Πώς η Ευρώπη μπορεί να σώσει την παρτίδα για την Ελλάδα – Covid-19 και καραντίνα “γονάτισαν” τα έσοδα του Απριλίου – ΟΑΕΔ: Τελευταία προθεσμία για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους

Άνδρας που φοράει μάσκα έξω από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Παρά την γνωστή καθυστέρηση με την οποία παίρνει τις αποφάσεις της η Ευρώπη, μπορεί τελικά να αλλάξει το παιχνίδι και να σώσει την κατάσταση και για τους “μεγάλους” της Ευρωζώνης, αλλά και για την Ελλάδα.

Η μεγάλη ευκαιρία για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης που προκάλεσε ο κορονοϊός, λέγεται ταμείο ανάκαμψης. Η απροσδόκητη αν και πολύ γενική και με ελλείψεις πρόταση από Γερμανία και Γαλλία που πρότειναν 500 δισ. επιχορηγήσεις για την ανάκαμψη κυρίως των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.

Η πρόταση συνάντησε – όπως αναμενόταν – την έντονη αντίδραση από Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία και Δανία, οι οποίες απλά δεν θέλουν την βοήθεια με επιχορηγήσεις, ενώ αρνούνται και την αύξηση του Κοινοτικού προϋπολογισμού αφού είναι καθαρά «δότριες» χώρες.

Ωστόσο έγινε για να ανοίξει το δρόμο στην Ευρωπαϊκή επιτροπή ώστε να κάνει αύριο την δική της, εξίσου γενναιόδωρη, πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης, η οποία όπως αναμένεται να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόταση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης.

Απροσδόκητος συνήγορος της Γαλλογερμανικής πρότασης, ο άσπονδος φίλος της Ελλάδας, γνωστός από τα παλιά, τέως υπουργός οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφκανγκ Σόϊμπλε.

Παρά την εμμονική προσήλωσή του στην λιτότητα και την δημοσιονομική ορθοδοξία, μίλησε για την ανάγκη αλληλεγγύης και της ανάγκης ενός σχεδίου ανοικοδόμησης της Ευρώπης ξορκίζοντας παράλληλα κάθε ιδέα αμοιβαιοποίησης του Ευρωπαϊκού χρέους.

Εκτός από το πολιτικό βάρος σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι γνωστή και η επιρροή του κ. Σόϊμπλε στις χώρες του Βορρά που είχε μόνιμα συμμάχους στα “κρίσιμα” Eurogroup της Ελλάδας και όχι μόνο.

Συνεπώς οι ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρωζώνης σε ένα κομβικό σημείο, στο οποίο οι οικονομίες επανέρχονται σε λειτουργία δείχνουν να θέλουν η Ευρωζώνη αλλά και στο σύνολό της η ΕΕ να ξεπεράσει με τις μικρότερες δυνατές απώλειες και την κρίση του κορονοϊού.

Γιατί ακόμη και αν η κρίση εξαφανίζονταν ως δια μαγείας, αύριο το πρωί η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία θα βρίσκονταν αντιμέτωπες με τα προβλήματα που δημιουργούν η επιβράδυνση των οικονομιών τους, ο συνεχιζόμενος αν και με μικρότερη ένταση εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας και οι συνέπειες του Brexit που έχουν “κρυφτεί” από την κρίση του κορονοϊού .

Η Ελλάδα μπορεί να είναι κερδισμένη

Η εγρήγορση των μεγάλων της Ευρωζώνης θα βοηθήσει τον Ευρωπαϊκό Νότο και κατά συνέπεια και την Ελλάδα σε μια κρίσιμη στιγμή. Η χώρα έχει πάψει να είναι το “μαύρο πρόβατο” της Ευρώπης έχοντας αντιμετωπίσει τα δίδυμα ελλείμματα του 2010. Έχει ρυθμισμένο το υψηλό χρέος της μέχρι και το 2032 έχει ένα δημοσιονομικό μαξιλάρι 37 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των διαθεσίμων των δημοσίων οργανισμών.

Τα δύο μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας παραμένουν τα κόκκινα δάνεια και η υψηλή ανεργία που αναμένεται να φτάσει ξανά φέτος στο 20%. Παραμένει η πιο υψηλή της Ευρώπης. Με την ενεργοποίηση της λεγόμενης “ρήτρας συνολικής διαφυγής” απαλλάχθηκε για όλο το 2020 από τον επώδυνο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την εκτίμηση και του Πρωθυπουργού στην συνέντευξή του στο STAR, το ίδιο αναμένεται να συμβεί και για το 2021 όταν αναμένεται να επαναληφθεί η ευελιξία στους δημοσιονομικούς στόχους όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την ΕΕ.

Ήδη από το πακέτο των 540 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε την 23 Απριλίου, η Ελλάδα εξασφαλίζει συνολικά περίπου 10 δισ. ευρώ. Χρήματα που εξασφαλίζει για τη στήριξη της μερικής απασχόλησης με την κάλυψη μέρος της απώλειας εισοδήματος των εργαζομένων από τα χρήματα ( τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ ) από την πρωτοβουλία SURE, που θα λειτουργήσει μέσα στον Ιούνιο 3,5 – 4 δισ. εγγυήσεις δανείων από την ΕΤΕΠ που θα μεταφραστούν μέσω μόχλευσης σε δάνεια τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ με επιτόκια 1,5-2,5%, αλλά και το ενδεχόμενο χρηματοδότησης με 3,8 δις ευρώ από τον ESM για τις ανάγκες ενός δεύτερου κύματος πανδημίας.

Ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας δεν ξάφνιασε τη Δευτέρα, λέγοντας ότι δεν πρέπει να αρνηθούμε τα χρήματα αυτά γιατί δεν είναι μνημόνιο, δεν θα φέρουν υποχρεώσεις πέραν αυτών που έχει έτσι κι αλλιώς η Ελλάδα, μέσω της ενισχυμένης εποπτείας και – το σπουδαιότερο θα έχουν επιτόκιο κάτω από 1%, που δεν μπορεί ακόμη να πετύχει σε σταθερή βάση η Ελλάδα από τις αγορές χωρίς να αυξήσει το βραχυχρόνιο χρέος της.

Οι επιχορηγήσεις από το ταμείο ανάκαμψης με την μορφή των επιχορηγήσεων προσθέτουν ένα ακόμη ποσό σε όσα μπορεί να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα από την κοινή Ευρωπαϊκή προσπάθεια. Το πιο θετικό είναι ότι τα χρήματα αυτά δεν θα είναι δανεικά αλλά θα προστεθούν και θα πολλαπλασιάσουν το ΑΕΠ της χώρας σε μια κρίσιμη χρονιά όπως προβλέπεται το 2021.

 

Covid-19 και καραντίνα “γονάτισαν” τα έσοδα του Απριλίου

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Απριλίου 2020, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 4.072 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1.655 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020, και ελλείμματος 1.041 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 1.516 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 783 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 1.463 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 14.100 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1.353 εκατ. ευρώ ή 8,8% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19. Επιπρόσθετα, εκκρεμεί η καταχώριση ποσού 90 εκατ. ευρώ περίπου (60 εκατ. ευρώ περίπου για το μήνα Μάρτιο 2020 και 30 εκατ. ευρώ περίπου για το μήνα Απρίλιο 2020) στους Αναλυτικούς Λογαριασμούς Εσόδων (ΑΛΕ) και συγκεκριμένα στην κατηγορία «Φόροι». Το ανωτέρω ποσό θα εμφανιστεί στους ορθούς ΑΛΕ μετά την επίλυση του υφιστάμενου τεχνικού προβλήματος.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 15.425 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1.246 εκατ. ευρώ ή 7,5% έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2020 αύξηση έναντι του στόχου παρατηρήθηκε στις εξής κύριες κατηγορίες εσόδων:
α) Λοιποί φόροι επί παραγωγής κατά 20 εκατ. ευρώ ή 3,4%,
β) Μεταβιβάσεις κατά 246 εκατ. ευρώ ή 18,7%.

Μειωμένα έναντι του στόχου την ίδια περίοδο ήταν τα έσοδα στις κάτωθι βασικές κατηγορίες:
α) ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και στα παράγωγα αυτών κατά 137 εκατ. ευρώ ή 20,9%,
β) ΦΠΑ λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών κατά 339 εκατ. ευρώ ή 6,8 %,
γ) ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 137 εκατ. ευρώ ή 9,8%,
δ) ΕΦΚ λοιπών προϊόντων κατά 31 εκατ. ευρώ ή 17,9%,
ε) Φόροι με μορφή χαρτοσήμου κατά 19 εκατ. ευρώ ή 27,8%,
στ) Φόροι επί χρηματοοικονομικών και κεφαλαιακών συναλλαγών κατά 29 εκατ. ευρώ ή 20,1%,
ζ) Φόροι ταξινόμησης οχημάτων κατά 30 εκατ. ευρώ ή 32,2%,
η) Λοιποί φόροι επί συγκεκριμένων υπηρεσιών κατά 28 εκατ. ευρώ ή 4,9%,
θ) Τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας κατά 55 εκατ. ευρώ ή 12,2%
εκ των οποίων : ΕΝΦΙΑ κατά 52 εκατ. ευρώ ή 12%,
ι) Φόρος εισοδήματος πληρωτέος από Φυσικά Πρόσωπα (ΦΠ) κατά 220 εκατ. ευρώ ή 7,3%,
ια) Φόροι κεφαλαίου κατά 23 ή εκατ. ευρώ 29,1%,
ιβ) Λοιποί τρέχοντες φόροι κατά 23 εκατ. ευρώ ή 5,2%,
ιγ) Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών κατά 91 εκατ. ευρώ ή 39,1%,
ιδ) Λοιπά τρέχοντα έσοδα κατά 19 εκατ. ευρώ ή 3,8%
εκ των οποίων : Eπιστροφές δαπανών κατά 18 εκατ. ευρώ ή 14,2%,
ιε) Πωλήσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων κατά 313 εκατ. ευρώ ή 99,5%.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 1.325 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 106 εκατ. ευρώ από το στόχο (1.219 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1.267 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 153 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, τον Απρίλιο 2020 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 2.997 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 1.188 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.
Η μείωση αυτή οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι τον Μάρτιο 2020 εισπράχτηκε ποσό 779 εκατ. ευρώ (528 εκατ. ευρώ αποτυπώνονται στην κατηγορία «Λοιποί φόροι επί παραγωγής» και 251 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται στην κατηγορία «Μεταβιβάσεις») που αφορά μέρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος και τα έσοδα από ANFAs & SMPs, που είχαν αρχικά εκτιμηθεί ότι θα εισπραχθούν τον Απρίλιο 2020 και αφετέρου στις επιπτώσεις από τα μέτρα για τον COVID-19.

Ειδικότερα και λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω η πραγματική μείωση των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού το μήνα Απρίλιο ανήλθε σε 409 εκατ. ευρώ σε σχέση με το μηνιαίο στόχο και οφείλεται στη λήψη μέτρων φορολογικής ανακούφισης όπως η αναστολή καταβολής του Φ.Π.Α. και των βεβαιωμένων οφειλών στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, καθώς και η παροχή κινήτρου έκπτωσης 25% εφόσον κατέβαλαν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους (ΦΠΑ και βεβαιωμένοι φόροι).

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.264 εκατ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 1.155 εκατ. ευρώ.

Οι κυριότερες κατηγορίες εσόδων στις οποίες σημειώθηκε αύξηση έναντι του στόχου τον Απρίλιο 2020, είναι οι κάτωθι:
α) ΕΦΚ καπνικών προϊόντων κατά 10 εκατ. ευρώ,
β) Μεταβιβάσεις κατά 20 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, μειωμένες έναντι του στόχου ήταν τον Απρίλιο 2020 κυρίως οι εξής κατηγορίες εσόδων:
α) ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και στα παράγωγα αυτών κατά 72 εκατ. ευρώ,
β) ΦΠΑ λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών κατά 91 εκατ. ευρώ,
γ) ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 63 εκατ. ευρώ,
δ) ΕΦΚ λοιπών προϊόντων κατά 23 εκατ. ευρώ,
ε) Φόροι με μορφή χαρτοσήμου κατά 14 εκατ. ευρώ,
στ) Φόροι επί χρηματοοικονομικών και κεφαλαιακών συναλλαγών κατά 25 εκατ. ευρώ,
ζ) Φόροι ταξινόμησης οχημάτων κατά 18 εκατ. ευρώ,
η) Λοιποί φόροι επί συγκεκριμένων υπηρεσιών κατά 44 εκατ. ευρώ,
θ) Τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας κατά 21 εκατ. ευρώ,
εκ των οποίων : ΕΝΦΙΑ κατά 19 εκατ. ευρώ,
ι) Λοιποί φόροι επί παραγωγής κατά 529 εκατ. ευρώ,
ια) Φόρος εισοδήματος πληρωτέος από Φυσικά Πρόσωπα (ΦΠ) κατά 89 εκατ. ευρώ,
ιβ) Φόροι κεφαλαίου κατά 16 ή εκατ. ευρώ,
ιγ) Λοιποί τρέχοντες φόροι κατά 51 εκατ. ευρώ
εκ των οποίων : Φόροι οχημάτων κατά 10 εκατ. ευρώ,
ιδ) Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών κατά 47 εκατ. ευρώ,
ιε) Λοιπά τρέχοντα έσοδα κατά 68 εκατ. ευρώ
εκ των οποίων : Eπιστροφές δαπανών κατά 13 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 361 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 245 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων του Απριλίου 2020 ανήλθαν σε 267 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 33 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (234 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2020 ανήλθαν στα 18.172 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 1.064 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (17.108 εκατ. ευρώ). Οι κυριότερες αιτίες της εμφανιζόμενης απόκλισης είναι:
α) η δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας του COVID-19 ύψους περίπου 720 εκατ. ευρώ, η οποία πληρώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (κατηγορία μεταβιβάσεων),
β) οι αυξημένες εκροές του ΠΔΕ κατά 658 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους (κατά 582 εκατ. ευρώ) και
γ) οι αυξημένες πληρωμές για τόκους κατά 119 εκατ. ευρώ.
Με αντίρροπο χαρακτήρα κινήθηκε η υποεκτέλεση σε άλλες μείζονες κατηγορίες δαπανών, οι οποίες τροφοδοτήθηκαν με ανάλωση μέρους του αποθεματικού.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Απριλίου 2020 παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 κατά 1.175 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω του ΠΔΕ, το οποίο παρουσίασε αυξημένη δαπάνη κατά 922 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Απριλίου 2020 ανήλθαν στα 5.246 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 1.189 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (4.057 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω των προαναφερομένων αιτιών (αποζημίωση ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας του COVID-19 και υπέρβαση στόχου ΠΔΕ).

 

ΟΑΕΔ: Τελευταία προθεσμία για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους

Την τελευταία παράταση της λειτουργίας της ηλεκτρονικής καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης μακροχρόνια ανέργων έως και την Κυριακή 31 Μαΐου αποφάσισε η διοίκηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους δικαιούχους που δεν έχουν καταχωρίσει ακόμα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στον ΟΑΕΔ, να ολοκληρώσουν τη διαδικασία και να τους καταβληθούν τα 400 ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, από τις 23 Απριλίου μέχρι και τις 24 Μαΐου, που έληγε η προηγούμενη παράταση της προθεσμίας υποβολής ΙΒΑΝ, 150.000 (89,3%) από τους συνολικά 168.000 δικαιούχους είχαν IBAN καταχωρισμένo στον ΟΑΕΔ.

Οι 18.000 (10,7%) δικαιούχοι που δεν έχουν IBAN καταχωρισμένο στον ΟΑΕΔ, θα πρέπει να ενημερώσουν τα στοιχεία τους, μέχρι και τις 31 Μαΐου. Εάν δεν προβούν σε καμία ενέργεια, τα 400 ευρώ δεν θα καταβληθούν.

Δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου, δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, κατά το διάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και τις 16 Απριλίου 2020 (12-24,5 μήνες ανεργίας), παρέμειναν άνεργοι έως και τις 16 Απριλίου 2020 και δεν έλαβαν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας.

Η αυτόματη καταβολή των 400 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων γίνεται, μετά την καταχώριση IBAN. Οι λογαριασμοί των δικαιούχων πιστώνονται εντός τριών εργάσιμων ημερών.

Μόνο οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα καταχώρισης ΙΒΑΝ, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr, με τους κωδικούς πρόσβασης του TAXISnet ή με τους κωδικούς πρόσβασης ΟΑΕΔ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*