Περισσότερες από δέκα ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο έχουν αρχίσει να αναλύουν τα λύματα, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο για να εκτιμήσουν έμμεσα τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊούσε μία κοινότητα, κάτι που έως τώρα αποτελεί άγνωστο μέγεθος λόγω της έλλειψης επαρκών τεστ στον πληθυσμό.
Με άλλα λόγια, ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι τα λύματα μπορούν να δώσουν μία εκτίμηση για το αόρατο παγόβουνο που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Αυτή η μέθοδος μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά, μετά το τέλος του πρώτου επιδημικού κύματος σε μία χώρα, για να εξαχθούν συμπεράσματα κατά πόσο ο κορωνοϊός σταδιακά κάνει την επανεμφάνισή του μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πιθανή μία νέα επιδημική έξαρση, γι’ αυτό θεωρούν την ανάλυση των λυμάτων ένα χρήσιμο μη επεμβατικό εργαλείο έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο θα «χτυπάει» καμπανάκι σε μία περιοχή ότι ο κορωνοϊός «σηκώνει κεφάλι» ξανά, σύμφωνα με την Άννα-Μαρία ντε Ρόντα Χουσμάν του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Ολλανδίας.
Η ερευνητική ομάδα της Χουσμάν ανίχνευσε τον νέο κορωνοϊό στα λύματα του αεροδρομίου Σκίπχολ του Άμστερνταμ μόλις τέσσερις μέρες μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ολλανδία. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να επεκτείνουν την ανάλυση δειγμάτων από λύματα στις πρωτεύουσες όλων των περιφερειών της χώρας, καθώς και σε κάθε περιοχή όπου έως τώρα δεν έχει καταγραφεί κάποιο κρούσμα Covid-19.
Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες που ψάχνουν στα λύματα, τα οποία από τους υπονόμους έχουν καταλήξει σε εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, έχουν βρει τα γενετικά ίχνη (RNA) του νέου ιού SARS-CoV-2 στην Ολλανδία, στη Σουηδία και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το «Nature».
Ο ιός, όπως και άλλοι μικροοργανισμοί, εκκρίνεται με τα ούρα και τα κόπρανα, συνεπώς καταλήγει στα λύματα. Μία εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού δέχεται ακατέργαστα λύματα από εκατοντάδες, χιλιάδες ή και εκατομμύρια ανθρώπους.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής μικροβιολόγο του ολλανδικού ινστιτούτου έρευνας των υδάτων KWR, Γκερτγιάν Μεντέμα, η ανάλυση των λυμάτων μπορεί να δώσει μία εικόνα για την εξάπλωση του κορωνοϊού καλύτερη ακόμη και από τα τεστ, καθώς στα λύματα «αντανακλώνται» επίσης όσοι άνθρωποι δεν έχουν κάνει τεστ, καθώς και οι ασυμπτωματικοί. Η ερευνητική ομάδα του Μεντέμα εντόπισε γενετικό υλικό του SARS-CoV-2 στην ολλανδική πόλη Άμερσφουρτ, πριν καν καταγραφεί το παραμικρό κρούσμα.
Όμως, για να έχει κάποια αξιοπιστία η εκτίμηση σχετικά με την εξάπλωση της Covid-19 στον ευρύτερο πληθυσμό με βάση τα δείγματα από τα λύματα, πρέπει πρώτα να γίνει μία καλή εκτίμηση πόσο ιικό γενετικό υλικό (RNA) εκκρίνεται με τα ούρα και τα κόπρανα του μέσου ανθρώπου -κάτι όχι εύκολο- ώστε στη συνέχεια να γίνει αναγωγή στον γενικό πληθυσμό.
Οι έως τώρα μελέτες δείχνουν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να εμφανιστεί στα κόπρανα μέσα σε τρεις ημέρες από την έναρξη της λοίμωξης, δηλαδή αρκετά νωρίτερα (έως και δύο εβδομάδες) από την εμφάνιση των πρώτων σοβαρών συμπτωμάτων και την επιβεβαίωση ενός κρούσματος με τεστ, σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Ιολογίας της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης (EPFL), Ταμάρ Κον. Όπως επισημαίνει, η έγκαιρη ανίχνευση του ιού στα λύματα μπορεί να προετοιμάσει έγκαιρα τις αρχές δημόσιας υγείας, ώστε να αποφασίσουν κατά πόσο θα επιβάλουν ξανά περιοριστικά μέτρα και να αποφύγουν μία μαζική επανεμφάνιση του ιού.
Η ΕΕ ξεκαθαρίζει ότι τα χρήματα που θα δαπανηθούν για τον κορονοϊό «θα δεσμεύσουν πολλές γενιές»
Σε άρθρο της στο protothema, η επικεφαλής της Κομισιόν ανέφερε πως τα χρήματα που θα διατεθούν από την ΕΕ για την καταπολέμηση της πανδημίας θα δεσμεύσουν πολλές γενιές πολιτών στο μέλλον και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με έξυπνο τρόπο.
«Τα δισεκατομμύρια και τα τρισεκατομμύρια που ξοδεύουμε σήμερα για να αποτρέψουμε μια μεγαλύτερη καταστροφή είναι μια επένδυση για τη μελλοντική μας προστασία και θα δεσμεύσουν πολλές γενιές. Γι΄ αυτό, τα χρήματα του επόμενου προϋπολογισμού μας θα πρέπει να επενδυθούν έξυπνα και με βιώσιμο τρόπο, ώστε να μπορέσουμε διατηρήσουμε όλα αυτά που μας είναι πολύτιμα και να ανανεώσουμε το αίσθημα των εθνών ότι ανήκουν στην Ευρώπη».
Η φον ντερ Λάιεν επανέλαβε και πάλι τα περί «Σχεδίου Μάρσαλ» (οικονομικά πακέτα των ΗΠΑ προς ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για «τη μη εξάπλωση του κομμουνιστικού κινδύνου» μετά τον Β’ ΠΠ), επισημαίνοντας ότι δεν χωράνε ημίμετρα στον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού της ΕΕ, καθώς θα αφορά ορίζοντα επτά ετών.
«Μπροστά σε μια τέτοια κρίση, δεν έχουν θέση τα ημίμετρα. Κι έτσι θα προχωρήσουμε και τα επόμενα χρόνια, καθώς θα προσπαθούμε να δώσουμε νέα πνοή στην οικονομία μας για να ξεπεράσει την κρίση. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστούμε τεράστιες επενδύσεις, ένα είδος σχεδίου Μάρσαλ για την Ευρώπη. Στον πυρήνα αυτής της διαδικασίας θα πρέπει να υπάρχει ένας στιβαρός νέος προϋπολογισμός της ΕΕ. Τα πλεονεκτήματα είναι προφανή: ο προϋπολογισμός της ΕΕ αποτελεί αποδεδειγμένα ένα μέσο αλληλεγγύης και εκσυγχρονισμού. Επίσης, επειδή καλύπτει περίοδο εφτά ετών, δημιουργεί βεβαιότητα για τους επενδυτές και αξιοπιστία για όλους τους συμμετέχοντες».