Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) μετέδωσε το πρωί της Τρίτης ότι αεροσκάφος τύπου Antonov (Αn-26), με 28 επιβάτες, χάθηκε από τα ραντάρ στην περιοχή της Καμτσάτκα, στο ανατολικότερο σημείο της Ρωσίας.
Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε ότι «υπάρχουν συνολικά έξι άτομα πλήρωμα και 22 επιβάτες (συμπεριλαμβανομένου κι ενός παιδιού) στο αεροσκάφος An-26. Ένα ελικόπτερο και στρατεύματα του Ρωσικού Υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών προετοιμάζονται για μια αποστολή έρευνας και διάσωσης».
Εξάλλου, σύμφωνα με το ρωσικό δίκτυο Sputnik, η περιφερειακή κυβέρνηση της Καμτσάτκα εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει:
«Όλες οι υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών έχουν ειδοποιηθεί και έχουν σταλεί, ώστε να εξετάσουν το δρομολόγιο του αεροσκάφους. Δύο ελικόπτερα κι ένα εξειδικευμένο αεροσκάφος ερευνούν την περιοχή. Σωστικά συνεργεία είναι έτοιμα να μεταβούν από την Παλάνα στο σημείο όπου εντοπίστηκε το αεροσκάφος».
Την ίδια στιγμή, οι Αρχές διερευνούν εάν τίθεται ζήτημα παραβίασης κανόνων ασφαλείας με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό.
Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του Ρωσικού Αρχηγείου Στόλου στον Ειρηνικό, Νικολάι Βοσκρενσένσκι, επιβεβαίωσε ότι στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχει πλέον και ο στρατός.
«Μονάδες του Στρατού και δυνάμεις από τη βορειοανατολική Ρωσία συμμετέχουν στην έρευνα για τον εντοπισμό του αεροσκάφους An-26 της πολιτικής αεροπορίας που χάθηκε στην Καμτσάτκα. Στις 09:45 ώρα Ελλάδας ένα αεροσκάφος ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων Il-38 απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Ελίζοβο με κατεύθυνση την περιοχή, όπου εικάζεται ότι συνετρίβη το αεροσκάφος», δήλωσε ο κ. Βοσκρεσένσκι.
Το An-26 είναι ένα δικινητήριο ελικοφόρο αεροσκάφος, το οποίο είχε κατασκευαστεί στην πρώην Σοβιετική Ένωση κατά τη δεκαετία του 1960. Πρωτοχρησιμοποιήθηκε επιχειρησιακά το 1970, αλλά η παραγωγή του σταμάτησε το 1986. Εκατοντάδες αεροσκάφη αυτού του τύπου παραμένουν εν ενεργεία, πρωτίστως για στρατιωτική χρήση.
Συνετρίβη το ρωσικό αεροπλάνο με 29 επιβαίνοντες
Τραγική φαίνεται πως ήταν η κατάληξη της πτήσης των ρωσικού Antonov An-26 με 28 επιβαίνοντες, καθώς εντοπίστηκαν συντρίμμια στη θάλασσα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, ρωσικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εντόπισαν το σημείο στο οποίο ένα αεροπλάνο Antonov An-26 συνετρίβη στη θάλασσα.
Στο σημείο της συντριβής καταπλέουν πλοία, έκαναν γνωστό οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το RIA.
Το αεροπλάνο κατευθυνόταν στην κωμόπολη Παλάνα κοντά στην ακτή της Οχοτσκικής θάλασσας.
Νωρίτερα είχε σημάνει συναγερμός, καθώς το An-26 έχασε την επικοινωνία με τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, ενώ έκανε απόπειρα προσγείωσης.
Σύμφωνα με τηλεγραφήματα του ρωσικού πρακτορείου Sputnik και του Γαλλικού Πρακτορείου, που επικαλούνται πληροφορίες του υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων, οι επιβαίνοντες στο αεροπλάνο είναι 28 (22 επιβάτες, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, και έξι μέλη πληρώματος).
Τραγωδία: 49 πτώματα μεταναστών ανοιχτά της Τυνησίας
Μια τραγωδία εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες στα ανοιχτά της Τυνησίας. Οι Αρχές της χώρας εντόπισαν 49 πτώματα μεταναστών που πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη.
Τέσσερα πλεούμενα βυθίστηκαν στα ανοικτά της πόλης Σφαξ τις τελευταίες πέντε ημέρες, ανέφερε ο εκπρόσωπος των τυνησιακών δυνάμεων ασφαλείας.
Οι επιβαίνοντες, κυρίως μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική, προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη, πρόσθεσε.
Καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι καλές το τρέχον διάστημα, εκατοντάδες μετανάστες αποπειρώνται να περάσουν στην Ιταλία από τη Λιβύη και από την Τυνησία.
Σύμφωνα με το Τυνησιακό Φόρουμ για τα Οικονομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα (FTDES), περίπου 3.000 έχουν μπορέσει να φθάσουν στην Ιταλία αφού αναχώρησαν από την Τυνησία μέσα στη χρονιά, εκ των οποίων 1.100 και πλέον μόνο μέσα στον Ιούνιο.
Τα ποσοστά θανάτων στην Μεσόγειο αυξάνονται και από την αρχή του έτους τουλάχιστον 632 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους καθ’οδόν, αναφέρει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε μια 37σέλιδη έκθεσή της με τίτλο «Μοιραία Παράβλεψη», στην οποία κάνει λόγο για μια «ανθρώπινη τραγωδία μαζικής κλίμακας».
Η Υπατη Αρμοστεία καθιστά υπεύθυνη και την ΕΕ, τονίζοντας ότι:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ευθύνεται εν μέρει για τους θανάτους μεταναστών που επιβιβάζονται σε βάρκες για να διασχίσουν την Μεσόγειο αναζητώντας μια καλύτερη τύχη μέσω των αναπάντητων σημάτων κινδύνου, της παρεμπόδισης των προσπαθειών διάσωσης και των αποκαλούμενων “επαναπροωθήσεων” στη Λιβύη».