Σε τροχιά κατά μέτωπο σύγκρουσης Ρωσία- Τουρκία στη Λιβύη – Αποσύρονται οι ΗΠΑ από ακόμα μια διεθνή συνθήκη και κατηγορούν τη Ρωσία

Οι ειδικοί του ΟΗΕ ερευνούν καταγγελίες της κυβέρνησης της Τρίπολης για μεταφορά 8 ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών- 2 Sukhoi 24 και 6 Mig 29 από τη βάση Hmeimim της Συρίας στο Τομπρούκ της Λιβύης για την ενίσχυση των δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ).

Εάν επιβεβαιωθεί η πληροφορία, θα είναι η τελευταία ένδειξη ότι παρά τις διπλωματικές επαφές Μόσχας- Αγκυρας, οι ξένες δυνάμεις που έχουν εμπλακεί στον πολυετή πόλεμο στη Συρία, κλιμακώνουν την σύρραξη στα πεδία μάχης της Λιβύης και ότι το Κρεμλίνο ενισχύοντας την υποστήριξή του στον στρατηγό Χάφταρ, διακινδυνεύει την απευθείας αντιπαράθεση με την Τουρκία.

«Είναι σαν να παίζεται το έργο της Συρίας στη Λιβύη, ένα έργο που έχει εξελιχθεί σε ανοιχτό πόλεμο δι’ αντιπροσώπων» είπε ξένος διπλωμάτης στους Financial Times. Ως γνωστόν ο Χάφταρ, που βρίσκεται στα περίχωρα της Τρίπολης για περίπου ένα χρόνο επιδιώκοντας την ανατροπή της κυβέρνησης του Σαράτζ, στηρίζεται από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο. Από την άλλη, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον Φαγέζ αλ Σαράτζ στην Τρίπολη έχει την στήριξη της Τουρκίας, η οποία έχει στείλει δυνάμεις και στρατιωτικό υλικό, όπως αμυντικά συστήματα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που έχουν αλλάξει τις ισορροπίες της σύγκρουσης.

Αποτέλεσμα είναι οι δυνάμεις του Χάφταρ να έχουν υποστεί μια σειρά από ήττες στη δυτική Λιβύη τις τελευταίες εβδομάδες, όπως την απώλεια της βάσης al-Watiya, μετά την καταστροφή από τουρκικά drones των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας. Η ανησυχία τώρα είναι ότι η ανάπτυξη των ρωσικών μαχητικών μπορεί να πυροδοτήσει απευθείας σύγκρουση Ρωσίας – Τουρκίας.

«Και τί θα κάνουν τώρα οι Τούρκοι; Θα στείλουν τα δικά τους μαχητικά; Τότε ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο σε αυτή τη σύγκρουση», είπαν διπλωματικές πηγές στους FT.

Μπορεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μόσχας, οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας- Τουρκίας να δήλωσαν σήμερα, μετά από επικοινωνία τους, ότι στηρίζουν την εφαρμογή άμεσα εκεχειρίας, η Αγκυρα όμως έσπευσε με ξεχωριστή ανακοίνωση να αποσαφηνίσει και να προειδοποιήσει για «σοβαρές συνέπειες» εάν στοχοποιηθούν τα τουρκικά συμφέροντα στη Λιβύη.

Οταν ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για το τι θα γίνει εάν ο Χάφταρ εξαπολύσει επίθεση κατά τουρκικών συμφερόντων, η απάντηση ήταν ότι «αυταπατώνται όλοι αυτοί που σχετίζονται με τον Χάφταρ, ο οποίος πρόσφατα έχει υποστεί απώλειες στα πεδία των μαχών» και ότι «είναι σαφής ένδειξη ότι ο πραξικοπηματίας Χάφτερ και οι υποστηρικτές του σκοπεύουν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση στη Λιβύη».

Σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες η Ρωσία πρέπει να έχει ήδη στείλει περισσότερα από 8 μαχητικά τα οποία όμως οι δυνάμεις του Χάφταρ δεν μπορούν να πετάξουν.

Όπως υποστηρίζει ο Βόλφραμ Λάχερ, αναλυτής στο γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων, η ανάπτυξη των MIG μπορεί να έχει στόχο «να βάλει στη θέση της την Τουρκία και να της κόψει τα φτερά ότι μπορεί να διώξει τον Χάφταρ από τη δυτική Λιβύη». Εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει τα μαχητικά της, λέει, «το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να βομβαρδίσει τη βάση Watiya για να μη μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν οι Τούρκοι», πλήττοντας παράλληλα και την αεράμυνα στην Τρίπολη και τη Μιζουράτα. Κι αυτό σημαίνει ότι θα «ξεκινήσει μια κούρσα μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για το ποιος έχει την αεροπορική υπεροχή»

Ο ΟΗΕ έχει πολλές φορές κατηγορήσει ξένες δυνάμεις ότι παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, καθώς, σύμφωνα με διπλωμάτες, εκτός από τη Ρωσία και την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα  έχουν στείλει 10.000 τόνους στρατιωτικού υλικού στον Χάφταρ. Τώρα υπό έρευνα είναι – εκτός από τα ρωσικά μαχητικά – και η μεταφορά σχεδόν 11.000 τόνων καυσίμων για αεροσκάφη από τα ΗΑΕ στη Βεγγάζη τον Μάρτιο, καύσιμα που πιστεύεται ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς.

Όπως είπε η Στεφανι Ουίλιαμς. απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Λιβύη η σύγκρουση έχει φτάσει σε σημείο-καμπή: «Από τις πληροφορίες που έχουμε σε ότι αφορά τη μαζική μεταφορά οπλισμού και μισθοφόρων και προς τις δυο πλευρές, το μόνο συμπέρασμα είναι ότι ο πόλεμος εντείνεται, διευρύνεται και βαθαίνει», κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Και όσο η ξένη παρέμβαση εντείνεται, χάνονται στην πορεία οι ζωές των Λίβυων».

Αποσύρονται οι ΗΠΑ από ακόμα μια διεθνή συνθήκη και κατηγορούν τη Ρωσία

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να διαφοροποιείται από την εξωτερική πολιτική που ακολουθούν εδώ και πολλά χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες, δημιουργώντας νέα δεδομένα σε πολλούς επιμέρους τομείς.

Έτσι, σήμερα (Πέμπτη) οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αποσυρθούν από τη συνθήκη «Open Skies» (Ανοιχτοί Ουρανοί), η οποία επιτρέπει άοπλες πτήσεις επιτήρησης για τις 35 χώρες που μετέχουν σε αυτήν. Ανώτεροι αξιωματούχοι της χώρας ανέφεραν πως η απόσυρση θα γίνει επισήμως σε έξι μήνες, με βάση τους σχετικούς όρους που προβλέπονται από τη συνθήκη.

Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε φορά που αποσύρονται οι ΗΠΑ από διεθνείς συμφωνίες, μπαίνοντας περαιτέρω σε κλίμα απομονωτισμού, η αμερικανική κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο κάποια άλλη χώρα, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την ενέργειά τους.

Αυτή τη φορά, λοιπόν, οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία πως έχει επανειλημμένως παραβιάσει τους όρους της συνθήκης αυτής. Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι των ΗΠΑ υπό το καθεστώς ανωνυμίας, «έχει καταστεί απολύτως σαφές ότι δεν είναι πλέον προς το συμφέρον της Αμερικής να παραμείνει στη συνθήκη», υποστηρίζοντας πως η Μόσχα εφαρμόζει τη συνθήκη με τρόπους που μπορούν να οδηγήσουν σε στρατιωτικές απειλές κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.

Ταυτόχρονα, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ΗΠΑ και Ρωσία ξεκίνησαν συνομιλίες τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να υπάρξει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά όπλα. Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ αποχώρησαν πέρσι από την Συνθήκη των πυρηνικών δυνάμεων μέσου βεληνεκούς (INF).

Η συνθήκη Open Skies προτάθηκε αρχικά από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, υπογράφηκε το 1992 και τέθηκε σε ισχύ το 2002. Τα 35 κράτη που μετέχουν στη συνθήκη είναι τα εξής: Λευκορωσία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Καναδάς, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία (συμπεριλαμβανομένης της Γροιλανδίας), Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία , Ιταλία, Καζακστάν, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.