
Ηλεκτρονικό εμπόριο, έξυπνα καταστήματα και διασυνδεδεμένη εφοδιαστική αλυσίδα συνθέτουν το μέλλον του λιανικού εμπορίου, σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΒ. Στα έξυπνα καταστήματα σύμφωνα με τη μελέτη, αισθητήρες δαπέδου καταγράφουν την επισκεψιμότητα και ενημερώνουν το προσωπικό για τις περιοχές του καταστήματος που παρατηρείται ιδιαίτερη κίνηση.
Συνδεδεμένα ταμπελάκια και ετικέτες προσφέρουν ενημέρωση και τιμολόγηση, ενώ βοηθοί ρομπότ παρέχουν προσωποποιημένες πληροφορίες για προϊόντα, νέες προσφορές καθώς και τη δυνατότητα παραγγελιοληψίας.
Έξυπνοι καθρέφτες εξοικονομούν χρόνο στα δοκιμαστήρια προσφέροντας παράλληλα εξατομικευμένες προτάσεις. Κάμερες καταγράφουν ανώνυμα τη διάθεση των καταναλωτών και τις διαδρομές τους στο κατάστημα, ενώ ειδικοί αισθητήρες τοποθετούνται στις κρεμάστρες και τα ράφια για να ανιχνεύουν καταναλωτικές συμπεριφορές και να παρακολουθούν το στοκ.
Σημεία beacons βοηθούν στην ολοκλήρωση αγορών μέσω κινητού τηλεφώνου ενώ εφαρμογή του καταστήματος στα smartphone δίνει νέες δυνατότητες υποστηρίζοντας wishlists και προγράμματα επιβράβευσης. Για τους πελάτες που δεν χρησιμοποιούν smartphones, «έξυπνα καλάθια και καρότσια» παρέχουν πληροφόρηση για τη διάρκεια παραμονής στο κατάστημα και διευκολύνουν το check-out.
Σε σχέση με το ηλεκτρονικό εμπόριο, τονίζεται ότι η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα αναφορικά με την υστέρηση που παρουσίαζε η χώρα μας: Σύμφωνα με το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Επιχειρείν (ELTRUN) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο ρυθμός ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα μας ήταν της τάξεως του 15%, με το ρυθμό προσθήκης νέων αγοραστών να είναι αργός σχετικά. Το 2019 το ποσοστό αυτών που είχαν πραγματοποιήσει έστω μία αγορά από το Διαδίκτυο ήταν μόλις 21%. Το ποσοστό αυτό υπερδιπλασιάστηκε στις αρχές Απριλίου 2020.
Αντίστοιχα αυξητικά στοιχεία αποτυπώνονται στην έρευνα του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A.). Τον Απρίλιο καταγράφηκε αύξηση στην καταναλωτική δαπάνη μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων, έως και 171% εβδομαδιαίως, σε σχέση με τις αντίστοιχες εβδομάδες του 2019. Για τον Μάρτιο η αύξηση ήταν έως και 134% εβδομαδιαίως. Ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου φαίνεται να έχει εξαπλασιαστεί κατά τους δύο τελευταίους μήνες.
Πρόσφατη έρευνα της Plushost κατέγραψε +45% επισκεψιμότητα σε ηλεκτρονικά καταστήματα, τόσο απευθείας όσο και μέσω των κοινωνικών δικτύων, +52% όγκος παραγγελιών, +50% παραγγελίες μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, +53% παραγγελίες μέσω κινητών τηλεφώνων, +61% χρήστες ηλεκτρονικών καταστημάτων. Από την πλευρά των καταστημάτων, το 57% βλέπει θετικά τις ηλεκτρονικές αγορές ακόμα και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
«Ακόμα και μετά τον υγειονομικό συναγερμό το 50% των νέων χρηστών εκτιμάται ότι θα παραμείνουν ψηφιακοί και μετά το άνοιγμα των φυσικών καταστημάτων. Ακόμα και αν οι επιδόσεις αλλάξουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, η αλλαγή αυτή δε θα μας φέρει στο παλαιό καθεστώς. Οι άνθρωποι έμαθαν να εργάζονται, να αγοράζουν και να συναλλάσσονται ηλεκτρονικά. Πολλοί θα χρησιμοποιούν τις νέες μεθόδους σε μόνιμη βάση στο μέλλον», καταλήγει ο Σύνδεσμος.
Ιδιοκτήτες ακινήτων: Θα αποζημιωθούν για το 30% των ενοικίων που δεν εισέπραξαν

Μέσα από τη μείωση του ΦΠΑ που έχει ήδη ανακοινωθεί για σειρά υπηρεσιών – και οι μεταφορές ανάμεσά τους- έρχεται να ευνοηθεί και το τουριστικό προϊόν.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, από την 1η Ιουνίου μειώνεται ο ΦΠΑ στις μεταφορές από το 24% στο 13% , το οποίο όμως δεν είναι μόνιμο μέτρο και θα ισχύει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Είναι ξεκάθαρη η εντολή της κυβέρνησης να μειωθούν οι τιμές στα εισιτήρια για να στηριχθεί το τουριστικό προϊόν. Ως αποτέλεσμα πιο φτηνά θα είναι τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, τα αεροπορικά, τα σιδηροδρομικά, τα αστικά και τα υπεραστικά. Μείωση θα έχουμε και στην εστίαση, κάτι το οποίο δεν θα γίνει αντιληπτό για τους καταναλωτές.
Όσον αφορά στο μέτρο της μείωσης των ενοικίων, με εντολή του κράτους οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν για το 30% των ενοικίων που δεν εισέπραξαν. Το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί είτε με τον ΕΝΦΙΑ είτε με τον φόρο εισοδήματος, αλλά όχι με ρυθμίσεις όπως είναι οι 120 δόσεις. Παράλληλα, το 40% των ενοικίων που δεν εισπράχθηκε δεν πρόκειται να φορολογηθεί. Oι ιδιοκτήτες θεωρούν ανεπαρκή τα μέτρα και ζητούν από τις φορολογικές υποχρεώσεις να μην αφαιρείται το 30% αλλά το 50%.

Από τη Δευτέρα, 1η Ιουνίου, ενεργοποιούνται οι νέοι συντελεστές ΦΠΑσε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες. Όλες οι αλλαγές προβλέπονται στην τροπολογία που κατατέθηκε αργά τη νύχτα της Τετάρτης στη Βουλή και η οποία εξειδικεύει τα περισσότερα από τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα.
Όπως προκύπτει από την τροπολογία, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα φορολογούνται με ΦΠΑ 13% είτε τα αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ είτε τα παραγγείλουμε στην καφετέρια, είναι τα εξής:
- Μεταλλικό νερό
- Αναψυκτικό τύπου κόλα
- Λεμονάδα-Λεμονίτα
- Πορτοκαλάδα
- Βυσσινάδα
- Παγωμένο τσάι
- Μπύρα χωρίς αλκοόλ (με μηδενική περιεκτικότητα)
- Καφές, τσάι
- Υποκατάστατο γάλακτος
- Σοκολατούχο γάλα
- Φρουτοχυμός
- Νέκταρ χυμών
- Τονωτικά παρασκευάσματα
- Ισοτονικά παρασκευάσματα
- Ενεργειακά ποτά
Επίσης το 13% ΦΠΑ θα ισχύσει και στις εξής υπηρεσίες:
- Εισιτήρια κινηματογράφων
- Αεροπορικά εισιτήρια
- Ακτοπλοϊκά εισιτήρια
- Συγκοινωνίες (μεταφορές προσώπων)

Εκδόθηκε έγγραφο του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), σύμφωνα με το οποίο οι επιχειρήσεις ή εργοδότες, για το διάστημα έως την απαγόρευση λειτουργίας τους με κρατική εντολή ή έως την αναστολή των συμβάσεων εργασίας των απασχολουμένων τους, σε εφαρμογή της περ. α) της υποπαρ. 2Α του άρθρου ενδέκατου της από 20.3.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ 68/τ.Α’/ 20.03.2020) και, αποκλειστικά, για τις ασφαλιστικές εισφορές που δηλώνουν στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) μισθολογικής περιόδου 04/2020 έχουν τις εξής προθεσμίες καταβολής:
- Οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες είναι απαιτητές έως τις 31/05/2020, δύναται να καταβληθούν έως τις 30/11/2020.
- Οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες είναι απαιτητές έως τις 10/05/2020, σε περίπτωση απασχόλησης προσωπικού υπαγόμενου στην ασφάλιση του πρώην ΝΑΤ, δύναται να καταβληθούν έως τις 10/11/2020, χωρίς τον υπολογισμό, κατά το διάστημα αυτό, τόκων και άλλων προσαυξήσεων, λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.
Υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ)
Οι επιχειρήσεις ή εργοδότες υποβάλλουν για το προσωπικό που απασχολούν την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση ή την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση Ναυτικών μισθολογικής περιόδου 04/2020, εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.
Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής των ΑΠΔ, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες πρόσθετες επιβαρύνσεις.
Η υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπ’ αριθμ. 82992/06.05.2020 Γενικού Εγγράφου της Διεύθυνσης Εισφορών Μισθωτών του e-ΕΦΚΑ.
Επιχειρήσεις με αντικείμενο νοσοκομειακές δραστηριότητες
Με τις διατάξεις του άρθρου πέμπτου της από 01/05/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 90/τ.Α’/01-05-2020), με θέμα: «περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊου COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα», ορίστηκε ότι:
Στις πληγείσες, λόγω της διάδοσης του κορονοϊού COVID-19, επιχειρήσεις περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται με Κύριο Κωδικό Δραστηριότητας τον τετραψήφιο 86.10 «Νοσοκομειακές δραστηριότητες» ή και οποιονδήποτε άλλο περιλαμβάνεται στις πενταψήφιες, εξαψήφιες και οκταψήφιες υποκατηγορίες του ανωτέρω Κωδικού.
Στις επιχειρήσεις της παρ. 1 οι οποίες απασχολούν μισθωτούς που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση, οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης Μαρτίου και Απριλίου 2020, απαιτητές έως την 30ή Απριλίου 2020 και την 31η Μαΐου 2020, αντίστοιχα, δύναται να καταβληθούν έως την 31η Οκτωβρίου 2020 και την 30ή Νοεμβρίου 2020, αντίστοιχα, χωρίς τον υπολογισμό, κατά το διάστημα αυτό, τόκων και άλλων προσαυξήσεων, λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.
Οι ως άνω επιχειρήσεις υποβάλλουν για το προσωπικό που απασχολείται, την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση μηνών Μαρτίου και Απριλίου 2020 εντός των προθεσμιών, όπως αυτές εκάστοτε ισχύουν. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της ΑΠΔ, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις.
Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις ή εργοδότες που ανήκουν στην ανωτέρω κατηγορία, δύνανται να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές μισθολογικής περιόδου 03/2020 και 04/2020, έως στις 31/10/2020 και 30/11/2020, αντίστοιχα, χωρίς τον υπολογισμό, κατά το διάστημα αυτό, τόκων και άλλων προσαυξήσεων, λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.
Η υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπ’ αριθμ. 82992/06.05.2020 Γενικού Εγγράφου της Διεύθυνσης Εισφορών Μισθωτών του e-ΕΦΚΑ.
Οι κοινοποιούμενες διατάξεις δεν εφαρμόζονται στις περιπτώσεις:
- που εργαζόμενοι επιχειρήσεων ή εργοδοτών, μέρος ή όλοι, τίθενται σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους και ο οικείος εργοδότης καταγγείλει αυτή, καθώς και στην περίπτωση που
- μετά την ολοκλήρωση του μέτρου, οι ανωτέρω επιχειρήσεις ή εργοδότες δεν διατηρούν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας.
Συνέπεια των ανωτέρω, είναι η παράταση καταβολής να παύει αυτοδικαίως και οι οφειλές να επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις από την ημερομηνία που αυτές κατέστησαν απαιτητές, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.