Την αποδοχή ή μη της πρότασης της προανακριτικής επιτροπής, να ασκηθεί δίωξη κατά του πρώην υπουργού Νίκου Παππά, για το αδίκημα της «παράβασης καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση και κατά συρροή» στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016, αποφασίζει σήμερα η ολομέλεια της Βουλής
Η συνεδρίαση, που θα αρχίσει στις εννέα το πρωί, αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 7 μ.μ., με την προβλεπόμενη μυστική ψηφοφορία. Η αποδοχή της πρότασης της προανακριτικής επιτροπής απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Αν η Βουλή αποφασίσει την άσκηση δίωξης, θα προχωρήσει στην κλήρωση των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του Ειδικού Δικαστηρίου, του Δικαστικού Συμβουλίου και της εισαγγελικής αρχής, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και το νόμο περί ευθύνης Υπουργών.
Ν. Παππάς: Κακόγουστη φάρσα η Προανακριτική, εξελίχθηκε σε φιάσκο
Ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, που αναμένεται να τοποθετηθεί στη σημερινή διαδικασία της ολομέλειας, είχε χαρακτηρίσει τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής ως μια “κακόγουστη φάρσα, που εξελίχθηκε σε φιάσκο [..] Αυτή η Προανακριτική Επιτροπή στήθηκε μόνο και μόνο επειδή η κυβέρνησή μας έβαλε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, επειδή ωφέλησε το δημόσιο, επειδή φορολόγησε για πρώτη φορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς και, κυρίως, επειδή εξέθεσε τη διαχρονική και διαπλεκόμενη απραξία των προηγούμενων κυβερνήσεων” είχε πει ο κ. Παππάς.
Το πόρισμα της Προανακριτικής που εγκρίθηκε μόνο από ΝΔ – ΚΙΝΑΛ
Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής, ο κ. Παππάς, ως υπουργός Επικρατείας και ακολούθως ως υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, παρέβη τα καθήκοντά του [..] με σκοπό να προσχωρήσει τόσο στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, στον ίδιο, όσο και στον (επιχειρηματία) κο Καλογρίτσα παράνομο όφελος με την απόκτηση της τηλεοπτικής άδειας και να βλάψει όλους τους άλλους που συμμετείχαν στον διαγωνισμό”. Η επιτροπή δεν ζήτησε την άσκηση δίωξης κατά του κ. Παππά για το αδίκημα της δωροληψίας, δηλαδή για το σκέλος που αφορά στη χρηματοδότηση, έκδοση και μεταβίβαση της εφημερίδας Documento. Ζήτησε ωστόσο να διαβιβαστούν το πόρισμα και τα πρακτικά στην Εισαγγελία προκειμένου να διερευνηθούν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα που δεν υπόκεινται στην εφαρμογή του άρθρου 86 του Συντάγματος και ελέγχονται μόνο από την Τακτική Δικαιοσύνη.
Η απόφαση της προανακριτικής επιτροπής ελήφθη “κατά πλειοψηφία”, με τους βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής να τάσσονται υπέρ της άσκησης δίωξης κατά του κ. Παππά
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ούτε καν σε επίπεδο ενδείξεων δεν υπήρξε αξιόποινη πράξη.Απέναντι στη «συμμαχία» Ν.Δ. – ΚΙΝ.ΑΛΛ., ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει από την πρώτη στιγμή λόγο για σκευωρία που κατέληξε σε παρωδία, ενώ πηγές του κόμματος εκτιμούν ότι και η υπόθεση του πλημμελήματος δεν θα έχει καμία τύχη δικαστικά. Άλλωστε, προσθέτουν, είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που η πλειοψηφία έχει ακυρώσει από μόνη της τη βασική κατηγορία.
Kοινοβουλευτικές πηγές του κόμματος της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως οι καταθέσεις των μαρτύρων στην προανακριτική επιτροπή, τα έγγραφα που κατατέθηκαν κατά τη διαδικασία ή είδαν το φως της δημοσιότητας την ίδια περίοδο αποκάλυψαν το σαθρό των επιχειρημάτων της Ν.Δ., καθώς και την πολιτική στόχευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη εναντίον του Νίκου Παππά.
“Καμία απολύτως αξιόποινη πράξη δεν τελέστηκε κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ούτε καν σε επίπεδο ενδείξεων” είχαν αναφέρει στο δικό τους πόρισμα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – μέλη της προανακριτικής επιτροπής.
Το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ
Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΚΚΕ στην επιτροπή, “αναδείχθηκε η άμεση εμπλοκή αλλά και οι πολιτικές ευθύνες του τότε αρμόδιου υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, χωρίς όμως να προκύψουν ικανές και επαρκείς ενδείξεις για τέλεση από μέρους του ποινικών αδικημάτων”.
Η Ελληνική Λύση αποχώρησε από τη διαδικασία με τη θέση ότι “οι ποινικές υποθέσεις να κρίνονται για όλους πολίτες, βουλευτές, υπουργούς- από το φυσικό ανεξάρτητο δικαστή”.
Τέλος, σημειώνεται ότι το ΜέΡΑ25 δεν είχε συμμετάσχει καθόλου στις συνεδριάσεις της προανακριτικής επιτροπής, με τον επικεφαλής του κόμματος Γ. Βαρουφάκη να χαρακτηρίζει την όλη διαδικασία “επαίσχυντη”.
Με τη γίδα στην πλάτη
Αυτό που ήθελε η ελληνική κυβέρνηση να αποφύγει στο εσωτερικό της χώρας το υπέστη τελικά από τους Ευρωπαίους
Από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που υπέβαλαν σχέδια για τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης, η Ελλάδα είναι η μοναδική που το έκανε στα κρυφά.
Σε αντίθεση με οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη, για το ελληνικό σχέδιο δεν υπήρξε καμία διαβούλευση, καμία ενημέρωση, καμία συζήτηση. Έφυγε εν κρυπτώ για τις Βρυξέλλες και μόνο μια μικρή περίληψη δόθηκε στη δημοσιότητα.
Αυτό που ήθελε η ελληνική κυβέρνηση να αποφύγει στο εσωτερικό της χώρας το υπέστη τελικά από τους Ευρωπαίους.
Η Κομισιόν παρατήρησε ότι, σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο, 13 δισ. δανείων θα κατευθυνθούν μέσω των ιδιωτικών τραπεζών σε μεγάλες επιχειρήσεις που είναι ήδη πελάτες τους – δηλαδή έχουν ήδη πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Αυτό, όπως επισημάνθηκε από τους Ευρωπαίους, δεν είναι η λογική του ταμείου. Σκοπός τής χρηματοδότησης είναι να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που έχουν δυσκολία πρόσβασης σε πιστώσεις και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες.
Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη, έχοντας κανονίσει τα ευρωπαϊκά χρήματα να μην μοιραστούν δίκαια, αλλά να πάνε στις τσέπες των πανίσχυρων πολιτικών της φίλων.
Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να τροποποιήσει το σχέδιό της, αλλά φυσικά, όπως δεν ξέρουμε τι έλεγε το αρχικό κείμενο, έτσι δεν έχουμε ιδέα και για τις τροποποιήσεις.
Παραμένει φυσικά ως δεδομένο ο τρόπος που σκέφτονται. Μπίζνες με τους κολλητούς τους κάνουν την ώρα που ο τόπος υποφέρει. Και τους πήραν χαμπάρι ακόμα και στις Βρυξέλλες.