Πώς οι σερίφηδες του Διαδικτύου διαπόμπευσαν έναν άνθρωπο με… στοιχείο ένα σχόλιο στο Facebook

“Δικάστηκε” για την επίθεση σε αστυνομικό στη Νέα Σμύρνη. Δόθηκαν στη φόρα στοιχεία και φωτογραφίες του. Αλλά τελικά… συγγνώμη, λάθος.

Ο ένοχος για τη δολοφονική επίθεση κατά αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη εντοπίστηκε και συνελήφθη. Αμέσως, ιστοσελίδες “σερίφηδων” με άκρες σε αστυνομικές πηγές άρχισαν να δημοσιοποιούν στοιχεία για τον επίδοξο δολοφόνο: “22χρονος Αλβανός χούλιγκαν από το Μενίδι” ήταν αυτός που “σακάτεψε τον αστυνομικό”, σύμφωνα με το policenews.gr. Δόθηκαν στη φόρα φωτογραφίες του, που αναδημοσιεύθηκαν και από άλλες ιστοσελίδες.

Όμως τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι. Για την ακρίβεια, δεν ήταν ΚΑΘΟΛΟΥ έτσι.

Τι πραγματικά συνέβη; Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν τρομακτικό. Ο εν λόγω 22χρονος, λοιπόν, “ταγκαρίστηκε” από μία φίλη του στο Facebook σε ανάρτησή της για την επίθεση στον αστυνομικό, με τη λεζάντα “τι κούρσα ήταν αυτή ΑΛΑΝΙ μουυυ”, και απάντησε σχολιάζοντας: “thank u”. Αυτό προφανώς χτύπησε… καμπανάκια στην ΕΛΑΣ, και κινήθηκαν οι διαδικασίες για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, ο 22χρονος δε βρισκόταν καν στη Νέα Σμύρνη όταν συνέβησαν τα επεισόδια και δεν είχε καμία απολύτως σχέση με αυτά. 

Το επιβεβαίωσε άλλωστε και το ίδιο το policenews.gr με μεταγενέστερη ανάρτησή του για την απόσυρση της “είδησης”: “Σχετικά με το δημοσίευμά μας νωρίτερα για τον 22χρονο από την περιοχή του Μενιδίου, να ενημερώσουμε τους αναγνώστες του Policenews πως οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν και αφορούν τον Ρ. Σ., δεν έχουν καμία σχέση με το συγκεκριμένο τραγικό συμβάν με τον βαρύτατο αστυνομικό χθες το βράδυ στην περιοχή της Νέας Σμύρνης. Ο νεαρός του δημοσιεύματος ΔΕΝ είχε καμία εμπλοκή με το συμβάν, ΔΕΝ ανήκει σε κάποιο οπαδικό σύλλογο και ΔΕΝ ήταν χθες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στην περιοχή της Νέας Σμύρνης”.

Άρα, τι συνέβη εδώ; Συνέβη ότι ένας άνθρωπος διαπομπεύτηκε για ένα σχόλιο στο Facebook και “δικάστηκε” για μία επίθεση την οποία δεν διέπραξε ποτέ. Ναι, η “είδηση” εν τέλει αποσύρθηκε και οι εξηγήσεις δόθηκαν. Αλλά η διαπόμπευση μένει.