Σήμερα η δημόσια παρέμβαση Μητσοτάκη – Μήπως ήταν τελικά πραγματικός ανασχηματισμός;

Κορονοϊός: Σήμερα η δημόσια παρέμβαση Μητσοτάκη

Πριν την καθιερωμένη συνάντησή του με Τσιόδρα-Χαρδαλιά και τους υπόλοιπους ειδικούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορονοϊού, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει τη δική του έκκληση για εγρήγορση

Την προσωπική σφραγίδα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα αποκτήσουν όπως όλα δείχνουν σήμερα στις 9.30 το πρωί, οι προειδοποιήσεις που απεύθυναν την Τρίτη, ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς, για τα ανησυχητικά φαινόμενα σχετικά με την πανδημία.

Ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει αύριο την καθιερωμένη ενημέρωση που έχει καθοριστεί  με την επιτροπή που εποπτεύει την πορεία του Covid 19 στην οποία μετέχει τόσο ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας όσο και ο επικεφαλής της ειδικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της νόσου.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενστερνιστεί τα όσα αναφέρθηκαν στην συνέντευξη τύπου από τους Σ.Τσιόδρα και Ν.Χαρδαλιά και να απευθύνει την δική του αντίστοιχη έκκληση. Να σημειωθεί ότι η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα – Τετάρτη και Παρασκευή. Ως εκ τούτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει δύο ακόμη συναντήσεις ενημέρωσης με τους αρμόδιους.

Είναι σαφές ότι η εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες αποτελεί τον βασικό θέμα στο οποίο εστιάζεται το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, αφού πολλά θα κριθούν στο πεδίο της έγκαιρης και αποτελεσματικής λήψης μέτρων για ανάσχεση της ανησυχητικής εικόνας που καταγράφεται.

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

 

Μήπως ήταν τελικά πραγματικός ανασχηματισμός;

O Κυριάκος Μητσοτάκης

Δίχως να αντικατασταθεί ούτε ένας υπουργός, φαίνεται να αλλάζουν σημαντικές ισορροπίες στο κυβερνητικό σχήμα. Ιδίως στα οικονομικά υπουργεία που θα παίξουν πρωτεύοντα ρόλο το επόμενο διάστημα.

Τελικά αυτό που από την κυβέρνηση αποκλήθηκε «διορθωτικές κινήσεις» ίσως αποδειχθεί …ανασχηματισμός και με το παραπάνω. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να μην μετακίνησε από την θέση του, ούτε έναν υπουργόν. Μοιάζουν όμως να διαμορφώνονται «πόλοι» διακυβέρνησης που δεν απέχουν από το να συνιστούν αλλαγή των εσωτερικών ισορροπιών στο κυβερνητικό σχήμα και το κυριότερο μετατόπιση εξουσιών διαχείρισης.

Οι αναδιανομές καθηκόντων και οι μικρές προσθέσεις στο κυβερνητικό σχήμα, από μόνες τους δεν φαντάζουν εντυπωσιακές. Η εικόνα όμως αλλάζει να κανείς συνδυάσει την νέα κυβέρνηση με την απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής, να δημιουργήσει ένα 5μελές σχήμα για το σχεδιασμό της αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Δηλαδή τον βασικό παράγοντα καθορισμού της άσκησης κυβερνητικής πολιτικής για τους τελευταίους μήνες του 2020 και ολόκληρο το 2021. Ιδίως. Από την στιγμή που φέτος η οικονομία θα καταγράψει σημαντικό έλλειμμα τα 19 δις των επιχορηγήσεων είναι ο μόνος ουσιαστικά διαθέσιμος πόρος για την δρομολόγηση δράσεων και την εφαρμογή πολιτικών αποφάσεων.

Κυβέρνηση: Μήπως ήταν τελικά πραγματικός ανασχηματισμός;
Ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Θόδωρος Σκυλακάκης 

Στο «κέντρο εξουσίας» που θα αποφασίζει για τα παραπάνω, την 5μελή επιτροπή, θα μετέχουν δύο πολλοί στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Άκης Σκέρτσος και ο Αλέξανδρος Πατέλης και ο μόνος που θα εκπροσωπεί το …εκτελεστικό σκέλος της κυβέρνησης θα είναι ο «αναβαπτισμένος» σε αναπληρωτή υπουργό Θόδωρος Σκυλακάκης. Πρόσωπο που παραδοσιακά είχε καλές σχέσεις και με την οικογένεια του πρωθυπουργού, αφού είναι γνωστή η πολιτική συνεργασία του από 20ετίας με την Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά ιδεολογικά στις αντιλήψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στο υπουργικό Συμβούλιο αυτή η επιτροπή θα συντονίζει τα 5 πεδία στα οποία θα βασιστεί η αξιοποίηση της κοινοτικής αρωγής και τα οποία «θα εντάξουν στη λειτουργία τους και τις δράσεις όλων των Υπουργείων». Δηλαδή η επιτροπή αυτή θα αποτελεί ένα άτυπο αλλά ουσιώδες συντονιστικό όργανο. Στην ίδια ανακοίνωση επισημάνθηκε ότι «φυσικά το Υπουργείο Οικονομικών διαθέτει πάντα τη συνολική εποπτεία όλων των ροών χρηματοδότησης». Όμως η «εποπτεία» αυτή που θα ασκεί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «ακούγεται» περισσότερο ως παραπληρωματική στον νέο ρόλο που αναλαμβάνει ο Θόδωρος Σκυλακάκης. Στοιχείο που αν μη τι άλλο αποτελεί σημαντική αλλαγή ισορροπιών στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση η αναβάθμιση του υφυπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη και του υφυπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση σε αναπληρωτές υπουργούς αποτελεί – σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση – κίνηση ώστε να επιτευθχεί «η αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων κοινοτικών πόρων δίνουν ισχυρό ρόλο στα χαρτοφυλάκια Οικονομικών και Ανάπτυξης». Για αυτά ο Χρήστος Σταϊκούρας δεν έκανε καμία δήλωση και δεν φάνηκε να υποδέχθηκε τις αλλαγές αυτές με τον ίδιο …ενθουσιασμό που επέδειξε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Ο τελευταίος σε δήλωση του στην ΕΡΤ σημείωσε ότι είναι χαρούμενος για την εξέλιξη και πως «έχω περισσότερες αρμοδιότητες από όσες είχα χθες, τόνισε ο υπουργός «καθόσον ναι μεν ο κ. Παπαθανάσης έγινε αναπληρωτής υπουργός με αρμοδιότητα τις στρατηγικές επενδύσεις και τα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), που ήταν στις δικές μου αρμοδιότητες, αλλά παράλληλα εγώ αναλαμβάνω όλο τα εμπόριο και τη βιομηχανία, που ήταν στις δικές του αρμοδιότητες». Με το σκεπτικό αυτό εξέφρασε την απορία του για τις αναφορές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αποψίλωση των αρμοδιοτήτων του. Πάντως δεν έλειψαν και αυτοί που σχολίασαν ότι η δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη έγιναν για να καταδείξουν το …ποιος διοικεί το υπουργείο Ανάπτυξης.

Κυβέρνηση: Μήπως ήταν τελικά πραγματικός ανασχηματισμός;
Ο υπουργός Εργασίας Γίαννης Βρούτσης 

Το υπουργείο Εργασίας

Οι ισορροπίες φαίνεται να αλλάζουν και στο υπουργείο Εργασίας. Εκεί που στο πρόσφατο παρελθόν η συγκατοίκηση του Γιάννη Βρούτση με τον Νότη Μηταράκη η συγκατοίκηση αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη και τελικά έληξε με την μετακίνηση του βουλευτή Χίου στην θέση του υπουργού Μετανάστευσης. Η αιτία των …αρρυθμιών φέρεται να ήταν το ζήτημα της ασφάλισης και ιδιαιτέρως αυτό της προώθησης σημαντικών αλλαγών στην επικουρική ασφάλιση με την ενίσχυση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος απόδοσης συντάξεων και τους περίφημους «τρείς πυλώνες».

Ο Γιάννης Βρούτσης θεωρείται ότι δεν εκτιμά ιδιαίτερα αυτές τις προθέσεις για αλλαγές στο ασφαλιστικό παρά το ότι περιέχονται στις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη που θα είναι ο «μπούσουλας» του κυβερνητικού έργου. Ο νέος υφυπουργός Εργασίας με χαρτοφυλάκιο τα ασφαλιστικά ζητήματα, Πάνος Τσακλόγλου είναι οπαδός αυτής της μεταρρύθμισης και ταυτόχρονα μέλος της επιτροπής στην οποία προϊσταται ο Κύπριος νομπελίστας. Θεωρείται ότι έχει την στήριξη του πρωθυπουργού για την προώθηση αλλαγών στον τομέα του. Αν πιστέψουμε όμως εφημερίδες του φιλοκυβερνητικού χώρου ο Γιάννης Βρούτσης με την σειρά του απολαμβάνει την εκτίμηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Το επίπεδο συνεργασίας που θα υπάρξει στο υπουργείο Εργασίας θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Δεν φαίνεται πάντως ότι υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσουν ανισσοροπίες οι ορισμοί των δύο νέων υφυπουργών στο υπουργείο Περιβάλλοντος και το υπουργείο Υγείας.

Ο Κωστής Χατζηδάκης έχει ήδη προωθήσει ένα μεγάλο μέρος της νομοθεσίας για το περιβάλλον ενώ το μόνο ανοιχτό θέμα είναι αυτό της απολιγνιτοποίησης. Ένα αντικείμενο που δύσκολα θα δημιουργήσει δυσκολίες ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της Ν.Δ και τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά.

Παρόμοια εικόνα και στο υπουργείο Υγείας, εκεί όπου ο Βασίλης Κικίλιας, ένας υπουργός με πολύ υψηλά ποσοστά δημοφιλίας αναμένεται να συνεργαστεί δίχως προβλήματα με την Ζωή Ράπτη. Ιδίως από την στιγμή που η μόνη γυναίκα που προστέθηκε στο κυβερνητικό σχήμα δεν έχει χαρτοφυλάκιο που να αφορά άμεσα την πανδημία.

Οι αλλαγές που …δεν έγιναν

Εκτός όμως από τις αλλαγές που έγιναν αξίζουν προσοχής και οι αλλαγές που …δεν έγιναν. Η πιο σημαντική ήταν αυτή της διατήρησης του Λευτέρη Αυγενάκη στην θέση του υφυπουργού Αθλητισμού παρά τα ζητήματα που είχαν δημιουργηθεί σχετικά με το πρόσωπό του στις αρχές του 2020. Ερωτηματικό αποτελεί το γιατί δεν ορίστηκε υφυπουργός Δικαιοσύνης στην θέση του Δημήτρη Κράνη, ενώ φήμες θέλουν να υπήρχαν σημαντικές διαφωνίες εντός Ν.Δ για τα πρόσωπα. Τέλος αξίζει προσοχής το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θεώρησε ότι υφίσταται οποιοδήποτε ζήτημα αλλαγών στο υπουργείο Εξωτερικών ή στα υπουργεία που εμπλέκονται έμμεσα με την εξωτερική πολιτική της χώρας όπως το υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Μετανάστευσης. Δείγμα ότι στο πρωθυπουργικό επιτελείο υφίσταται ικανοποίηση για τον χειρισμό των πολύ σημαντικών κρίσεων που υπήρξα τον τελευταίο χρόνο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Γεράσιμος Λιβιτσάνος