Σήμερα τα ασφαλιστικά κατά των απολύσεων στη ΛΑΡΚΟ — ΕΣΡ: Ομολογεί αδυναμία να διασφαλίσει την πολυφωνία

Σήμερα εκδικάζεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει τα σωματεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ με την οποία ζητούν να κηρυχθεί άκυρη η διαδικασία της ομαδικής απόλυσής τους από τον ειδικό διαχειριστή της εταιρείας, ενώ έχουν ήδη κερδίσει με δυο διαδοχικές αποφάσεις του δικαστηρίου το προσωρινό πάγωμά τους.

Οι 1.060 υπό απόλυση εργαζόμενοι της μεταλλουργίας στην πολύμηνη αναμέτρησή τους με το κυβερνητικό σχέδιο εκποίησης της εταιρείας έχουν πετύχει αρκετές νίκες και κυρίως έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις, καθώς η εξέλιξη της τιμής του νικελίου εδώ και αρκετούς μήνες και η εκτόξευσή του στην περιοχή των 33.000 δολαρίων ανά τόνο έχει αναδείξει την εναλλακτική μιας κερδοφόρας αξιοποίησης της εταιρείας, με υπερκάλυψη των χρεών και των κρατικών ενισχύσεων που σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου πρέπει να επιστραφούν και με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αντί για απολύσεις.

Πάντως η ειδική διαχείριση και το ΤΑΙΠΕΔ έχουν δώσει νέα παράταση ενός μήνα της προθεσμίας για υποβολή δεσμευτικών προσφορών στους δύο παράλληλους διαγωνισμούς. Παράταση που ουσιαστικά αφορά τη μοναδική διεκδικήτρια της ΛΑΡΚΟ, την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ AD Holdings, καθώς η Mytilineos είχε ξεκαθαρίσει εδώ και μήνες ότι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τη μεταλλουργία.

Εν τω μεταξύ το Ευρωδικαστήριο προ δύο ημερών απέρριψε οριστικά την προσφυγή της ΛΑΡΚΟ κατά των αποφάσεων της Ευρ. Επιτροπής για τις κρατικές εγγυήσεις -που θεωρήθηκαν ενισχύσεις- και δόθηκαν στην εταιρεία μεταξύ 2008 και 2011.

ΕΣΡ: Ομολογεί αδυναμία να διασφαλίσει την πολυφωνίαΑθανάσιος Κουτρουμάνος
Τα μαζικά πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης δέχθηκε η κυβέρνηση • Τεράστια μονομέρεια υπέρ της προβολής της Ν.Δ. και της κυβέρνησης, με μέσο όρο 74,8% προβολής στα τηλεοπτικά κανάλια, κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ζήτημα της έλλειψης πολυφωνίας αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής επί της εκθέσεως πεπραγμένων του ΕΣΡ για το έτος 2020. Η συνεδρίαση διήρκησε περισσότερο από τρεις ώρες και ο πρόεδρος του ΕΣΡ Αθανάσιος Κουτρουμάνος όπως και η Αρχή συνολικά, βρέθηκαν πολλές φορές στο στόχαστρο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κουτρουμάνος ουσιαστικά ομολόγησε πως δεν μπορεί να διασφαλιστεί η πολυφωνία, λίγες μέρες μάλιστα μετά τη μεγάλη κατρακύλα της ελευθεροτυπίας στη χώρα μας, όπως κατέγραψαν στην πρόσφατη έκθεσή τους οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Σε μια προσπάθεια να αποτινάξει τις όποιες ευθύνες από πάνω του, ο κ. Κουτρουμάνος δήλωσε πως καμία πρωτοβουλία δεν μπορεί να αναλάβει το ΕΣΡ εάν δεν υπάρχει η νομική βάση. «Εάν δεν υπάρχει η νομική βάση, δεν είναι επιτρεπτό για κανέναν, να κάνει έστω και μισό βήμα», είπε για να προσθέσει πάντως πως η Ολομέλεια του ΕΣΡ ασχολήθηκε, ασχολείται και συνεχίζει να ασχολείται με το ζήτημα της πολυφωνίας.

Κάλεσε επίσης τα κόμματα, σε θεσμικό επίπεδο, να συνεργάζονται με το ΕΣΡ και να παρέχουν πληροφόρηση για γεγονότα που έχει παραληφθεί η προβολή τους από τα κανάλια, ενώ ήταν, κατά την κρίση τους, άξια μεταδόσεως. Ιδίως όταν για κάποιο γεγονός, προβάλλονται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς οι ανακοινώσεις ενός ή δύο κομμάτων αλλά των υπολοίπων κομμάτων οι ανακοινώσεις παραλείπονται, αν και αφορούν το ίδιο γεγονός.

«Το πρόβλημα της πολυφωνίας τίθεται ως πρόβλημα αναζήτησης ισορροπημένης προσέγγισης, μεταξύ της επιβολής, με κρατική εξουσία, της αρχής της πολιτικής πολυφωνίας, και του σεβασμού της δημοσιογραφικής ελευθερίας. Από τη φύση τους, οι δύο έννοιες- η επιβολή και η ελευθερία- δεν συμβιβάζονται εύκολα. Υπάρχει όμως θεσμικός τρόπος να συμβιβαστούν. Αλλά δεν είναι εύκολη υπόθεση», ομολόγησε ο κ. Κουτρουμάνος και πρόσθεσε: «Το ΕΣΡ, όχι μόνο για την πολυφωνία αλλά και για πολλά άλλα θέματα, θα υπερέβαινε τα όρια της δικαιοδοσίας του, εάν επρόκειτο να διατυπώσει γενικής φύσεως εκτιμήσεις για ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος. Δεν είναι αυτός ο ρόλος του ΕΣΡ. Το ΕΣΡ δεν έχει ρόλο αμέτοχου, αδιάφορου, ανεύθυνου παρατηρητή των δρώμενων στα ΜΜΕ. Κινείται όπως ορίζει ο νόμος. Χειρίζεται ορισμένες κατηγορίες, σχηματίζει φακέλους και κρίνει επί συγκεκριμένων υποθέσεων».

Κυνική παραδοχή και από τη Ν.Δ. 

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Λοβέρδος σχολιάζοντας τις καταγγελίες για έλλειψη πολυφωνίας στα κανάλια, αρκέστηκε να σχολιάσει πως είναι λογικό να διατίθεται από τα κανάλια περισσότερος χρόνος στο κυβερνητικό έργο. «Λένε πολλοί ότι τα κανάλια υποστηρίζουν την κυβέρνηση. Η εντύπωση μου είναι, στα 37 χρόνια που υπηρετώ τη δημοσιογραφία, ότι πάντοτε τα κανάλια, στην αρχή τουλάχιστον της θητείας μιας κυβέρνησης, την υποστήριζαν. Όταν αποφάσιζαν να της τραβήξουν το χαλί, την πετούσαν από την εξουσία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

Εξάλλου, επιχείρησε να αλλάξει την ατζέντα της συζήτησης, λέγοντας πως «πρέπει να δούμε το θέμα από άλλη οπτική. Σήμερα, το θέμα δεν είναι ο χρόνος που προβάλλονται τα κόμματα. Το κρίσιμο θέμα είναι ποια είναι τα μέσα ενημέρωσης σήμερα. Όλα τα κανάλια ασχολούνται σήμερα με την υπόθεση Πισπιρίγκου. Δυστυχώς στην Ελλάδα σήμερα έχει πολύ περισσότερο χρόνο η υπόθεση της Πάτρας, από όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, από την εισαγόμενη ακρίβεια, από την ενεργειακή κρίση».

Πυρά από την αντιπολίτευση

Στο στόχαστρο των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρέθηκε η κυβέρνηση και το ΕΣΡ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει γίνει «μαύρο πρόβατο» διεθνώς για διαπλοκή, χειραγώγηση, φίμωση, διώξεις, παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και ΜΜΕ, καθώς και ασφυκτικό έλεγχο ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ από τον πρωθυπουργό, με πολιτικές ευθύνες, (συνομοσπονδία ΜFRR 7 έγκριτων διεθνών οργανώσεων του τύπου που συνεργάζεται με την ΕΕ και Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα).

Παράλληλα, όπως τόνισε, η αρμόδια ευρωπαία επίτροπος κα. Βέρα Γιούροβα έχει επισημάνει προς τα ελληνικά ΜΜΕ ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με τον πλουραλισμό και την ελευθερία στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για το κράτος δικαίου. Ιδιαίτερα για την Έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου, ο Μάριος Κάτσης τόνισε: «Η Ελλάδα κατρακυλά 43 θέσεις την περίοδο 2019-2022 που κυβερνά η ΝΔ και βρίσκεται τελευταία στην Ευρώπη, κάτω από Πολωνία και Ουγγαρία που βρίσκονται υπό έλεγχο για παραβίαση του κράτους δικαίου. Πλέον δεν θα κάνουμε λόγο για Ορμπανοποίηση της Ελλάδας αλλά για Μητσοτακοποίηση της Ουγγαρίας αφού τους έχουμε ξεπεράσει σε ανελευθερία!».

Ο Μάριος Κάτσης κατήγγειλε τεράστια μονομέρεια υπέρ της προβολής της ΝΔ και της κυβέρνησης, με μέσο όρο 74,8% προβολής στα τηλεοπτικά κανάλια τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει μέσο όρο προβολής 16,2% και τα υπόλοιπα κόμματα κάτω από 5%, με τα ποσοστά αυτά προφανώς να μην προσεγγίζουν καν την εκπροσώπηση των κομμάτων ανάλογα με το ποσοστό που πήραν στις εκλογές.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Χάρης Καστανίδης υπενθύμισε την απόφαση που είχε λάβει το ΕΣΡ το 2020, για την προάσπιση της αρχής της πολιτισμικής ανάπτυξης, σύμφωνα με το άρθρο 15 του Συντάγματος, και που βάσει αυτής της απόφασης, θα έπρεπε το σύνολο των ραδιοτηλεοπτικών μέσων να έχουν προγράμματα-εκπομπές λόγου, τέχνης, θεάτρου και πολιτισμού. Παρατήρησε ότι η σημερινή εικόνα είναι πολλές πρωινές και μεσημεριανές εκπομπές στις οποίες «κυριαρχούν αποκρουστικά κοινωνικά κουτσομπολιά».

Την ίδια ώρα, όπως σημείωσε, όλη η βραδινή ζώνη των τηλεοπτικών καναλιών κυριαρχείται από «τηλεοπτικά σκουπίδια», ενώπιον των οποίων, «ακρωτηριάζεται το πνευματικό και γλωσσικό αισθητήριο του Έλληνα». Και οι πρωταγωνιστές αυτών των τηλεοπτικών εκπομπών, είπε, που εκφέρουν γλώσσα «προγλωσσικού επιπέδου», πολλές φορές προχωρούν σε ενέργειες που θίγουν την ανθρώπινη προσωπικότητα, «διασκεδάζουν» τους Έλληνες πολίτες.

«Τι ακριβώς έχει κάνει το ΕΣΡ για όλους αυτούς που θα έχουν δυσκολία να αναγνωρίσουν τη μορφή του Γεωργίου Καραϊσκάκη, αλλά έχουν απόλυτη ετοιμότητα να εκφωνήσουν τους λόγους των προγλωσσικών ουγκάνων; Πείτε μας τι έχει κάνει το ΕΣΡ; Έχει επέμβει πουθενά; Έχει επιβάλει πρόστιμα; Έχει κάνει ad hoc συστάσεις;», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής που δεν παρέλειψε εξάλλου να σημειώσει ότι, βάσει του Συντάγματος, πρέπει να υπάρχει η εποπτεία του κράτους στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα για να προστατευθούν η ανηλικότητα, η νεανικότητα, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Γκιόκας κατήγγειλε «μιντιακό αυταρχισμό» και στάθηκε ιδίως στα στοιχεία για την προβολή των κομμάτων. «Την περίοδο 2018 – 2019, η προβολή του ΚΚΕ ήταν περίπου στο μισό της εκλογικής του δύναμης. Τώρα έχουμε φτάσει σε προβολή, στο 1/3 της εκλογικής δύναμης, στα δελτία ειδήσεων των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι «ακόμα και αυτά τα στοιχεία είναι πλασματικά, διότι υπήρξαν τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε η πανδημία, τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε ο πόλεμος, καθώς φιλοξενήθηκαν πρόσωπα όχι με βάση την επιστημονική τους ιδιότητα αλλά με βάση το εάν αναπαράγουν την κυρίαρχη κυβερνητική θεωρία της ατομικής ευθύνης».

«Για το ΚΚΕ δεν είναι το πρόβλημα κυρίως θεσμικό. Για το ΚΚΕ το ζήτημα είναι πολιτικό και είναι ιδιοκτησιακό. Όσο η ενημέρωση βρίσκεται στα χέρια των μεγάλων επιχειρηματιών-εφοπλιστών, βιομηχάνων κλπ-τότε αυτή θα μεταδίδεται, θα φιλτράρεται, θα αποκλείεται, ανάλογα με το τι υπηρετεί τα οικονομικά, επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα των ιδιοκτητών τους», είπε ο κ. Γκιόκας που τόνισε ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαμαρτύρεται για τον ραδιοτηλεοπτικό χρόνο αλλά αυτός είναι που διαμόρφωσε το τοπίο στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα επισήμανε ότι διαμορφώνεται μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση που όλα τα κυρίαρχα ΜΜΕ λειτουργούν με βάση την ταύτιση με την κυβερνητική άποψη και αυτό δεν μπορεί να θεωρείται δημοκρατική λειτουργία. «Η τέταρτη εξουσία, όχι μόνο δεν ελέγχει, αλλά λόγω της ισχυρής διαπλοκής, ούτε καν ξεχωρίζει από την πρώτη εξουσία, την εκτελεστική εξουσία», είπε η Σοφία Σακοράφα και τόνισε ότι ο συντριπτικός όγκος της ενημέρωσης δεν προσφέρει στην κοινωνία την άλλη όψη των πραγμάτων και υπάρχει μόνο ο προπαγανδιστικός μηχανισμός, με την κυρίαρχη άποψη, την κυβερνητική άποψη.

Και η βουλευτής του ΜέΡΑ25 στάθηκε στο ζήτημα του χρόνου που διατίθεται στα κόμματα της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας μάλιστα πως τα ΜΜΕ την ίδια ώρα έχουν μεταβληθεί σε διαφημιστικά μέσα, τα προϊόντα τους χρησιμεύουν, για να προσελκύσουν μεγαλύτερο κοινό, για τις διαφημίσεις. Κρίσιμη παράμετρος είναι εξάλλου, όπως τόνισε, ότι τα χρήματα της διαφήμισης διοχετεύονται με αδιαφανή κριτήρια και όχι ισορροπημένα, με συνέπεια να λειτουργούν συστήματα ευνοιοκρατίας και άνισης οικονομικής στήριξης. Γι΄ αυτό και τα ΜΜΕ, αντί για διάδοση της γνώσης, λειτουργούν ως μηχανισμοί στοχευμένης αποβλάκωσης, είπε η κ. Σακοράφα.

► Αιχμηρή και στο προσωπικό πεδίο, ήταν η παρέμβαση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου που κάλεσε, για μια ακόμα φορά, τον κ. Κουτρουμάνο να παραιτηθεί, σημειώνοντας πως και το ΕΣΡ όπως και οι άλλες ανεξάρτητες Αρχές πρέπει να καταργηθούν. Αιχμηρή ήταν και η απάντηση του ίδιου του κ. Κουτρουμάνου στον Κυριάκο Βελόπουλο.