Ρόδος: «Όπου φύγει-φύγει». Η μεγάλη εκκένωση από ξένες αεροπορικές εταιρείες — Γιατί έλαβε ανεξέλεγκτη διάσταση η φωτιά στη Ρόδο

Toν γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες με τρομαγμένους τουρίστες να απομακρύνονται από τις εστίες των πυρκαγιών στη Ρόδο είτε με τα πόδια και τα καροτσάκια με τα μωρά τους, είτε πάνω σε καρότσες φορτηγών ή να περιμένουν με τις ώρες κάποιο σκάφος να τους απομακρύνει διά θαλάσσης από κάποια παραλία του νησιού, επιβεβαιώνοντας και στο εξωτερικό πως το λεγόμενο επιτελικό κράτος απουσιάζει παντελώς όταν πρόκειται και τις ανάγκες των πολιτών και τις περιουσίες τους. Αν δεν ήταν οι φιλόξενοι κάτοικοι της Ρόδου να συνδράμουν τότε η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη…

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση στέλνει C-130 …με αστυνομικούς και υπουργούς σε κέντρα επιχειρήσεων για να συντονίσουν την ανυπαρξία τους!

Η μεγάλη εκκένωση – Το αδιαχώρητο στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, δεκάδες πτήσεις προγραμματίζονται από ξένες αεροπορικές εταιρείες προκειμένου οι τουρίστες να φύγουν από τη Ρόδο. Αποψιλωμένο και… ιδιωτικοποιημένο το τοπικό αεροδρόμιο με λίγους εργαζόμενους που προσπαθούν όπως όπως να εξυπηρετήσουν τους χιλιάδες τουρίστες που θέλουν να φύγουν από το νησί.

Ενώ στα social media δίνουν και παίρνουν τα βίντεο που δείχνουν την άσχημη κατάσταση στο αεροδρόμιο.

Ειδικότερα, 20 πτήσεις αναχώρησης μέχρι τα μεσάνυχτα από τη Ρόδο ήταν όλες γεμάτες. Οι τουρίστες συρρέουν μαζικά στο αεροδρόμιο από όλους τα μέρη του νησιού. ενώ έκτακτες πτήσεις βάζουν από σήμερα Κυριακή οι ξένες εταιρείες για την εκκένωση του νησιού.

Όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, η TUI Nordic αποφάσισε να απομακρύνει περίπου 80 Σουηδούς επισκέπτες κοντά στη δημοφιλή τουριστική πόλη της Λίνδου και σε άλλα μέρη του νησιού. Και η Ving έστειλε ένα SMS σχετικά με την εκκένωση σε 55 Σουηδούς επισκέπτες. Η TUI σχεδιάζει να κάνει εκ νέου κράτηση για τη διαμονή στο ξενοδοχείο για όσους έχουν κάνει κράτηση για ταξίδια στην περιοχή που έχει πληγεί από την πυρκαγιά.

Αρκετοί Βέλγοι τουρίστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το θέρετρό τους βιαστικά. Σύμφωνα με την TUI Belgium, υπάρχουν περίπου εβδομήντα από αυτούς στο Κιοτάρι. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της TUI, Piet Demeyere, οι ενδιαφερόμενοι Βέλγοι έχουν λάβει βοήθεια από τις τοπικές αρχές, αν και υπάρχει αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι. «Αυτή τη στιγμή τα ξενοδοχεία δεν διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο. Αυτό είναι ένα προληπτικό μέτρο». Σε περίπτωση που οι ταξιδιώτες της TUI δεν μπορούν να επιστρέψουν στα δωμάτιά τους, το πρακτορείο θα επικοινωνήσει μαζί τους για να βρει εναλλακτική ή να τους κλείσει θέση σε αεροπλάνο για το Βέλγιο.

Η TUIfly Belgium οργανώνει καθημερινές πτήσεις από τις Βρυξέλλες στη Ρόδο. Σε κάποιους παραθεριστές των οποίων η παραμονή προγραμματίζεται από την Κυριακή στην προβληματική περιοχή προσφέρθηκε η επιλογή να μεταβούν σε άλλο σημείο της Ρόδου ή να τροποποιήσουν το ταξίδι τους δωρεάν.

 

Γιατί έλαβε ανεξέλεγκτη διάσταση η φωτιά στη Ρόδο

Ο ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θοδωρής Γιάνναρος, επιχειρεί να εξηγήσει την «έκρηξη» που σημειώθηκε σήμερα στην πυρκαγιά που κατακαίει για πέμπτη μέρα το νησί της Ρόδου.

Εξάγει τα συμπεράσματά του από τον υπολογισμό του Καναδικού Συστήματος Πυρομετεωρολογικών Δεικτών με βάση τις μετρήσεις των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας ΜΕΤΕΟ του ΕΑΑ και διευκρινίζει πως πρόκειται για «προσωπική άποψη/τοποθέτηση».

Σύμφωνα με τον κ. Γιάνναρο:

«H παρακάτω ομάδα χαρτών αναδεικνύει τους λόγους της σημερινής της έκρηξης. Εκτιμώμενη ευφλεκτότητα, ταχύτητα εξάπλωσης, θερμικό φορτίο και δυσκολία ελέγχου είναι σήμερα στο ανώτατο επίπεδο επικινδυνότητας. Αυτή ακριβώς η επιτήρηση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την ενίσχυση της ετοιμότητας μας μέσα από την υιοθέτηση επιστημονικά τεκμηριωμένων εργαλείων και υπηρεσιών και την αξιοποίηση επιστημονικής γνώσης αιχμής».