Σήμερα στην Προανακριτική ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος – Εξετάστηκαν ως ύποπτοι οι εισαγγελείς για τη Novartis

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Επανέρχεται από σήμερα στο πολιτικό προσκήνιο, η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Με ελεγχόμενο πολιτικό πρόσωπο τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Όχι όμως με αποκλειστικό αντικείμενο το «σκάνδαλο Νοvartis» όπως έχει αποκληθεί. Αλλά το διευρυμένο κατηγορητήριο, περί παραδικαστικού κυκλώματος, το οποίο εγκρίθηκε στις 20 Μαίου από το κοινοβούλιο.

Έτσι σήμερα στις 17.00 το απόγευμα αναμένεται να προσέλθει στην Προανακριτική Επιτροπή ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Μετά την διεύρυνση του κατηγορητηρίου εναντίον του, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης καλείται ως ύποπτος. Μαζί του «συμπαρασύρονται» νομικά – σύμφωνα με την απόφαση της πλειοψηφίας της επιτροπής – ο εκδότης Γιάννης Φιλιπάκης, ο αρθρογράφος Αλέξανδρος Τάρκας και η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου. Στο κατηγορητήριο γίνεται λόγος για τακτικές παρέμβασης σε δικαστικούς λειτουργούς από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με την μέθοδο διαρροής δημοσιευμάτων κατά συγκεκριμένων προσώπων και στην συνέχεια πίεση προς εισαγγελικούς λειτουργούς ώστε να πραγματοποιήσουν έρευνα. Η εμπλοκή των συγκεκριμένων προσώπων βασίζεται σε μαρτυρία του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος θα παρουσιαστεί στην προανακριτική αυτοπροσώπως, συνοδεία του συνηγόρου του Δημήτρη Τσοβόλα. Με βάση τα προβλεπόμενα μπορεί να λάβει γνώση της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί όπως και να προτείνει τους μάρτυρες που εκτιμά ότι πρέπει να εξεταστούν. Επίσης θα καθορίσει αν θα εξεταστεί δια ζώσης ή εάν θα το κάνει μέσω υπομνήματος ενώ υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν και τα δύο παράλληλα. Τα ίδια ισχύουν και για τους υπόλοιπους που έχουν κληθεί, αν και δεν είναι σαφές αν θα παρουσιαστούν όλοι αυτοπροσώπως ή θα καταθέσουν υπομνήματα.

Θυμίζουμε ότι σε δημόσιες δηλώσεις του ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έχει μιλήσει για προσπάθεια «αλλοίωσης της πραγματικότητας και διαστροφή της αλήθειας» τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία σκευωρία, παρά μόνο προσπάθεια να ξεπλύνουν το σκάνδαλο Novartis». Την ίδια εκτίμηση κάνει άλλωστε και η αξιωματική αντιπολίτευση η οποία έχει εκτιμήσει ότι η όλη διαδικασία θα καταλήξει σε «φιάσκο και γελοιοποίηση» για την Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να επιμείνει να έρθουν και να καταθέσουν ως μάρτυρες οι ανώτατοι δικαστικοί που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να το κάνουν.Πάντως ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαγγελόπους όπως δήλωσε στην Ολομέλεια της Βουλής όταν συζητήθηκε η υπόθεση, εκτιμά ότι υπάρχει προειλημμένη απόφαση της πλειοψηφίας της επιτροπής ώστε να οδηγηθεί η υπόθεση στο Δικαστικό Συμβούλιο και από εκεί στο Ειδικό Δικαστήριο.

Η διαδικασία

Από την πλευρά της πλειοψηφίας της επιτροπής εκτιμάται ότι η αποδεικτική διαδικασία (εξέταση μαρτύρων και στοιχείων) θα έχει ολοκληρωθεί έως και το τέλος του Ιουνίου. Έτσι ώστε εντός του Ιουλίου να μπορέσει να εκδοθεί το πόρισμα της επιτροπής. Πάντως προκειμένου να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της υπόθεσης η Προανακριτική Επιτροπή θα συνεδριάζει καθημερινά.

Οι βουλευτές της Ν.Δ στην Προανακριτική
Οι βουλευτές της Ν.Δ στην Προανακριτική 

Τα έγγραφα του FBI

Η εξέλιξη συμπίπτει χρονικά με την κατάθεση από τον αντι-εισαγγελέα Ιωάννη Αγγέλη, εγγράφων του FBI σχετικά με την έρευνα της υπόθεσης Novartis. Αν και δεν είναι σαφές αν ο εισαγγελικός λειτουργός έχει καταθέσει το σύνολο των εγγράφων των αμερικανικών διωκτικών αρχών. Αυτά φέρονται να βρίσκονται στα χέρια της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη η οποία και ερευνά την υπόθεση Novartis. Μάλιστα η Ε.Τουλουπάκη έχει μιλήσει για απόρρητα στοιχεία τα οποία δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν εφόσον δεν ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα, τα οποία πιθανότατα δεν είναι τα ίδια με αυτά που έχει στην διάθεσή της η επιτροπή.

Για τα έγγραφα πάντως που έχει η Προανακριτική  έχει ήδη υπάρξει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν στην επιτροπή υποστηρίζουν ότι τα έγγραφα καταδεικνύουν ότι οι αμερικανικές αρχές ουδέποτε είχαν δικά τους στοιχεία εναντίον πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα, εκτός από αυτά που φέρονται να κατέθεσαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Ανάγνωση που συνάδει με το σενάριο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, περί κατασκευασμένων κατηγοριών.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική 

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάλι, έχει πολλές φορές αναδειχθεί το δεδομένο της εμπλοκής των αμερικανικών αρχών, ως στοιχείο που πιστοποιεί την ύπαρξη σκανδάλου Novartis. Αυτό γιατί – όπως εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ – είναι παράλογος ο ισχυρισμός ότι ένας οργανισμός όπως το FBI είναι δυνατόν να εμπλέκεται σε …σκευωρία που κατασκεύασε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Επίσης σημειώνουν την αναφορά που γίνεται στο όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου.

Νέα στοιχεία

Εντωμεταξύ στην διάθεση της Προανακριτικής Επιτροπής βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες νέα στοιχεία. Αυτά προκύπτουν από τους εισαγγελείς Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη που έχουν αναλάβει την έρευνα του δικαστικού χειρισμού της υπόθεσης Novartis και απέστειλαν σχετικό φάκελο. Σε αυτόν περιλαμβάνονται οι καταθέσεις μέσω υπομνήματος της Ελένης Τουλουπάκη και των Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη που δώθηκαν στους Ζαχαρή και Σοφουλάκη.  Με βάση όσα μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι τρεις εισαγγελείς «έδωσαν  εξηγήσεις για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας, της παράβασης καθήκοντος και της ψευδούς βεβαίωσης». Παράλληλα πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο αναφέρουν πως «νέα έρευνα αναμένεται να ξεκινήσει στον Άρειο Πάγο μετά τα απόρρητα έγγραφα του FBI τα οποία κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής αλλά και στους κ.κ. Σοφουλάκη και Ζαχαρή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής».

 

Εξετάστηκαν ως ύποπτοι οι εισαγγελείς για τη Novartis

Εξηγήσεις για τρία αδικήματα έδωσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η επικεφαλής των εισαγγελέων Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, και δύο στενοί της συνεργάτες για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση της Novartis σε σχέση με την ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις εισαγγελικοί κλήθηκαν σε εξηγήσεις από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευάγγελο Ζαχαρή, για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουςίας, παράβασης καθήκοντος και ψευδών βεβαιώσεων, αδίκημα, που έχει να κάνει με την κατηγορία της ψευδορκίας που σχετίζεται με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων. Στις καταθέσεις αυτών των μαρτύρων στηρίχθηκε η εμπλοκή των δέκα πολιτικών από τους οποίους για τους επτά η υπόθεση ήδη έχει μπει στο αρχείο, ελλείψει στοιχείων.

Η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, σε πολυσέλιδο υπόμνημά της αρνήθηκε τις κατηγορίες για τις οποίες ελέγχεται και το ίδιο έκαναν και οι δύο στενοί της συνεργάτες Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης.

Και οι τρεις πρότειναν μάρτυρες που εξετάστηκαν ήδη, ενώ τα νέα στοιχεία που έφθασαν χθες στη Βουλή με πρωτοβουλία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, αξιολογούνται – πέραν από την Προανακριτική- και από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Πρόκειται για κάποια ακόμη έγγραφα του FBI που είχε στην κατοχή της η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αλλά δεν τα είχε αποστείλει στη Βουλή, αν και όπως απεδείχθη δεν ήταν διαβαθμισμένα, ήταν αποτέλεσμα άτυπης συνεργασίας με τους Αμερικανούς και στο σημαντικότερο από αυτά προέκυψε ότι οι αμερικανικές αρχές δεν είχαν δικά τους στοιχεία για Ελληνες πολιτικούς.

Μετά ταύτα, οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης που διερευνούν τυχόν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες των εισαγγελέων Διαφθοράς, ενδέχεται να τους καλέσουν σε πρόσθετες εξηγήσεις ή να εξετάσουν εκ νέου τον εισαγγελέα Αγγελή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*