Σε δημοπρασία οι παρτιτούρες της Μαρίας Κάλλας

Μοναδικό vintage στιγμιότυπο της ντίβας της Όπερας - Η Μαρία Κάλλας με  σπάνιο εμπριμέ outfit (ΦΩΤΟ) | eirinika.gr

Mε την πρώτη ματιά δίνουν την εντύπωση ενός ουράνιου τόξου που έχει ξεδιπλώσει τα χρώματά του πάνω σε ράφι βιβλιοθήκης: κόκκινα, κίτρινα, γαλάζια, πράσινα, συνολικά 55 τόμοι ντυμένοι με ύφασμα διαφορετικού χρώματος ο καθένας.

 Σε δημοπρασία οι παρτιτούρες της Μαρίας Κάλλας

 Στη ράχη τους ονόματα από όπερες γραμμένες με χρυσά γράμματα μαρτυρούν την ταυτότητα τους και στο κάτω μέρος τους δύο ή τρία συνεχόμενα γράμματα αποκαλύπτουν την ταυτότητα της ιδιοκτήτριάς τους: ΜC ή ΜΜC, δηλαδή Μαρία Κάλλας ή Μαρία Μενεγκίνι Κάλλας.

Το «ουράνιο τόξο» δεν είναι παρά ένα μέρος των 200 συνολικά αντικειμένων που βγαίνουν σε διαδικτυακή – λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού – δημοπρασία από τον οίκο Κρίστις, όλα τους σπάνια χειρόγραφα και εκδόσεις από τον 11ο αι. έως τον 21ο, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται ένα σπάνιο αντίτυπο από την πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος της Εμιλι Μπροντέ «Ανεμοδαρμένα ύψη», όπως και η πρώτη έκδοση και των τριών τόμων των Αλφρεντ Γουάιτχεντ και Μπερτράντ Ράσελ «Αρχές Μαθηματικών», έργο που θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά έργα του 20ού αι. σχετικά με τη μαθηματική λογική.
Κι αν το πολύχρωμο σύνολο με τις παρτιτούρες είναι εξ όψεως ελκυστικό, κάθε τόμος έχει να αποκαλύψει και μια διαφορετική ιστορία, γραμμένη ουσιαστικά από τη σπουδαιότερη σοπράνο του 20ού αιώνα, τη Μαρία Κάλλας, καθώς οι σελίδες του είναι γεμάτος σημειώσεις, παρατηρήσεις και σχόλια, δεδομένου ότι από αυτές τις παρτιτούρες μελετούσε τους μεγάλους της ρόλους. Εκδόσεις από οίκους του Μιλάνου και εν γένει ιταλικές, αλλά και γαλλικές, γερμανικές και βρετανικές κατά κύριο λόγο των μέσων του 20ού αι. – ανάμεσά τους και oρισμένες παλαιότερες -, αρκετές εκ των οποίων με αφιερώσεις από συνθέτες, λιμπρετίστες ή και θαυμαστές της, μαζί με λιμπρέτι, μεμονωμένες σελίδες με άριες, βιβλία τραγουδιών, έντυπα και χειρόγραφα συνθέτουν τo lot 38, η εκτίμηση του οποίου κυμαίνεται μεταξύ 13.659,60 και 20.489,40 ευρώ.