Σε «αστυνομικό κλοιό» η αλλαγή του χρόνου. «Στις δέκα η πόλη πρέπει να είναι νεκρή», λέει ο Χρυσοχοΐδης – Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Ερωτηματικό η χρήση και η εφαρμογή του – Διπλό “όχι” στο σχέδιο για πανεπιστημιακή αστυνομία

Την ώρα που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη «υπόσχεται» πλήρη αστυνόμευση, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες θα βγουν στους δρόμους περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί για να επιτηρούν τα μέτρα.

Περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους όλης της χώρας την Πρωτοχρονιά, στο πλαίσιο των ελέγχων για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού. Τα περιοριστικά μέτρα θα είναι ανάλογα με αυτά των Χριστουγέννων, αλλά οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται θα είναι εντατικότεροι.

«Αυτό που έχει πρωταρχική σημασία είναι μην χάσουμε την Πρωτοχρονιά ό,τι καταφέραμε να κερδίσουμε τα Χριστούγεννα»,δήλωσε  ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος και προσθέτει: «Γιορτάζουμε με μέτρο και ευθύνη, προσέχουμε και παραμένουμε υγιείς».

«Στις δέκα η πόλη πρέπει να είναι νεκρή» 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μίλησε για τα μέτρα που θα ισχύσουν την παραμονή αλλά και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, κάνοντας λόγο για καθολικούς και αυστηρούς ελέγχους στους δρόμους αλλά και στα σπίτια, όπου γίνονται πάρτι, με ή χωρίς καταγγελίες.

«Δέκα το βράδυ δεν θα κυκλοφορεί κανείς στους δρόμους. Μα κανείς. Στις δέκα η πόλη πρέπει να είναι νεκρή για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι μέρες που θα μπορούμε να μην πάρουμε και άλλα μέτρα ούτως ώστε να κλείσουμε την ζωή των ανθρώπων. Όποιο αυτοκίνητο θα κυκλοφορεί μετά τις δέκα θα το σταματά η αστυνομία. Δεν θα υπάρχει αυτοκίνητο που δεν θα το σταματά. Θα είναι καθολικοί οι έλεγχοι. Ανήμερα της πρωτοχρονιάς θα υπάρξουν επίσης πολύ αυστηροί έλεγχοι».

Τάδε έφη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ανοίγοντας δρόμο για το κλίμα αστυνομοκρατίας που αναμένεται να επικρατήσει την παραμονή αλλά και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.

Οι απαγορεύσεις 

Από σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, στις 22:00 έως τις 05:00 το πρωί, απαγορεύεται η κυκλοφορία, με εξαιρέσεις για λόγους υγείας, εργασίας και βόλτας οικόσιτου ζώου, σύμφωνα με την Αστυνομία. Στο διάστημα αυτό μπορεί να υπάρξει και διακοπή της κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες, τόσο της Αθήνας, όσο και άλλων μεγάλων πόλεων, προκειμένου να ελεγχθούν όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα που κινούνται. Σημειώνεται ότι για τη μετάβασή τους σε ρεβεγιόν οι πολίτες πρέπει να στέλνουν sms με τον κωδικό 6 στο 13033 και αντίστοιχο για την επιστροφή.

Έλεγχοι παντού

Η ΕΛΑΣ θα ρίξει ιδιαίτερο βάρος σε ελέγχους που θα διενεργηθούν σε πλατείες, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε κεντρικούς οδικούς άξονες. Οσον αφορά σε συγκεντρώσεις σε σπίτια, υπενθυμίζεται ότι επιτρέπονται μέχρι εννέα άτομα. Η Αστυνομία μπορεί να μπει σε σπίτια με την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού μετά από καταγγελία, ενώ για παράβαση το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ.

Η προσέλευση στους ναούς

Σχετικά με την προσέλευση των πιστών στους ναούς, σημειώνεται, ότι οι επικεφαλής των τοπικών αστυνομικών Υπηρεσιών είναι σε επικοινωνία με τους μητροπολίτες και τους ιερείς των ενοριών, προκειμένου να τηρηθούν οι περιορισμοί, που είναι οι εξής: Ενα άτομο ανά δεκαπέντε τετραγωνικά, δύο μέτρα απόσταση και μέχρι είκοσι πέντε άτομα μέσα στην εκκλησία ή έως πενήντα άτομα στους μητροπολιτικούς ναούς και πάντα με μάσκες. Διευκρινίζεται, ότι η μετάβαση στους ναούς γίνεται επίσης υποχρεωτικά με SMS και κωδικό 6 στο 13033.

Τέλος, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, το διήμερο των Χριστουγέννων (24-25/12) πραγματοποιήθηκαν συνολικά 140.000 έλεγχοι, βεβαιώθηκαν 3.300 παραβάσεις και συνελήφθησαν δέκα άτομα.

 

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Ερωτηματικό η χρήση και η εφαρμογή του

Οδηγίες για τον εμβολιασμό ατόμων με υποκείμενα νοσήματα

Οι εμβολιασμοί κατά του κοροναϊού έχουν ξεκινήσει στην Ελλάδα, ενώ η απόφαση για τη χορήγηση απλού πιστοποιητικού εμβολιασμού για προσωπική χρήση, έχει ληφθεί ήδη από την Ευρώπη. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα είναι ποια θα είναι η χρήση και εφαρμογή του.

Η χώρα μας, ωστόσο, προετοιμάζεται για την δυνατότητα έκδοσης αυτής της ηλεκτρονικής βεβαίωσης, καθώς από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά ξεκινά ο εμβολιασμός στον ευρύ πληθυσμό. Τις ίδιες ημερομηνίες αναμένεται να ενεργοποιηθεί η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα δηλώνεται από το εμβολιαστικό κέντρο ποιοι πολίτες έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία με τη χορήγηση των δύο δόσεων του εμβολίου και πλέον θεωρούνται εμβολιασμένοι. Το πιστοποιητικό θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του εμβολιαζόμενου, καθώς και πότε εμβολιάστηκε. Ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στην πλατφόρμα και εκτύπωσης του σχετικού εγγράφου για προσωπική του χρήση.

Να διευκρινιστεί ότι, ήδη, από την χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου δίνεται στους εμβολιαζόμενους έγγραφο, στο οποίο αναγράφεται το ΑΜΚΑ, η ημερομηνία λήψης της πρώτης δόσης, το είδος του εμβολίου που του χορηγήθηκε (π.χ. εμβόλιο Pfizer – BioNTech), αλλά και την ημερομηνία λήψης της επαναληπτικής και τελευταίας δόσης.

Μέχρι στιγμής, κρατικοί αξιωματούχοι από τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαβεβαιώνουν ότι το εν λόγω “διαβατήριο εμβολιασμού” δεν προβλέπεται να ζητηθεί από κάποια υπηρεσία ή φορέα. Στην πραγματικότητα, όμως, όλη η Ευρώπη τηρεί στάση αναμονής, καθώς επίκεινται αποφάσεις σε επίπεδο Κομισιόν, για την ακριβή χρήση αυτού του “εμβολιαστικού διαβατηρίου”.

Σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης φαίνεται ότι συναινούν με τη χρήση του διαβατηρίου εμβολιασμού, στα αεροπορικά ταξίδια. Όπως έχει αναφερθεί, ο κάτοχος του πιστοποιητικού θα έχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων σε τουριστικούς προορισμούς, αλλά και απαλλαγή από την υποχρέωση να υποβάλλεται σε τεστ ή σε υποχρεωτική καραντίνα στις χώρες τις οποίες επισκέπτεται. Για τους μη εμβολιασμένους πολίτες θα υπάρχουν διευρυμένα εργαλεία ελέγχου στα σύνορα.

Αν και από τα παραπάνω εξάγει κανείς το συμπέρασμα ότι δεν θα ταξιδεύουν σε λίγο καιρό μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες, στα τέλη Νοεμβρίου, ο αερομεταφορέας Qantas της Αυστραλίας, έγινε μια από τις πρώτες αεροπορικές εταιρείες που ανακοίνωσε δημοσίως ότι θα επιτρέπει στο μέλλον να επιβιβάζονται στα αεροσκάφη της, μόνο εμβολιασμένοι επιβάτες.

Στα τέλη Νοεμβρίου, ο αερομεταφορέας Qantas της Αυστραλίας, για παράδειγμα, έγινε μια από τις πρώτες αεροπορικές εταιρείες που ανακοίνωσαν δημοσίως ότι θα επιτρέψουν στο μέλλον μόνο εμβολιασμένους επιβάτες στις πτήσεις της.

Η δυνατότητα χορήγησης “διαβατηρίων ασυλίας” ή “διαβατηρίων εμβολιασμών” είναι προς το παρόν μια συγκεχυμένη έννοια. Ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φαίνεται να αντιφάσκει απέναντι στις ίδιες τις συστάσεις του.

Σε συνέντευξη Τύπου του ΠΟΥ στην Κοπεγχάγη στις 4 Δεκεμβρίου, η Δρ Catherine Smallwood, ανώτερη υπάλληλος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ στην Ευρώπη, αναφέρθηκε στις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες:

«Δεν συνιστούμε διαβατήρια ασυλίας ούτε συνιστούμε τα τεστ ως μέσο για την αποτροπή της διασυνοριακής μετάδοσης του κορονοϊού», είπε. «Αυτό που προτείνουμε είναι οι χώρες να εξετάζουν προσεκτικά τα δεδομένα της διασποράς, τόσο εντός των χωρών τους όσο και πέρα από τα σύνορά τους, και προσαρμόζουν ανάλογα τις ταξιδιωτικές κατευθύνσεις τους προς τους πολίτες», δήλωσε.

Ωστόσο, ο ίδιος ο ΠΟΥ, υπέγραψε τον περασμένο Οκτώβριο συμφωνία με την Εσθονία, σχετικά με συνεργασία για την ανάπτυξη ενός ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού – ή αλλιώς μιας «έξυπνης κίτρινης κάρτας». Η ιδέα πίσω από αυτό το εγχείρημα ήταν να ενισχυθεί η ιδέα του εμβολιασμού στους πολίτες

«Για το διαβατήριο εμβολιασμού για τους ταξιδιώτες εξετάζουμε πολύ προσεκτικά ως απάντηση στην COVID-19 τη χρήση της τεχνολογίας, κι ένα ενδεχόμενο από αυτά που εξετάζουμε είναι πώς μπορούν να συνεργαστούν τα κράτη μέλη στην κατεύθυνση της έκδοσης ενός ηλεκτρονικού πιστοποιητικού εμβολιασμού», δήλωσε ο Δρ Siddhartha Sankar Datta, Διαχειριστής του προγράμματος των Ασθενειών που μπορούν να προληφθούν από εμβόλια, στο Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Αεροπορικές εταιρείες και τουριστικοί πράκτορες βλέπουν θετικά το συγκεκριμένο μέτρο, καθώς θα επιτρέψει την επανεκκίνηση ενός σημαντικού μέρους της οικονομίας και ιδιαίτερα στη χώρα μας από το καλοκαίρι του 2021 και μετά. Πολλές εταιρείες τεχνολογίας αναπτύσσουν ήδη εφαρμογές όπως η IBM και η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA), σύμφωνα με το CNN.

Μεγάλες αεροπορικές εταιρείες όπως η Cathay Pacific, η JetBlue, η Lufthansa, η Swiss Airlines, η United Airlines και η Virgin Atlantic εγκαινίασαν πρόσφατα συνεργασία με το δίκτυο Common Trust Network, μια πρωτοβουλία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και διασύνδεση με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Πρόκειται για τη δημιουργία μιας εφαρμογής για smartphones, με το όνομα CommonPass, η οποία δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το προσωπικό τους ιατρικό ιστορικό με όλες τις πληροφορίες για τον Covid-19: τα τεστ στα οποία έχουν υποβληθεί και τα αποτελέσματά τους, το εμβόλιο που έχουν λάβει, αλλά και τυχόν νοσηλείες σε νοσοκομείο. Αυτό το πιστοποιητικό υγείας θα έχει τη μορφή κωδικού QR.

Πολλοί ανησυχούν μήπως αυτά τα «ψηφιακά διαπιστευτήρια», θα απαιτείται σταδιακά να επιδεικνύονται σε συναυλίες, θέατρα, κινηματογράφους και άλλες πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Στα ταξίδια, ωστόσο, η εφαρμογή υπόσχεται να προσφέρει πραγματική διευκόλυνση, καθώς θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις γρήγορης “υγειονομικής άδειας” από τις περιοχές αναχώρησης και άφιξης που έχει επιλέξει να ταξιδέψει ο επιβάτης.

Μια παρόμοια εφαρμογή έχει αναπτύξει και η IBM. Ονομάζεται «Digital Health Pass» και επιτρέπει σε εταιρείες και χώρους να δημιουργήσουν τους δικούς τους “δείκτες” και κριτήρια για την είσοδο πολιτών, όπως για παράδειγμα τον εμβολιασμό, τα τεστ Covid, αλλά και τον έλεγχο της θερμοκρασίας.

Οι εταιρίες που έχουν σχεδιάσει τις συγκεκριμένες εφαρμογές δηλώνουν ότι υπερασπίζονται το απόρρητο των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των χρηστών και μάλιστα οι ίδιοι οι χρήστες θα έχουν την ευχέρεια να επιλέγουν το επίπεδο πληροφοριών που επιθυμούν να παρέχουν στις αρχές.

 

Διπλό “όχι” στο σχέδιο για πανεπιστημιακή αστυνομία- Ψηφίσματα από το Πάντειο και το ΑΠΘ- Τι απαντά η πανεπιστημιακή κοινότητα στην κυβέρνηση

Τα ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ: Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25 έξω από το πανεπιστήμιο | LiFO

Ένα διπλό “όχι” από τις Συγκλήτους δύο εκ των μεγαλύτερων ελληνικών πανεπιστημίων εισπράττει το κυβερνητικό σχέδιο για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, κάτι στο οποίο τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας έχουν επενδύσει πολιτικά. Η πανεπιστημιακή κοινότητα προβάλλει έντονες αντιδράσεις και αντιπροτείνει την φύλαξη του χώρου του πανεπιστημίου από υπηρεσία δικής της ευθύνης (ή και security) και την εμπλοκή της αστυνομίας μόνο στην περίπτωση ποινικών συμβάντων.

Το θέμα προκαλεί προβληματισμό στην κυβέρνηση καθώς επιθυμούσε την στήριξη της πανεπιστημιακής κοινότητας ώστε να προωθήσει το αφήγημα περί “νόμου και τάξης” και στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Δεν είναι τυχαίο πως η “Καθημερινή” που έχει πρωταγωνιστήσει στην υπεράσπιση του κυβερνητικού σχεδίου κάνει λόγο σήμερα για “ταμπού” των καθηγητών και αφιερώνει το editorial της πρώτης σελίδας για να καλέσει την κυβέρνηση να προχωρήσει παρά τις αντιδράσεις.

Η Καθημερινή

Σε σχετική ανακοίνωση, η Συγκλητος του Παντείου εκφράζει την έντονη διαφωνία της με τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη σύσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ΑΕΙ, δηλαδή της «Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος» ως αστυνομικής υπηρεσίας που θα εδρεύει και θα επεμβαίνει μέσα στα ΑΕΙ, υπό τις εντολές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. «Η παρουσία δυνάμενων αστυνόμευσης μέσα στο Πανεπιστήμιο δημιουργεί εντάσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα, που λειτουργεί σε περιβάλλον αυτοδιοίκητου και είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί την ελευθερία του λόγου και της επιστήμης», επισημαίνει σε απόφασή της.

Η ανακοίνωση της Συγκλήτου του ΑΠΘ

«Ενόψει της ρύθμισης που προτίθεται να φέρει προς συζήτηση η Κυβέρνηση για την ίδρυση της λεγόμενης “Πανεπιστημιακής Φύλαξης”, η Σύγκλητος του ΑΠΘ, στη συνεδρίασή της με αριθ. 3045/29.12.2020, αναγνωρίζει, κατ’ αρχήν, την αναγκαιότητα μιας ουσιαστικής, ρεαλιστικής και αποτελεσματικής πρωτοβουλίας για την προστασία, την ασφάλεια και τη φύλαξη των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το Πανεπιστήμιο είναι χώρος ασύλου ιδεών και όχι παραβάσεων του κοινού δικαίου και παραβατικών στοιχείων.

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το Πανεπιστήμιο είναι αναπόσπαστο μέρος της Ελληνικής Επικράτειας, όπου θα πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι της Ελληνικής Δημοκρατίας περί προστασίας της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της περιουσίας κατά τον ίδιο τρόπο που εφαρμόζονται σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της χώρας.

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι τα Πανεπιστήμια είμαστε δημόσια ιδρύματα, στα οποία ο Ελληνικός Λαός έχει εμπιστευθεί ένα σημαντικό τμήμα της περιουσίας του και ένα ακόμη πιο σημαντικό καθήκον της εκπαίδευσης των παιδιών του.

Στη Σύγκλητο διατυπώθηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με τη μορφή που μπορεί να λάβει μια πρωτοβουλία ενίσχυσης των μέτρων διασφάλισης των Ανωτάτων Ιδρυμάτων.Πλην όμως, πιστεύουμε πως η όποια νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να διέπεται από συνταγματικά αποδεκτούς κανόνες και να καταλήγει σε καθαρές λύσεις που θα διακρίνουν τις εξής αρμοδιότητες:

1) Η φύλαξη των χώρων μας και ο έλεγχος της χρήσης τους είναι αρμοδιότητα του Πανεπιστημίου και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να διασφαλίζονται από τα αρμόδια πανεπιστημιακά όργανα, συνεπικουρούμενα από μία πανεπιστημιακή υπηρεσία φύλαξης (security), που θα υπάγεται στις Πανεπιστημιακές Αρχές. Επισημαίνεται η ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των Ιδρυμάτων προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της αρμόδιας υπηρεσίας φύλαξης.

2) Η καταπολέμηση της παραβατικότητας ποινικής φύσεως ανήκει κατ’ αποκλειστικότητα στην αρμόδια δύναμη της Πολιτείας, η οποία έχει το μονοπώλιο της συγκεκριμένης αρμοδιότητας σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, στην οποία ανήκουν και τα Πανεπιστήμια.

Η έκκληση προς την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της για την προστασία του Πανεπιστημίου από προσβολές ποινικού χαρακτήρα, τις οποίες αδυνατεί να αντιμετωπίσει το ίδιο με τις δικές του δυνάμεις, αποτελεί ιστορικά ένα πάγιο αίτημα όχι μόνο της Πανεπιστημιακής Κοινότητας της χώρας αλλά και της ίδιας της Ελληνικής Κοινωνίας».

Ολόκληρη η Απόφαση της Συγκλήτου του Παντείου για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια

Η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστημίου συζήτησε τις προτάσεις της κυβέρνησης σχετικά με την ασφάλεια των πανεπιστημίων και δηλώνει τη διαφωνία της όσον αφορά τη σύσταση «Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος» ως αστυνομικής υπηρεσίας που θα εδρεύει και θα επεμβαίνει μέσα στα ΑΕΙ, υπό τις εντολές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η παρουσία δυνάμενων αστυνόμευσης μέσα στο Πανεπιστήμιο δημιουργεί εντάσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα, που λειτουργεί σε περιβάλλον αυτοδιοίκητου και είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί την ελευθερία του λόγου και της επιστήμης.

Οι διακινδυνεύσεις εντός των πανεπιστημιακών χώρων αποτελούν μέριμνα τόσο των πανεπιστημιακών αρχών, όσο και της πολιτείας, και αφορούν σωρεία θεμάτων που σχετίζονται με τα ζητήματα πολιτικής προστασίας. Η μέριμνα αυτή οφείλει να είναι μακροχρόνια, σχεδιασμένη αναλυτικά σε συνάρτηση με τα προβλήματα και τα κτίρια κάθε πανεπιστημίου και υπό την καθοδήγηση των ακαδημαϊκών αρχών. Το Πανεπιστήμιο είναι –και οφείλει να είναι– από την φύση του ένας χώρος ελεύθερης συζήτησης και αντιπαράθεσης χωρίς τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις που, καλώς ή κακώς, υπάρχουν σε άλλους δημόσιους χώρους.

Η ελεύθερη αναζήτηση της γνώσης εμπεριέχει και την αντιπαράθεση –πολλές φορές αντισυμβατική– μέσα σε καλώς εννοούμενα πλαίσια, αλλά και με σεβασμό στην ακαδημαϊκή κουλτούρα. Η αμφισβήτηση που συνοδεύει την αναζήτηση της γνώσης δεν συμβιβάζεται με τη μόνιμη παρουσία δυνάμεων καταστολής. Τα Πανεπιστήμια, στο πλαίσιο του συνταγματικά κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητου, αποφασίζουν με τα συλλογικά τους όργανα για θέματα που άπτονται της λειτουργίας τους, μεταξύ των οποίων και για την πανεπιστημιακή φύλαξη και ασφάλεια.

Η φύλαξη πρέπει να ανατεθεί αποκλειστικά σε προσωπικό που θα διαθέτει την απαραίτητη κατάρτιση, η οποία θα προσαρμόζεται στην ιδιαιτερότητα της ακαδημαϊκής κοινότητας, και το οποίο θα λογοδοτεί και θα εποπτεύεται από τη Σύγκλητο και τις πρυτανικές αρχές. Το Πάντειο Πανεπιστήμιο έχει εντάξει στον Εσωτερικό Κανονισμό του Ιδρύματος πειθαρχικές διατάξεις και αντίστοιχες κυρώσεις για την πρόληψη και αποτροπή τυχόν παραβατικών φαινομένων. Σε περίπτωση διάπραξης ποινικών αδικημάτων το υπάρχον νομικό οπλοστάσιο επαρκεί για την αντιμετώπιση τους.

Πρύτανης Παντείου: Γιατί είπαμε «όχι» στο σχέδιο

Η πρύτανης του Παντείου Χριστίνα Κουλούρη τονίζει (στο tvxs.gr) ότι το κάθε πανεπιστήμιο πρέπει να αποφασίζει για την προστασία του στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου και πως το υπάρχον νομικό πλαίσιο είναι επαρκές ώστε η Αστυνομία να επιτελεί το έργο της όποτε τελούνται αξιόποινες πράξεις. Υποστηρίζει ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο αδικείται από την προβολή που λαμβάνουν δυσάρεστα μεμονωμένα περιστατικά κι αναρωτιέται: «Ποιός φταίει που δεν έχουν συλληφθεί οι ένοχοι της διαπόμπευσης του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου; Πάντως όχι το πανεπιστήμιο».

Ιδιαίτερη σημασία δίνει η πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου στην ομοφωνία με την οποία έληξε η έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων. Η συνεδρίαση έγινε την περασμένη Τρίτη με αφορμή το σχέδιο ενίσχυσης της ασφάλειας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει στους πρυτάνεις και το οποίο περιλαμβάνει ειδικό σώμα προστασίας των ιδρυμάτων που θα έχει απευθείας επικοινωνία με την Αστυνομία, έλεγχο εισόδου σε όλους τους χώρους και αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας. «Ομόφωνα αποφάσισε η Σύνοδος των Πρυτάνεων ότι δε θα πρέπει να υπάρξει αστυνομικό σώμα εντός των Πανεπιστημίων» υπογραμμίζει.

Η τελευταία συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων είχε και ρόλο αναγνωριστικό, προκειμένου να διευκρινιστούν οι ιδιαιτερότητες κάθε ιδρύματος αναφορικά με την ασφάλεια, όπως μας εξήγησε η κα. Κουλούρη. «Δημοσιότητα γνωρίζουν κυρίως τα κεντρικά πανεπιστήμια όπως το ΕΚΠΑ (Πανεπιστήμιο Αθηνών), το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το ΑΠΘ (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) ή πρόσφατα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Όμως είμαστε κι άλλα 20 πανεπιστήμια που πρέπει να κουβεντιάσουμε αυτά τα ζητήματα. Τα περιφερειακά πανεπιστήμια δεν αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα, είναι κυρίως προβλήματα του κέντρου» είπε ενώ στην επισήμανση ότι και το Πάντειο βρίσκεται στην πρωτεύουσα, η πρύτανης σημείωσε: «Το Πάντειο είναι ένα μικρό πανεπιστήμιο με λιγότερα προβλήματα, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια που θυμάμαι».

«Αδικείται το ελληνικό πανεπιστήμιο»

Η κα. Κουλούρη θεωρεί ότι περιστατικά όπως η εισβολή στο γραφείο του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) που προκάλεσε την κατακραυγή της πλειοψηφίας του πολιτικού κόσμου είναι μεμονωμένα και αδικούν το έργο που παράγεται στο ελληνικό πανεπιστήμιο. «Θεωρώ ότι αδικείται πάρα πολύ το ελληνικό Πανεπιστήμιο από την εικόνα που αναμεταδίδεται από τα τα περισσότερα ΜΜΕ. Διότι αυτοί που μετέχουν στα περιστατικά δεν είναι βέβαιο ότι είναι φοιτητές. Απαξιώνονται συνολικά οι φοιτητές και το φοιτητικό κίνημα από τέτοιες ενέργειες που δε συνδέονται μαζί τους. Πέντε άτομα που έκαναν τα επεισόδια που όλοι καταδικάσαμε δεν είναι αντιπροσωπευτική εικόνα για 24 πανεπιστήμια και εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές» τονίζει η πρύτανης.

«Εμείς ως πρυτάνεις κι εγώ προσωπικά θέλουμε να υπερασπιστούμε το έργο που γίνεται μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια, ειδικά κάτω από τις πολύ δύσκολες συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία. Από το προηγούμενο εξάμηνο κάνουμε όλες τις διαδικασίες και τα μαθήματα εξ’ αποστάσεως και θα συνεχίσουμε έτσι σχεδόν ένα χρόνο. Αυτό απαιτεί τεράστια προσπάθεια η οποία πρέπει να αναγνωριστεί. Δεν μπορούμε να στήσουμε στον τοίχο τους πανεπιστημιακούς και τους φοιτητές μας επειδή κάποιοι μπαχαλάκηδες κάνουν αυτές τις καταδικαστέες ενέργειες», επισημαίνει η κα. Κουλούρη.

«Γιατί δεν απέδωσε η κατάργηση του ασύλου;»

Καλούμενη να τοποθετηθεί πάνω στους άξονες που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στους πρυτάνεις, η πρύτανης του Παντείου απάντησε: «Αυτή την επιχειρηματολογία την ακούμε πάρα πολλά χρόνια και κατέληξε στην κατάργηση του ασύλου. Γιατί αυτό το μέτρο δεν απέδωσε; Συνεχώς υπάρχει μια επίκληση αυτών των γεγονότων για να γίνει πιο αυστηρή η νομοθεσία. Υπάρχει μια υπερβολή που δε δικαιολογείται».

Στη συνέχεια η κα, Κουλούρη επανήλθε στο ζήτημα της ευθύνης για περιστατικά όπως αυτό στο ΟΠΑ. «Όπως και για το περιστατικό στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, έτσι και για κάθε αξιόποινη πράξη υπάρχουν ένοχοι. Η Αστυνομία μπορεί να τους συλλάβει, αυτό είναι το καθήκον της. Δεν απαγόρευσε κανείς στην Αστυνομία να συλλάβει αυτούς που διαπόμπευσαν τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Εμείς περιμένουμε και θέλουμε να συλληφθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Γιατί δε γίνεται; Ποιός φταίει για τη μη σύλληψη; Όχι το Πανεπιστήμιο» τόνισε η πρύτανης.

«Ο νόμος δίνει όλα τα μέσα για να τιμωρούνται όσοι προβαίνουν σε αξιόποινες πράξεις εντός του Πανεπιστημίου. Δεν είπε κανείς από εμάς να μην εφαρμοστεί ο νόμος. Βεβαίως θέλουμε να υπάρχει ασφάλεια και να νιώθουν ασφαλείς, να εξασφαλίζεται η ελευθερία του λόγου και το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Αυτές είναι οι αξίες τις οποίες εμείς υπερασπιζόμαστε», συμπλήρωσε.

Σχετικά με την επάρκεια του υφιστάμενου νομικού πλαισίου σημείωσε: «Η θέση της Συνόδου των Πρυτάνεων είναι ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι επαρκές, ζητούμε την εφαρμογή του και δε χρειάζεται περεταίρω αυστηροποίηση. Τώρα εάν υπάρχουν επιμέρους προβλήματα μπορεί κάθε πανεπιστήμιο να αναζητήσει τροπους και να τα αντιμετωπίσει. Όλα τα πανεπιστήμια έχουμε ήδη φύλαξη, μέσα από εταιρείες. Φύξαξη υπάρχει. Δεν μπορεί η Αστυνομία να μπει μέσα στα πανεπιστήμια με αυτόν τον τρόπο».

«Ναι» στην προστασία ευαίσθητων χώρων αλλά ανοιχτό το πανεπιστήμιο στην κοινωνία

Όπως προκύπτει και από την απόφαση της Συνόδου, η κα. Κουλούρη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μέτρα προστασίας συγκεκριμένων ευαίσθητων χώρων: «Στην ελεγχόμενη είσοδο δεν είμαστε αντίθετοι. Σε εργαστήρια που υπάρχει ακριβός εξοπλισμός, κτίρια διοίκησης, εκεί πράγματι πρέπει να ελέγχεται η είσοδος γιατί είναι δημόσια περιουσία κι εμείς θέλουμε να προστατέψουμε τη δημόσια περιουσία. Αυτά τα κτίρια και οι χώροι ανήκουν σε όλους. Σε περίπτωση φθορών, το κόστος είναι τεράστιο κι εμείς δεν έχουμε χρηματοδότηση που μας επιτρέπει να αναπληρώνουμε απώλειες».

Ερωτώμενη ωστόσο για τους υπόλοιπους χώρους των πανεπιστημίων, η κα. Κουλούρη ήταν κάθετη: «Το Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία, αλίμονο αν φοβάται να είναι ανοιχτό στην κοινωνία. Είναι μέρος της άλλωστε. Σε πολλά μαθήματα προσέρχονται 200 ή και 300 άτομα, θα περνούν όλοι αυτοί με κάρτα εισόδου για να μπουν να κάνουν μάθημα; Πρέπει να είμαστε και λίγο πρακτικοί. Ναι, να δούμε κατά περίπτωση, κατά πανεπιστήμιο, κατά κτίριο τί πρέπει να γίνει. Αλλά οριζόντια μέτρα δεν μπορούν να επιβληθούν. Πρώτον γιατί κάθε πανεπιστήμιο είναι διαφορετικό και δεύτερον γιατί το κάθε πανεπιστήμιο έχει δικαίωμα να αποφασίσει με ποιούς τρόπους θα προστατευθεί».

Τέλος η πρύτανης του Παντείου στάθηκε ιδιαίτερα στην ευαίσθητη θέση που έχουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές στη σημερινή δύσκολη για τους νέους συγκυρία: «Η χθεσινή απόφαση (σ.σ της Τρίτης) δείχνει μεγάλη υπευθυνότητα γιατί εμείς έχουμε την ευθύνη όχι μόνο για εμάς τους καθηγητές αλλά κυρίως για τις νέες γενιές οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Είναι τα θύματα της κρίσης κι εμείς θα πρέπει να τους συμπεριφερθούμε ως παιδαγωγοί».