Η αγωνία των χιλιάδων φίλων του τένις για το πότε θα επιστρέψουν στα courts, φαίνεται να φτάνει στο τέλος της, καθώς αναμένονται οι ανακοινώσεις του Λευτέρη Αυγενάκη για τον αθλητισμό.
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, θα παρουσιάσει το απόγευμα (18:00) το αναλυτικό σχέδιο που αφορά τον Ελληνικό αθλητισμό όπου αναμένεται να μάθουμε το πλάνο της σταδιακής άρσης των περιορισμών στην αθλητική δραστηριότητα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Όπως προέκυψε από το διάγγελμα του Πρωθυπουργού την Τρίτη (28/4), τα ατομικά αθλήματα “ελευθερώνονται” τη Δευτέρα 04 Μαΐου, όμως αυτό αφορά κορυφαίους αθλητές που έχουν εξασφαλίσει ή διεκδικούν την παρουσία τους στους Ολυμπιακούς του 2021 και για το τένις αυτοί που πληρούν τις προϋποθέσεις είναι μόνο οι Στέφανος Τσιτσιπάς και Μαρία Σάκκαρη.
Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τα tennis clubs και τα δημοτικά γήπεδα, στα οποία χιλιάδες Έλληνες επιδίδονται στο αγαπημένο τους άθλημα.
Η σχετική ανακοίνωση από τον Λευτέρη Αυγενάκη θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 και θα γίνει στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και του καθηγητή λοιμοξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Δευτέρα (4/5) ο Λευτέρης Αυγενάκης θα παραθέσει επίσης συνέντευξη Τύπου, όπου θα παρουσιάσει με κάθε λεπτομέρεια το σχέδιο της Κυβέρνησης για την επιστροφή του αθλητισμού στην κανονικότητα, στο πλαίσιο που έκανε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως με επιπρόσθετες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα tennis club που αποτελούν τον βασικό πόλο έλξης των φίλων του τένις, θα ανοίξουν 11 ή 18 Μαΐου, με πολύ αυστηρούς κανόνες λειτουργίας για τους αθλούμενους.
“Ζήσε Αθλητικά”: Αγγίζουν τις 45.000 τα έσοδα από τις δημοπρασίες
Τα έσοδα από τις δημοπρασίες των ενθυμημάτων, οι οποίες διενεργούνται για κάθε ένα απ’ αυτά επί μία εβδομάδα στον ιστότοπο, κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό του Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, στην Τράπεζα Πειραιώς, για την ενίσχυση του αγώνα της χώρας μας ενάντια στον κορωνοϊό.
Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, 29 Απριλίου, λοιπόν, η φανέλα «Νο14» του Τάκη Φύσσα, από τον αξέχαστο προημιτελικό Ελλάδα – Γαλλία 1-0 στο έπος του Euro2004, δημοπρατήθηκε αντί 4.200 ευρώ και αποκτήθηκε από Κινέζο συλλέκτη!
Η μπλούζα της Κατερίνας Στεφανίδη, από την επίσημη ενδυμασία της Εθνικής μας αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο επί κοντώ, δημοπρατήθηκε αντί 1.500 ευρώ και οι δύο βολεϊκές εμφανίσεις του Παναγιώτη Πελεκούδα από τη φετινή κατάκτηση του Λιγκ Καπ με τον Παναθηναϊκό έναντι του Ολυμπιακού και από τη συμμετοχή της Εθνικής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, «ταξίδεψαν» στην Κύπρο, αντί 700 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι τα υπόλοιπα έσοδα έχουν προέλθει από τις εθνικές φανέλες των Νίκου Γκάλη (8.500), Λευτέρη Πετρούνια (1.500), Φάνη Γκέκα (810), τα γάντια του Μιχάλη Ζαμπίδη (5.000), τη ρακέτα του Στέφανου Τσιτσιπά (5.500), την εμφάνιση της Μαρίας Σάκκαρη (5.000), το διαιτητικό βραβείο πόλο από τον τελικό κόσμου στο πόλο γυναικών το 2009 (500) και από τη φανέλα με τη Γιουγκοπλάστικα του Ντίνο Ράτζα (370).
Και, βέβαια, αξίζουν θερμά ευχαριστήρια σε όλους όσοι προσφέρουν τα ενθυμήματά τους, αλλά και στην ανταπόκριση του κοινού στις δημοπρασίες.
Στο μεταξύ, δημοπρατούνται και συγκεντρώνουν ήδη 11.000 ευρώ :
- η «ασημένια» Ολυμπιακή φόρμα της Βούλας Κοζομπόλη από την απονομή του αργυρού μεταλλίου στο πόλο γυναικών μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004
- η φανέλα «Νο21» του Κώστα Κατσουράνη από το Euro2012 στην Πολωνία,
- η εμφάνιση «Νο8» του Ντανίλο Γκαλινάρι με τους Λος Άντζελες Κλίπερς πέρσι στο ΝΒΑ,
- η «χάλκινη» φανέλα «Νο6» του Νίκου Ζήση, από το Ευρωμπάσκετ 2009,
- η τελευταία φανέλα «Νο9» του Γιάννη Μπουρούση, από το Μουντομπάσκετ στην Κίνα το περασμένο καλοκαίρι και
- η φετινή εμφάνιση των Σακραμένο Κινγκς στο ΝΒΑ με το “Νο16”, προς τιμή του Πρέτραγκ Στογιάκοβιτς.
Οι διαδικτυακές καμπάνιες «Ζήσε Αθλητικά», του Υφυπουργείου Αθλητισμού, αναδεικνύουν ακόμα μια φορά τις βασικές αξίες του αθλητισμού ως κοινωνική έκφραση, την αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό. Οι Ολυμπιονίκες και Πρωταθλητές μας συνεισφέρουν, ευαισθητοποιούν και ενισχύουν την κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τους αξίζουν θερμά ευχαριστήρια.
Η αθλητική οικογένεια δραστηριοποιείται συστηματικά κάθε μέρα στο «Ζήσε Αθλητικά» με περισσότερα από 150 βιντεομηνύματα, με χρήσιμες ασκήσεις για γυμναστική στο σπίτι, με διατροφικές συμβουλές και με προτροπές για αιμοδοσία, διαμέσου του καναλιού της, αλλά και των λογαριασμών της στα social media:
Λέανδρος: «Να δοθεί σε αθλητές αρκετός χρόνος για να μπορέσουν να προετοιμάσουν σωστά»
Εν αναμονή των εξελίξεων, όσον αφορά στη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και στις αγωνιστικές δραστηριότητες του αθλήματος, μετά την ελάφρυνση των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας του covid-19, βρίσκεται και ο προπονητής της Εθνικής μας ομάδας υδατοσφαίρισης των Νέων Γυναικών Στέφανος Λέανδρος.
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός μένει σπίτι, έχει “λιώσει” το βίντεο και την τηλεόραση με την παρακολούθηση παλιότερων αγώνων και την ανάλυσή τους, είναι συνεχώς σε επαφή με συναδέλφους του από το εξωτερικό, αλλά και με αυτούς στην Ελλάδα και αναμένει τα αποτελέσματα των τηλεδιασκέψεων που έχουν οι αρμόδιοι φορείς με την Ομοσπονδία και την αθλητική ηγεσία, αλλά και τις διεθνείς συνομοσπονδίες (LEN, FINA) προκειμένου να κάνει τα πλάνα και τον προγραμματισμό του.
Για την Εθνική Νέων Γυναικών ήταν προγραμματισμένο για φέτος το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Ρώμη της Ιταλίας (Όστια 23-30 Αυγούστου). Εν αναμονή της σχετικής απόφασης της LEN, το πιθανότερο είναι πως και αυτή η διοργάνωση πάει για αναβολή.
Ο Στέφανος Λέανδρος, στο μεταξύ, παρακολουθεί την πορεία των κοριτσιών που θα είχε στην προετοιμασία της προεθνικής ομάδας από τις ενημερώσεις που έχει στις διαδικτυακές επαφές του με τους σωματειακούς προπονητές, οι οποίοι του εκφράζουν συνεχώς τους προβληματισμούς τους για το τι μέλει γενέσθαι σε όλους τους τομείς. Αναλυτικά οι δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ:
“Δυστυχώς δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα απλά που κάνει η πλειοψηφία των συνανθρώπων μας αυτήν την περίοδο. Που μένουν σπίτι και τηρούν τους κανόνες και τα μέτρα προστασίας, προκειμένου να προστατέψουν το υπέρτατο αγαθό, την υγεία μας και τη ζωή μας.
Οπλισμένοι με υπομονή, προσπαθούμε να περάσουμε αυτήν τη δύσκολη περίοδο όσο πιο δημιουργικά γίνεται. Αυτές τις μέρες βλέπω και αναλύω αγώνες του τελευταίου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (Νέων Γυναικών), ενώ νωρίτερα μελετούσα αυτούς του Παγκοσμίου. Έχουμε ανοιχτή γραμμή και με τους προπονητές άλλων Εθνικών ομάδων και σίγουρα υπάρχει μια ανυπομονησία για το πότε θα ξαναπάρουν όλα μπρος.
Η αλήθεια είναι ότι παρακολουθούμε με αγωνία τις εξελίξεις από τις τηλεδιασκέψεις που έχουν οι αρμόδιοι φορείς με την Ομοσπονδία μας και την αθλητική ηγεσία, αλλά περιμένουμε τις αποφάσεις τις δικές τους, που θα είναι πάντα στο πλαίσιο του σχεδίου της Πολιτείας και του ΕΟΔΥ, για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε.
Παράλληλα αναμένουμε και τις αποφάσεις των διεθνών συνομοσπονδιών, δηλαδή της Ευρωπαϊκής (LEN) και της Παγκόσμιας (FINA) ώστε να ξέρουμε αν θα διεξαχθούν τελικά κάποιες διοργανώσεις και ποιες θα είναι αυτές. Είμαστε, λοιπόν, σε στάδιο αναμονής, δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε ούτε να κάνουμε κάποιο προγραμματισμό. Δύσκολα θα γίνει φέτος το Ευρωπαϊκό μας στη Ρώμη στις προγραμματισμένες ημερομηνίες (23-30/8). Το πιθανότερο είναι να αναβληθεί για αργότερα και ίσως – λόγω των μεγάλων προβλημάτων που είχε η Ιταλία με τον ιό- να μετατεθεί η έδρα του σε άλλη ευρωπαϊκή πόλη.
Στις επαφές που -όπως σας είπα- έχω με τους προπονητές άλλων Εθνικών ομάδων διαπιστώνω, φυσικά, ότι είναι όλοι στην ίδια κατάσταση. Δεν ξέρει κανείς τι γίνεται. Κάνουμε κάποιες συζητήσεις και θα πρέπει να σας αποκαλύψω ότι δύο από αυτούς επιθυμούν, όταν φυσικά χαλαρώσουν τα μέτρα και επιτραπούν οι προπονήσεις και οι μετακινήσεις, να έλθουν στην Ελλάδα για κοινή προετοιμασία μαζί μας.
Με τα κορίτσια που προορίζονται για τη φετινή Εθνική μας ομάδα Νέων Γυναικών δεν έχω άμεση επαφή, καθώς δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα ένα συγκεκριμένο γκρουπ. Παρακολουθώ, όμως, την πορεία της κατάστασής τους μέσω των προπονητών τους στις ομάδες τους, που με τη σειρά τους παρακολουθούν διαδικτυακά την εκγύμνασή τους.
Στις επικοινωνίες μας αυτές, όπως είναι φυσικό, γίνομαι δέκτης των προβληματισμών των σωματειακών προπονητών: Πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση στη συνέχεια, αν θα γίνουν και πώς θα εξελιχθούν τα ηλικιακά πρωταθλήματα. Διότι θα πρέπει να υπάρξει και μια περίοδος προσαρμογής, ενώ υπάρχει κίνδυνος και για τυχόν τραυματισμούς.
Επίσης προβληματίζονται για το πώς μπορούν να απασχολήσουν τις αθλήτριές τους δημιουργικά μέχρι την επάνοδο στις κανονικές προπονήσεις. Γιατί είναι με σχεδόν δεμένα τα χέρια. Επίσης, για το πώς θα προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και πώς θα γίνει ο νέος προγραμματισμός. Εκφράζουν ανησυχίες, εξάλλου, για τους χώρους προπόνησης, δηλαδή τα κολυμβητήρια. Πότε και με ποιο τρόπο θα έχουν τη δυνατότητα αυτά να φιλοξενήσουν και πάλι τους αθλητές και τις αθλήτριες των σωματείων. Και με ποιες προδιαγραφές.
Είναι κάτι πρωτόγνωρο. Μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα απραξίας για τις αθλήτριες δεν θα είναι απλό, αν δεν τους δοθεί αρκετός χρόνος για να μπορέσουν να προετοιμάσουν σωστά.
Ο καθένας το κοιτάει από διαφορετική σκοπιά το θέμα της επανέναρξης των διοργανώσεων. Εγώ από τη πλευρά μου, για παράδειγμα, δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα ή δεν έχω διαπιστώσει κάτι στο περιβάλλον μου και θέλω να ξαναρχίσουμε. Όμως, είναι ένα θέμα που πρέπει να το απαντήσουν οι ειδικοί. Στα θέματα της υγείας και της ανθρώπινης ζωής δεν ρισκάρουμε και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες τους. Άλλωστε, από την αρχή η Ομοσπονδία μας, σε συνεργασία με το ιατρικό τιμ, αντέδρασε σωστά και ελήφθησαν έγκαιρα και σωστά οι αποφάσεις. Έτσι, λοιπόν, βήμα – βήμα τώρα θα επιδιώξουμε να επιστρέψουμε γρήγορα, αλλά ομαλά στην κανονικότητα”.