Ρέθυμνο: Επίσκεψη Μητσοτάκη σε κινητή μονάδα εμβολιασμών – Την εικόνα μιας εύπορης κυβέρνησης κατέδειξαν τα Πόθεν Έσχες

Κυριάκος Μητσοτάκης. Φωτο αρχείου.

Την κινητή μονάδα εμβολιασμού στο Σπήλι Ρεθύμνου επισκέπτεται ο πρωθυπουργός προκειμένου να παρακολουθήσει τη διαδικασία μέω του προγράμματος για τις ορεινές περιοχές.

Στην κινητή μονάδα εμβολιασμών της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, στο Σπήλι Ρεθύμνου, βρίσκεται αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου παραστεί συμβολικά στη σημερινή διαδικασία των εμβολιασμών που πραγματοποιούνται μέσω του προγράμματος για τις ορεινές περιοχές.

Κυρίαρχο σύνθημα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στον ορεινό Δήμο του Αγίου Βασιλείου είναι «προστατευόμαστε, εμβολιαζόμαστε, βγαίνουμε νικητές».

Ο κ. Μητσοτάκης συνοδεύεται από τον γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Ελένη Μπορμπουδάκη, τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη.

 

Την εικόνα μιας εύπορης κυβέρνησης κατέδειξαν τα Πόθεν ΈσχεςΤην εικόνα μιας εύπορης κυβέρνησης κατέδειξαν τα Πόθεν Έσχες

“Δυνατά” Πόθεν Έσχες για την συντριπτική πλειοψηφία των καθήμενων στα κυβερνητικά έδρανα αυτή την περίοδο.

Κορυφαίοι υπουργοί συγκαταλέγονται ανάμεσα στους οικονομικά εύρωστους βουλευτές. Τα συμπεράσματα από τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες των πολιτκών.

Απάντηση στις εύλογη απορία του γιατί δημοσιοποιήθηκαν τα Πόθεν Έσχες στο μέσο του καλοκαιρίου, φαίνεται πως δίνει η «οικονομική ακτινογραφία» των κυβερνητικών στελεχών που προέκυψαν από τα στοιχεία των δηλώσεων, που αφορούν το έτος 2019. Από τα δεδομένα προκύπτει ότι τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη είναι ταυτόχρονα και από τα πλέον εύπορα μέλη του κοινοβουλίου. Διαθέτουν υψηλά εισοδήματα, ακίνητα, δάνεια και καταθέσεις.

Η επιλογή της ημερομηνίας

Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης αναρτήθηκαν χθες Πέμπτη στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας για την δημοσιοποίηση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών από την πλευρά της αρμόδιας επιτροπής, δείχνει πως δεν ήταν στις προθέσεις της κυβέρνησης το θέμα αυτό να βρεθεί στην επικαιρότητα.Η δημοσίευση των στοιχείων τέλος Ιουλίου – αρχές Αυγούστου, δηλαδή στην καρδιά της θερινής περιόδου, κατέδειξε την πρόθεση της κυβέρνησης να «ξεμπερδεύει» με αυτή την υποχρέωση. Με τρόπο τέτοιον που να μην είναι δυνατή μία διευρυμένη πολιτική συζήτηση. Υπήρχε άλλωστε η δυνατότητα η διαδικασία αυτή να γίνει στο τέλος Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου όμως δεν επιλέχθηκε.

Η κόντρα για το Πόθεν Έσχες Μητσοτάκη

Θα μπορούσε ίσως κανείς να το αποδώσει στο γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε ήδη «σηκώσει τους τόνους» για το Πόθεν Έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με το αίτημα της να διερευνηθούν τα δημοσιεύματα που θέλουν τον πρωθυπουργό να μην δηλώνει από το 2016 εταιρία της συζύγου του στο εξωτερικό την οποία καταγράφουν στα μητρώα τους οι Γαλλικές αρχές. Μάλιστα θυμίζουμε πως για το ζήτημα αυτό συνεδρίασε επεισοδιακά την Τετάρτη η Επιτροπή Πόθεν Έσχες και σήμερα ο πρόεδρος της Θανάσης Μπούρας εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το πρωθυπουργικό Πόθεν Έσχες όπως και των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών από το 2015 έως και το 2018 έχουν αρχειοθετηθεί.

Εκτός από αυτό όμως φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν επιθυμούσε να πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών της. Ιδίως από την στιγμή που ο πρωθυπουργός καταγράφει ένα από τα πλέον «πλούσια» Πόθεν Εσχες και συκγαταλέγεται ανάμεσα στους βουελυτές με τον μεγαλύτερο δανεισμό με 1,3 εκατομμύρια.

Εύποροι υπουργοί

Επίσης κορυφαίοι υπουργοί της παρουσιάζουν ιδιαίτερα εύπορη εικόνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Γιώργος Γεραπετρίτης που είναι για το έτος χρήσης 2019 ο βουλευτής με τις μεγαλύτερες καταθέσεις μια και ξεπερνούν τα 4.3 εκατομμύρια ευρώ ή η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμεώς που δηλώνει καταθέσεις που αγγίζουν το 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Στην ίδια κατηγορία συγκαταλέγεται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με 122 ακίνητα, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης με δανεισμό 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, ο Κώστας Τσιάρας με 745 χιλιάδες ευρώ. Μεγάλο εισόδημα καταγράφουν και άλλοι υπουργοί όπως ο Νίκος Δένδιας με ποσό μεγαλύτερο από 392 χιλιάδες ευρώ κατ’ έτος η ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος με σχεδον 400 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Ο Κωστής Χατζηδάκης που πρόσφατα ανακοίνωσε αύξηση 13,2 ευρώ στον βασικό μισθό καταγράφει χρεόγραφα αξίας 870.000 ευρώ. Στα αξιοσημείωτα στοιχεία που προκύπτουν από τα Πόθεν Έσχες είναι και ο πολύ υψηλός δανεισμός των περισσότερων από όσους συναπαρτίζουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης να έχουν δανειστεί περισσότερα από 2 εκατομμύρια. Σε μία περίοδο μάλιστα που ο δανεισμός των μικρομεσαίων είναι «είδος σε εξαφάνιση».

Τα στοιχεία του Πόθεν Έσχες αναδεικνύουν εύπορους βουλευτές και στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης με καταθέσεις μεγαλύτερες του 1 εκατομμυρίου και εισόδημα 313.000 ευρώ ή ο Γιώργος Σταθάκης που διαθέτει 48 ακίνητα. Δίχως όμως να αλλάζουν την συνολική εικόνα. Αυτή που δείχνει την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και ιδίως τα κυβερνητικά στελέχη να είναι ιδιαίτερα εύποροι σε μία περίοδο που όλα δείχνουν ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια περίοδος βαθιάς οικονομικής κρίσης που ακολουθεί την υγειονομική.