Ραγδαίες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία: Παραιτείται ο Ζόραν Ζάεφ – Ισπανία: ERC και Podemos στηρίζουν δια της αποχής μια Κυβέρνηση Σοσιαλιστών

Ο Ζόραν Ζάεφ. Φωτό αρχείου.

Την Παρασκευή το βράδυ αναμένεται να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα μέχρι τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 Απριλίου και το σχηματισμό νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από αυτές. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, 100 ημέρες πριν από τις εκλογές, δηλαδή στις 3 Ιανουαρίου πρέπει να σχηματιστεί μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα παραιτηθεί και στη θέση του θα οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το κυβερνών κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM). Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση θα συμμετάσχουν και δύο υπουργοί από το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση θα αναλάβει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Υπηρεσιακός πρωθυπουργός αναμένεται να οριστεί ο νυν υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Όλιβερ Σπάσοφσκι, στενός συνεργάτης του Ζόραν Ζάεφ και αντιπρόεδρος του SDSM.O Όλιβερ Σπάσοφσκι θα παρουσιάσει αύριο το βράδυ στη Βουλή τη σύνθεση και το πρόγραμμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης και ακολούθως αυτή αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο Ζόραν Ζάεφ θα παραμείνει αρχηγός του SDSM και θα ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα επικρατήσει στις εκλογές του Απριλίου και θα επανέλθει στον πρωθυπουργικό θώκο.

Από τη μεριά του, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι εμφανίστηκε σίγουρος ότι το κόμμά του θα σημειώσει μεγάλη νίκη στις εκλογές του Απριλίου, η οποία, κατά τον ίδιο θα σημάνει το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ αποφάσισε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, μετά την άρνηση της Ε.Ε., τον περασμένο Οκτώβριο, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, κάτι που προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις στη χώρα και αποδυνάμωσε σημαντικά την φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της χώρας.

 

Ισπανία: ERC και Podemos στηρίζουν δια της αποχής μια Κυβέρνηση Σοσιαλιστών

Πέδρο Σάντσεθ

Η απόφαση αποχής σηματοδοτεί πιθανώς το τέλος του παρατεταμένου πολιτικού αδιεξόδου στην Ισπανία, αφού ανοίγει ο δρόμος για να μείνει πρωθυπουργός ο Σαντσεθ.

Το καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ανακοίνωσε απόψε ότι οι βουλευτές του θα απόσχουν στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο ισπανικό κοινοβούλιο προκειμένου να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος ενδεχομένως σηματοδοτεί το τέλος του παρατεταμένου πολιτικού αδιεξόδου στην Ισπανία.

Με την αποχή των 13 βουλευτών του ERC από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ανοίγει ο δρόμος για να παραμείνει πρωθυπουργός ο Σάντσεθ. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) και το Podemos έχουν 155 βουλευτές και χρειάζονται οπωσδήποτε τη στήριξη ή των αποχή και άλλων πολιτικών κομμάτων ώστε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση συνασπισμού.

Το PSOE στην ανακοίνωση που εξέδωσε επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξε με το ERC περιλαμβάνει και την έναρξη μιας διαδικασίας «διαλόγου, διαπραγμάτευσης και συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ισπανίας και της Καταλονίας» μέσα σε διάστημα 15 ημερών.

Σύμφωνα με τα δύο κόμματα, με την ολοκλήρωση αυτών των «διαπραγματεύσεων» οι πολίτες της Καταλονίας θα κληθούν να εκφράσουν την άποψή τους για τα μέτρα που θα προταθούν.

Ο ηγέτης του ERC, Οριόλ Ζουνκέρας, παραμένει στη φυλακή εδώ και δύο χρόνια. Τον Οκτώβριο καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών για «στάση» και «υπεξαίρεση» δημοσίου χρήματος, με αφορμή τον ρόλο που έπαιξε στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017, την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος της περιφέρειας αυτής.

Στις διαπραγματεύσεις του με τους Σοσιαλιστές, το ERC ζητούσε μια «πολιτική χειρονομία» υπέρ του Ζουνκέρας εκ μέρους του ισπανικού κράτους. Το Ανώτατο Δικαστήριο πρόκειται να αποφανθεί εντός των προσεχών ημερών για το αν θα αποφυλακιστεί ο Καταλανός ηγέτης, που στο μεταξύ εξελέγη ευρωβουλευτής, εφαρμόζοντας μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έκρινε ότι χαίρει ασυλίας.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*