Ραντεβού στην Πράγα για 43+1 ηγέτες — Αμερικανός οικονομολόγος: Οι ΗΠΑ μπορεί να ανατίναξαν τον Nord Stream — Συρία: 39 θάνατοι από επιδημία χολέρας. Κατεστραμμένες οι υποδομές νερού από τον 11ετή πόλεμο

Οι 43 Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων βρίσκονται σήμερα το πρωί στην Πράγα για την εναρκτήρια συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και ένας αναμένεται να προστεθεί μέσα στην ημέρα, γιατί χρειαζόταν το πράσινο φως του κοινοβουλίου του – μιας συγκέντρωσης ηγετών, μεταξύ άλλων από την Ε.Ε., καθώς και από επίδοξα μέλη της Ε.Ε., αλλά και από ορισμένους γείτονές της που δεν θέλουν να ενταχθούν στην Ένωση, όπως η Νορβηγία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ομάδα θα συναντηθεί για μια συνεδρίαση ολομέλειας στις 2 μ.μ., και θα ακολουθήσει ένα είδος οικογενειακής φωτογραφίας – μια φωτογραφία για τα βιβλία της ιστορίας.

Στη συνέχεια θα χωριστούν σε ομάδες των 10-15 ατόμων για συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης πάνω σε δύο θέματα: 1) ειρήνη και ασφάλεια και 2) ενέργεια, κλίμα και οικονομία. Οι ηγέτες αναμένεται να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των συνομιλιών τους κατά τη διάρκεια ενός δείπνου εργασίας. Αλλά μεταξύ των στρογγυλών τραπεζιών και του δείπνου, θα έχουν επίσης χρόνο για διμερείς συναντήσεις – το κύριο αξιοθέατο για πολλούς.

Ο αρχικός σκεπτικισμός μεταξύ των διπλωματών και άλλων Ευρωπαίων ηγετών όταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε για πρώτη φορά την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα έχει μετατραπεί σε περιέργεια – με πολλούς να υποστηρίζουν ότι είναι ήδη μια νίκη για τον Μακρόν και την ομάδα το γεγονός ότι ηγέτες όπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας και η Liz Truss του Ηνωμένου Βασιλείου (την παρουσία της οποίας ανέφερε πρώτο το Playbook) θα συμμετάσχουν σήμερα στους εταίρους τους στην Ε.Ε..

Τα επίδοξα μέλη της Ε.Ε.από τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ουκρανία και όχι μόνο, έχουν διαβεβαιωθεί ότι η Κοινότητα «δεν είναι ένα σπίτι του μέσου όρου ή ένα βραβείο παρηγοριάς για να τους κρατήσει εκτός της Ένωσης» – αλλά πολλά αμφιβάλλουν.

Τουλάχιστον, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα σηματοδοτεί την αναγνώριση από τους ηγέτες της ΕΕ ότι η ένταξη στην Ένωσή τους δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε κάθε πρόβλημα και για κάθε χώρα. Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης μια αναγνώριση από τις χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ ότι έχουν ωστόσο επείγοντα θέματα να συζητήσουν με τους συναδέλφους και τους γείτονές τους, μεταξύ των οποίων δεν είναι λιγότερο από έναν πόλεμο και μια ενεργειακή κρίση στην ήπειρό τους.

Ανώτεροι διπλωμάτες υποστήριξαν ότι η ΕΠΣ μπορεί να αποτελέσει ένα τέτοιο φόρουμ για να καθίσουν οι ηγέτες της Ευρώπης γύρω από το τραπέζι σαν ενήλικες, αφήνοντας στην άκρη τις παραλυτικές συζητήσεις σχετικά με την ένταξη στην Ε.Ε.και το Brexit.

Η σημερινή συνάντηση αναδεικνύει επίσης πώς άλλοι θεσμοί, όπως ο ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, τα μέλη των οποίων είναι σχεδόν τα ίδια με εκείνα του EPC, απέτυχαν να παράσχουν ένα τέτοιο φόρουμ, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι. Το Συμβούλιο της Ευρώπης με έδρα το Στρασβούργο (που δεν πρέπει να συγχέεται με το Συμβούλιο της Ε.Ε.), ειδικότερα, δεν φάνηκε ποτέ πιο περιττό. Το ιστορικό του με τα σκάνδαλα διαφθοράς και η δαπανηρή διαχείρισή του σημαίνει ότι θα είναι όλο και πιο δύσκολο για τις κυβερνήσεις να δικαιολογήσουν γιατί εξακολουθούν να πληρώνουν στον προϋπολογισμό του (455 εκατομμύρια ευρώ το 2022 για μάλλον αόρατα αποτελέσματα).

Σύνοδος Κορυφής για το φυσικό αέριο

Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συζητήσουν την Παρασκευή τις επιλογές για τον περιορισμό της τιμής που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για τις εισαγωγές φυσικού αερίου (ως εναλλακτική λύση ή επιπλέον των κοινών αγορών) – σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την αύξηση της τιμής από τον ανταγωνισμό μεταξύ τους για το ίδιο φυσικό αέριο.

Αφού αρνήθηκε να υποβάλει προτάσεις επί εβδομάδες, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε αυτή την εβδομάδα στους ευρωβουλευτές ότι η Επιτροπή επεξεργάζεται τώρα λεπτομερή σχέδια για το πώς θα μπορούσαν να εφαρμοστούν πλαφόν σε ολόκληρη την Ε.Ε..

Η στροφή αυτή έρχεται – σύμπτωση ή όχι – την ώρα που το Βερολίνο έχει αμβλύνει την αντίθεσή του σε ένα ανώτατο όριο σε ολόκληρη την Ε.Ε., με ανώτερους Γερμανούς αξιωματούχους να δηλώνουν αυτή την εβδομάδα ότι είναι ανοιχτοί να συζητήσουν προτάσεις για ένα δυναμικό ανώτατο όριο.

Σε επιστολή της προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, η φον ντερ Λάιεν φάνηκε να υποστηρίζει την ιδέα όχι μόνο της επιδότησης του φυσικού αερίου για τη μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και των ανώτατων ορίων τιμών εισαγωγής, λέγοντας ότι “θα πρέπει να εξετάσουμε έναν περιορισμό των τιμών σε σχέση με την [ολλανδική τιμή αναφοράς του κόμβου φυσικού αερίου] TTF … που θα έδειχνε ότι η Ε.Ε. δεν είναι έτοιμη να πληρώσει οποιαδήποτε τιμή για το φυσικό αέριο”. Αυτός ο περιορισμός, πρόσθεσε, θα συνοδεύεται από “πιο απαιτητικές υποχρεώσεις εξοικονόμησης φυσικού αερίου”.

Όγδοο πακέτο κυρώσεων

Λίγες ώρες αφότου η Ε.Ε. υπέγραψε την όγδοη δέσμη κυρώσεων, η οποία περιλαμβάνει την υποστήριξη ενός ανώτατου ορίου τιμών στις πωλήσεις πετρελαίου σε τρίτες χώρες, η Ρωσία δήλωσε ότι η κίνηση αυτή θα αποτύχει και θα μπορούσε να οδηγήσει σε προσωρινή μείωση της παραγωγής της χώρας.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg χθες, ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ επανέλαβε την προειδοποίηση ότι η χώρα του δεν θα πουλήσει πετρέλαιο σε καμία χώρα που θα υιοθετήσει το ανώτατο όριο.  Οι πρεσβευτές της Ε.Ε. έτρεξαν να κλείσουν τη συμφωνία για τις κυρώσεις – που ευθυγραμμίζεται με προηγούμενη συμφωνία της Ομάδας των 7 κρατών – εγκαίρως για τη σημερινή συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα, όπου θα συναντηθούν με Βρετανούς, Τούρκους και άλλους ομολόγους τους.

Οι πρέσβεις της Ε.Ε.κατάφεραν να υπογράψουν τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας την Τετάρτη, αλλά προχώρησαν σε μια σοβαρή… αραίωση για να κάνουν το πικρό φάρμακο πιο εύγευστο για ορισμένες χώρες μέλη. Οι πρεσβευτές ιδίως πείραξαν τις μεταβατικές περιόδους για τα μέτρα.

Σύμφωνα με την τελευταία εκδοχή του κειμένου η Επιτροπή παρέτεινε ορισμένες μεταβατικές περιόδους για να πάρει όλες τις χώρες της Ε.Ε. με το νέο πακέτο κυρώσεων για τη Ρωσία.

Η Μάλτα, η Κύπρος και η Ελλάδα είχαν ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο του ανώτατου ορίου τιμών πετρελαίου στους στόλους των δεξαμενόπλοιων τους. Ένα προηγούμενο σχέδιο κειμένου, με ημερομηνία 3 Οκτωβρίου, ανέφερε ότι η Επιτροπή θα δημιουργήσει ένα σύστημα παρακολούθησης ειδικά για την αξιολόγηση πρακτικών που θα μπορούσαν ενδεχομένως να περιλαμβάνουν φοροδιαφυγή και καταστρατήγηση.

Συν τοις άλλοις, η τελική έκδοση του κειμένου έχει επίσης μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για ένα συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο διευρύνει τον ορισμό των πλοίων που θα απαγορεύεται η είσοδος στα λιμάνια της Ε.Ε.. Αυτό θα ισχύει μετά από έξι μήνες, αντί για τρεις μήνες, που είχε προταθεί στο προηγούμενο σχέδιο.

Η νέα δέσμη μέτρων επεκτείνει επίσης περαιτέρω την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών προϊόντων χάλυβα. Τόσο η Ιταλία όσο και το Βέλγιο είχαν κάποιες ανησυχίες σχετικά με το πώς αυτό θα επηρέαζε ορισμένες από τις εταιρείες τους, φοβούμενες την απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας σε περίπτωση διακοπής των δεσμών με τη Μόσχα. Σε απάντηση αυτών των ανησυχιών, η Επιτροπή πρότεινε μεγαλύτερες μεταβατικές περιόδους για την απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών χάλυβα. Περισσότερα εδώ.

Η λεγόμενη γραπτή διαδικασία έγκρισης λήγει σήμερα στις 10 π.μ., μετά την οποία τα μέτρα μπορούν να τεθούν σε ισχύ.

 

Αμερικανός οικονομολόγος: Οι ΗΠΑ μπορεί να ανατίναξαν τον Nord Stream

«Φωτιές» ανάβει ο γνωστός οικονομολόγος Τζέφρι Σακς με συνεχή χτυπήματά του σχετικά με το ουκρανικό και τις διαρροές από τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2.

Ο Αμερικανός επιστήμονας με τη μακρά πορεία εκτόξευσε προσφάτως τη «βόμβα» κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο πρακτορείο Bloomberg, προκαλώντας… πανικό στους δημοσιογράφους.

Εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από την ανατίναξη στον αγωγό και επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι υπάρχουν στοιχεία για πτήσεις αμερικανικών ελικοπτέρων πάνω από το σημείο των διαρροών, τα οποία απογειώθηκαν από το Γκντάνσκ της Πολωνίας. Επανέλαβε δε τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο οι ΗΠΑ θα βάλουν τέλος στον Nord Stream 2, ενώ υπενθύμισε και τις πρόσφατες δηλώσεις του Άντονι Μπλίνκεν ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τις ΗΠΑ.

Ο Τζέφρι Σακς επαναλαμβάνει τις εκτιμήσεις του αυτές και σε σημερινή συνέντευξή του. τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην οποιαδήποτε ενεργειακή επαναπροσέγγιση της Ε.Ε. με τη Ρωσία και ενδεχομένως να ανατίναξαν τον αγωγό για να αποτρέψουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου.

Πήρε, βέβαια, τις αποστάσεις του, ωστόσο συμπλήρωσε «Πραγματικά δεν ξέρουμε σε αυτό το σημείο ποιος ανατίναξε τον αγωγό, αλλά η υπόθεση ότι το έκαναν οι ΗΠΑ είναι πιο εύλογη από την υπόθεση ότι η Ρωσία ανατίναξε τον ίδιο της τον αγωγό».

 

Συρία: 39 θάνατοι από επιδημία χολέρας – Κατεστραμμένες οι υποδομές νερού από τον 11ετή πόλεμο

Η πρώτη μεγάλη επιδημία χολέρας στη Συρία τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 39 ανθρώπων από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της συριακής κυβέρνησης, που κατέγραψε σχεδόν 600 μολύνσεις στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα.

Το συριακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ, ότι κατέγραψε 39 θανάτους, εκ των οποίων 34 στο Χαλέπι, στον βορρά, και 594 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις, σε 11 από τα 14 κυβερνεία της χώρας, με τις περισσότερες να καταγράφονται στο κυβερνείο του Χαλεπίου.

“Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε πολύ καθυστερημένες ιατρικές συστάσεις ή στο ότι παρατηρήθηκαν σε ανθρώπους που έπασχαν από χρόνιες νόσους”, πρόσθεσε το υπουργείο.

Δεν διευκρινίζεται εάν αυτά τα στατιστικά στοιχεία περιλαμβάνουν τις περιοχές που διαφεύγουν του ελέγχου της κυβέρνησης στον βορρά.

Για πρώτη φορά από το 2009, η χολέρα, οξεία διαρροϊκή λοίμωξη, εμφανίστηκε εκ νέου στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Συρία όπου σχεδόν τα δύο τρίτα των εργοστασίων επεξεργασίας νερού, οι μισοί σταθμοί άντλησης και το ένα τρίτο των υδατόπυργων έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τα 11 χρόνια πολέμου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός στη Συρία εξαρτάται από εναλλακτικές και συχνά επικίνδυνες πηγές πόσιμου νερού, ενώ τουλάχιστον το 70% των ακάθαρτων υδάτων δεν περνά από επεξεργασία, υπογραμμίζει η Unicef.

Μια επιδημία χολέρας έπληξε φέτος το καλοκαίρι το Ιράκ, γειτονική χώρα της Συρίας για πρώτη φορά μετά το 2015.

Την Παρασκευή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει μια “ανησυχητική επανεμφάνιση” της χολέρας, ασθένειας που ευνοείται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, έπειτα από χρόνια εξασθένησης.

Τους πρώτους εννέα μήνες της χρονιάς, 26 χώρες ανέφεραν επιδημίες χολέρας, έναντι λιγότερων από 20 χωρών ετησίως την περίοδο 2017-2021, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.