Ρωσία: Εμείς είμαστε το «αφεντικό» στη Συρία. Βολές στην Τουρκία – Λιβύη: Ελιγμός Ερντογάν για να μείνουν 6.600 μισθοφόροι

Η Μόσχα στέλνει με όλους τους τρόπους το μήνυμα ότι είναι ο βασικός παίκτης στις εξελίξεις στην χώρα

Η πληγή της Συρίας αιμορραγεί εδώ και 11 χρόνια και η Μόσχα στέλνει με όλους τους τρόπους το μήνυμα ότι είναι ο βασικός παίκτης στις εξελίξεις στην χώρα και συστηματικά αναβαθμίζει τις θέσεις της στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Open στην Μόσχα, Θανάσης Αυγερινός, αυτός ο υβριδικός πόλεμος θερίζει ζωές και η Μόσχα στέλνει συχνά με όλα τα μέσα που διαθέτει το μήνυμα ότι είναι ο βασικός παίκτης. Το νέο στοιχείο είναι ότι σε πολλές ρωσικές αναλύσεις των τελευταίων ημερών, σε πηγές που κινούνται κοντά στις υπηρεσίες ασφαλείας, το στρατό και το ισχυρό αντιτουρκικό λόμπι που επιθυμεί αλλαγή πολιτικής, υπάρχουν αναφορές στην ανυπαρξία τουρκικής αξιοπιστίας στις συμφωνίες που έχουν γίνει, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το τι έχει κατά καιρούς δηλώσει δημόσια ο πρόεδρος Πούτιν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Θανάση Αυγερινού, στο έδαφος της Συρίας επισημαίνεται, λόγω των επιθέσεων των τζιχαντιστών, έχουν και πάλι κλείσει τα φυλάκια διέλευσης των αμάχων που έχουν συμφωνηθεί ότι θα λειτουργούσαν μεταξύ του θύλακα του Ιντλίμπ και της υπόλοιπης Συρίας. «Στις αναλύσεις αυτές επισημαίνεται ότι κατά τις ρωσικές υπηρεσίες, 20.000 Τούρκοι στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στον τρομοκρατικό -κατά τη Μόσχα- θύλακα του Ιντλίμπ, εφαρμόζοντας δικούς τους κανόνες αστυνόμευσης και έχουν καθιερώσει μάλιστα την τουρκική λίρα ως συναλλακτικό μέσο στην περιοχή. Δεν δίνουν καθόλου καθόλου την εικόνα ότι σκοπεύουν κάποτε να φύγουν από εκεί όπως κάθε τόσο υπογράφει ο Ερντογάν στις συμφωνίες με Ρωσία και το Ιράν. Αν ήθελαν θα είχαν τελειώσει με τους τρομοκράτες, λένε στη Μόσχα. Ένας μεγάλος φόβος για τους Ρώσους είναι ότι μετακινούνται ελεύθερα μέσω του Ιντλίμπ τζιχαντιστές και η υπομονή Ρωσίας και Συρίας αγγίζει τα όριά της», αναφέρει ο Θανάσης Αυγερινός.

 

Τουρκία – Λιβύη: Ελιγμός Ερντογάν για να μείνουν 6.600 μισθοφόροιretzep tagip erdogan

Υπάρχει έντονη ανησυχία στη Λιβύη πως πρόκειται για έναν τουρκικό ελιγμό για τα μάτια των διεθνών ΜΜΕ ενώ στη χώρα παραμένουν περισσότεροι από 6600 μισθοφόροι

Άγνωστος είναι ο αριθμός των μισθοφόρων που πολέμησαν για την Τουρκία στα μέτωπα της Λιβύης και έφυγαν από τη χώρα στις 25 Μαρτίου. Κανείς βεβαίως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τον τελικό τους προορισμό, αν δηλαδή γύρισαν στα πάτρια εδάφη στη Συρία ή τους δόθηκαν ταξιδιωτικά έγγραφα για την Ευρώπη, όπως τονίζεται σε ρεπορτάζ του OPEN.  Αυτό υποστηρίζει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα το Λονδίνο, επισημαίνοντας πως η Τουρκία θέλει να κρατήσει μισθοφόρους για την προστασία των τουρκικών βάσεων στη Λιβύη, την ώρα που κάποιοι από αυτούς δεν θέλουν επιστροφή στη Συρία αλλά ένα εισιτήριο για την Ευρώπη μέσω Ιταλίας.

Σε κάθε περίπτωση λίγοι πιστεύουν πως η Τουρκία έχει πραγματικά αρχίσει να υποχωρεί μπροστά στη διεθνή πίεση και απομακρύνει τους μαχητές που μετέφερε από τη Συρία. Υπάρχει έντονη ανησυχία στη Λιβύη πως πρόκειται για έναν τουρκικό ελιγμό για τα μάτια των διεθνών ΜΜΕ ενώ στη χώρα παραμένουν περισσότεροι από 6600 μισθοφόροι και πληθαίνουν οι αναφορές για προβλήματα στη μισθοδοσία και τις πληρωμές τους.

Αραβικές ιστοσελίδες που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στη Λιβύη αναφέρουν πως την περασμένη Κυριακή το γαλλικό ραδιόφωνο μετέδωσε πως ο πρόεδρος της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ-Μένφι, στη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον Ερντογάν στην Άγκυρα υπέβαλε επίσημο αίτημα και κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να αποσύρει όλους τους μισθοφόρους και στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες από την Τρίπολη. Πηγές πάντως της τούρκικης προεδρίας διέρρευσαν πως στις συζητήσεις στις οποίες συμμετείχαν ο Ιμπραίμ Καλίμ και ο υπουργός Εξωτερικών, Τσαβούσογλου συζητήθηκαν τρόποι για την περεταίρω ανάπτυξη των σχέσεων των δυο χωρών.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συριακού Παρατηρητηρίου ξέρουμε ότι στη Λιβύη έφτασαν χιλιάδες μισθοφόροι από τη Συρία, ως και 18.000 μαχητές, συμπεριλαμβανομένων 350 παιδιών κάτω των 18 χρονών. Πολλοί από αυτούς ανήκαν σε ένoπλες ομάδες τζιχαντιστών που έδρασαν στα μέτωπα της Συρίας.