Σαρλ Μισέλ με Ερντογάν για αποκλιμάκωση στη Μ. Ανατολή και τη Λιβύη. Παρέμβαση για τις παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ – Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Παροτρύνουμε Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Oι δύο άνδρες συζήτησαν πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία μπορούν να εργαστούν από κοινού για την αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη, καθώς και τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΕΕ οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος βίας στη Μέση Ανατολή μέσω της αποκλιμάκωσης και του διαλόγου.

Ο Σαρλ Μισέλ επανέλαβε τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις παράνομες εργασίες γεώτρησης της Τουρκίας, εκφράζοντας την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ με την Κύπρο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε επίσης ανησυχία για το πρόσφατο μνημόνιο κατανόησης ανάμεσα στη Λιβύη και την Τουρκία.

Επίσης για τη Λιβύη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαιρέτισε την κοινή δήλωση του πρόεδρου Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν για κατάπαυση πυρός και υποστήριξη της διαδικασίας του Βερολίνου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πολιτικές λύσεις ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων.

Ο Σαρλ Μισέλ είπε επίσης πως η ΕΕ αντιλαμβάνεται ότι η Τουρκία έχει ανησυχίες ασφαλείας για το βορειοανατολική Συρία, αλλά επιμένει στη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, υπογραμμίζοντας πως η ΕΕ υποστηρίζει την υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πολιτική διαδικασία στη Συρία.

 

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Παροτρύνουμε Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν

Αποστάσεις από τις αναφορές περί άμεσης αμερικανικής διαμεσολάβησης εμφανίζεται να κρατά εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Πολιτειών, απαντώντας σε ερώτημα του ανταποκριτή του ΑΝΤ1. Άλλες πηγές, ωστόσο, επιμένουν πως η πρόθεση του Μάϊκ Πομπέο  για διαμεσολάβηση είναι σαφής και θα εκδηλωθεί το επόμενο διάστημα.

Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο ανταποκριτής του σταθμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, Θανάσης Τσίτσας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα μερίδας ελληνικών ΜΜΕ περί διαμεσολαβητικής προσπάθειας των ΗΠΑ, για τις ελληνοτουρκικές διαφορές, το προσεχές διάστημα με πρωταγωνιστή τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο.

Στην απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποκλειστικά στον ΑΝΤ1, με αφορμή δημοσιεύματα για αμερικανική πρωτοβουλία το επόμενο διάστημα, επισημαίνεται:

«Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται συνεχώς, με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, για να ενθαρρύνουν την αποκλιμάκωση των εξελίξεων μέσω διπλωματικών οδών. Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύσουν τις διαφωνίες τους ειρηνικά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καλούν όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο αύξησης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η “Καθημερινή” στο πρωτοσέλιδό της την περασμένη Πέμπτη είχε προαναγγείλει την πρωτοβουλία των ΗΠΑ.

Η Καθημερινή

Για το θέμα ρωτήθηκε το πρωί στο Open και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Επειδή ήμουν μέσα από τις πόρτες.

Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Ακριβώς ήσασταν μέσα από τις πόρτες, οπότε κάτι παραπάνω από εμάς θα ξέρετε. Υπήρξε η πρωτοβουλία Pompeo με παρότρυνση Trump. Θέλετε να μας εξηγήσετε ακριβώς λίγο πως έγινε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Επειδή δεν υπάρχει ανακοινωμένη πρωτοβουλία – και δεν έχει κοινοποιηθεί σαν τέτοια – των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν θα πάω πολύ μακριά σε αυτή τη συζήτηση. Εγώ λέω ότι κάθε προσπάθεια διεύρυνσης της κατανόησης είναι καλοδεχούμενη στην περιοχή. Εμείς οι ίδιοι διεξάγουμε διάλογο με την Τουρκία.

Πηγή: ant1news.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*