Ρώσοι διπλωμάτες: Οι ΗΠΑ ωθούν το NATO σε σύγκρουση με τη Ρωσία. Η Μόσχα θα αντιδράσει — «Ναι» από Ερντογάν στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Οι σκληρές διαπραγματεύσεις και οι όροι — Περιβάλλον: Γιατί άλλαξαν τα καπάκια στα πλαστικά μπουκάλια

Ρώσοι διπλωμάτες: Οι ΗΠΑ ωθούν το NATO σε σύγκρουση με τη Ρωσία - Η Μόσχα θα αντιδράσει

Θα υπάρξει σθεναρή αντίδραση από τη Μόσχα, τονίζουν Ρώσοι διπλωμάτες, όσον αφορά τις ανακοινώσεις που αναμένεται να γίνουν στη Σύνοδο για τη δυνητική ένταξη της Ουκρανίαςστη Συμμαχία, σημειώνοντας πως η προοπτική αυτή αποτελεί απειλή για τη ρωσική εθνική ασφάλεια.

Η πολιτική του NATO προς τη Ρωσία αυξάνει τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης μεταξύ των μελών της Συμμαχίας και της Μόσχας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο σημερινή δήλωση του Ρώσου πρεσβευτή στο Βέλγιο Αλεξάντερ Τοκοβίνιν.

Ο Ρώσος πρεσβευτής σημείωσε ότι τα περιφερειακά αμυντικά σχέδια τα οποία σκοπεύει να υιοθετήσει το NATO στη Σύνοδο Κορυφής, που ξεκινά σήμερα στο Βίλνιους, θα καταστήσουν την αντιπαράθεση της Συμμαχίας με τη Ρωσία πιο έντονη και παρατεταμένη.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ, ο Ανατόλι Αντόνοφ, έκανε λόγο για προετοιμασία αντιρωσικών αποφάσεων από την Ουάσιγκτον που θα προωθηθούν στη Σύνοδο του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Στη Σύνοδο το κυρίαρχο ζήτημα θα είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Οι ηγέτες των κρατών μελών αναμένεται να επικυρώσουν τους πρώτους σχεδιασμούς που καταρτίστηκαν μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου για την άμυνα έναντι οποιασδήποτε επίθεσης από τη Μόσχα.

 

«Ναι» από Ερντογάν στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Οι σκληρές διαπραγματεύσεις και οι όροι«Ναι» από Ερντογάν στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Οι σκληρές διαπραγματεύσεις και οι όροι

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το «πράσινο» φως ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ένταξη της Σουηδίας στη βορειοατλαντική συμμαχία, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε από το Βίλνιους ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Σας ανακοινώνω με χαρά ότι έπειτα από τη συνάντηση που διοργάνωσα με τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Σουηδό πρωθυπουργό, ο Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση το συντομότερο δυνατό, αλλά και να εξασφαλίσει την επικύρωση. Αυτό είναι ένα ιστορικό βήμα που καθιστά όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ πιο ισχυρούς και ασφαλείς», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.

Οι όροι του deal 

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους τόσο στο πλαίσιο του Τριμερούς Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού που ιδρύθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ της Μαδρίτης το 2022.

«H Σουηδία θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη ως τη βάση της συνεχιζόμενης καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της προς την πλήρη εφαρμογή όλων των στοιχείων του Τριμερούς Μνημονίου, συμπεριλαμβανομένου του άρθρου 4. Η Σουηδία επαναλαμβάνει ότι θα δεν παρέχει υποστήριξη στο YPG/PYD και στην οργάνωση που περιγράφεται ως FETÖ στην Τουρκία», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, Άγκυρα και Στοκχόλμη συμφώνησαν στην ενίσχυση της οικονομικής τους συνεργασίας, ενώ η Σουηδία θα υποστηρίξει ενεργά τις προσπάθειες για έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην ΕΕ.

Από τα «παζάρια» στη συμφωνία

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίς το πρωί της Δευτέρας, πριν την έναρξη των συνομιλιών στο Βίλνιους, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φερόταν να συνέδεε την είσοδο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα απέρριπτε τους όρους για την επίτευξη συμφωνίας που αφορά τη Στοκχόλμη.

«Πρώτα ανοίξτε τον δρόμο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά θα ανοίξουμε τον δρόμο στην Σουηδία», είχε χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ερντογάν ενώπιον δημοσιογράφων, καθιστώντας σαφές ότι «ουδείς θα πρέπει να περιμένει συμβιβασμούς από την Άγκυρα».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι η Άγκυρα και η Στοκχόλμη «εργάστηκαν σκληρά για να λυθούν οι ανησυχίες που αφορούσαν την ασφάλεια». Ωστόσο, ο γ.γ του ΝΑΤΟ δεν άνοιξε τα χαρτιά του, έπειτα από ερώτηση σχετικά με το τι συνέβαλε στο να αλλάξει η στάση της Τουρκίας. «Ουσιαστικά είναι επιστέγασμα της συμφωνίας μας από την Μαδρίτη. Η διαδικασία επικύρωσης με την Φινλανδία προχώρησε και τώρα έχουμε την έγκριση του κ. Ερντογάν για την Σουηδία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Στόλτενμπεργκ.

Η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ

«Από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η Σουηδία και η Τουρκία συνεργάστηκαν στενά για να αντιμετωπίσουν τις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια. Ως μέρος αυτής της διαδικασίας, η Σουηδία τροποποίησε το σύνταγμά της, άλλαξε τους νόμους της, επέκτεινε σημαντικά την αντιτρομοκρατική της συνεργασία κατά του PKK και επανέλαβε τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, όλα τα βήματα που ορίζονται στο Τριμερές Μνημόνιο που συμφωνήθηκε το 2022.

Η Σουηδία και η Τουρκία συμφώνησαν σήμερα να συνεχίσουν τη συνεργασία τους τόσο στο πλαίσιο του Τριμερούς Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού που ιδρύθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ της Μαδρίτης το 2022, όσο και στο πλαίσιο ενός νέου διμερούς Συμφώνου Ασφαλείας που θα συνεδριάζει ετησίως σε υπουργικό επίπεδο και θα δημιουργεί ομάδες εργασίας ανάλογα με την περίπτωση. Στην πρώτη συνεδρίαση αυτού του Συμφώνου Ασφάλειας, η Σουηδία θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη ως τη βάση της συνεχιζόμενης καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της προς την πλήρη εφαρμογή όλων των στοιχείων του Τριμερούς Μνημονίου, συμπεριλαμβανομένου του άρθρου 4. Η Σουηδία επαναλαμβάνει ότι θα δεν παρέχει υποστήριξη στο YPG/PYD και στην οργάνωση που περιγράφεται ως FETÖ στην Τουρκία.

Τόσο η Σουηδία όσο και η Τουρκία συμφώνησαν ότι η αντιτρομοκρατική συνεργασία είναι μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια, η οποία θα συνεχιστεί πέρα ​​από την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Γενικός Γραμματέας Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε επίσης ότι το ΝΑΤΟ καταδικάζει κατηγορηματικά την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. Το ΝΑΤΟ θα εντείνει σημαντικά το έργο του σε αυτόν τον τομέα, συμπεριλαμβανομένης της καθιέρωσης του Γενικού Γραμματέα, για πρώτη φορά στο ΝΑΤΟ, της θέσης του Ειδικού Συντονιστή για την Αντιτρομοκρατική.

Δεσμευόμαστε στην αρχή ότι δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί, φραγμοί ή κυρώσεις στο αμυντικό εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ των Συμμάχων. Θα εργαστούμε για την εξάλειψη τέτοιων εμποδίων.

Η Σουηδία και η Τουρκία συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν την οικονομική συνεργασία, μέσω της Μικτής Οικονομικής και Εμπορικής Επιτροπής Τουρκίας-Σουηδίας (JETCO). Τόσο η Τουρκία όσο και η Σουηδία θα προσπαθήσουν να μεγιστοποιήσουν τις ευκαιρίες για την αύξηση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων. Η Σουηδία θα υποστηρίξει ενεργά τις προσπάθειες για την αναζωογόνηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και της ελευθέρωσης των θεωρήσεων.

Σε αυτή τη βάση, και λαμβάνοντας υπόψη τις επιταγές της αποτροπής και της άμυνας του ευρωατλαντικού χώρου, η Τουρκία θα διαβιβάσει το Πρωτόκολλο Προσχώρησης για τη Σουηδία στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση και θα συνεργαστεί στενά με τη Συνέλευση για να εξασφαλίσει την επικύρωση»

 

Περιβάλλον: Γιατί άλλαξαν τα καπάκια στα πλαστικά μπουκάλιαΠλαστικό καπάκι

Εδώ και μερικούς μήνες έχουν αλλάξει στα πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης, τα καπάκια. Μία αλλαγή που είναι προς όφελος του περιβάλλοντος αλλά κάνει πιο δύσκολη τη ζωή των καταναλωτών. Τα καπάκια είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να μην αφαιρούνται από την υπόλοιπη συσκευασία. Η συγκεκριμένη αλλαγή, δυσκόλεψε τους καταναλωτές κυρίως στο κλείσιμο του μπουκαλιού κάνοντας λόγο για δύσχρηστα πλαστικά μπουκάλια.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για κάποια πρωτοβουλία των εταιρειών, που θέλει να δυσκολέψει τους καταναλωτές αλλά για μια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2019 η οποία θα πάρει υποχρεωτική χροιά από τον Ιούλιο του 2024. Συγκεκριμένα η οδηγία 2019/904 της Ε.Ε. που αναφέρει πως τα καπάκια θα πρέπει να είναι προσαρτημένα σε όλα τα δοχεία ποτών χωρητικότητας έως και τρία λίτρα. Η νέα οδηγία, όπως ανέφερε και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να αποτρέψει το 10% των πλαστικών απορριμμάτων που εντοπίζονται σε ευρωπαϊκές παραλίες.

Ο κανονισμός της Ε.Ε. για την παραγωγή Caps & Closures αναφέρει: «Τα πλαστικά πώματα και καπάκια που χρησιμοποιούνται για δοχεία ποτών είναι μεταξύ των πλαστικών ειδών μιας χρήσης που συναντώνται συχνότερα ως απορρίμματα στις παραλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, η διάθεση στην αγορά πλαστικών δοχείων αναψυκτικών μίας χρήσης θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο εάν συμμορφώνονται με ορισμένες απαιτήσεις σχεδιασμού προϊόντος, προκειμένου να μειωθούν σημαντικά οι εισροές πλαστικών κλεισίματος και καπακιών δοχείων στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ανακύκλωσης, τις απαιτήσεις για τις συσκευασίες που ορίζονται στο παράρτημα II της οδηγίας 94/62/ΕΚ.».

Οι απαιτήσεις για το σχεδιασμό και τη λειτουργία των προσδεδεμένων καπακιών που προκύπτουν από τον παρόντα κανονισμό βρίσκονται ακόμη υπό καθορισμό και επί του παρόντος μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

  • Το πώμα πρέπει να είναι συμβατό με τα υπάρχοντα σχέδια.
  • Ο αντίκτυπος στον τελικό πελάτη θα πρέπει να διατηρείται όσο το δυνατόν χαμηλότερος, δηλαδή να μην μειώνεται η άνεση χρήσης.
  • Τα κλεισίματα να είναι συμβατά με τον υπάρχοντα εξοπλισμό πλήρωσης.
  • Τα πώματα συνδέονται με το δοχείο καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του προϊόντος μέχρι την ανακύκλωση.
  • Τα υλικά για το δεμένο καπάκι δεν αλλάζουν.
  • Ο αντίκτυπος στις υπάρχουσες γραμμές παραγωγής θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί και η παραγωγή δεν θα πρέπει να μειωθεί.
  • Πρέπει να διασφαλίζεται 15 φορές το άνοιγμα και το κλείσιμο του καπακιού χωρίς απώλεια λειτουργίας.

Υπάρχουν δύο παραλλαγές που κυριαρχούν στο σχεδιασμό των δεμένων καπακιών, σύμφωνα με το engelglobal.com

Το «σχέδιο λάσο» αναφέρεται σε καπάκια που συνδέονται με το μπουκάλι με ταινία δύο μερών. Το καπάκι συνδέεται με την επάνω ταινία και το μπουκάλι στην κάτω ταινία. Αυτός ο σχεδιασμός είναι σχετικά εύκολος στην εφαρμογή με τα υπάρχοντα εργαλεία, συνήθως μόνο τα ρυθμιστικά χρειάζεται να επεξεργαστούν ξανά.

Ο «σχεδιασμός άρθρωσης», από την άλλη πλευρά, επιτρέπει τη μόνιμη σύνδεση του καπακιού και του δοχείου μέσω ενός μεντεσέ, ο οποίος προαιρετικά επιτρέπει επίσης τη στερέωση του καπακιού σε μια καθορισμένη θέση. Η χρήση των υπαρχόντων εργαλείων είναι πρακτικά αδύνατη.

Παρόλο που δεν υπάρχει νομική υποχρέωση μέχρι στιγμής, τα καπάκια που παραμένουν συνδεδεμένα με το μπουκάλι κυκλοφορούν στην αγορά εδώ και αρκετό καιρό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*