Σε εκλογικό συναγερμό βάζει τον ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ ο Αλέξης Τσίπρας Ηλιόπουλος: Το ΠΑΣΟΚ! «Θα ψηφίσει την πρόταση νόμου για την ισότητα στο γάμο;»

ΣΥΡΙΖΑ: «Επιστρέφει» στον ΣΚΑΪ ο Αλέξης Τσίπρας - CNN.gr

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά πως ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να προκηρύξει εκλογές την εβδομάδα μετά τον Δεκαπενταύγουστο, για να γίνουν μέσα στον ΣεπτέμβριοΣε εκλογικό συναγερμό βάζει τον ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πεπεισμένος πως οι εκλογές θα γίνουν το Φθινόπωρο. Η εκτίμησή του αυτή τον οδηγεί να θέσει τομ ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ σε εκλογική ετοιμότητα. Για το λόγο αυτό ζήτησε οι διακοπές των συνεργατών και των στελεχών να ολοκληρωθούν ως τις 15 Αυγούστου και να επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία για την προεκλογική προετοιμασία, αφού στην Κουμουνδούρου θεωρούν δεδομένο ότι το κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζει φθινοπωρινές κάλπες, επισημαίνοντας την αλλαγή της ρητορικής τόσο του Κ. Μητσοτάκη όσο και στενών του συνεργατών, όπως ο Γ. Γεραπετρίτης.

Σε συζητήσεις με του επιτελείο του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μετέφερε την εκτίμηση πως ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να προκηρύξει εκλογές την εβδομάδα μετά τον Δεκαπενταύγουστο, για να γίνουν μέσα στον Σεπτέμβριο. Για αυτόν τον λόγο ζήτησε από τους στενούς του συνεργάτες να έχουν ολοκληρώσει τις ολιγοήμερες διακοπές τους μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε μια σειρά από παράγοντες. Πρώτον, τη διογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια, καθώς γίνεται φανερό ότι οι πολίτες δεν βγάζουν τον μήνα, βιώνοντας παράλληλα την εξαπάτηση και την κοροϊδία από την κυβέρνηση. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα που φέρνουν στην Κουμουνδούρου είναι η άρνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, όπως προτρέπει η Κομισιόν και ήδη συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ε.Ε., με το επιχείρημα ότι θα ευνοηθούν οι πλούσιοι.

«Όταν μειώνουν τον φόρο στα μερίσματα και στη συγκέντρωση κεφαλαίου, ποιους ακριβώς ευνοούν;» ανέφερε χαρακτηριστικά κομματικός αξιωματούχος. Δεύτερον, όλα δείχνουν ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης οδηγούν σε νέο κύμα ακρίβειας τους επόμενους μήνες, το οποίο θα μετατραπεί σε τσουνάμι για την κοινωνική πλειονότητα, χτυπώντας όχι μόνο τους αδύναμους αλλά και τη μεσαία τάξη. Προκειμένου να προλάβει αυτή την εξέλιξη, σημειώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο πρωθυπουργός σχεδιάζει εκλογική απόδραση. «Αν περιμένει μέχρι τον Ιανουάριο, θα συντριβεί. Δυστυχώς για τον ίδιο, ευτυχώς για τους πολίτες, δεν θα πιάσει τον ψυχολογικό στόχο να ξεπεράσει τη θητεία της κυβέρνησης του πατέρα του» ανέφερε σκωπτικά συνομιλητής του προέδρου.

Πληθωρισμός, τα ρεκόρ στην τιμή της βενζίνης, η αδιάκοπη αύξηση στα ράφια του σούπερ μάρκετ και στα προϊόντα στους πάγκους των αγορών, οι λογαριασμοί ρεύματος που συνεχίζουν να «καίνε» προκαταβάλλουν ένα σκηνικό τρόμου για τον επερχόμενο χειμώνα.  Όπως φανερώνουν οι μετρήσεις στα ποιοτικά τους ευρήματα, οι πολίτες διαβλέπουν τον κίνδυνο και αποδοκιμάζουν την κυβερνητική πολιτική, αφού η δυσαρέσκεια στους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου ξεπερνά ακόμα και το 70%. Το γνωρίζουν όμως και οι γαλάζιοι βουλευτές, ιδιαίτερα όσοι εκλέγονται στην περιφέρεια και έχουν άμεση επαφή με τους ψηφοφόρους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στις πιο θετικές δημοσκοπήσεις για τη Ν.Δ., στην απλή αναλογική το κόμμα του Κ. Μητσοτάκη θα έχει περίπου 50 βουλευτές λιγότερους. Και βέβαια, η στρατηγική επιλογή να επενδύσει στο αφήγημα της δεύτερης κάλπης λειτουργεί αποσυσπειρωτικά. Από την άλλη, το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι καθαρό και το διακύβευμα σαφές, όπως το έχει ορίσει και ο Αλ. Τσίπρας: καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από την κάλπη της απλής αναλογικής εγγυάται ότι η χώρα θα έχει την επόμενη μέρα προοδευτική διακυβέρνηση.

Εδώ βέβαια μπαίνει ο αστερίσκος που ακούει πρωτίστως στο όνομα ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ και έπειτα τα άλλα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Αν επιλέξουν να γυρίσουν την πλάτη στην προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης οδηγώντας σε δεύτερες εκλογές, επί της ουσίας δίνουν δεύτερη ευκαιρία στον Μητσοτάκη, ενώ και οι ίδιοι θα δουν τα ποσοστά τους να συρρικνώνονται στη μυλόπετρα της πόλωσης, απαντούν στην Κουμουνδούρου.

Τα σενάρια μεγάλου συνασπισμού και το κατηγορηματικό όχι του Τσίπρα

Την Τετάρτη ο Αλ. Τσίπρας μίλησε στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Εκεί διαπιστώθηκε ότι ακόμα και ο επιχειρηματικός κόσμος δεν θα στοιχημάτιζε ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα είναι ξανά πρωθυπουργός. Σ’ αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, πολλοί επιχειρηματίες εξέφρασαν την αγωνία τους για το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας προκρίνοντας σενάρια μεγάλου συνασπισμού, τα οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. απέκλεισε κατηγορηματικά. «Οι δύο πόλοι που υπάρχουν στο πολιτικό μας σύστημα μπορούν και πρέπει να κάνουν κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά σε καμία περίπτωση μεταξύ τους» φέρεται να απάντησε ο Αλ. Τσίπρας.

Ψηφοδέλτια, πρόγραμμα, εκλογική ετοιμότητα

Σ’ αυτή τη συγκυρία, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δρομολογεί ήδη τις πρώτες κυβερνητικές παρεμβάσεις, τα άμεσα μέτρα για την προστασία της κοινωνίας. Τις επόμενες ημέρες προγραμματίζεται συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας με ατζέντα την ετοιμασία του κόμματος για τις εκλογές.  Όπως τονίζουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου, οι εκλογές θα δώσουν τη διέξοδο και την εναλλακτική της πολιτικής αλλαγής. Στόχος είναι μέχρι τα τέλη Ιουλίου να έχει ανακοινωθεί το 80% των ψηφοδελτίων, που θα χαρακτηρίζονται μεταξύ άλλων και από αμφίπλευρη διεύρυνση με πρόσωπα με εγνωσμένη κοινωνική γείωση, από ανανέωση και θα εμπλουτιστούν και από πρόσωπα και επιστήμονες ειδικούς στους τομείς τους που μπορούν να συνδράμουν με τεχνοκρατική επάρκεια στην υλοποίηση δράσεων και ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, τις επόμενες μέρες ο Αλ. Τσίπρας θα αναθέσει την περαιτέρω προγραμματική προετοιμασία του κόμματος προκειμένου στη ΔΕΘ να παρουσιάσει ένα πλήρες πρόγραμμα διακυβέρνησης με τις άμεσες προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως κυβέρνηση από τους πρώτους κιόλας μήνες. Φυσικά, ο πρόεδρος του κόμματος θα συνεχίσει τις περιοδείες του στην Ελλάδα και τις ανοιχτές εκδηλώσεις, αφού η αδιαμεσολάβητη επαφή με την κοινωνία αποτελεί το οξυγόνο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η εντολή που θα δοθεί στις Νομαρχιακές Επιτροπές είναι να τεθεί σε εκλογικό συναγερμό το σύνολο των στελεχών και του κομματικού μηχανισμού.

 

Νάσος Ηλιόπουλος: «Σφυροκοπά» το ΠΑΣΟΚ! «Θα ψηφίσει την πρόταση νόμου για την ισότητα στο γάμο;»Νάσος Ηλιόπουλος: «Σφυροκοπά» το ΠΑΣΟΚ! «Θα ψηφίσει την πρόταση νόμου για την ισότητα στο γάμο;»

«Ό,τι δίσταζαν να κάνουν επί χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έγιναν πράξη από μια κυβέρνηση που δε λογάριαζε το πολιτικό κόστος. Τα υπόλοιπα είναι υπεκφυγές» λέει ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Ο εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Μαντζος ξέχασε ότι η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης, το πλαίσιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και το δικαίωμα αναδοχής στα ομόφυλα ζευγάρια ήταν πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που τα έφερε στη Βουλή και τα ψήφισε», σημειώνει ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Ό,τι δίσταζαν να κάνουν επί χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έγιναν πράξη από μια κυβέρνηση που δεν λογάριαζε το πολιτικό κόστος. Τα υπόλοιπα είναι υπεκφυγές» επισημαίνει.

Υπογραμμίζει δε, ότι «ο κ. Μάντζιος «δεν απάντησε στο μείζον: θα ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την ισότητα στον γάμο; Δεν έχουμε ακούσει κάτι μέχρι στιγμής».

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ

«Για μία ακόμη φορά, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να αλλάξει την ιστορία», έγραψε νωρίτερα σε ανάρτησή του ο Δημ. Μάντζος, ισχυριζόμενος ότι «όσο και να τον δυσαρεστεί, η αλήθεια είναι ότι τα σχέδια νόμου για το σύμφωνο συμβίωσης το 2015 και για την ταυτότητα φύλου το 2017 υιοθετήθηκαν και έγιναν νόμοι του Κράτους χάρη στις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (Δημοκρατικής Συμπαράταξης) και του Ποταμιού.

Αντιθέτως αυτοί που καταψήφισαν ήταν ο κυβερνητικός του εταίρος κ. Καμμένος και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Όταν, λοιπόν, ο ίδιος ισχυρίζεται ότι «πέρασε μόνος του» τις σχετικές προτάσεις το μυαλό μας μπορεί να πηγαίνει στην «μοναξιά» που του προκάλεσε στα κυβερνητικά έδρανα ο ακροδεξιός συνεταίρος που ο ίδιος επέλεξε και επέβαλε, και τις δυο φορές που είχε την ευκαιρία. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία εμπεριέχει γενναία δόση πολιτικής υποκρισίας και θράσους».