Ραγδαία συρρίκνωση της απασχόλησης στο πρώτο τρίμηνο του 2020 – Ν. Σαντορινιός: «Συνθήκες ακραίας φτωχοποίησης βιώνουν οι εποχικά εργαζόμενοι στα νησιά» – Επίδομα 800 ευρώ: Νέα πληρωμή για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων – Οι δικαιούχοι

Ραγδαία και σε μεγάλη έκταση, καθώς απλώθηκε σε πολλούς επιμέρους κλάδους της εθνικής μας οικονομίας, υπήρξε η συρρίκνωση της απασχόλησης κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, παρότι μόλις το τελευταίο από τα συνολικά έξι δεκαπενθήμερα της εν λόγω περιόδου συνέπεσε με το lockodown που επέβαλαν οι αρχές.

Τα στοιχεία τα οποία αναρτήθηκαν χθες στον ιστότοπο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) καταγράφουν μια ιδιαίτερα αισθητή πτώση του δείκτη των απασχολούμενων ατόμων σε 7 από τους 10 κλάδους της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Μάλιστα, δύο επιμέρους κλάδοι εμφάνισαν διψήφιο ποσοστό μείωσης της απασχόλησης.

Η μεγαλύτερη μείωση μεταξύ όλων των κλάδων σημειώθηκε σε αυτόν των Κατασκευών (μείωση σε ποσοστό 22,3%), στις Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης (μείωση κατά 13,2%) και στη Μεταφορά και Αποθήκευση (μείωση κατά 7,3%).

Κατά 7,0% μειώθηκε ο εν λόγω δείκτης στον κλάδο της Παροχής Νερού, Επεξεργασίας Λυμάτων, Διαχείρισης Αποβλήτων και Δραστηριοτήτων Εξυγίανσης. Στις Διοικητικές και Υποστηρικτικές Δραστηριότητες η μείωση που καταγράφηκε ήταν σε ποσοστό 6,5%.

Εξαίρεση, καθώς εμφάνισαν αύξηση στον δείκτη απασχόλησης, απετέλεσαν οι δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ που αφορούν τους κλάδους οι οποίοι καταγράφουν τις τάσεις στη Μεταποίηση (κατά 4,5%), στην Ενημέρωση και την Επικοινωνία (κατά 1,5%) και στα Ορυχεία – Λατομεία (αύξηση σε ποσοστό ίσο με 0,8%).

Μισθοί
Παρότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μείωση του δείκτη απασχολούμενων ατόμων στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας, εν τούτοις δεν καταγράφεται μείωση στον δείκτη μισθών και ημερομισθίων στους περισσότερους κλάδους. Μόνο στον κλάδο της Παροχής Νερού σημειώνεται μείωση κατά 4,1%, όπως επίσης και στον δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού (μείωση κατά 1,3%).

Αύξηση 9,7% σημειώθηκε στον δείκτη μισθών στη Μεταφορά και την Αποθήκευση και 9% στα Ορυχεία και τα Λατομεία. Αύξηση 8,1% καταγράφηκε στον δείκτη μισθών στον κλάδο της Ενημέρωσης και της Επικοινωνίας.

 

Ν. Σαντορινιός: «Συνθήκες ακραίας φτωχοποίησης βιώνουν οι εποχικά εργαζόμενοι στα νησιά»

«Οι εποχικά εργαζόμενοι βιώνουν συνθήκες ακραίας φτωχοποίησης. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να υιοθετήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της εργασίας», τονίζει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του για τους εποχικά εργαζόμενους των νησιών ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Αναλυτικά η δήλωση του τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριου Σαντορινιού:

Οι εποχικά εργαζόμενοι βιώνουν συνθήκες ακραίας φτωχοποίησης. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών δεν έχει προσληφθεί από τα ξενοδοχεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις και πολλοί αντιλαμβάνονται ότι φέτος δεν θα μπορέσουν να δουλέψουν. Η Κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, ενώ με απλές παρατάσεις του επιδόματος ανεργίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, θεωρεί ότι μπορεί δίνει λύση. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι οι εποχικά εργαζόμενοι έχουν δομήσει έτσι τα οικονομικά τους, ώστε με τους μισθούς του καλοκαιριού και το επίδομα ανεργίας τον χειμώνα να μπορούν να συντηρούν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Το πρόβλημα διογκώνεται στα νησιά όπου το 60-95% των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι άμεσα εξαρτώμενο από τον τουρισμό και πολλές φορές το σύνολο των εισοδημάτων της οικογένειας είναι αποκλειστικά συνυφασμένο με την τουριστική κίνηση.

Πριν να είναι αργά, για έναν ολόκληρο κλάδο και για την ίδια την κοινωνία, η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να υιοθετήσει τις προτάσεις μας:

1. Να δοθεί ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ. Αφορά όσους παρέμειναν αόρατοι από τα ελλιπή μέτρα στήριξης της κυβέρνησης: άνεργοι και επισφαλώς εργαζόμενοι, ΑΜΕΑ, αγρότες, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον πολιτισμό, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Βασίζεται στις ανάγκες ολόκληρου του νοικοκυριού: 400€ για το πρώτο ενήλικο μέλος, 200€ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100€ για κάθε παιδί.

2. Να στηριχθούν άμεσα οι επιχειρήσεις με την επιδότηση του μισθολογικού και μη κόστους, με προϋπόθεση τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις του τουρισμού, εστίασης και μεταφορών να υπάρξει κάλυψη 100% των ασφαλιστικών εισφορών και 40% των μισθών, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθού από την επιχείρηση.

3. Να δοθεί μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις ύψους 2.000 € ανά εργαζόμενο, εφάπαξ, με την προϋπόθεση διατήρησης των θέσεων εργασίας.

4. Να μειωθεί μόνιμα η προκαταβολή φόρου στο 50%

5. Να εκπονηθεί πρόγραμμα εσωτερικού Τουρισμού για 3 εκ. συμπολίτες μας με επιδότηση 5μερης διαμονής, μέρους του κόστους μεταφοράς και την επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου για όλους τους Έλληνες φορολογούμενους με 4 εισιτήρια προς και από τα νησιά.

Οι Εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη υπομονή να βλέπουν την Κυβέρνηση να μένει άπραγη μπροστά στις καταστροφικές συνέπειες μιας ανύπαρκτης πολιτικής. Απαιτούν άμεσα μέτρα ΤΩΡΑ!

 

Επίδομα 800 ευρώ: Νέα πληρωμή για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων – Οι δικαιούχοι

Επίδομα 800 ευρώ: Νέα πληρωμή για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων - Οι δικαιούχοι
Μέχρι 30 Ιουνίου μπορούν να συνεχίζουν να υποβάλλουν δηλώσεις οι εργαζόμενοι των ειδικών κατηγοριών για την αποζημίωση ειδικού σκοπού

Νέα πληρωμή της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ από το πρώτο πακέτο στήριξης για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων που έχουν υποβάλλει τις αιτήσεις τους στην ψηφιακή πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr και για τους οποίους ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις προετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, η νέα αυτή πληρωμή αναμένεται να πραγματοποιηθεί τα επόμενα 24ωρα, ενώ οι εργαζόμενοι των ειδικών κατηγοριών μπορούν να συνεχίζουν να υποβάλλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως την ερχόμενη Τρίτη 30 Ιουνίου.

Στις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων εντάσσονται :

 • καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού με επαγγέλματα βάσει της στατιστικής ταξινόμησης των επαγγελμάτων (ΣΤΕΠ92) που καταγράφονται στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» οι οποίοι απασχολήθηκαν:

Α) με συμβάσεις ορισμένου χρόνου με χρόνο λήξης από 15.2.2020 ως 20.3.2020 που είτε έληξαν πρόωρα ή έληξαν αφού παρήλθε ο συμφωνημένος χρόνος σε επιχειρήσεις που υπάγονται σε έναν από τους ΚΑΔ: 90.01 (Τέχνες του θεάματος), 90.02 (Υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος), 90.03 (Καλλιτεχνική δημιουργία), 90.04 (Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες) 58.11 (έκδοση βιβλίων), 59.11 (δραστηριότητες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων), 59.12 (δραστηριότητες συνοδευτικές της παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων), 59.13 (δραστηριότητες διανομής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων), 59.14 (δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών), 59.20 (ηχογραφήσεις και μουσικές εκδόσεις), 85.52 (πολιτιστική εκπαίδευση), 78.10.11.01 (Υπηρεσίες εύρεσης καλλιτεχνών για θεάματα) ή

Β) με βραχυχρόνιες συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, όπως συμβάσεις μιας ή δύο ημερών, με συμβατικό χρόνο λήξης και έναρξης εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος σε μία ή σε περισσότερες επιχειρήσεις.

 • καλλιτέχνεςδημιουργοί και επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού που υπάγονται σε έναν από τους κωδικούς ειδικοτήτων σύμφωνα με τον e- ΕΦΚΑ, απασχολήθηκαν σε μία ή σε περισσότερες επιχειρήσεις και έχουν ασφαλιστική ικανότητα σε ισχύ.
 • Εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται για λογαριασμό περισσότερων του ενός εργοδοτών – φυσικών προσώπων (συναπασχόληση) που δεν έχουν συστήσει νομικό πρόσωπο και δεν αποτελούν κοινωνία και έχουν ημέρες ασφάλισης e-ΕΦΚΑ από 1.12.2019 ως και 29.2.2020.
 • Ενεργά μέλη συνεταιρισμών εργαζομένων που είναι εγγεγραμμένοι στο Γενικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα ανεστάλη με εντολή δημόσιας αρχής ή πλήττεται σημαντικά
 • Προπονητές καλαθοσφαίρισης με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και ενεργά μέλη σωματείων του ερασιτεχνικού αθλητισμού, που είναι καταχωρημένοι στο μητρώο μελών του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης (ΣΕΠΚ).

Από όλες τις κατηγορίες εξαιρούνται όσοι είναι δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν επίδομα τακτικής ανεργίας μισθωτού ή βοήθημα αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενου (ασφαλισμένου του ΕΦΚΑ- τ.Ο.Α.Ε.Ε.) εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020. Εξαιρούνται επίσης όσοι είναι δικαιούχοι των 800 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίεςαυτοαπασχολούμενους και επιχειρηματίες με έως 20 εργαζόμενους ή των 600 ευρώ για τους επιστήμονες.

 • Οι εργαζόμενοι, που απασχολούνται σε πάνω από έναν εργοδότη και κάποιος/οι εξ αυτών δεν έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας τους και εφόσον οι ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησής τους δεν ξεπέρασαν το 50% των συνολικών ωρών εργασίας τους με βάση τις συμβάσεις εργασίας τους, από 15/3/2020 έως και 20/4/2020.
 • μισθωτοί του τουριστικού – επισιτιστικού κλάδου, των οποίων η τακτική επιδότηση ανεργίας έληξε τον Δεκέμβριο του έτους 2019
 • οικοδόμοι, δικαιούχοι του δωροσήμου Πάσχα 2020,
 • φορτοεκφορτωτές, που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Β΄ Φορτοεκφορτωτών, Λιμένα και Ξηράς του Εθνικού Μητρώου Φορτοεκφορτωτών (ΕΜΦ), καθώς και οι φορτοεκφορτωτές που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Α΄ (ΕΜΦ), εφόσον προσκομίσουν Λογαριασμό Ασφαλισμένου ή Βεβαίωση Ασφαλισμένου από τον e-ΕΦΚΑ, με την οποία βεβαιώνεται η ασφάλισή τους στον αντίστοιχο κωδικό ειδικότητας του εκφορτωτή λιμένα ή ξηράς.
 • πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα του ξεναγού και είναι υπόχρεα καταβολής εισφορών στον e – ΕΦΚΑ Πλ. Συντάγματος. Εξαιρούνται όσοι είτε είναι δικαιούχοι της παράτασης της τακτικής επιδότησης ανεργίας, είτε είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.
 • Τουριστικοί συνοδοί, που εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις όλης της χώρας, καταχωρημένοι στο μητρώο μελών του πανελλήνιου σωματείου τουριστικών συνοδών, εφόσον προσκομίσουν βεβαίωση του μητρώου μελών του οικείου σωματείου περί της εγγραφής τους ως μέλος μέχρι το έτος 2019.
 • αποκλειστικές/οι νοσοκόμοι, που είναι εγγεγραμμένες/οι στο μητρώο αποκλειστικών νοσοκόμων στις Διοικήσεις των 7 ΔΥΠΕ του Υπουργείου Υγείας και έχουν αποδώσει ασφαλιστικές εισφορές στον e – ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) λόγω απασχόλησής τους με την ανωτέρω ιδιότητα κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου 1/1/2019 έως και 22/4/2020.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, οι ειδικές κατηγορίες εργαζομένων μπορούν να συνεχίζουν να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις για την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ έως και την ερχόμενη Τρίτη 30 Ιουνίου.

Στο μεταξύ, όμως, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί νέα πληρωμή της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ σε εργαζόμενους ειδικών κατηγοριών οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλλει την ηλεκτρονική δήλωσή τους στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr και τα στοιχεία τους έχουν ελεγχθεί.

Η πληρωμή αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων 24ώρων, ενώ θα πρέπει να ακολουθήσει και τρίτη πληρωμή 800 ευρώ σε εργαζόμενους ειδικών κατηγοριών που θα υποβάλλουν αιτήσεις έως 30/6 μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διασταυρώσεων και ελέγχων με τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Εργασίας και των φορέων που καταβάλουν αποζημιώσεις λόγω των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται πως η πρώτη πληρωμή των ειδικών κατηγοριών είχε πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5/6, όταν καταβλήθηκε η αποζημίωση των 800 ευρώ σε 48.691 δικαιούχους ειδικών κατηγοριών.