Ρωσία: Διατίθεται να πουλήσει πετρέλαιο σε φιλικές χώρες σε οποιοδήποτε φάσμα τιμών — Αποστάσεις Μακρόν από Μπάιντεν για τα περί «γενοκτονίας» από τον ρωσικό στρατό

Βαρέλια πετρελαίου

Βαρέλια πετρελαίου  

Η Μόσχα είναι διατεθειμένη να πωληθούν ποσότητες πετρελαίου σε φάσμα τιμών από τα 80 ως τα 150 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας

Ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ δήλωσε στην εφημερίδα Ιζβέστια ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να πουλήσει πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα σε «φιλικές χώρες» σε «οποιοδήποτε φάσμα τιμών» συμφωνηθεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax χθες Τρίτη.

Ο κ. Σουλγκίνοφ διευκρίνισε ότι θα μπορούσαν να πωληθούν ποσότητες πετρελαίου σε φάσμα τιμών από τα 80 ως τα 150 δολάρια το βαρέλι, ενώ σημείωσε πως αυτό στο οποίο δίνει την έμφαση είναι η συνέχιση της κατά το δυνατόν ομαλής λειτουργίας της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Ο Ζελένσκι κάλεσε την ΕΕ να επιβάλει άμεσα κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις σε όλες τις ρωσικές τράπεζες και το ρωσικό πετρέλαιο και να ορίσει διορία για τον τερματισμό των εισαγωγών του ρωσικού φυσικού αερίου.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε (…) Χρειαζόμαστε ισχυρές αποφάσεις και η ΕΕ θα πρέπει να τις λάβει τώρα. Πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στο πετρέλαιο και σε όλες τις ρωσικές τράπεζες (…) Κάθε χώρα της ΕΕ πρέπει να θέσει όρους για το πότε θα αρνηθεί ή θα περιορίσει τις (εισαγωγές ρωσικής) ενέργειας, όπως το αέριο», επεσήμανε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της Λιθουανίας.

«Μόνο τότε η ρωσική κυβέρνηση θα κατανοήσει ότι πρέπει να αναζητήσει την ειρήνη, ότι ο πόλεμος θα είναι καταστροφικός για εκείνους», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Κομισιόν καταρτίζει προτάσεις για την επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, όπως έχουν δηλώσει υπουργοί Εξωτερικών, αν και ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση για την απαγόρευση του ρωσικού αργού, ενώ η ΕΕ ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα έναν πέμπτο γύρο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

 

Αποστάσεις Μακρόν από Μπάιντεν για τα περί «γενοκτονίας» από τον ρωσικό στρατό

Αποστάσεις από τον Γάλλο πρόεδρο από τον όρο «γενοκτονία», που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός ομόλογός του για να κατηγορήσει τον Ρώσο πρόεδρο σχετικά με την εισβολή στην Οκυρανία, αμφισβητώντας τη χρησιμότητα που μπορεί να έχει για τον τερματισμό του πολέμου μια «λεκτική κλιμάκωση».

Όταν ο Εμανουέλ Μακρόν ρωτήθηκε από το κανάλι France 2 σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν, απάντησε πως θέλει να είναι «προσεκτικός με τους όρους».

«Θα έλεγα πως η Ρωσία κήρυξε με μονομερή τρόπο ένα βάναυσο πόλεμο, ότι είναι τώρα αποδεδειγμένο πως εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν από το ρωσικό στρατό και πως πρέπει τώρα να βρούμε τους υπεύθυνους γι’ αυτά», εξήγησε.

«Είναι τρέλα αυτό που συμβαίνει, είναι μια ασύλλυπτη βαναυσότητα (…) αλλά κοιτάζω ταυτόχρονα τα γεγονότα και θέλω να προσπαθήσω στο μέγιστο βαθμό να μπορέσω να σταματήσω αυτό τον πόλεμο και να ξανακτίσω την ειρήνη, συνεπώς δεν είμαι σίγουρος πως η λεκτική κλιμάκωση εξυπηρετεί την υπόθεση», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν κατηγόρησε για πρώτη φορά τον Πούτιν ότι διαπράττει «γενοκτονία» στην Ουκρανία, μια λέξη που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσε ο Ζελένσκι, αλλά ποτέ η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος εξήρε τον Αμερικανό ομόλογό του, χαρακτηρίζοντάς τον ως «αληθινό ηγέτη» και στρέφοντας παράλληλα το βλέμμα του στον Ρώσο πρόεδρο επεφύλασσε ειρωνικά σχόλια για το «σχέδιο» και του «ευγενείς» σκοπούς του.