Σήμερα: Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια – Έκθεση Κομισιόν: Στα ύψη οι τιμές στη χονδρική του ρεύματος

Σήμερα: Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια για την ασφάλεια και την υγιεινή στα σχολεία

Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα Πέμπτη 24/9 (10.30 οι μαθητές, 11.30 η ΟΛΜΕ), στους δρόμους οι μαθητές και στη Θεσσαλονίκη τη ώρα που σε λιγότερο από 10 ημέρες 73 τμήματα ή συνολικά σχολικές μονάδες προχώρησαν σε αναστολή λειτουργίας λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού σε εκπαιδευτικούς και μαθητές – Καταλήψεις ανά την Ελλάδα με αίτημα μικρότερες τάξεις και αλυξηση

Σε νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα Πέμπτη 24/9 (με συγκέντρωση στα Προπύλαια 11:30) καλεί η ΟΛΜΕ, η οποία προκήρυξε διευκολυντική στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 14:00 στις πόλεις όπου θα γίνουν συλλαλητήρια. «Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές όλοι στον αγώνα για την ασφάλεια και την υγιεινή στα σχολεία», το κεντρικό σύνθημα της ΟΛΜΕ η οποία διεκδικεί:

  • Μείωση των μαθητών ανά τμήμα, το πολύ στους 15 και ανάλογα με το μέγεθος της αίθουσας, έτσι ώστε να μπορούν να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.
  • Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία, που προκύπτουν από τις αυξημένες ανάγκες της περιόδου.
  • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με έξοδα και ευθύνη του κράτους. Άμεση παρέμβαση σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων σε εργαζόμενο στο σχολείο ή σε μαθητή.
  • Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων.
  • Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.

Όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί, «ακόμα και στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν κλειστές αίθουσες στα σχολεία, το Υπουργείο Παιδείας αρνείται την αξιοποίηση τους με την δημιουργία νέων τμημάτων», αφήνοντας απροστάτευτους εκπαιδευτικούς και μαθητές στα σχολεία που εμφανίζονται κρούσματα. «Αρνείται ακόμα και τα τεστ στους εκπαιδευτικούς και μαθητές φορτώνοντας το κόστος στις πλάτες τους».

Στο μεταξύ, εκτός των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη, σε λιγότερο από 10 ημέρες επαναλειτουργίας, 73 τμήματα ή συνολικά σχολικές μονάδες προχώρησαν σε αναστολή λειτουργίας λόγω κρουσμάτων κορονοϊού σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Η συγκέντρωση των μαθητών στην Αθήνα

Με κεντρικό σύνθημα «η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία, δώστε λεφτά για την Παιδεία» η συντονιστική επιτροπή μαθητών Αθήνας καλεί στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια (στις 10:30).

Δεν κινητοποιούμαστε, όπως μας κατηγορούν, έτσι- χωρίς λόγο και αιτία. Δεν κλείσαμε τα σχολεία μας για να χάσουμε μάθημα. Δεν είμαστε ανεύθυνοι, ούτε γενικά δε θέλουμε να φοράμε μάσκα» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η συντονιστική επιτροπή μαθητών Αθήνας, η οποία καλεί στο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Πορεία την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, μεγαλώνει το κύμα καταλήψεων

Σημειώνουμε επίσης ότι, πορεία μαθητών με τη συμμετοχή και φοιτητών πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 22/9 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Μαθητές από διάφορα σχολεία της Θεσσαλονίκης ζητούν τμήματα με 15 μαθητές, διεκδικούν μαζικές προσλήψεις καθηγητών και προσωπικού καθαριότητας ενώ ζητούν να μην υπάρχουν κάμερες στα σχολεία. Κεντρικό σύνθημα των μαθητών «κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή».

Τη διαμαρτυρία υποστήριξε και η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας. Προηγήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Σχετική δήλωση έκανε την Τετάρτη ο Χρ. Γιαννούλης, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

“ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΣΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΝΗ, ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΤΗ”

“Εκατοντάδες μαθητές από σχολεία της Θεσσαλονίκης, με προστατευτικές μάσκες πραγματοποίησαν σήμερα συγκέντρωση και πορεία και απαίτησαν τα αυτονόητα. Ολιγομελή τμήματα, αύξηση των διαθέσιμων αιθουσών στα σχολεία, πρόσληψη εκπαιδευτικών, αλλά και μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα. Παράλληλα κατήγγειλαν την απαράδεκτη στάση διάφορων ΜΜΕ που προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν το δίκαιο αγώνα τους λέγοντας ότι “οι μαθητές αντιδρούν στη χρήση μάσκας”. Αντί να τους συκοφαντεί η κυβέρνηση οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλογιστεί τις ευθύνες της”

Υπό κατάληψη 31 σχολεία στο Ηράκλειο Κρήτης, σοβαρές καταγγελίες για τη στάση της ΕΛ.ΑΣ.

Στο μεταξύ, υπό κατάληψη βρίσκονται από το πρωί της Τετάρτης συνολικά 31 σχολεία του Ηρακλείου, λόγω προβλημάτων στην κτιριακή υποδομή του σχολείου τους ή λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού, όπως το Γυμνάσιο Βαγιωνιάς. Το κύμα καταλήψεων έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα με κύρια αιτήματα:

  • -Προσλήψεις καθηγητών και κάλυψη όλων των κενών
  • -Να βρεθούν αίθουσες και να γίνεται μάθημα με ασφάλεια-15 μαθητές ανά τάξη
  • -Μαζικά-δωρεάν τεστ για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς
  • -Καμιά καταστολή του αγώνα των μαθητών

Όσον αφορά στο Ηράκλειο Κρήτης, υπό κατάληψη βρίσκονται το 4ο, το 5ο, το 7ο, το 8ο και το 9ο Γυμνάσιο Ηρακλείου και τα Γυμνάσια Τεφελίου, Πόμπιας, Αρχάνων, Μελεσών, Καστελίου, Αγίου Μύρωνα, Αγίας Βαρβάρας και Γουβών. Επίσης, υπό κατάληψη βρίσκονται 18 Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ.

Ακόμη, το 4ο, το 5ο, το 6ο, το 8ο, το 11ο και το 13ο Λύκειο Ηρακλείου, το 2ο και το 6ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, το ΕΠΑΛ Μοιρών και τα Γενικά Λύκεια Αγίου Μύρωνα, Γουβών, Αρχανών, Χερσονήσου, Μελεσών, Καστελίου, Επισκοπής και το Λύκειο Νέας Αλικαρνασσού.

Έντονη ανησυχία προκαλούν την ίδια στιγμή οι καταγγελίες ότι ένστολοι ζήτησαν, με αντιδημοκρατικό και ασφαλίτικο τρόπο, από δύο διευθυντές σχολείων του Ηρακλείου Κρήτης τα ονόματα των μαθητών που συμμετέχουν σε καταλήψεις σχολικών κτιρίων.

Σε κοινή δήλωση του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Χρήστου Σπίρτζη, και του αν. τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Διονύση Καλαματιανού, σχετικά με τις καταγγελίες ότι ένστολοι ζήτησαν, με αντιδημοκρατικό και ασφαλίτικο τρόπο, από δύο διευθυντές σχολείων του Ηρακλείου Κρήτης τα ονόματα των μαθητών που συμμετέχουν σε καταλήψεις σχολικών κτιρίων, τονίζεται ότι οι συγκεκριμένες καταγγελίες, «προκαλούν ανατριχίλα αφού αυτές οι πρακτικές θυμίζουν άλλες, μαύρες για τον τόπο και τη Δημοκρατία εποχές».

Σημειώνεται ότι οι καταγγελίες έγιναν δημοσίως, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης από τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, Ζαχαρία Ρηγάκη.

 

Έκθεση Κομισιόν: Στα ύψη οι τιμές στη χονδρική του ρεύματος

Πυλώνες ηψηλής τάσης της ΔΕΗ.

Στην 7η έκθεση της για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στην μεταμνημονιακή εποχή, η Κομισιόν καταγράφει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί αλλά επισημαίνει τις ακριβές τιμές ρεύματος και τον κίνδυνο στα «λογιστικά» των ΑΠΕ.

Οι συντάκτες της 7ης έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στην μεταμνημονιακή εποχή καταγράφουν πρόοδο σε όσα έχουν συμφωνηθεί με τις ελληνικές αρχές για την απελευθέρωση της αγοράς. Ιδίως στο θέμα για το οποίο στο παρελθόν προειδοποιούσαν με δομικά μέτρα – αυτό του μονοπωλίου στη λιγνιτική παραγωγή – σημειώνουν τις εποικοδομητικές συζητήσεις που γίνονται με την ελληνική πλευρά για τη «θεραπεία» της αγοράς έως τα τέλη του 2020.

Αναφορικά με το θέμα του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας διαπιστώνεται ότι τον Ιούνιο το ποσοστό της δημόσιας εταιρείας ήταν στο 67,7% από 73,5% πέρυσι, και παρά τη μείωση που καταγράφεται εντούτοις παραμένει μακριά από το στόχο του 50% για το τέλος του 2020. Η πτώση του μεριδίου της ΔΕΗ, αποδίδεται, λέει η έκθεση, στην ένταση του ανταγωνισμού με τους ανεξάρτητους προμηθευτές να προχωρούν σε προσφορές προς τους καταναλωτές.

Παρατηρεί επίσης επιπτώσεις, εξαιτίας της πανδημίας, στην εξόφληση των λογαριασμών, αν και όπως τονίζει οι εντολές διακοπών ρεύματος σε οφειλέτες αυξήθηκαν και ταυτόχρονα η ΔΕΗ προχώρησε σε τιτλοποιήσεις.

Η Κομισιόν στέκεται επίσης στο θέμα των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς να προβαίνει σε κάποιες συστάσεις. Καταγράφει το γεγονός πως η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες της Ε.Ε. με τις υψηλότερες τιμές στη χονδρεμπορική αγορά αν και το πρώτο εξάμηνο μειώθηκαν. Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι αυτές θα υποχωρούν όσο θα αλλάζει το ενεργειακό μίγμα, με την απόσυρση της λιγνιτικής παραγωγής και την είσοδο άλλων καυσίμων όπως το φυσικό αέριο.

Η Κομισιόν προειδοποιεί για το θέμα του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ. Όπως σημειώνεται στην έκθεση ο Λογαριασμός είναι ελλειμματικός κάτι που, όπως υπογραμμίζει είναι ανησυχητικό για το μέλλον της αγοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Κομισιόν αποδίδει την κατάσταση στην πανδημία που είχε σαν αποτέλεσμα την υποχώρηση των τιμών ρεύματος και των εσόδων στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ.