλθηκε στον κόσμο: Το ηγεμονικό σύστημα των ΗΠΑ δεν έχει καμία αξιοπιστία, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας» δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος.
«Όχι μόνο το ηγεμονικό σύστημα, αλλά και όλο το σχέδιο που είχε ως στόχο να επιβληθεί η Δυτική ταυτότητα, απέτυχαν παταγωδώς» επέμεινε.
Ο Εμπραχίμ Ραΐσί τάχθηκε υπέρ της επανάληψης των διαπραγματεύσεων για να διασωθεί η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, εφόσον «ο τελικός στόχος είναι να αρθούν όλες οι κυρώσεις».
Πρόσθεσε, όμως, ότι η Τεχεράνη «δεν έχει εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης» περί επιστροφής στη συμφωνία, την οποία ανακάλεσαν οι ΗΠΑ επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Ραϊσί, σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν ήταν δικαστής, είπε ότι οι κυρώσεις που επέβαλε ο Τραμπ το 2018 «ήταν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας» της Covid-19.
Οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 διακόπηκαν δύο ημέρες αφότου ο Ραϊσί εξελέγη στην προεδρία, τον Ιούνιο.
Μπάιντεν στον ΟΗΕ: Η Αμερική της «αδιάκοπης διπλωματίας» και όχι του «αδιάκοπου πολέμου»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να ξεκινήσουν μία νέα «εποχή αδιάκοπης διπλωματίας» μετά το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν και δεν θα χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική ισχύ «παρά ως μέσο τελευταίας καταφυγής», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Υπογράμμισε ότι η απόσυρση από το Αφγανιστάν σηματοδοτεί το σημείο καμπής στην Ιστορία κατά το οποίο ο «αδιάκοπος πόλεμος» αντικαθίσταται από την «αδιάκοπη διπλωματία», ανανεώνοντας τη δέσμευση των ΗΠΑ έναντι του ΟΗΕ και των συμμάχων τους.
«Στέκομαι εδώ την πρώτη φορά σε 20 χρόνια που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βρίσκονται σε πόλεμο. Γυρίσαμε τη σελίδα και εστιάζουμε σε αυτά που βρίσκονται κοντά μας και όχι πίσω μας» ανέφερε προσθέτοντας ότι για τις ΗΠΑ η στρατιωτική ισχύ θα είναι το ύστατο μέσο καταφυγής.
Μιλώντας για «μία καθοριστική δεκαετία για τον κόσμο», ο Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε την ανάγκη σφυρηλάτησης συμμαχιών και διεθνούς συνεργασίας απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων -τη στιγμή ακριβώς που οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε μία χωρίς προηγούμενο διπλωματική κρίση με τον πιο παλιό σύμμαχό τους, τη Γαλλία, εξαιτίας της τριμερούς αμυντικής σύμπραξης AUKUS.
«Κατά τους οκτώ τελευταίους μήνες έδωσα προτεραιότητα στην ανοικοδόμηση των συμμαχιών μας, στην αναζωογόνηση των συμπράξεών μας και στην αναγνώριση αυτών που είναι απαραίτητα για τη διαρκή ασφάλεια και ευημερία της Αμερικής» ανέφερε.
«Πρέπει να συνεργαστούμε όπως ποτέ ξανά» τόνισε ο Μπάιντεν στην πρώτη του ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, στον απόηχο των εντάσεων που προκάλεσε η χαοτική αποχώρηση από το Αφγανιστάν, αλλά και των τριγμών στις ευρω-ατλαντικές σχέσεις εξαιτίας της σύμπραξης με την Αυστραλία και τη Βρετανία ερήμην των «27».
«Δεν επιδιώκουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο»
Οι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο», είπε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος υπαινισσόμενος σαφώς την αντιπαράθεση που αναπτύσσεται με την Κίνα.
«Δεν επιδιώκουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο ούτε έναν κόσμο μοιρασμένο σε μπλοκ», αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπερασπισθούν «σθεναρά» τη θέση τους στον κόσμο, επέμεινε ο Τζο Μπάιντεν.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εργαστούν με όλα τα έθνη που δεσμεύονται και επιδιώκουν μια ειρηνική επίλυση προκειμένου να καταμεριστούν οι προκλήσεις, ακόμη κι αν έχουμε έντονες διαφωνίες σε άλλους τομείς» προσέθεσε.
Αναφερόμενος ακόμη στο ζήτημα του Ιράν, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν πλήρως στη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα εφόσον η Τεχεράνη «κάνει το ίδιο» -δεσμευόμενος να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αποφασισμένες, έτοιμες να σταματήσουν τα ιρανικά πυρηνικά όπλα» δήλωσε. «Εργαζόμαστε από κοινού με τα [υπόλοιπα] μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας [Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα], καθώς και με τη Γερμανία «προκειμένου να εξασφαλίσουμε διπλωματικά και με κάθε ασφάλεια την επιστροφή του Ιράν στην πυρηνική συμφωνία», το αποκαλούμενο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), διευκρίνισε.