Ρένα Δούρου: Αθώωση από το Πειθαρχικό Συμβούλιο Αιρετών για τη φωτιά στο Μάτι — Φάμελλος: H επιλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας

Εκνευρισμός στον αέρα του Mega: «Γιατί ξινίζετε;» - Magnesia News

Τη μη επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων στη Ρένα Δούρου ως τότε Περιφερειάρχη Αττικής αποφάσισε το Πειθαρχικό Συμβούλιο Αιρετών και ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για την τραγωδία στο Μάτι.

Την πλήρη και οριστική αθώωση τηςΡένας Δούρου από όλες τις κατηγορίες για την τραγωδία στο Μάτι αποφάσισαν το Πειθαρχικό Συμβούλιο Αιρετών και ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, όπως έκανε γνωστή με ανάρτησή της η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, αποφάσισαν την μη επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων στη Ρένα Δούρου ως τότε Περιφερειάρχη Αττικής και σημερινή περιφερειακή σύμβουλο – επικεφαλής της “Δύναμης Ζωής”.

Η απόφαση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί το Πειθαρχικό Συμβούλιο, που αποτελείται, κατά πλειοψηφία, από ανώτατους και ανώτερους δικαστές, εξέτασε μία προς μία όλες τις παραλείψεις που συνιστούν το κατηγορητήριο της ποινικής δίκης και έκρινε ότι παραλείψεις δεν υφίστανται. Επίσης το Πειθαρχικό Συμβούλιο, με ομόφωνη απόφαση των δικαστικών λειτουργών, αθώωσε οριστικά και αμετάκλητα τη Ρένα Δούρου από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος αφού έκρινε ότι έδρασε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που ορίζει ο νόμος. Πρόκειται για μια σπουδαία απόφαση – ψηφίδα στο παζλ της αλήθειας για τα θλιβερά και ανεξίτηλα στην μνήμη όλων μας γεγονότα του Ιουλίου του 2018. Παρότι δεν δεσμεύει τις αποφάσεις άλλων δικαστηρίων, αποτελεί μία κρίση που θα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ως στοιχείο της δικογραφίας τους .

“Μία ακόμη ψηφίδα για την αποκάλυψη της αλήθειας”

“Η Δικαιοσύνη, εξαιτίας της τραγικότητας της καταστροφής, παρέπεμψε ποινικά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, από τους εκπροσώπους του Πυροσβεστικού Σώματος μέχρι και όλους εκείνους που εκπροσωπούν φορείς που δρουν υποβοηθητικά στο έργο της Πυροσβεστικής”, αναφέρει η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών.

“Από δε την πρώτη στιγμή της τραγωδίας, βρέθηκα αντιμέτωπη με τη δολοφονία χαρακτήρα και την προσπάθεια σε βάρος μου επηρεασμού της κοινής γνώμης, από τους πολιτικούς αντιπάλους μου, με στόχο την παραπομπή μου. Όλα αυτά τα χρόνια του διασυρμού και της κατασυκοφάντησης μου, σεβόμενη το ότι η δικαστική διαδικασία είναι σε εξέλιξη, απέφυγα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και δεν απάντησα στις συκοφαντίες.

Με την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών και του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την απόδοση Δικαιοσύνης, όπως ζητούν τα θύματα και οι συγγενείς τους.

Είναι επίσης και μία πρώτη, χειροπιαστή απάντηση προς όλους εκείνους που, για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, δεν δίστασαν να μου προσάψουν αισχρές όσο και νομικά αβάσιμές, όπως αποδεικνύεται, κατηγορίες. Δεν έχω προβεί σε κάποια ενέργεια ούτε έχω παραλείψει κάτι, για το οποίο να φοβάμαι την κρίση της Δικαιοσύνης. Με υπομονή και σεβασμό περιμένω την οριστική και αμετάκλητη κρίση των φυσικών δικαστών, ύστερα μάλιστα και από την άρση της βουλευτικής μου ασυλίας που η ίδια ζήτησα και μου χορήγησε ομόφωνα η Βουλή, με κατεπείγουσα διαδικασία ύστερα από αίτημά μου, προκειμένου να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση, καμία παραγραφή. Την ίδια στιγμή, σε αντίθεση με τους συκοφάντες μου όταν κάποιοι από αυτούς βρίσκονται οι ίδιοι στη θέση των ποινικά ελεγκτέων, ουδέποτε δυσανασχέτησα για την δικαστική διαδικασία. Ουδέποτε διαμαρτυρήθηκα, ούτε δήλωσα ότι περνάω ένα Γολγοθά ή ότι αντιμετωπίζω πολιτική δίωξη. Είτε είμαστε αιρετοί, είτε είμαστε πολίτες, όταν ελεγχόμαστε από τους θεσμούς πρέπει να κρινόμαστε με τα ίδια κριτήρια, όπως επιβάλλει η ισότητα, η δίκαιη μεταχείριση. Θεωρώ ότι αυτή η απόφαση διαπνέεται από αυτή την αρχή”, καταλήγει η ίδια.

 

Φάμελλος: H επιλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίαςEurokinissi

Ως «επικίνδυνη» και «επιπόλαια» ενέργεια χαρακτήρισε τη δημοσιοποίηση απόρρητων χαρτών από τον κ. Χαρδαλιά, υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής με τη στήριξη της ΝΔ, στο πλαίσιο των “επιθεωρήσεων” που πραγματοποιεί στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και στο δημοσιογράφο, Κώστα Σαββόπουλο.

Όπως δήλωσε «πρόκειται για μία ενέργεια που ελλοχεύει κινδύνους εξαιτίας της επικοινωνιακής του επιπολαιότητας, η οποία έχει τραβήξει και την προσοχή του τουρκικού τύπου. Το περιστατικό αυτό δείχνει και το πώς η στείρα προσήλωση στην επικοινωνία παραβιάζει τις τυπικές υποχρεώσεις των πολιτικών προσώπων, φτάνοντας ακόμα και σε θέματα προστασίας των ευαίσθητων δεδομένων της εθνικής ασφάλειας. Από την άλλη δεν είναι δουλειά των πολιτικών προσώπων να κάνουν τον έλεγχο της πυρασφάλειας, υπάρχουν υπεύθυνοι στη στρατιωτική ιεραρχία. Η επίσκεψη και η “επιθεώρηση” Χαρδαλιά γίνεται μόνο για λόγους επικοινωνίας και παραβιάζει και υποβαθμίζει τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα των στελεχών του στρατεύματος».

Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να επισημαίνει τα σοβαρά κενά στα θέματα ασφάλειας και να υπενθυμίζει στην κυβέρνηση τις βασικές της υποχρεώσεις έναντι των πολιτών: «ο κος Μητσοτάκης υποσχέθηκε ασφάλεια στους πολίτες προεκλογικά και τελικά φαίνεται από τον πρώτο κιόλας μήνα διακυβέρνησης ότι η ασφάλεια υποβαθμίζεται συνεχώς».

Σχολίασε ότι είναι απαράδεκτο ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, κος Κικίλιας, να αναγγέλλει προσλήψεις στην πυροσβεστική υπηρεσία μετά από δύο τραγικές εβδομάδες, μετά από μία τόσο μεγάλη καταστροφή, με ρεκόρ καμένων εκτάσεων για τον Ιούλιο όπου θρηνήσαμε και θύματα: «είναι απαράδεκτο να εξαγγέλλει κατόπιν εορτής 500 προσλήψεις όταν οι κενές θέσεις ξεπερνούν τις 3600. Και υπάρχουν και οι καταγγελίες των εποχικών δασοπυροσβεστών που λένε ότι, τα νούμερα αυτά τα οποία παρουσιάζει η κυβέρνηση ως διαθέσιμο δυναμικό περιλαμβάνουν και τους εποχικούς και συμβασιούχους. Είναι επίσης απαράδεκτο το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που συγκροτήθηκε από τον κύριο Μητσοτάκη ως απάντηση στις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου το 2012 να μην έχει ακόμη και σήμερα οργανόγραμμα.

«Ακόμα ένα περιστατικό, που γεννά ανησυχία και ανασφάλεια και έχει και σοβαρές πολιτικές ευθύνες γενικότερα σχετικά με τις συνθήκες ασφαλείας και πυρασφάλειας των στρατοπέδων και γενικά των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, ήταν το τραγικό περιστατικό στη Νέα Αγχίαλο όπου είχαμε έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών του στρατού από πυρκαγιά που ήταν σε εξέλιξη από ημέρες και μπορούσαν να ληφθούν και προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα».

Κληθείς να σχολιάσει τις κυβερνητικές αρρυθμίες με το ζεϊμπέκικο και την παραίτηση του κ. Πατούλη, τον κ. Χαρδαλιά με τους απόρρητους χάρτες, τις διακοπές του κ. Μηταράκη ενώ η Ελλάδα καιγόταν, τη διαφωνία του κ. Βορίδη για το γάμο ατόμων του ιδίου φύλου, είπε:

«οι πραγματικές αρρυθμίες που επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών είναι τα σημερινά καινούργια ρεκόρ της ακρίβειας. Το καινούργιο ρεκόρ στο κόστος καυσίμων και το καινούργιο ρεκόρ στον πληθωρισμό τροφίμων. Ρεκόρ αυξήσεων βλέπουμε ιδιαίτερα στα φρούτα όταν υπάρχουν ταυτόχρονα πολλά παράπονα από τους παραγωγούς ότι έχουμε χαμηλές τιμές στο χωράφι. Οι ιδιαιτέρως υψηλές τιμές στα καύσιμα και στα τρόφιμα πλήττουν τη βιωσιμότητα όλων των κλάδων και φυσικά των νοικοκυριών. Αλλά αν πρέπει να αξιολογήσουμε τη στάση των κκ Πατούλη, Μηταράκη και Χαρδαλιά οφείλω να σημειώσω ότι το μεγαλύτερο παράπτωμα ήταν του κ Χαρδαλιά που αφορά την παραβίαση κανόνων ευαίσθητων πληροφοριών και εθνικής ασφάλειας αλλά και παραβίαση των πρωτοκόλλων ελέγχου για θέματα πυρασφάλειας».