Ρήτρα Αναπροσαρμογής: Σήμερα η απόφαση του Πρωτοδικείου. Τι ισχυρίστηκε η ΔΕΗ — ΑΑΔΕ: Με “έξυπνα” όπλα έπιασε φοροδιαφυγή “μαμούθ” σε 10 επιχειρήσεις

Λογαριασμοί της ΔΕΗ

Σήμερα η απόφαση επί της προσωρινής διαταγής προκειμένου να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος για τους οφειλέτες.

Με το βλέμμα όλων των καταναλωτών στραμμένων στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, η ελληνική Δικαιοσύνη καλείται σήμερα να αποφασίσει αν θα δώσει μια «ανάσα» στα χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που βρίσκονται αντιμέτωπα με υπέρογκες οφειλές, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Ήδη από την Τετάρτη οπότε και επρόκειτο να συζητηθεί η πρώτη συλλογική αγωγή σχετικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής που έχει επιβάλει η ΔΕΗ, καταναλωτικές οργανώσεις και φορείς βρίσκονται σε «θέσεις μάχης» για να πείσουν το δικαστήριο να προστατεύσει πολίτες, αρκετοί εκ των οποίων βρίσκονται σε απελπισία, εξαιτίας της αδιαμφισβήτητης αύξησης των λογαριασμών.

Οι αριθμοί άλλωστε, μιλούν από μόνοι τους και καταδεικνύουν την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες καταναλωτές. Κάθε μέρα οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, λαμβάνουν κατά μέσο όρο 500 εντολές για διακοπή ρεύματος οφειλετών εντός του Λεκανοπεδίου, ενώ υπολογίζεται ότι σε όλη τη χώρα οι εντολές φτάνουν τις 1.500 πανελλαδικά.

Τα στοιχεία δόθηκαν από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, εντός της δικαστικής αίθουσας, όταν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των φορέων και ενώσεων ζήτησαν από το δικαστήριο να μην αφήσει τους καταναλωτές έρμαια στην τύχη της ΔΕΗ, για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων την 6η Ιουλίου.

«Η καρδιά της κοινωνίας χτυπά εδώ! Περιμένει από το δικαστήριο Σας να προστατεύσει τους καταναλωτές» υποστήριξε ο Δημ. Βερβεσός, περιγράφοντας τη διάχυτη απόγνωση όχι μόνο των νοικοκυριών, αλλά και των επιχειρήσεων, αφού τα χρέη δεν αποκλείεται να οδηγήσουν πολλές εξ αυτών στο λουκέτο.

Η πλευρά των ενώσεων που έχουν καταθέσει την πρώτη συλλογική αγωγή κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής, υποστήριξε ότι τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί δεν επαρκούν, καθώς και ότι η διακοπή ρεύματος με την οποία κινδυνεύουν οι καταναλωτές, προσβάλει θεμελιώδη δικαιώματα τους.

Οι ισχυρισμοί της ΔΕΗ

Από την πρώτη στιγμή, η ΔΕΗ, η οποία ζήτησε και την αναβολή της συζήτησης υποστηρίζοντας ότι στις 14 Ιουνίου αποφασίζεται αν ο Άρειος Πάγος θα εξετάσει το ζήτημα στο πλαίσιο πιλοτικής δίκης συλλογικά, έχει ζητήσει να μην εκδοθεί προσωρινή διαταγή. Αν κάτι τέτοιο γίνει δεκτό, τότε μέχρι τουλάχιστον την εκδίκαση της αγωγής, η ΔΕΗ θα έχει το ελεύθερο να συνεχίζει να κόβει την παροχή ρεύματος σε κάθε οφειλέτη.

Άλλωστε η ίδια η επιχείρηση δια των δικηγόρων της, υποστήριξε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ότι «η επιβάρυνση δεν είναι σημαντική» και κατ’ επέκταση «δεν θα πρέπει να δοθεί λάθος μήνυμα με μία απόφαση προσωρινής διαταγής, την οποία θα εκμεταλλευθούν οι κακοπληρωτές».

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση σχετικά με την προσωρινής διαταγής αναμένεται να εκδοθεί στις 12:30 το μεσημέρι, ενώ η συζήτηση επί της συλλογικής αγωγής έχει αναβληθεί για την 6η Ιουλίου.

 

ΑΑΔΕ: Με “έξυπνα” όπλα έπιασε φοροδιαφυγή “μαμούθ” σε 10 επιχειρήσεις – Τα “κόλπα” με τις πειραγμένες αποδείξειςΑποδείξεις

Με πειραγμένες ταμειακές μηχανές και με διάφορες “έξυπνες” τεχνικές σειρά επιχειρήσεων προσπάθησαν να αποφύγουν την καταβολή φόρων και ΦΠΑ οδηγώντας σε απώλειες 400 εκατομμυρίων ευρώ το Δημόσιο.

Με λαπ – τοπ κινητά και άλλες προηγμένες τεχνολογικά μεθόδους επιχειρούν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ να εντοπίσουν παράνομο λογισμικό που εγκαθιστούν επιτήδειοι για να “κλέψουν” ΦΠΑ και να αποφύγουν το φόρο. Η τελευταία “ψαριά” της ΑΑΔΕ ήταν ιδιαίτερα πλούσια, απότοκο των φορολογικών ελέγχων που διεξάγει η Αρχή από το 2019.

Ενδεικτικά, οι νέες περιπτώσεις, που αφορούν σε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ είναι οι εξής:

1. Εστιατόριο στον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας, για τις χρήσεις 2015-2018, αποκρυβείσα ύλη 1,26 εκατομμύρια ευρώ.

2. Καφέ-μπαρ στον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας, για τις χρήσεις 2015-2018, αποκρυβείσα ύλη 721 χιλιάδες ευρώ.

3. Ζαχαροπλαστείο στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, για τις χρήσεις 2015-2018, αποκρυβείσα ύλη 548.000€.

4. Αρτοποιείο-φούρνος στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, κατά τις χρήσεις 2015 έως 2018, αποκρυβείσα ύλη 526.00€.

5. Ταβέρνα στον Νότιο Τομέα Αθηνών, για τις χρήσεις 2015-2018, αποκρυβείσα ύλη 401.000€.

6. Καφετέρια στα βόρεια προάστια των Αθηνών, για τις χρήσεις 2016 και 2017, αποκρυβείσα ύλη 359.000€.

7. Καφέ-εστιατόριο στην Ήπειρο, για τις χρήσεις 2015-2018, αποκρυβείσα ύλη 320.000€.

8. Καφετέρια στη Θεσσαλονίκη, για τις χρήσεις 2015 έως 2018, αποκρυβείσα ύλη 306.000€.

9. Καφέ-εστιατόριο στην Θεσσαλονίκη, για τις χρήσεις 2015-2018, αποκρυβείσα ύλη 239.000€.

10.Καφέ-μπαρ σε νησί των Κυκλάδων, για τις χρήσεις 2016 και 2017, αποκρυβείσα ύλη 186.000€.

Ο έλεγχος συνεχίζεται ενώ έχουν ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής υποθέσεις με εντοπισθείσα αποκρυβείσα ύλη που ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ ενώ μόνο οι απώλειες από τον αναλογών ΦΠΑ υπολογίζονται στα 6 εκατ. ευρώ.

Μεγάλες απώλειες για το κράτος

Με βάση μάλιστα εκτιμήσεις το σύνολο της ζημιάς για το δημόσιο, από ανάλογες περιπτώσεις, υπολογίζεται σε 300 – 400 εκατ. ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο π.χ. από το δημοσιονομικό αποτύπωμα που έχει η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό μεταφορές.

Οι τεχνικές

Να σημειωθεί με το πειραγμένο λογισμικό καταφέρνουν οι επιχειρήσεις που το εγκαθιστούν να εκδίδουν μαϊμού αποδείξεις, που “σβήνουν” τον πραγματικό τζίρο που κάνουν και άρα και τον αναλογούντα φόρο. Ουσιαστικά με το παράνομο αυτό λογισμικό είναι εφικτό ακόμη και να παρακαμφθεί και η διασύνδεση της ταμειακής με το Taxis όταν βέβαια γίνει.

Να σημειωθεί ότι η ΑΑΔΕ έχει εστιάσει σε ένα “κανάλι” προμήθειας παράνομου λογισμικού από μια συγκεκριμένη εταιρία, που είχε την αποκλειστική διαχείριση και έπαιρνε προμήθεια με βάση τον τζίρο που εξαφάνιζε από την αξία των αποδείξεων. Επί τέσσερα χρόνια, με βάση τους ελέγχους, 100 επιχειρήσεις είχαν “στήσει” την πλεκτάνη αυτή ,με τις παραποιημένες ταμειακές μηχανές.

Ωστόσο με τη χρήση νέα γενιάς μηχανημάτων «QR Code Scanners» τα οποία ελέγχουν τις αποδείξεις την ίδια στιγμή που εκδίδονται από τις επιχειρήσεις μέσω του «QR code» που φέρει κάθε απόδειξη κατάφεραν οι αρχές να εντοπίσουν τη εν λόγω φοροδιαφυγή. Παράλληλα με τα έξυπνα αυτά “σκάνερ” αναμένεται και άλλα “όπλα” να ενταχθούν στην όλη μάχη, όπως κινητά τηλέφωνα και laptops με τα οποία οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν τη δυνατότητα επί τόπου να τσεκάρουν την αυθεντικότητα των αποδείξεων που εκδίδουν οι επιχειρήσεις μέσω της σάρωσης του QR Code που θα τους μεταφέρει στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ και θα τους παρέχει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για το ποσό και τον αριθμό της απόδειξης, τον ΑΦΜ της επιχείρησης που την εξέδωσε, τη διεύθυνση και το σειριακό αριθμό της ταμειακής μηχανής ή του φορολογικού μηχανισμού και το αν είναι δηλωμένος στην Εφορία.

Με βάση, πάντως, τα μέχρι τώρα στοιχεία από τους ελέγχους καταγράφονται οι εξής τεχνικές για την έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων. Συγκεκριμένα:

1. Τροποποίησης της συνολικής αξίας των συναλλαγών της ημέρας.

2. Τροποποίηση της συνολικής αξίας των επιμέρους παραστατικών αφαιρώντας καταλλήλως τα προϊόντα που αναγράφονται σε αυτά

3. Εκ νέου σήμανση με αλγόριθμο ασφαλούς σήμανσης των τροποποιημένων αρχείων, χωρίς να παρεμβαίνει ο νόμιμος μηχανισμός με στόχο τη μη δυνατότητα ανίχνευσης της απάτης από τη φορολογική αρχή αφού τα «πειραγμένα» παραστατικά αποκτούν ορθή νέα ταυτότητα.

3. Τροποποίησης των αξιών στα επιμέρους παραστατικά ώστε να υπάρχει πλήρης συμφωνία με την τροποποιηθείσα συνολική αξία των συναλλαγών της ημέρας εξαλείφοντας τυχόν περιθώρια ή ενδείξεις λάθους.

4. Επιλεκτική παρέμβαση με τροποποιημένες τις πωλήσεις για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

5. Απαλοιφή των παραστατικών που κατά τη διενέργεια των τροποποιήσεων εμφανίζουν αλλοιωμένο ή κατεστραμμένο περιεχόμενο, ώστε να μην εντοπίζονται ίχνη αλλοίωσης ή παραποίησης σε περίπτωση που «σκάσει» φορολογικός έλεγχος.

6. Διόρθωση των αρχείων που παράγει το συνδεδεμένο με το μηχανισμό λογισμικό τα οποία προορίζονται για διαβίβαση πληροφοριών στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, ώστε να μην παρουσιάζεται η οποιαδήποτε απόκλιση με τα τροποποιημένα.

7. Μαζική διόρθωση των αλγορίθμων ασφαλούς σήμανσης σε όλα τα παραγόμενα αρχεία ώστε να αποτρέπεται τυχόν εντοπισμός λάθους.

8. Εξάλειψη των ημερομηνιών τροποποίησης των αρχείων που μεταβλήθηκαν, ώστε να μην αφήνεται ίχνος ως προς το χρόνο μεταβολής τους.

9. Αυτοματοποιημένη διαγραφή των καταχωρημένων παραγγελιών, καθώς και τα ίχνη αυτών (logs – βήματα χρήστη) κατά την εκκίνηση του υπολογιστή.

Γιώργος Αλεξάκης