Σε καραντίνα η Αίγυπτος στο Ιντ αλ Φιντρ, με νέο ρεκόρ κρουσμάτων – ΗΠΑ: Εκτίναξη ανεργίας στο 25% προβλέπει ο επικεφαλής της Fed

Σε καραντίνα η Αίγυπτος στο Ιντ αλ Φιντρ, με νέο ρεκόρ κρουσμάτων

Ιμάμης σε μουσουλμανικό τέμενος της Αιγύπτου, άδειο από πιστούς, την περίοδο του Ραμαζανιού, λόγω των απαγορευτικών μέτρων για τον Covid-19

Σκληραίνει η Αίγυπτος τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του Covid-19, καθώς πλησιάζει η λήξη του Ραμαζανιού και η μεγάλη μουσουμανική γιορτή του Ιντ αλ Φιντρ και η χώρα καταγράφει νέο ρεκόρ σε κρούσματα από τον νέο κορονοϊό.

Το τελευταίο 24ωρο, οι ιατρικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν  510 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου, με τον συνολικό αριθμό τους να φτάνει τις 12.229.

Τα θύματα, με ακόμη 18 ανθρώπους που προστέθηκαν  το τελευταίο 24ωρο, ανέρχονται πλέον στους 630.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, 3.172 άτομα έχουν αναρρώσει πλήρως, ενώ 3.742 άτομα παρουσιάζονται αρνητικοί στα τεστ για τον COVID-19.

Όπως δήλωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, από τις 24 Μαΐου και σε όλη τη διάρκεια των εξαήμερων εορτασμών για το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, η ήδη επιβληθείσα απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινάει τέσσερις ώρες νωρίτερα, από τις πέντε το απόγευμα, ενώ θα απαγορεύεται και η κυκλοφορία των λεωφορείων, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

Καταστήματα, εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, παραλίες και πάρκα θα παραμείνουν κλειστά στις διακοπές για τη λύση του Ραμαζανιού, ενώ οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών θα παραταθούν και για άλλες δύο εβδομάδες μετά τους εορτασμούς, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μουσταφά Μαντμπουλί .

Παράλληλα, ο κ. Μαντμπούλι σκιαγράφησε και το πώς θα είναι η καθημερινότητα των Αιγυπτίων πολιτών μετά τις 29 Μαΐου, τονίζοντας ότι ένα από τα χαρακτηριστικά πλέον στη ζωή των Αιγυπτίων θα είναι η χρήση της προστατευτικής μάσκας, μέτρο που από όποιον δεν τηρείται, θα επισύρει πρόστιμα. Έτσι, όλοι θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες προφύλαξης σε δημόσιους κλειστούς χώρους, στα ιδιωτικά και δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης, κατά το διάστημα αυτό θα απαγορεύεται η μετακίνηση μεταξύ γεωγραφικών περιφερειών της χώρας.

Από τις 30 Μαΐου και έπειτα, θα ανοίξουν και πάλι τα εμπορικά κέντρα, ενώ θα μειωθεί και πάλι η μερική απαγόρευση της κυκλοφορίας, μέχρι τις 14 Ιουνίου, αυτή τη φορά από τις 8 μ.μ. έως τις 6 π.μ.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 21 Ιουνίου, θα αρχίσουν οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ΄ Λυκείου των αιγυπτιακών σχολείων. Από τα μέσα Ιουνίου, θα αρχίσουν και πάλι τα ανοίγουν σταδιακά και τα αθλητικά κέντρα.

Επίσης, από το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου, θα αρχίσουν να λειτουργούν με αυστηρά μέτρα τα εστιατόρια, ενώ πάλι με αυστηρά μέτρα προφύλαξης αναμένεται από το διάστημα αυτό και έπειτα, να ανοίξουν στους πιστούς τους οι ναοί της Κοπτικής Εκκλησίας και τα μουσουλμανικά τεμένη.

Παίρνει και δίνει οικονομική βοήθεια

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποφάσισε να χορηγήσει 50 εκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο, προκειμένου να συμβάλλει στις προσπάθειες της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19.

Η έκτακτη αυτή οικονομική στήριξη από την Παγκόσμια Τράπεζα αποσκοπεί στην ενίσχυση των προληπτικών μέτρων, στην ανίχνευση λοιμώξεων και στην αντιμετώπιση της επιδημίας στην Αίγυπτο. Θα συμβάλει επίσης, στη χρηματοδότηση της αγοράς και διανομής ιατρικού εξοπλισμού, των προμηθειών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του ιού, της κατάρτισης ιατρικού προσωπικού, της καραντίνας και των κέντρων θεραπείας, ενισχύοντας το έργο ομάδων ταχείας εξακρίβωσης κρουσμάτων, προστατεύοντας περισσότερες οικογένειες που πλήττονται από τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις του ιού

Τον περασμένο Μάρτιο, η Παγκόσμια Τράπεζα είχε ανακοινώσει μια πρόσθετη χρηματοδότηση για την Αίγυπτο, ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, για να υποστηρίξει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε προσιτές μονάδες στέγασης για οικογένειες χαμηλού εισοδήματος και προγράμματα υποστήριξης χρηματοδότησης ακινήτων.

Στο μεταξύ, με απόφαση του προέδρου της χώρας, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, η αιγυπτιακή κυβέρνηση, ανακοίνωσε ένα πρώτο μέτρο οικονομικής στήριξης της EgyptAir, για να μετριάσει τις επιπτώσεις που υφίσταται από την κρίση της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού, παρέχοντας στον εθνικό της αερομεταφορέα δάνειο ύψους 2 δισ. αιγυπτιακών λιρών, που αναλογεί περίπου στα 118 εκατ. ευρώ.

Με τα αεροπλάνα της να τελούν μόνον πτήσεις εσωτερικού από τις 19 Μαρτίου, ο εθνικός αερομεταφορέας της Αιγύπτου μετράει μέχρι σήμερα απώλειες της τάξεως περίπου 2 δισ. ευρώ, με 279.800 θέσεις εργασίας να τίθενται σε κίνδυνο, αλλά και να δημιουργούνται απώλειες στην εγχώρια οικονομία, ύψους 3 δισ. ευρώ, αναφέρει η «Egypt Independent».

ΗΠΑ: Εκτίναξη ανεργίας στο 25% προβλέπει ο επικεφαλής της Fed

Την ώρα που οι νεκροί στις Ηνωμένες Πολιτείες πλησιάζουν τους 90.000 και παγκοσμίως ξεπέρασαν τους 313.000, ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) προειδοποίησε χθες ότι η ανεργία στη χώρα θα μπορούσε να φτάσει το 25%.

Ειδικότερα, ο Τζερόμ Πάουελ εκτίμησε πως δεν αποκλείεται το επίπεδο της ανεργίας να κυμανθεί το προσεχές διάστημα μεταξύ του 20% και του 25% και η πτώση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο να φτάσει ακόμα και «το 20 και το 30%», κάτι που θα μπορούσε να γίνει «εύκολα», όπως προέβλεψε.

Ο ίδιος αναμένει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους τον Μάιο και τον Ιούνιο, αλλά, με την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να ανοίξουν ξανά με «τρόπο που δεν δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα με τον ιό», η ανεργία θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Όμως, «δεν θα επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό είναι απίθανο να συμβεί».

Παρ’ όλ’ αυτά, ο Πάουελ προχώρησε σε μια νηφάλια αξιολόγηση του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας υποστήριξε πως η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να ανακάμψει «σχετικά σύντομα», με την προϋπόθεση πως θα υπάρξει εμβόλιο και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Τόνισε πως η κρίση που προκαλεί ο νέος κορονοϊός παρουσιάζει «θεμελιώδεις διαφορές» με τη Μεγάλη Ύφεση και η ανάπτυξη αναμένεται να επιστρέψει πολύ πιο γρήγορα, παρά την εξαιρετικά υψηλή ανεργία και τη βαθιά ύφεση.

«Δεν πιστεύω διόλου ότι αυτό είναι ένα πιθανό αποτέλεσμα», απάντησε ο Πάουελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CBS, όταν ρωτήθηκε εάν θεωρεί ότι επίκειται Μεγάλη Ύφεση παρόμοια με αυτή τη δεκαετία του 1930, επικαλούμενος το ότι η αμερικανική οικονομία πήγαινε καλά προτού ξεσπάσει η πανδημία, οι τράπεζες είναι ισχυρές και οι αρχές αντιδρούν με επαρκή, κατ’ αυτόν τρόπο.

Ακόμα 820 θάνατοι σε 24 ώρες

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ παραμένουν η πλέον πληγείσα χώρα σε αριθμό νεκρών και κρουσμάτων. Χθες ακόμα 820 έχασαν τη ζωή τους αυξάνοντας το σύνολο σε 89.550 και σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Πάντως, ο παραπάνω ημερήσιος απολογισμός είναι ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί από τη 10η Μαΐου. Όσο για τα 1.486.376 επιβεβαιωμένα κρούσματα, αυτά ξεπερνούν το 30% των κρουσμάτων παγκοσμίως, με βάση τα επίσημα στοιχεία που συγκεντρώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Από την πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ υπερηφανεύεται ότι η χώρα του έχει εξετάσει περισσότερους ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη. Αλλά οι αντίπαλοί του χαρακτηρίζουν καταστροφικό τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία.

Τέλος, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για οικονομικά ζητήματα, Πίτερ Ναβάρο, επέκρινε χθες τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC), επιρρίπτοντάς τους την ευθύνη για τη μεγάλη αρχική καθυστέρηση ως προς την πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων.