Πώς θα «κοντύνει» το ξενοδοχείο «Coco-Mat»; — Ανοιχτά αφήνει τα καταστήματα ο Σκρέκας παρά τον καύσωνα

Νομικές ενέργειες ξεκίνησε η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ξενοδοχείου που κρύβει την Ακρόπολη προκειμένου να αποφύγει την παύση λειτουργίας του, μετά τις σχετικές ανακοινώσεις Δήμου Αθηναίων και υπουργείου Τουρισμού ● Την ίδια ώρα πολύπλοκη μοιάζει η διαδικασία κατεδάφισης, καθώς σύμφωνα με το ΣτΕ είναι η εταιρεία η οποία «θα πρέπει ήδη να έχει μεριμνήσει για την εκπόνηση των αναγκαίων κατά την κρίση της μελετών προς τον σκοπό της κατεδάφισης» ● Παραμένει το ερώτημα εάν η τρίμηνη προθεσμία για τα διαδικαστικά της κατεδάφισης που έχει ορίσει το ανώτατο δικαστήριο μπορεί να τηρηθεί

Και το σίριαλ συνεχίζεται με το ξενοδοχείο που κρύβει την Ακρόπολη… Δύο από τους τρεις εμπλεκόμενους ξεκαθάρισαν ότι συμμορφώθηκαν ή συμμορφώνονται άμεσα με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που ήρθε να πιέσει για την κατεδάφιση των τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου «Coco-Mat», στην οδό Φαλήρου στο Κουκάκι. Ο τρίτος, που έχει την υποχρέωση της κατεδάφισης, δηλώνει ότι θα ανταποκριθεί με τη δέουσα σοβαρότητα στην προφανώς πολύπλοκη -και πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα- διαδικασία που του έχει «χρεωθεί». Και η ιδιοκτήτρια εταιρεία «Μπλε Κέδρος» ξεκίνησε νέες νομικές ενέργειες.

Οπως έχει γίνει γνωστό, ο Δήμος Αθηναίων προέβη στη μερική ανάκληση της οικοδομικής άδειας του 2017. Η πράξη του είχε αναδρομική ισχύ και, όπως τόνισε η δημοτική αρχή, είναι «πράξη νομίμως δημοσιευμένη και αναρτημένη» και με αυτήν εξάντλησε κάθε υποχρέωσή του στο πλαίσιο της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ. Παράλληλα, ο δεύτερος αποδέκτης της απόφασης, το υπουργείο Τουρισμού, ενημέρωσε ότι η αρμόδια υπηρεσία του -Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Αττικής- «θα προχωρήσει άμεσα στις κατά νόμο ενέργειες παύσης λειτουργίας του ξενοδοχείου». Η τοποθέτηση της εταιρείας στα παραπάνω ήρθε χθες.

Η «Μπλε Κέδρος» ενημέρωσε ότι «ήδη άσκησε τόσο αίτηση ακύρωσης ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων όσο και διοικητική προσφυγή ενώπιον του ΣΥΠΟΘΑ Α-» (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων), χαρακτηρίζοντας «πλημμελή και παράνομη» την πράξη του Δήμου Αθηναίων, ενώ με επιστολή του συνηγόρου της προς το υπουργείο Τουρισμού υποστηρίζει ότι η έκδοση πράξης μερικής σφράγισης του ξενοδοχείου «δεν θα είναι σύννομη, διότι πρώτον δεν υφίσταται εκτελεστή διοικητική πράξη χαρακτηρισμού των κατασκευών ως αυθαιρέτων και δεύτερον διότι η οριστική επίλυση του ζητήματος της νομιμότητας τόσο του χαρακτηρισμού όσο και της ίδιας της πράξης μερικής ανάκλησης της άδειας δόμησης εκκρεμεί ενώπιον των αρμοδίων δικαστικών και διοικητικών οργάνων».

Εξίσου πολύπλοκη μοιάζει η διαδικασία της κατεδάφισης των αυθαίρετων -όπως τα χαρακτηρίζει το ίδιο το ΣτΕ- κτισμάτων, υποχρέωση που ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Αν και το σκέλος της εξεύρεσης πόρων που θα χρηματοδοτήσουν τις εργασίες κατεδάφισης έχει επιλυθεί -θα αξιοποιηθεί η «δεξαμενή» του «Πράσινου Ταμείου», σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.»- εντοπίζονται περαιτέρω δυσκολίες που αναζητούν λύσεις. Αρχικά, το ΣτΕ αναφέρει ότι είναι η εταιρεία η οποία «θα πρέπει ήδη να έχει μεριμνήσει για την εκπόνηση των αναγκαίων κατά την κρίση της μελετών προς τον σκοπό της κατεδάφισης». Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αναμένεται να απευθυνθεί άμεσα στην εταιρεία. Υπάρχουν και περαιτέρω ζητήματα που θέτουν το ερώτημα εάν η τρίμηνη προθεσμία, εντός της οποίας απαιτεί το ΣτΕ να έχει ολοκληρωθεί το διαδικαστικό κομμάτι της κατεδάφισης (πλην της ίδιας της κατεδάφισης), μπορεί να τηρηθεί.

Πηγές της Αποκεντρωμένης Διοίκησης υπογραμμίζουν στην «Εφ.Συν.» ότι «απαιτείται να γίνουν σωστά όλες οι ενέργειες, χωρίς λάθη που θα δίνουν “πατήματα” στον ιδιοκτήτη», ενώ επισημαίνουν ότι το κόστος των εργασιών κατεδάφισης (εκτιμάται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ) δεν επιτρέπει φαστ-τρακ διαδικασίες απευθείας αναθέσεων. Οπερ σημαίνει ότι η τρίμηνη προθεσμία ίσως μοιάζει σφιχτή.

Οι εξελίξεις ανέδειξαν και αιχμηρά «καρφιά» μεταξύ εμπλεκόμενων φορέων. Κάποιες ώρες αφότου η δημοτική αρχή Κ. Μπακογιάννη επισήμαινε ότι πέρα από την ορθή ανακλητική πράξη «δεν έχει καμία άλλη υποχρέωση» για την υπόθεση και καλούσε το υπουργείο Τουρισμού «να προβεί στη σφράγιση της επιχείρησης ως λειτουργούσα χωρίς νόμιμη άδεια», το αρμόδιο υπουργείο (με υπουργό τη βουλευτή Α’ Αθηνών, Ολγα Κεφαλογιάννη) έσπευσε να σημειώσει ότι για την εν λόγω υπόθεση «είχε και στο παρελθόν δράσει εγκαίρως, διερευνώντας με σχετικό έγγραφο προς την ΥΔΟΜ Δήμου Αθηναίων εάν είχε γίνει ανάκληση της οικοδομικής άδειας του καταλύματος […], αλλά ουδέποτε έλαβε απάντηση».

Σε κάθε περίπτωση το ΣτΕ έχει ξεκαθαρίσει προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι «η οργάνωση και υλική εκτέλεση της κατεδάφισης πρέπει να λάβουν χώρα χώρα στον συντομότερο δυνατό χρόνο, διότι η διατήρηση των επίμαχων αυθαίρετων κατασκευών προκαλεί βλάβη στα μνημεία του Ιερού Βράχου, το Μουσείο της Ακρόπολης και τον περιβάλλοντα χώρο, όπως διαπίστωσε το Κ.Α.Σ.» (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο). Ως εκ τούτου, έχει ορίσει πάρεδρο του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας ως εντεταλμένο δικαστή, που θα παρακολουθεί τη διαδικασία συμμόρφωσης των δημόσιων φορέων και θα τους παρέχει την αναγκαία συνδρομή. Επόμενη συνεδρίαση του ΣτΕ για το συγκεκριμένο θέμα έχει οριστεί στις 28 Σεπτεμβρίου.

Στέργιος Ζιαμπάκας

Ανοιχτά αφήνει τα καταστήματα ο Σκρέκας παρά τον καύσωναΑνοιχτά αφήνει τα καταστήματα ο Σκρέκας παρά τον καύσωνα

Τι και αν η επέλαση του καύσωνα έχει ήδη ξεκινήσει, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι οι θερμοκρασίες θα φτάσουν στα ύψη, καθώς θα περάσουν τους 40 βαθμούς, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκα, ανακοίνωσε ότι το μέτρο των ανοιχτών καταστημάτων την Κυριακή στο πλαίσιο των θερινών εκπτώσεων θα εφαρμοστεί κανονικά, αντί να μεταφερθεί την επόμενη εβδομάδα, που οι θερμοκρασίες θα έχουν πέσει. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που οι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη δείχνουν μηδενική ευαισθησία στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Την απόφαση επιβεβαίωσε και ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας.

Διαβάστε την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό και τους συναδέλφους εμπόρους, πως τα εμπορικά καταστήματα βάσει νόμου μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την ερχόμενη Κυριακή 16 Ιουλίου, με προτεινόμενο από τον σύλλογο ωράριο λειτουργίας, 11:00-18:00. Από την έναρξη των φετινών θερινών εκπτώσεων, έχει διαπιστωθεί υπερεπάρκεια προϊόντων, μεγάλες εκπτώσεις και έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον και για το λόγο αυτό παροτρύνουμε τους καταναλωτές να εκμεταλλευτούν τις πραγματικά χαμηλές τιμές, προβαίνοντας σε αγορές που θα καλύψουν τις πραγματικές τους ανάγκες».

Οι εμπορικοί σύλλογοι προτείνουν, σε όσα καταστήματα ανοίξουν, να λειτουργήσουν με ωράριο 11.00-18.00, ωστόσο σημειώνεται ότι τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα συνήθως μένουν ανοιχτά 11.00-20.00.

Όσον αφορά τα σουπερμάρκετ, κάθε αλυσίδα διαμορφώνει τη δική της πολιτική αναφορικά με τη λειτουργία τις Κυριακές. Ωστόσο, αυτή την Κυριακή έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα λειτουργήσουν, εκτός από τις τουριστικές περιοχές.