Ραλλία Χρηστίδου: “Για σας η δημοκρατία είναι μια αποκριάτικη στολή, για μας η δημοκρατία είναι το κυριακάτικο ρούχο μας” (βίντεο) – Αχτσιόγλου: Διέγραψαν την τελευταία στιγμή τη διάταξη που δήθεν θα την αντικαθιστούσε

“Το εκλογικό σύστημα που προτείνετε αποτελεί στρέβλωση της αντιπροσώπευσης και της κοινής λογικής. Θέλετε οι λίγοι να κυβερνούν τους πολλούς. Γιατί για εσάς, η δημοκρατία είναι μία αποκριάτικη στολή για να κρύψετε ένα φέουδο, που φαντάζεστε ότι σας ανήκει κληρονομικά” τόνισε στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ραλλία Χρηστίδου

Αναλυτικά η ομιλία της Βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Ραλλίας Χρηστίδου:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το εκλογικό σύστημα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τη σχέση του πολίτη με το κράτος. Η πλουραλιστική συγκρότηση της Βουλής, πάγιο αίτημα του δημοκρατικού κόσμου, σε ευθεία αντιστοιχία προς τη λαϊκή βούληση όπως αυτή αποτυπώνεται στις κάλπες, αποτελεί το βαρόμετρο της λαϊκής κυριαρχίας.

“Το εκλογικό σύστημα που προτείνετε αποτελεί στρέβλωση της αντιπροσώπευσης και της κοινής λογικής. Θέλετε οι λίγοι να κυβερνούν τους πολλούς. Γιατί για εσάς, η δημοκρατία είναι μία αποκριάτικη στολή για να κρύψετε ένα φέουδο, που φαντάζεστε ότι σας ανήκει κληρονομικά” τόνισε στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ραλλία Χρηστίδου
Τι διακηρύσσει ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του; Δεν έχει σημασία τι ψήφο έριξαν οι πολίτες. Το πρώτο κόμμα θα κλέψει ένα μέρος από τις έδρες των άλλων κομμάτων και θα κυβερνήσει μόνο του. Γιατί θα το κάνει αυτό; Και κάπου εδώ έρχεται το σκιάχτρο της δήθεν ακυβερνησίας. «Δεν ξέρει ο λαός να ψηφίζει», μας λέει η Νέα Δημοκρατία. «Εμείς ξέρουμε καλύτερα». Μα, ο ψηφοφόρος πηγαίνοντας στην κάλπη γνωρίζει και τους κινδύνους και τα οφέλη από κάθε εκλογικό αποτέλεσμα και δίνει την εντολή του: Συνεργαστείτε ή μην συνεργαστείτε. «Όχι», επαναλαμβάνει η Νέα Δημοκρατία. «Ο λαός δεν ξέρει. Εμείς ξέρουμε καλύτερα». Ο πρώτος θα πάρει το σούπερ δωράκι του, ώστε να κυβερνήσει μόνος και όσο για τη λαϊκή ετυμηγορία, περιφρόνηση.

“Το εκλογικό σύστημα που προτείνετε αποτελεί στρέβλωση της αντιπροσώπευσης και της κοινής λογικής. Θέλετε οι λίγοι να κυβερνούν τους πολλούς. Γιατί για εσάς, η δημοκρατία είναι μία αποκριάτικη στολή για να κρύψετε ένα φέουδο, που φαντάζεστε ότι σας ανήκει κληρονομικά” τόνισε στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ραλλία Χρηστίδου

Και μετά, υποκριτικά, οι ίδιοι οι υπερασπιστές των μονοκομματικών κυβερνήσεων θα βγουν στα μπαλκόνια και θα αγορεύσουν υπέρ μιας σύγχρονης Ελλάδας, υπέρ της συναίνεσης, υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας. Όμως, στην υπόλοιπη Ευρώπη οι συμμαχικές κυβερνήσεις είναι ο κανόνας, όχι η εξαίρεση.

Και είδαμε ότι όταν κάποιοι μιλούν περί κυβερνησιμότητας και περί ανεμπόδιστης εφαρμογής του προγράμματός τους, πολύ απλά εννοούν ότι θέλουν το κράτος λάφυρο για τον εαυτό τους. Μονοκομματικές κυβερνήσεις, με μεγάλες πλειοψηφίες ήταν αυτές που έφεραν την πατρίδα μας στο χείλος της καταστροφής και στη χρεοκοπία. Θυμόμαστε το γνωστό κομματικό δίπολο που ζημίωσε τη χώρα, μέσα ακριβώς από ασύδοτες μονοκομματικές κυβερνήσεις.

Οι τωρινοί έξι μήνες μονοκομματικής, επιτελικής, ακομμάτιστης και ευέλικτης διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, έχουν θυμίσει, δυστυχώς, στον λαό μας τα δήθεν πλεονεκτήματα των μονοκομματικών κυβερνήσεων σε όλους τους τομείς. Είναι γνωστά τα διαχρονικά ελαττώματά σας: Διορισμός ημετέρων. Πλήρης επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Νέα αύξηση της ανεργίας. Αστυνομικές επιχειρήσεις κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου. Αλλεπάλληλα και μεγάλα λάθη στα εθνικά θέματα. Απίστευτη προχειρότητα στο προσφυγικό ζήτημα. Ιδιωτικοποίηση όσων κοινωνικών αγαθών ιδιωτικοποιούνται, με κέρδος για ημέτερους επιχειρηματίες. Έλεγχος και διαπλοκή με τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της μονοκομματικής Κυβέρνησής σας.

Η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε στο μυαλό της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας μία παρένθεση, την οποία δεν θέλει με κανέναν τρόπο να τη δει να επαναλαμβάνεται. Θεωρώντας τον εαυτό της αποκλειστικό κυβερνήτη αυτού του τόπου, νομοθετεί με γνώμονα όχι την οποία κυβερνησιμότητα, αλλά τη δική της παραμονή στην καρέκλα της εξουσίας. Έτσι, δεν διστάζει να δηλώνει πως οι επόμενες εκλογές θα είναι άνευ αξίας. Και για ποιο λόγο; Γιατί θα γίνουν με την απλή αναλογική.

Ακούμε και την κριτική σας γιατί δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ νωρίτερα την απλή αναλογική. Μα, θυμάστε καθόλου σε ποια κατάσταση βρισκόταν η χώρα το 2015; Θυμάστε σε τι κατάσταση παραδώσατε τη χώρα; Ήταν μια χώρα με άδεια ταμεία, με πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση εν καιρώ ειρήνης, μία χώρα ξεκρέμαστη, με 28% ανεργία, ένα λαό να έχει χάσει κάθε ελπίδα. Θυμάστε την παγίδα αυτή που στήσατε εσείς και τη στήσατε για να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τελικά έπεσε ο ίδιος ο ελληνικός λαός μέσα;

Την απλή αναλογική την ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν η χώρα σταθεροποιήθηκε, το 2016. Κι έχετε και το θράσος να μας κρίνετε για τη συγκυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο, εσείς, που κερδίσατε τις εκλογές πριν έξι μήνες εκτός μνημονίου, με 27 δισεκατομμύρια απόθεμα, για να τα τρώτε τώρα σε πίτες και σε χρυσές καρέκλες, παριστάνοντας τους υπερπατριώτες, με «μακεδονομάχους» και «βουκεφάλες», με προεκλογική ατζέντα της μετεμφυλιακής Δεξιάς, «Ελλάς-Ελλήνων-Χριστιανών» και «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια», γεμίζοντάς μίσος την κοινωνία. Ένα μίσος, το οποίο τώρα με το προσφυγικό ζήτημα, το οποίο θα είναι και το Βατερλό σας, έρχεται πίσω σε σας και σας χτυπάει την πόρτα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πιστή στις ιδεολογικές της αρχές, στις αρχές της δικαιοσύνης και της ισότητας, ψήφισε την απλή αναλογική. Γιατί η απλή αναλογική αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση της απελευθέρωσης των υγειών δυνάμεων της κοινωνίας μας και μία νέα πραγματικότητα οικοδομείται.

Οι κινήσεις αυτές του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν προσκλητήριο ενεργούς συμμετοχής στη δημοκρατία. Γιατί πιστεύουμε πως οι μόνοι που μπορούν να πάνε μπροστά αυτόν τον τόπο είναι ίδιοι οι πολίτες και όχι κάποιοι επαγγελματίες καρεκλοκένταυροι, που προωθούνται από συστημικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κατόπιν συναλλαγών πίσω από κλειστές πόρτες.

Εμείς επιδιώκουμε την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και το πολιτικό σύστημα. Επιδιώκουμε μία νέα σχέση με την πολιτική.

Εσείς, επειδή φοβάστε τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, αναζητάτε τρόπους να απογοητεύσετε τον κόσμο, να καθίσει στον καναπέ του, να μην ασχολείται ώστε να μπορέσετε να αναπαράγετε τα προνόμια και τα προνόμια των φίλων σας. Δεν θέλετε Ελληνίδες και Έλληνες πολίτες. Θέλετε Ελληνίδες και Έλληνες «ιδιώτες».

Το εκλογικό σύστημα που προτείνετε αποτελεί στρέβλωση της αντιπροσώπευσης και της κοινής λογικής. Θέλετε οι λίγοι να κυβερνούν τους πολλούς. Γιατί για εσάς, η δημοκρατία είναι μία αποκριάτικη στολή για να κρύψετε ένα φέουδο, που φαντάζεστε ότι σας ανήκει κληρονομικά. Ενώ για εμάς, η δημοκρατία είναι το κυριακάτικο ρούχο μας, που το φοράμε με σεβασμό και με υπερηφάνεια, ελπίζοντας και διεκδικώντας να πάψει αυτό το ρούχο να είναι κυριακάτικο και να γίνει καθημερινό, να γίνει η φόρμα εργασίας μας.

Τις ξέρουμε καλά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τις μονοκομματικές κυβερνήσεις σας, τις κυβερνήσεις μειοψηφίας. Αυτές μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Αυτές μας οδήγησαν στα μνημόνια. Και σε αυτό το παρελθόν δεν θα μας γυρίσετε πίσω. Θα αποδειχθεί στις επόμενες εκλογές της χώρας, τις εκλογές με απλή αναλογική.

 

Για 13η σύνταξη η Αχτσιόγλου: Διέγραψαν την τελευταία στιγμή τη διάταξη που δήθεν θα την αντικαθιστούσε

Την αποκάλυψη ότι με αλλαγή στο νέο ασφαλιστικό η κυβέρνηση Μητσοτάκη έβαλε “ταφόπλακα” στην 13η σύνταξη έκανε με δήλωσή της η Έφη Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι την τελευταία στιγμή,στην τελική μορφή του νομοσχεδίου “ο περίφημος «μηχανισμός στήριξης» με τον οποίο η κυβέρνηση υποστήριζε ότι δήθεν θα αντικαθιστούσε τη μόνιμη 13η σύνταξη, έχει διαγραφεί”.

Ολόκληρη η δήλωση Αχτσιόγλου:

Επιβεβαιώνεται η κατάργηση της 13ης σύνταξης και η μείωση του εισοδήματος των χαμηλοσυνταξιούχων από το νέο ασφαλιστικό. Στην τελική μορφή του νομοσχεδίου, ο περίφημος «μηχανισμός στήριξης» με τον οποίο η κυβέρνηση υποστήριζε ότι δήθεν θα αντικαθιστούσε τη μόνιμη 13η σύνταξη, έχει διαγραφεί.

Στη θέση του υπάρχει μια γενικόλογη διακήρυξη για πολιτικές κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας, κοινωνικής αλληλεγγύης και υγείας. Και φυσικά για το 2020 προβλέπεται η δαπάνη αυτή να είναι εντός των όσων ήδη έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό.

Θυμίζω ότι στον προϋπολογισμό η #ΝΔ ψήφισε ότι θα δώσει λιγότερα χρήματα για τις συντάξεις το 2020 από ό,τι δόθηκαν το 2019.