ΡΑΕ: Με «υπερέσοδα» 600 εκ. ευρώ εντός κρίσης τη «βγάζουν λάδι» οι ηλεκτροπαραγωγοί — Ο Δ. Παπαγγελόπουλος κατέθεσε υπόμνημα 600 σελίδων στην ειδική ανακρίτρια για το σκάνδαλο Novartis

Στο γραφείο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα βρίσκεται από την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα «υπερέσοδα» -όπως φαίνεται να έχει βαφτίσει πλέον την αισχροκέρδια-, των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022.

Αυτό αναφέρουν το δημοσίευμα του Οικονομικού Ταχυδρόμου με τον υπουργό να καλείται τώρα να εκδώσει την εισήγηση προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τη φορολόγηση με 90% αυτών των εσόδων που κρίνονται ως πέραν των αναμενόμενων λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Όπως αναφέρουν πηγές του ΟΤ, η ΡΑΕ μετά από συγκεκριμένη μεθοδολογία που ακολούθησε διαπίστωσε πως οι καθετοποιημένοι όμιλοι παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας εμφάνισαν υπερέσοδα της τάξης των 600 εκ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα, ωστόσο, δεν μπήκαν όλα στα ταμεία των εταιρειών ενέργειας καθώς οι συγκεκριμένοι παίκτες προχώρησαν την ίδια περίοδο σε τιμολογιακή πολιτική προς τους πελάτες τους, σύμφωνα με την οποία εφάρμοσαν εκπτώσεις ή σταθερά τιμολόγια σε μικρούς και μεγάλους καταναλωτές, με αποτέλεσμα στο τέλος αυτής της περιόδου να εμφανίζουν καθαρά έσοδα της τάξης των 100 με 200 εκ. ευρώ.

Το 80% των προαναφερόμενων μεγεθών αποδίδεται στη ΔΕΗ, η οποία έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, στην ηλεκτροπαραγωγή και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα της ΡΑΕ που έφτασε στον υπουργό ΠΕΝ συνοδεύεται από τη διαπίστωση πως οι καθετοποιημένοι όμιλοι ενέργειας παρείχαν δύο κατηγορίες εκπτώσεων, μετακυλίοντας έτσι τα όποια οφέλη στους καταναλωτές:

1.       Σε σταθερά τιμολόγια ρεύματος

Πρόκειται κυρίως για νοικοκυριά τα οποία αξιοποίησαν την ευκαιρία των ιδιαίτερα χαμηλών τιμολογίων ρεύματος που πρόσφεραν οι πάροχοι στους πελάτες. Πρόκειται για τιμές σε επίπεδα όπως 0,105 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Τα προϊόντα αυτά έχουν διάρκεια δύο χρόνια και ιδίως καθετοποιημένοι όμιλοι, όταν ξέσπασε η κρίση και τραβούσε σε διάρκεια βρέθηκαν να μπαίνουν μέσα.

Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται και συμβάσεις παρόχων προς επιχειρήσεις μέσης τάσης με τιμές κλειδωμένες για ένα και δύο χρόνια. Και σε αυτές τις περιπτώσεις οι προμηθευτές βρέθηκαν να ζημιώνονται, κατόπιν της εκρηκτικής ανόδου των τιμών φυσικού αερίου, ακόμη και σε διάστημα δύο ή τριών μηνών πριν λήξουν αυτές οι συμβάσεις.

2.       Σε εκπτώσεις επί των ονομαστικών τιμών

Πρόκειται για την τακτική που ακολούθησαν οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας παρέχοντας έξτρα εκπτώσεις στους καταναλωτές επί των ονομαστικών τιμολογίων.

Αυτές κινούνταν πριν την έναρξη της κρίσης σε επίπεδα ακόμη και 45% (έκπτωση συνέπειας) αλλά και στη διάρκεια της. Οι εταιρείες εκτός από τις εκπτώσεις συνέπειας πρόσφεραν και εκπτώσεις 30%, ως επιπλέον παροχή στις επιδοτήσεις που άρχισε να δίνει η κυβέρνηση από τον Οκτώβριο του 2021 κι έπειτα.

Στη συνέχεια κάποιοι προμηθευτές ενσωμάτωσαν τις δύο προαναφερόμενες εκπτώσεις σε μία.

Το πλαφόν

Πάντως, η υπόθεση των υπερεσόδων των ομίλων ενέργειας φαίνεται να ξεφουσκώνει μετά το πλαφόν που θα τρέξει από την 1η Ιουλίου.

Πηγές σημειώνουν πως ναι μεν η ΡΑΕ θα εποπτεύει την πορεία των υπερεσόδων, ωστόσο μετά το πλαφόν που μπαίνει στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών τα υπερβολικά αποτελέσματα ακυρώνονται.

Πάντως, η ενδεχόμενη απόφαση της κυβέρνησης για φορολόγηση με 90% των υπερεσόδων αναμένεται να ενισχύσει την επιδοματική πολιτική της στο επίπεδο της λιανικής.

 

Ο Δ. Παπαγγελόπουλος κατέθεσε υπόμνημα 600 σελίδων στην ειδική ανακρίτρια για το σκάνδαλο Novartis

«Οι κατηγορίες που μου αποδίδονται είναι έωλες νομικά και έχουν ολοκληρωτικά καταρρεύσει» δήλωσε – Προς ολοκλήρωση βαίνει η ανάκριση για την υπόθεση

Πολυσέλιδο υπόμνημα, που ξεπερνά τις 600 σελίδες, κατέθεσε στην ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, απολογούμενος για τη δίωξη που του έχει ασκηθεί σχετικά με το σκάνδαλο Novartis.

Εξερχόμενος από το ανακριτικό γραφείο ο Δ. Παπαγγελόπουλος, ο οποίος έχει ήδη αρνηθεί όλες τις κατηγορίες που αφορούν σε συνολικά οκτώ αδικήματα και δήθεν παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, μίλησε για εκδικητική πολιτική δίωξη της πλειοψηφίας της Βουλής εναντίον του. Δήλωσε πως οι κατηγορίες που του αποδίδονται είναι έωλες νομικά και ότι έχουν ολοκληρωτικά καταρρεύσει. Επανέλαβε ότι «το σκάνδαλο Novartis είναι το μεγαλύτερο από συστάσεως του ελληνικού κράτους και η προσπάθεια συγκάλυψής του από φαύλους και διεφθαρμένους είναι η μεγαλύτερη πολιτική απάτη από συστάσεως και πάλι που ελληνικού κράτους».

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης προειδοποίησε δε πως θα επανέλθει σύντομα με δικό του, νέο συμπληρωματικό κατηγορητήριο, για να θέσει υπόψη της Δικαιοσύνης τα νεότερα στοιχεία που προέκυψαν για τη «σήψη και την παρακμή» που έχει διαβρώσει τμήμα του πολιτικού συστήματος και της Δικαιοσύνης. «Εγώ δεν θα αφήσω τίποτα αδιευκρίνιστο. Το τέλος δυστυχώς για κάποιους θα είναι πολύ οδυνηρό. Μη βιάζεστε… Το τέλος είναι κοντά και θα είναι πολύ οδυνηρό για κάποιους. Η Δικαιοσύνη έχει το λόγο» κατέληξε.

Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του Δ. Παπαγγελόπουλου η ανάκριση βαίνει προς ολοκλήρωση. Η δικογραφία θα περάσει στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο έχει τον τελικό λόγο για το αν θα υπάρξει ή όχι παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο.

Ολόκληρη η δήλωση του Δ. Παπαγγελόπουλου
«Η κ. Αλεβιζοπούλου με κάλεσε να απολογηθώ στο κατηγορητήριο που συνέταξε σε βάρος μου, σύμφωνα με την εκδικητική πολιτική δίωξη της πλειοψηφίας της Βουλής.

Οι κατηγορίες που μου αποδίδονται είναι έωλες νομικά, παραβιάζουν κάθε έννοια λογικής σε σημείο φαιδρότητας και αποσκοπούν αποκλειστικά στην συγκάλυψη της λεηλασίας του ελληνικού λαού που πραγματοποιήθηκε με τα τεράστια σκάνδαλα της Novartis και της πρωτοφανούς φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Ήδη οι κατηγορίες αυτές έχουν ολοκληρωτικά καταρρεύσει. Αποφάσισα να μη νομιμοποιήσω με την απολογία μου τις κακότεχνα στημένες κατηγορίες την εργαλειοποίησή της ελληνικής Δικαιοσύνης. Από σεβασμό στην ελληνική Δικαιοσύνη, ως πρώην εισαγγελέας εμφανίστηκα σήμερα και οι συνήγοροί μου κ.κ. Παπαγγελόπουλος και Ροδουσάκης κατέθεσαν το δικό μου κατηγορητήριο που αποτελείται αρχικά από 640 σελίδες και πλήθος σχετικών αποδεικτικών εγγράφων.

Το δικό μου κατηγορητήριο αποδεικνύει πέρα από κάθε λογική αμφιβολία ότι το σκάνδαλο της Novartis είναι το μεγαλύτερο από συστάσεως του ελληνικού κράτους και η προσπάθεια συγκάλυψής του από φαύλους και διεφθαρμένους είναι η μεγαλύτερη πολιτική απάτη από συστάσεως και πάλι που ελληνικού κράτους.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το σκάνδαλο της μεγάλης φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Τα στοιχεία που προέκυψαν από την ανάκριση της κ. Αλεβιζόπουλου είναι άπειρα και συγκλονιστικά.

Είμαι υποχρεωμένος σύντομα να επανέλθω και με νέο συμπληρωματικό δικό μου κατηγορητήριο για να συμπεριλάβω και να θέσω υπόψη της Δικαιοσύνης και τα νεότερα στοιχεία που προέκυψαν άλλα και να ενημερώσω τον ελληνικό λαό, όσο δύναμαι πληρέστερα, για τη σήψη και την παρακμή που έχει διαβρώσει τμήμα του πολιτικού συστήματος και μικρού τμήματος δυστυχώς και της Δικαιοσύνης. Εγώ δεν θα αφήσω τίποτα αδιευκρίνιστο. Το τέλος δυστυχώς για κάποιους θα είναι πολύ οδυνηρό. Μη βιάζεστε… Το τέλος είναι κοντά και θα είναι πολύ οδυνηρό για κάποιους. Η Δικαιοσύνη έχει το λόγο».