Ρουμανία: Παρέλαβαν τους πρώτους πυραύλους Patriot από τις ΗΠΑ – Η Λευκορωσία κλείνει τα σύνορα με Πολωνία και Λιθουανία

Ρουμανία: Παρέλαβαν τους πρώτους πυραύλους Patriot από τις ΗΠΑ

Ο ρουμανικός στρατός παρέλαβε το πρώτο φορτίο αμερικανικών πυραύλωνεδάφους-αέρος Patriot, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να ενισχύσει την άμυνά της που έχει ενοχλήσει τη Ρωσία.

«Η Ρουμανία μόλις έγινε μια ασφαλέστερη χώρα φιλοξενώντας αυτούς τους πυραύλους Patriot στο έδαφός της. Οι Ρουμάνοι πολίτες προστατεύονται καλύτερα τώρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Λούντοβικ Όρμπαν κατά την τελετή υποδοχής σε πεδίο βολής στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Οι πύραυλοι θα αποτελέσουν μέρος ενός ολοκληρωμένου αντιαεροπορικού συστήματος που περιλαμβάνει μαχητικά F-16, τα οποία αποκτήθηκαν πρόσφατα, καθώς η Ρουμανία εκσυγχρονίζει τον στρατιωτικό της εξοπλισμό προκειμένου να ανταποκριθεί στα επίπεδα του ΝΑΤΟ και καταργεί σταδιακά τα απαρχαιωμένα MiG της σοβιετικής εποχής.

Αξίας περίπου 4 δισεκ. δολαρίων, το σύστημα είναι ένα σημαντικό στοιχείο του προγράμματος αναβάθμισης αυτής της χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ καθώς επιδιώκει να αποτρέψει οποιαδήποτε απειλή από τη Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πουτιν έχει πει επανειλημμένα πως η Μόσχα θεωρεί πως οι πύραυλοι των ΗΠΑ στην ανατολική Ευρώπη συνιστούν μεγάλη απειλή και πως η Μόσχα θα αναγκαστεί να απαντήσει ενισχύοντας τη δική της ικανότητα πυραυλικού πλήγματος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν σταδιακά τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ και η Ρουμανία, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, ήταν ανάμεσα στις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που το έκανε.

Η Ρουμανία φιλοξενεί επίσης έναν σταθμό βαλλιστικών πυραύλων των ΗΠΑ και έχει στείλει στρατεύματα στους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Ο στρατός των ΗΠΑ, που λέει πως η ασπίδα είναι απαραίτητη για να προστατευθούν μέλη του ΝΑΤΟ από πυραυλικές επιθέσεις από το Ιράν και ότι δεν απειλεί τη Ρωσία, συμφώνησε για την κατασκευή του ρουμανικού τμήματος της ασπίδας ύψους 800 εκατ. δολαρίων το 2016.

 

Η Λευκορωσία κλείνει τα σύνορα με Πολωνία και Λιθουανία

Ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του αναγκάστηκε να κλείσει τα σύνορά της με τους γείτονές της, την Πολωνία και τη Λιθουανία, καθώς και να ενισχύσει τους μεθοριακούς ελέγχους με την Ουκρανία.

Η Λευκορωσία έχει βυθιστεί σε πολιτική κρίση μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου, τις καταγγελίες περί νοθείας και τις μαζικές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης κατά του Λουκασένκο που κυβερνά τη χώρα από το 1994.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Πολωνίας Πιοτρ Μούλερ ανέφερε σε ένα μήνυμά του ότι η Βαρσοβία δεν έχει κάποια επιβεβαίωση ότι τα σύνορα έχουν όντως κλείσει. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο PAP ότι προς το παρόν όλα λειτουργούν όπως πάντα, σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε από τη συνοριοφυλακή.

Ο επικεφαλής της συνοριοφυλακής της Λιθουανίας Ρουστάμας Λιουμπάγιεβας είπε και αυτός ότι όλα λειτουργούν κανονικά. Πρόσθεσε ότι ο Λευκορώσος συνάδελφός του τού είπε ότι δεν έχουν λάβει κάποιες διαταγές σχετικά με περιορισμούς στα σύνορα. Η Λιθουανία αναζητά περισσότερες πληροφορίες, πρόσθεσε ο Λιουμπάγιεβας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*