Ρένα Δούρου: “Είναι σίγουρο ότι θα κάνουν την εμφάνισή τους οι γνωστές Κασσάνδρες που θα προειδοποιούν για τα δήθεν… — Κοτζιάς: “Συμφωνία ΝΑΤΟ, Τουρκίας για ένταξη Σουηδίας, Φινλανδίας, να μπλοκαριστεί εάν στρέφεται κατά της Ελλάδας”

Ρένα Δούρου - η επίσημη ιστοσελίδα - Ρένα Δούρου

Ρένα Δούρου: “Είναι σίγουρο ότι θα κάνουν την εμφάνισή τους οι γνωστές Κασσάνδρες που θα προειδοποιούν για τα δήθεν δεινά που θα πλήξουν τη Γαλλία, την Ευρώπη, στην περίπτωση που χάσει την παντοδυναμία του ο Μακρόν”

Τις πρώτες της σκέψεις από το αποτέλεσμα του α’ γύρου των Γαλλικών βουλευτικών εκλογών που σηματοδοτούν πάνω από όλα μια ξεκάθαρη απόρριψη της πολιτικής Μακρόν, εκφράζει σε μακροσκελή ανάρτησή της στο facebook η Τομεάρχισσα Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και μέλος του Εκτελεστικής Γραμματείας, Ρένα Δούρου.

Τα σημεία του οικονομικού προγράμματος της Νέας Λαϊκής Οικολογικής και Κοινωνικής Ένωσης, που σηματοδοτούν μια επιστροφή της κοινωνικής και δημοσιονομικής δικαιοσύνης, ξεχωρίζει ως το key point της μεγάλης σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη, ήττας του κόμματος του Μακρόν, που πρόσφατα επανεξελέγη εκ νέου Πρόεδρος απέναντι στην ακροδεξιά Λεπέν.

Σημειώνει στην ανάρτησή της η Ρένα Δούρου που κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον Τομά Πικετί:

“”Μερικές σκόρπιες πρώτες σκέψεις για το ιστορικό πρώτο βήμα της ενωμένης Αριστεράς στη Γαλλία:

Ένα από τα ισχυρά χαρτία της Νέας Λαϊκής Οικολογικής και Κοινωνικής Ένωσης αποδείχθηκε το οικονομικό της πρόγραμμα που “σηματοδοτεί την επιστροφή της κοινωνικής και δημοσιονομικής δικαιοσύνης”, όπως παρατήρησε στη στήλη του στη Le Monde στις 7 Μαίου, ο γνωστός οικονομολόγος και συγγραφέας Τομάς Πικετί.
“Η συμφωνία μεταξύ των κομμάτων της Αριστεράς είναι ένα εξαιρετικό νέο για τη γαλλική και ευρωπαϊκή δημοκρατία. Όσοι βλέπουν σε αυτή έναν θρίαμβο του ριζοσπαστισμού και του εξτρεμισμού, είναι φανερό ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτε από τις εξελίξεις του καπιταλισμού και τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε εδώ και 10ετίες”, συνέχιζε.
Με το που έγινε γνωστή η συμφωνία και το πρόγραμμα, το στρατόπεδο του Μακρόν άρχισε να μιλά για σοβιετικού τύπου μέτρα, για επικίνδυνες προτάσεις, κλπ…
“Στην πραγματικότητα, αν εξετάσουμε ήρεμα τα πράγματα, το μετασχηματιστικό πρόγραμμα του 2022 είναι μάλλον λιγότερο φιλόδοξο από εκείνα του 1936 ή του 1981”, σχολίαζε ο Πικετί, εξηγώντας ότι αποτελεί μια “καλή αφετηρία, πάνω στην οποία μπορούμε να στηριχθούμε για να πάμε μακρύτερα”.
Το οικονομικό πρόγραμμα της συμμαχίας των κομμάτων της Αριστεράς εστιάζει στη στήριξη της αγοραστικής δύναμης των πολιτών με μέτρα όπως μείωση του χρόνου εργασίας, σύνταξη στα 60 χρόνια, κατώτατος μισθός στα 1.500 ευρώ, κα.
Μάλιστα τρεις μέρες πριν από τον σημερινό πρώτο γύρο των βουλευτικών, δεκάδες οικονομολόγοι (Πικετί, Φριό, Καζέ), στη Journal du Dimanche, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο οικονομικό πρόγραμμα της συμμαχίας. “Η διατήρηση της αγοραστικής δύναμης, η διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικά συστήματα υγείας και παιδείας, η μαζική επένδυση στην οικολογική μετάβαση ή η διατήρηση της πυξίδας της κοινωνικής προόδου με τη σύνταξη στα 60, σημαίνει ότι πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα, αυτό ακριβώς που οδηγεί την κοινωνία μας στην παρακμή”, σημείωναν. “Το στάτους κβο δεν είναι επιλογή. Απέναντι στην ενδημική ανασφάλεια, στον πόλεμο και την οικολογική μετάβαση, το να λέει κάποιος ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στις σημερινές οικονομικές πολιτικές είναι ψέμα και επικίνδυνο”, συνέχιζαν.
Οι Γάλλοι απέδειξαν με τη ψήφο τους στον α’ γύρο ότι πιστεύουν ότι υπάρχει εναλλακτική στην σημερινή οικονομική πολιτική. Κι έπεται συνέχεια την ερχόμενη Κυριακή στον β’ γύρο…
Στο μεταξύ βέβαια είναι σίγουρο ότι θα κάνουν την εμφάνισή τους οι γνωστές Κασσάνδρες που θα προειδοποιούν για τα δήθεν δεινά που θα πλήξουν τη Γαλλία, την Ευρώπη, στην περίπτωση που χάσει την παντοδυναμία του ο Μακρόν και η ενωμένη Αριστερά φέρει τα πάνω – κάτω…”

 

Βαρυσήμαντη παρέμβαση του πρώην ΥΠΕΞ αλλα και σαφής “οδηγία” προς την κυβέρνηση να μην αποδεχτεί οποιαδήποτε συμφωνία του ΝΑΤΟ με την Τουρκία η οποία θα στρέφεται εναντίον των ελληνικών συμφερόντων, προκειμένου να αλλάξει στάση όσον αφορά στην ένταξη των δύο σκανιναβικών κρατών στην Συμμαχία, απέστειλε ο Νίκος Κοτζιάς με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Έγραψε συγκεκριμένα ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής. και μέλος του Πράττω:

«Η Ελλάδα οφείλει να καταστήσει σαφές στο ΝΑΤΟ, ότι συμφωνία με Τουρκία ως προς ένταξη Σουηδίας και Φιλανδίας, που θα στρέφεται σε βάρος ελληνικών συμφερόντων και υπονομεύει στρατηγική θέση χώρας θα μπλοκαριστεί. Άλλο πολιτική ασφάλειας και άλλο στήριξη τουρκικής επιθετικότητας».